Štrukturálne fondy

“Slovensko vyčerpalo zo štrukturálnych fondov Európskej únie k 20. júnu 30 miliárd korún z celkových 63 miliárd …”

suma 63 miliard je vratana Kohezneho fondu, kde su trosku ine pravidla pre cerpanie

no, este rok a kusok, hadam sa to stihne
ale s novymi vyzvami to nevidim az tak optimisticky - maximalne ako politicka objednavka

dialnice.info/viewtopic.php?t=7348

dialnice.info/viewtopic.php?t=7502

tento prispevok do MT som mal pripraveny uz asi 2 tyzdne, ale som sa nejak k tomu nevedel dostat

ale pripadal mi vcelku zaujimavy, je to len spicka ladovca z dlhodobeho zapasu o kontrolu EU fondov medzi statnou spravou a samospravou
na SME je k clanku aj vcelku zaujimava diskusia

moj osobny nazor je, ze treba postupovat evolucne a nie revolucne
ako s novou vecou maju ministerstva s EU fondami problemy - je to hlavne narast penazi a zodpovednosti od cias predvstupovych fondov

ale nadobudli uz dake skusenosti a pomaly sa to konsoliduje - akurat tento tyzden som cital material pre rokovanie vlady, kde sa pise o opatreniach, ako zabranit nevycerpanie EU fondov v BA a na hraniciach s Rakuskom
tazko povedat, ako sa to pretavi do praxe, ale ten dokument bol vcelku slusny

kraje zatial skusenosti nemaju ziadne, alebo iba z podavania projektov

ak sa nieco poserie, peniaze sa vracaju zo statneho rozpoctu
podla mna este stale v SR chyba politicka kultura a na nizsich urovniach (samosprava) by som sa skor obaval dakych problemov v tomto smere - minimalne skor viditelnych navonok ako pri ministerstvach

preto som skor za postupne kroky

trosku sa ten spor v kompetenciach vyostruje:

dialnice.info/viewtopic.php?t=7583

dialnice.info/viewtopic.php?p=49661#49661

no, vlada to ma v rukach …

tento tyzden asi najzaujimavejsia udalost bol novy material o PPP

zaciatkom tyzdna vsak bolo okrem ineho oznamene, ze Europska Komisia a SR sa dohodli na schvaleni Narodneho strategickeho referencneho ramca, co je zaklad pre cerpanie eurofondov na roky 2007-13
a zaroven jeden z prvych 4 programov, ktore su vyjasnene je Doprava

dialnice.info/viewtopic.php?t=7631

dialnice.info/viewtopic.php?t=7635

bolo aj oznamene cerpanie z fondov k 31. 7. 2007 - 48,24 %

dialnice.info/viewtopic.php?t=7629

ako zvycajne si dobre vedu velke operacne programy a zaostava Bratislava a cezhranicne programy

tu sa o tom pise v tlaci

dialnice.info/viewtopic.php?t=7689

pokracuje to dalej vyjadrenim sefa parlamentu:

Šéf parlamentu drží pri eurofonodoch stranu krajom

dialnice.info/viewtopic.php?t=7775

citacia z clanku:
“Ako upozornil minister 17. augusta 2007, pripravenosť a personálne kapacity krajov ešte ďaleko zaostáva za ambíciami, ktoré kraje deklarujú. Podľa auditu KPMG Slovensko len dva kraje zaradili do svojej zamestnaneckej štruktúre už zamestnancov s priamym vzťahom k implementácii opatrení ROP zameraných na cestovný ruch, rekonštrukciu regionálnych ciest a regeneráciu sídel.”

no, zatial kraje moc nerobia ani s tymi kompetenciami, co maju …

uz je v tom aj premier …

dialnice.info/viewtopic.php?t=7953

Fico sa postavil za kraje

Keď to prejde Slota nebude mať zlatíu baňu - čiže stabilita v koalícii bude ohrozená :bulb:

Zle si to pochopil. On sa len postavil za VÚC, čo sa týka vyriešnia ich pozemkov. Teda: za kraje ich štát vyvlastní. :wink:

Čo sa týka financií, premiér len hovorí, že je za kraje, ale napr. jeho minister dopravy je proti. Kraje majú zatiaľ možnosť čerpať si úvery od EIB a iných bánk a dnes treba viac dávať na iné projekty. Diaľnice, železnice.

