Tak toto je veta, ktorá mi bola povedaná pred 22 rokmi ešte v Kanade a naposledy pred týždňom v SR, ale tiež v súvislosti s Kanadou. Ani raz som na to nedal žiadnu odpoveď, ale až teraz pred týždňom som to pochopil ja sám, lebo sa ma to osobne dotklo tak z pracovných ako aj súkromných dôvodov.
Cestu, ktorú som sám navrhol ako bezpečnú sa stala osudnou pre 2 ľudí prvýkrát pri jej používaní. Avšak pre zvýšenie bezpečnosti som odobril vybudovanie ochrannej steny pre miestne lesy. Náraz do ochrannej steny spôsobil poškodenie steny a zdemolovanie osobného auta značky JEEP. Príčiny tejto nehody sa hľadajú.
Tak niekedy rozmýšľam, že čím sa viac zdokonaľuje, v tomto prípade ochrana životného prostredia a postavenej cesty, tak tým je to horšie pre ľudí, ktorí sa nevedia prispôsobiť novým veciam, čo v tomto prípade bola táto stena.
Naozaj staviam(e) cesty, ktoré zabíjajú, denno-denne.
Rozhodne nestavias cesty, ktore zabijaju !!! Najprv by sa ludia mali prestat spravat na cestach ako prasata. Cesta nezabija, zabija ludska hlupost, precenenie vlastnych schopnosti, frajerina.
Rozhodne si nemas co vycitat. Keby sme to mali brat doslovne ake mas vycitky svedomia, tak potom by D1 naprojektovala skupina masovych vrahov. Ale nie je to tak.Hlavu hore
Základom bezpečnosti a vlastne vobec demokratickej spoločnosti je správať sa tak, aby som nebol hrozbou jak pre ostatných tak ani pre seba a zároveň ostatných neobmedzoval, tým myslím, že je treba aby ľudia boli ohľaduplní a prisposobiví. Keď niekto ide po ceste 200kmh, nebezpečne predbieha alebo na druhu stranu ide na dialnici bezdovodne v ľavom pruhu 90kmh, nie je to v poriadku, týka sa to aj mnohých iných vecí, nie len cestnej premávky. A tí čo už chcú hazardovať so svojim životom, nech to nerobia tam, kde možu prísť k újme iní…
Mnohí okolo mňa tvrdia, že auto je zbraň, auto zabíja… Takisto ako pištoľ, nož alebo správny úder skúseného profesionála. To je ale trocha alibismus. V drvivej väčšine prípadov je totiž hlavným viníkom človek, aj na tej ceste a napríklad aj v prípade keď je v ceste diera lebo vždy je niekto kto sa o toto má postarať a minimálne je aj mojou aj ostatných občianskou povinnosťou na akýkoľvek problém či nedostatok minimálne upozorniť… Pri dopravných nehodách zahynie denne po celej EÚ a určite aj Kanade, USA atď veľa ľudí. Koľko dní do roka sa stane že sa niekto nezabije aj na slovenských cestách… A ešte jedna poznámka k týmto nehodám, u koľkých nehod nie je hlavnou príčinou zlyhanie ľudského faktoru? Ja myslím že to číslo je veľmi nízke…
Ano , stavime cesty ktoré zabíjajú, jeme jedlo ktoré zabíja, pijeme tekutiny ktoré zabíjajú. Vždy to je tak a tak to bude, to je život, nič nie je čierne nič biele, všetko je tak trochu čiernobiele .. prípadne farebné
S najväčšou pravdepodobnosťou šofér osobného automobilu JEEP na danom cestnom úseku zaspal. Dopravné označenie upozorňujúce na zvýšený výskyt medveďov upozorňoval, že sa na ceste budú nachádzať 2 ochranné steny oddeľujúce les a cestu v dĺžkach 680 a 1254 metrov obojstranne tak, aby doplnili už predtým postavené ochranné ploty. Účel ochranných stien bol naviesť medvede a ďalšie zvieratá k prirodzeným koridorom ako aj k umelo vybudovaným prechodom pre zver. Dopravné označenie bolo dostačné. Po tejto nehode sa však pristupuje k zviditeľneniu dlhšej steny vzhľadom na to, že sa jeden jej začiatok nachádza v zákrute, v ktorej aj prišlo k nehode. Stena bude natretá špeciálnou viditeľnejšou farbou a na tejto ceste aj pribudne tabuľa označujúca zvýšené riziko, ktoré tu už mimochodom jedno je v období zimy.
Posádka auta bola tvorená tromi osobami: matka, otec a ich 7 ročný syn, ktorý nehodu prežil len s niekoľkými odreninami, starať sa o neho bude jeho strýko.
Tak ku konkrétnemu úseku sa nemôžem vyjadriť, keď som nevidel…
Ale dal som áno, lebo vidím okolo seba najmä u nás v SR plno nebezpečných zle navrhnutých ciest, chybného dopravného značenia. Samozrejme, že väčšinu nehôd spôsobia vodiči… Ale chybne navrhnutá cesta (značenie) - to je ako strčiť malému decku do ruky odistenú zbraň.
Žádná silnice nezabíjí sama o sobě. Vždy se k tomu musí přidat hrubá chyba nebo náhlá indispozice řidiče, technická závada anebo živelná pohroma. Špatné technické parametry silnice, rozbitý či v zimě nedostatečně ošetřený povrch vozovky, špatné značení nebo velmi hustý provoz podle mého názoru podstatně zvyšují riziko dopravních nehod malých nebo středně závažných, ale ne nehod se smrtelnými následky. Příčinou smrtelných nehod bývá ve většině případů hazard řidiče spočívající v tom, že buď jede riskantně na hraně schopností svých a vozidla (případně též ignoruje zhoršenou sjízdnost vozovky nebo sníženou viditelnost) , dostatečně se nevěnuje řízení nebo řídí vozidlo, ač je pod vlivem únavy, nemoci nebo alkoholu či jiné psychotropní látky. Bohužel, mnozí tímto hazardováním zabíjejí jiné (případně zabijí sebe i další lidi).
Podle statistik jsou z hlediska smrtelných dopravních nehod nejnebezpečnější dlouhé rovné úseky na silnicích I. třídy, protože tam dochází k případům, kdy řidič v jednom směru riskantně předjíždí a v protisměru jede řidič vysoko nad povolenou rychlost, takže to skončí čelní srážkou v rychlosti, kdy už většinou život nezachrání ani airbagy a bezpečnostní pásy. Navíc je na dlouhých rovných úsecích je také podstatně zvýšené riziko mikrospánku řidiče.
Tedy asi takto: parametry silnice a její značení a stav povrchu vozovky sice mohou riziko smrtelných nehod zvyšovat nebo snižovat, ale rozhodující je lidský faktor - řidiči.
(Nehlasoval jsem, protože nevím pod kterou možnost by tato odpověď měla patřit.)
Spiaci vodic je neriadena strela. Moze mat stastie, nemusi, rovnako ako ti, ktorych zasiahne. Je to jeho chyba a nikto iny nema najmensi podiel na viny na jeho osude. Keby sme uvazovali inak, tak prideme k tomu, ze su skodlive dialnice, pretoze su dlhe a rovne a jazda na nich otupuje pozornost vodica, ktory je potom nachylny zaspat.
Ludia nevedia dat dole nohu z plynu. Patrim k nim.
Kompetentni sa neriadia odbornikmi - zmena cesty II. triedy na cestu I. triedy len tak papierovo a podobne.
Nezabija cesta sama o sebe. Je to viac faktorov v sebe, ale nie ta cesta.
Ked prsi, snezi alebo je cesta sama zatacka, treba byt opatrny a zodpovedny, lebo kazda sekunda nepozornosti moze stat aj zivot.
To ze su cesty smrti, to nie je ta cesta sama o sebe, lebo najcastejsie su to rovne useky, siroke a prehladne. Tak potom teda postavme len samu zatacku, aby sa dalo ist 40 km/h a bude to ok a nestavajme dialnice.
Ludia precenuju svoje sily, ja ked vidim ako ide favorit po lesnej ceste tak pozeram ako puk a este ked snezi tak ani nehovorim, je to o technike - stare cesty su ale ich parametre sa nemenia, stare auta jazdia a ich parametre sa zhorsili. Ale zabijaju sa ludia tak v novych ako aj v starych autach.
Tu už ale otázka stojí inak, respektíve nezapadá to do tejto témy. Totiž, čo je to cesta smrti Cesta smrti totiž nemá nič spoločné s tým, že cesta je nebezpečná. Cesta smrti býva najčastejšie prehľadný, rovný úsek, len má jednu negatívnu vlastnosť - je dosť vyťažená. Ale to, že cesta je nebezpečná, tak na to sú iné parametre:
cesta v zákrute nekopíruje úsek pred ňou a za ňou, teda cesta je v zákrute taká, že si v nej dve protiidúce autá nijako nevyhnú
cesta môže mať serpentíny - tie sú nebezpečné až vtedy, pokiaľ nie sú zabezpečené napríklad zvodidlami, pretože inak by sme stáli pred témou: keď nemáme na tunel v kopci a nechceme ani serpentíny, tak potom nejazdime - chápeš
cesta, ktorá je postavená na slabom a nezabezpečenom povrchu - hrozí zosun po dostavbe a následnom užívaní (naposledy vo Švédsku, Fínsku aj Dánsku)
dnes už je nebezpečný aj cestný tunel, v ktorom je obojsmerná prevádzka (prípadne aj bez možnosti únikovej štôlne)
cesta je nebezpečná, ak je postavená v lokalite, kde je veľký výskyt väčšej zveri a nie je zabezpečený jej bezpečný prechod mimo cesty (nad ňou, pod ňou)
…
cesta je nebezpečná tiež vtedy, ak sa o ňu nestaráme - môže byť perfektná, ale ak je na nej väčšie množstvo výtlkov alebo niekoľko väčších iných nerovností - častá príčina dopravných nehôd, šmyku atď.
cesta je nebezpečná vtedy, ak nie je pripravená na prevádzku za akéhokoľvek počasia - problematika zimného počasia, ale tiež dažďa - musí byť na kritických miestach označenie, že hrozí šmyk atď.
…
Dodatok: Bavíme sa len o cestách so spevneným povrchom.
Na začiatku je človek. Potom stroj. .. Cesty začali robit už zvieratá .. tie prechádzajú po celej planéte. Ludia sa “opičili” po nich.
Život je v rukách človeka ked ide o to že ide po ceste. Má ísť tak aby sa nezabil a keď sa zabije tak je to len jeho chyba. A može to byť aj chyba toho čo vyrobil auto alebo zrovna včera opravil auto alebo iný stroj. Alebo može byť chyba aj v tom že zrovna tú cestu niekdo za zákrutou opravuje a neni tam značka. A može byť na vine aj ten čo tú cestu postavil.
Ale to je zase len človek. Cesty stavia len človek. Cesty ktoré majú spevnený povrch. Lebo ináč vedú prašné cesty.
Kde sa nájdeš:
Alkohol - nezodpovednosť, mikrospánok - precenenie síl, nedodržanie dopravného značenia (to je základ pre každú cestu a je to návod na ceste) - totálna ignorácia sveta okolo, odfláknuté učenie jazdenia (žiadne odstupy, slušnost) - “mne sa nič nestane”, .. idem čo to dá lebo mám na to stroj a ten zvládne všetky problémy - raz sa zabiješ a potom z toho neobviňuj tú cestu ale to už ty nebudeš.
Napríklad ja .. milujem rýchlu jazdu. Teoreticky. A prakticky to znamená: možem byt skúsený (nejsom zatial) ale aj keď by som bol tak keby som bol zodpovedný tak viem že okolo mňa nejsú všetci skúsený. Milujem rýchlu jazdu aj ked sa veziem sám aj ked niekdo vezie mňa. Na dialnici som išiel viackrát fakt rýchlo. Aj na ceste tretej triedy som išel fakt rýchlo na to čo to bolo za cestu. Bolo to nezodpovedné. Ale garantujem vám fšetkým že to zopakujem. A ja už len čakám kedy si kúpim fakt výkonný stroj. Kdo ma zastaví ? Dopravná Polícia alebo nejaká zákruta ? Počasie alebo moja neskúsenost ? Nemám strach ani rešpekt pred zákrutami .. je lahké nimi prejst ked sa to vie. A ten kdo má strach tak ten nech nejde na cestu alebo nech ide pomaly alebo .. ten kdo má staré auto - platí pre neho to isté čo aj pre toho čo má auto za 4 milióny Sk ?
Vždy skončíme len pri slove: človek. Prečo padajú lietadlá ? Prečo sa naša planéta otepluje ? Lebo staviame cesty a dialnice. Autá = 20% skleníkového efektu. Ale je sila to že vplyv na USA a Európu je menší než na chudobné štáty.
Všetko so fšetkým súvisí. Poznám ludí čo jazdia presne podla predpisov alebo len mierne nad maximom a poznám ludí čo mimo dedín a miest nepoznajú čo to je noha z plynu dole a aj tu poznám ludí čo poznajú jazdu: brzda+plyn. Motorka má fantastickú výhodu - nikdo ma nemože obnivit že by som ohrozil ostatných - zrážka s autom v rýchlosti nad 200km/h je smrtelná pre mňa na 100%. Ale mám aj fest výhodu - možem sa vyhnút, najhorší je šmyk a o tom je skúsenosť = zodpovednosť.
Až sa raz zabijem na motorke preto že pojdem rýchlo tak to bude moja chyba. Ked to bude preto lebo niekdo narazí do mňa tak to bude jeho chyba. Až bude na ceste štrk a nebude tam značka .. chyba je na správcovi cesty. Ale samotná cesta nezabíja. Podla mňa.
Len by som rád doplnil, že najčastejšie označenie a upozornenie na to, že niekde bude štrk na ceste sú tieto značky, prípadne ich kombinácia: “pozor, iné nebezpečenstvo”, “pozor šmyk (často s doplnením že za dažďa žnížiť max. pov. rýchlosť)” alebo odporúčaná max. pov. rýchlosť 50 km/h.
Celkovo môže byť štrk z troch základných dôvodov: kameňolom, vjazd na stavbu, trasa tečúcej vody pri daždi cez cestu.