Nepísal som že to robia všetci, väčšina policajtov je podľa mňa normálna. Ale aj provokatéri sa sem tam nájdu, asi keď dostanú vynadané že vybrali málo pokút. V zákone je ustanovenie že policajt má prihliadať na mieru porušenia predpisov a stupeň nebezpečnosti priestupku. Osobne si myslím že keď je diaľnica prázdna s dobrou viditeľnosťou a povrchom že bazírovanie na 110 je “nad rámec povinností”. Napr. v Anglicku je všeobecne známe že tamojšia polícia pri pokutovaní za rýchlosť výrazne prihliada na zaplnenosť cesty, ráno pri slabej premávke domáci kľudne jazdia bez obáv aj +20 ale okolo ôsmej dodržiavajú presne.
Tuna ked je predpisana rychlost 55, vsetci idu 65. Ked je 65 tiez sa ide o 10 viac. Policajti stoja na svojich oblubenych miestach a nic sa nedeje. Ale staci ze niektory sa zacne tlacit pomedzi, robyt misky, alebo auto je starsie, spinave to za takym policajt hned vybehne.
Pre zmenu, ja tiež pridám jednu OT. V ČR jeden pán sa súdil s políciou, za pokutu, kde mu v noci na konci obce namerali tuším 65km. V obrane uviedol, že sice priestupku sa dopustil, ale jeho konanie nebolo spoločensky nebezpečné… a nakoniec aj spor vyhral, a pokutu, ani súdne trovy…nemusel zaplatiť, proste súd mu dal za pravdu.
JaNy, Ja ked mam na tachometri 60 idem reálne 52, viac-menej rovnako to platí na všetky auta. Už to tu na fóre bolo milionkrát rozoberané že to tak musí byť vzhľadom na normy podla ktorých sa vyrábajú tachometre. Zjednodušene za žiadnych okolnosti tachometer nemôže ukázať menej ako sa ide v skutočnosti a tak výrobcovia všetky odchýlky započítavajú opačným smerom.
Keď začnú montovať tachometre na princípe GPS potom budú ukazovať takmer úplne presne a potom budeš môcť povedať ako rýchlo sa jazdí.
To s tymi tachometrami je mi jasne uz 30 rokov. Ale ist 65 miles alebo 75 je trochu iny rozdiel. Ale o to nejde. Chcel som poukazat ze tiez policajti to vidia a nebuzeruju soferov.
Uz dlhsi cas si len tak, pre zabavu kontrolujem presnost rychlomerov aut, v ktorych cestujem a podla mojich skusenosti to nie celkom plati. Napriklad plati podla mojich skusenosti, ze rychlomer skodoviek ukazuje v porovnani GPS plus 5-8%. Ale viezol som sa pred casom vo Vectre, ktora ukazovala uplne presne, podla GPS aj podla stopiek od kilometrovnika po kilometrovnik na dialnici so zapnutym tempomatom. Nikdy som sa nestretol s tym, zeby rychlomer ukazoval mensiu ako skutocnu rychlost.
To je inak dost zvlastne, lebo podla noriem EHK by mali tachometre ukazovat menej. Ten rozdiel ale nie je konstantny a meni sa. To znamena, ze pri dajme tomu rychlosti 55 km/h je skutocna asi tych 50 km/h a pri 141 km/h podla tachometra je to zhruba tych 130 realnych / podla GPS. S vyssou rychlostou sa ale ten rozdiel medzi tachometrovou a skutocnou rychlostou zacne zmensovat. Nikdy vsak nepresiahne realna udaj z tachometra.
Nemala ta Vectra iny rozmer pneumatik ako ma predpisany, pripadne nebol tachometer nastaveny na iny polomer pneumatik ako boli obute? Tym padom by mohlo k takemuto niecomu prist.
Ja mam na tych mestskych radaroch co ukazuju rychlost odskusane, ze skutocna rychlost je o 10% nizsia ako tachometrova (60 → 54, 80 → 72). Par krat ma uz pri tachometrovej 60tke zamerali radarom, ale nezastavili ma, takze to asi bolo v ramci tolerancie.
O tej Vectre velmi silne pochybujem, a aj keby to tak bolo, tak by tam bola vnesena rovnaka odchylka ako maju tachometre pocitajuce rychlost na zaklade otacok kolies.
Na GPS tachometre by zrejme spravili novú normu. Tie odchýlky majú aj teraz určené mantinely, tak si myslím že pre GPS by len použili iný vzorec. Ono účelom tých noriem je aby auto v žiadnom prípade nešlo rýchlejšie ako ukazuje stupnica, takže teoreticky by situácia že je rýchlosť zhodná mohla nastať, aj keď určite veľmi zriedkavo.
Ono myslienka je to mozno pekna ale GPS tachometre sa do aut montovat nikdo zatial nechysta. Ono by to mohlo priniest kopec problemov.
Napriklad su miesta kde sa GPS signal nedostane a kde je slaby. Vtedy by tieto tachometre nefungovali. Ked ti v aute nefunguje navigacia tak to nastve
ale urcite mozes bez toho soferovat. Ked ti nejde tachometer, mozes sice tiez soferovat ale prinasa to urcite rizika…
System GPS je zastarly a nespolahlivy. Dokonca sa o siet druzic uz dlho Americania nestaraju a v blizkej buducnosti system prestane fungovat.
Preto napriklad EU buduje svoj vlastny navigacny system Galileo. Podobne svoj system stavaju aj Cinania.
“System GPS je zastarly a nespolahlivy. Dokonca sa o siet druzic uz dlho Americania nestaraju a v blizkej buducnosti system prestane fungovat.” Mas na to aj nejaky odkaz alebo sa ti len prisnilo D
Prečo potom na prelome mája a júna 2010 vypustili ďalší GPS satelit novej generácie?
V priebehu 10 rokov by údajne chceli nahradiť všetky súčasné GPS satelity novými. Budovanie európskeho systému Galileo, ruského Glonass a čínskeho Beidou je o ničom inom - nikto nechce byť závislý na navigačnom systéme ktorý je kontrolovaný vládou inej veľmoci.
Na to mas kopec dokazov “blbecek”. Staci si pozriet wiki alebo google. Ale je to OT.
Len pre info: System bol vystavany cisto na vojenske ucely a ked sa povodne preslo na jeho civilne vyuzite podmienkou americkej armady bolo aby bola do neho umyselna odchyka az 100 metrov. Presna hodnota sa da tiez zistit. Dnes uz je presnost myslim asi do 10 m. Pricom to bolo podpisane Billom Clintonom v roku 2000.
Nikde momentalne neviem najst kedy prestali s udrzbou systemu a kedy sa ocakava ukoncenie prevadzky ale ak si dobre pamatam tak niekedy okolo roku 2014. My by sme sa nemali bat nicoho, kedze EU uz davnejsie zacala s vystavbou kompatibilneho systemu Galileo, ktory system GPS minimalne nad Europou plne nahradi.
PS: ked najdem tie datumy tak to sem hodim, ale myslim, ze to bolo uvedene v casopise 21.storocie.
Mozes na to vypustene satelitu GPS uviest nejaky zdroj? Podla mojich zdrojov americania neprejdu na nove druzice GPS tretej generacie pred rokom 2014. Tento plan sa podla mna vyrazne natiahne kvoli financnej krize a urcite aj dalsim problemom podobne ako to bolo pri Galileu.
S tou nezavislostou suhlasim, GAlileo nie je vojensky projekt na rozdiel od GPS.
Plán modernizovať všetky satelity je možno na 10 rokov, ale úplné spustenie Galileo asi pre problémy s financovaním tiež nehrozí skôr. Glonass teraz pred týždňom prišiel o 3 nové družice ktoré mali nahradiť na orbite nejaké nefunkčné, kvoli zlyhaniu nosnej rakety. Každopádne sme už riadne off-topic