Ale mne sa napr. nepáči, aby sa z eurofondov financoval na SVK rozvoj turistického ruchu tak, ako sa to robí, že sa z toho financuje výstavba hotelov, aquaparkov atď. …

no, neviem
ten clanok ma zhruba 3 roviny (veci, o ktorych sa tam pise) a ja som myslel tu prvu cast:

[b]"Premiér Robert Fico podporil županov v ich snahe získať väčší vplyv na rozdeľovanie peňazí z fondov Európskej únie.

S návrhom šéfov krajských samospráv, ktorí väčšinou kandidovali za Ficovu stranu Smer-SD, však nesúhlasilo ministerstvo výstavby.

Minister Marian Janušek (SNS) sa posilneniu právomocí županov bránil, pretože údajne nemajú dostatočne pripravených úradníkov.

“Páni predsedovia boli priamo volení, preto nebudem akceptovať, aby možno aj z pozície ministerstva sa ktokoľvek staval do polohy, že vyššie územné celky nemajú zohrávať aktívnu úlohu pri implementácii regionálneho operačného programu,” vyhlásil Fico. Chce trvať na tom, aby ministerstvo výstavby dohodami potvrdilo vyššie právomoci predsedov samosprávnych krajov.
Predsedovia samosprávnych krajov znovu zopakovali, že nechcú rozhodovať o programe, ale ako znalci miestnych pomerov určovať priority v kraji.

Fica mrzí, že medzi ministerstvom a krajmi je “pnutie.” Rezort by podľa jeho slov mal čo najskôr so samosprávnymi krajmi pristúpiť k zmluvám, ktoré im umožnia program realizovať. Fico zdôraznil, že do sporu nechce ťahať politiku."[/b]

Druha cast je o tych pozemkoch a tretia cast o inych kompetenciach.

Alebo som cosi prehliadol?

tu je dalsi clanok zamerany na obe temy = pozemky aj kompetencie

dialnice.info/viewtopic.php?t=8016

Program Doprava definitívne schválený

dialnice.info/viewtopic.php?t=8015

Nové členské štáty slabo využívajú pomoc z fondov EÚ

dialnice.info/viewtopic.php?t=8014

Nechajme to.

No, obcas, ale nie velmi casto, EU zverejni cerpanie krajin z eurofondov.

Tu je k tomu clanocek

dialnice.info/viewtopic.php?t=9353

a tu grafik

dialnice.info/album_page.php?pic_id=3799

SR tam stoji dost biedne, ale ako som uz viackrat zdoraznil, bude to zaujimave az na konci tohto roku. Aj ked nejakym prudkym finisom nie som si isty, ale hadam kusok patriotizmu/optimizmu v mojom pripade sa najde :confused:

No uvidime …

No na ten graf aby si človek okuliare zobral :mrgreen: … ja som to skoro ani s tými svojimi nevidel. :open_mouth: … myslím, že sme 3. odspodu, to je katastrofálne, … tu je vidno ako proeurópska vláda 8 rokov nerobila nič, resp. po r. 2004 zaspala na vavrínoch.

Inak podľa mňa sa to už preháňa. Na projekty sa vyhodia miliardy, možno aj miliarda EUR ročne v rámci celej EÚ, je to zbytočné mrhanie prostriedkami. Ja by som to direktívne niekam sypal, napr. Brusel by rovno mohol zadať direktívnym spôsobom: 1 mld. EUR na diaľnicu D1 a Slovensko by si samo vybralo, na ktoré úseky. Jednoducho, časť takto porozdeľovať a iba napr. 50% sumy dávať cez projekty.

vo verejnom sektore by sa to vcelku dalo
ale sukromny - to by bolo prilis okate rozdelovanie

dialničiar to by bolo príliš jednoduché to oni tak nemôžu :slight_smile: :laughing: :sunglasses:

Aký je podiel verejný&súkromný sektor, čo sa týka čerpania financií :question:

neviem, to si kazdy stat nastavuje sam

doprava ide iba do verejneho sektora u nas
inde u nas je to pomiesane - aj verejny, aj sukromny - pomer podla urcenych penazi na jednotlive priority

dalo by sa to u nas vycislit, ale chcelo by sa s tym chvilu pohrat

inak vacsinou udaje o cerpani jednotlivych statov EU casto nepublikuje - raz za par rokov

Viem. Dosť sa kritizuje aj slabé informovanie k jednotlivým, podrobnejším príjmom aj výdavkom. :bulb: