Štvrtý most pre Šestáka. Profil

Štvrtý most pre Šestáka. Profil

(03.09.2005; Pravda; s. 13; Kantorík Juraj)

Pracoval na každom z veľkých bratislavských mostov, ktoré sa stavali za posledných štyridsať rokov. Na Novom moste, Lafranconi, Prístavnom moste aj na Moste Apollo, ktorý bude verejnosť využívať od pondelka. Odmietol Mečiarom ponúknuté kreslo ministra dopravy a aj tak sa mu s kolegami podarilo sprivatizovať Doprastav. Z firmy, ktorá dosahovala pred desiatimi rokmi obrat jednu miliardu, sa stala stavebná skupina so 40‑násobne vyššími tržbami. A z Ivana Šestáka, ktorý firme šéfuje, najvplyvnejší muž slovenského stavebníctva.

Cesta hore sa pre Doprastav začala v polovici deväťdesiatych rokov, keď sa rozbiehala výstavba diaľnic. Predtým však prišla ponuka od Vladimíra Mečiara, aby Šesták zobral post ministra dopravy. "Vedel som, o čom to asi bude. Prvé, čo mi dali do ruky, boli zoznamy tých, ktorých som mal vyhodiť a kým ich mám nahradiť.

Tak som poďakoval za funkciu," spomína Šesták.

Napriek odmietnutiu Mečiarovej ponuky sa mu spolu s ďalším šiestimi manažérmi podarilo Doprastav sprivatizovať. “Mali sme asi šťastie. Ministerstvo privatizácie bolo cez ulicu a Fond národného majetku sídli v našej budove. So všetkými významnými ľuďmi na FNM som sa poznal a vychádzal som s nimi dobre. Samozrejme, musel to schváliť aj Mečiar. Aj pre mňa bolo prekvapením, že mi vtedy odmietnutie ministerského kresla nespočítal,” hovorí Šesták.

Obrat Doprastavu a jeho zisky stúpali s rýchlym tempom výstavby diaľnic. Ďalšia veľká chvíľa pre firmu prišla s krachmi jeho najvážnejších konkurentov ‑ Hydrostavu a Váhostavu. Doprastav obsadil po nich veľkú časť trhu. Podľa konkurencie stojí za úspechom Doprastavu aj dlhoročná previazanosť so správou ciest a projektantskými organizáciami, čo ho stavia do výhody pri súťažení o nové kontrakty.

V roku 2000 sa Doprastav odhodlal ku kroku, ktorý ho posunul na česko‑slovenský trh. Uspel v súťaži a kúpil firmu, ktorá bola od neho väčšia ‑ pražský Metrostav. “Bola to príležitosť, aká sa neopakuje,” komentoval vtedy situáciu Šesták.

Doprastav aj pri tomto využil veľmi dobré vzťahy s manažérmi Metrostavu. Po piatich rokoch od kúpy by sa aj manažment pražskej stavebnej spoločnosti mal dostať medzi vlastníkov skupiny firiem, ktorá sa okolo Doprastavu sformovala.

Okrem Doprastavu a Metrostavu do nej patrí aj česká Subterra, Železničné stavebníctvo či bývalé Pozemné staviteľstvo Nitra.

Pre Šestáka má posledná stavba, ktorú Doprastav práve dokončil, osobitný náboj. “Pracoval som už na troch bratislavských mostoch. Pre firmu a pre mňa bolo otázkou prestíže pracovať aj na štvrtom ‑ Moste Apollo. Chcel som tak zavŕšiť svoju kariéru,” povedal v čase, keď sa most začínal stavať.

Text k foto: Ivan Šesták ‑ v súčasnosti najvplyvnejší muž v slovenskom stavebníctve. FOTO PRAVDA: MAREK VELČEK