Stav verejných financií

V skolstve celkovo je tolko priestoru na zmenu.

Napr. bezne sa studuje do 24, co v zapadnych krajinach nie je bezne. V zapadnych krajinach nie je bezne mat ani druhy stupen VS a ludia koncia tak v 21-22. Taky magister je len rok, nie dva.

Mame strasne vela malotriedok, vela skol.

1. rocnik na zakladke je zbytocny. skola by mala zacinat uz v 4roch rokoch a nie v 6 a pod.

V podstate sa staci inspirovat krajinami kde to funguje - napr. take holandsko a nic extra vymyslat netreba…

Od Holandska je vhodne okopirovat aj zdravotny system. Je fakt extrem, ze slovak aj s mensou mzdou ako je slovensky priemer napr 1100e v hrubom zaplati na zdravotnom rovnako ako akykolvek holandanc nezavisle podla prijmu…

a kolko teda budu dochodky a kolko by si zadotoval z rozpoctu ? faktom je ze bez toho by suma na dochodky stacila na tych 300-500 eur.

malotriedky by som tiez nezavrhoval. velkotriedka znamena ze na jedno decko bude mat ucitel menej casu. okrem toho nie je dobre aby decka cestovali desiatky km denne.

mam pocit ze turizmus proste nevieme robit, lebo ked mame najmenej prenocovani alebo teda najmensi podiel na hdp z cestovneho ruchu (alebo skoro najmensi) v EU tak problem je hlbsi ako podpora statu. ja sam mam roky dozadu otrasne skusenosti. a polnohospodarstvo a potravinarstvo proste nechceme. lebo si myslime ze z priemyslu zarobime tolko ze nebudeme mat problem si zaplatit drahsi import. potom mame drahotu a kvoli parite kupnej sily sme zaostali aj v hdp.

1 lajk

dochodky by boli rovnake, co treba zrusit je 13. dochodok a predcasne dochodky.

no neviem. ja som chodil na ZS normalne v meste (Svidnik) a ked k nam prisli ziaci do 5. rocnika z dedinskych skol, tak uz nas vedomostami atd uz nikdy nedobehli a myslim, ze vsetci teraz niekde buracie prace v nemecku, lebo latka bola nastavena velmi nizko uz od zaciatku…

Napr. v takom Rovne (okres Svidnik) je skola, kde je myslim aktualne 8 ziakov, vsetky rocniky su spolu atd. To ma teda aku kvalitu vyucovania? Mozes mat teda osobny pristup, ale potom ked pojde na druhy stupen niekam inde napr. do Svidnika, tak uz to automaticky nebude davat.

ale to problem nevyriesi.

cize sekera je 5 mld. a 13. dochodok stoji 830 mil. cize zrusenie 13. dochodku znizi sekeru iba o 16 percent. a celkove naklady na dochodky tak o 6 percent. z tych 830 mas 100 mil hned spat vo forme dph.

treba si stanovit nejaky minimalny pocet. na dedine mas casto socialne slabsich ktory by nemali dobre vedomosti ani vo velkotriedke. pred casom pisali ze na vychode su horsie vysledky ako na zapade. no preco asi. zeby preto ze vzdelanejsia vrstva odisla prec (?). to je ako porovnavat intenzity na dialnici s cestou kde sa dialnica nepostavila a prezentovat to ako dokaz ze sa postavila na spravnom mieste.

stale sa tocime okolo setrenia a nikto nema potuchy ako nastartovat rast. a ked tak jedine priemysel aj ten hlavne tam kde su cesty a prakticky bez inovacii, sluzby slabe, polnohospodarstvo detto.

myslis ze bez uvolnenia dlhovej brzdy je mozne urobit normalny rast (nie 1-2 percentá) ??

Čiže jednuché zníženie o 16% je pre teba nič? Čítal som túto diskusiu, ale tak chabé argumenty, ktoré uvádzaš som dlho nepočul. 13. dôchodky treba jednoducho zrušiť, alebo zaviesť platené zdravotníctvo a dôchodcovia si môžu niektoré úkony platiť, veď majú z čoho. Inak to je jediná skupina, ktorá od Covidu nepocítala problém.

6 lajky

kazdy pocitil problem lebo inflacia. keby sa zrusili a znizil by sa deficit tak co dalej ? mas aj nejaku rozvojovu perspektivu?

1 lajk

Dôchodky sa valorizujú o tzv. dôchodcovskú infláciu, teda o priemernú infláciu všetkého čo bežný dôchodca kupuje, skutočne teda dôchodcovia zlé časy nepocítili, rovnako ako nepocítili predtým dobré časy, čo ukazuje, že dôchodkový systém je nastavený nielen rozšafne, ale aj nelogicky - valorizuje sa keď nie je z čoho, nevalorizuje keď je z čoho, dôchodca nikdy nepocíti dobré časy, nikdy nepocíti zlé časy a ešte na neho všetci v tých časoch doplácajú.

Všetci hovoria o šetrení jesnoducho preto, že teraz je situáci, že šetriť treba, dlh rastie extrémne rýchlo a je to spotrebný dlh - rovnako ako keby si bežný človek požičiaval každý mesiac na jedlo a energie - a to nie je udržateľné.

Okrem toho náklady na život človeka v produktívnom veku sú úplne inde ako náklady na život dôchodcu pritom po tých najväčších valorizáciach za magora boli dôchodku takmer ako platy.

Krok 1 je nezadlžovať sa na bežné fungovanie, obmedziť výdaje a dostať deficit na 2-3% HDP.

Krok 2 - prestať si odháňať HDP nezmyselnými, neprimeranými a usokými daňami a odvodmi - po posledných zabedených kravinách začali firmy presúvať čo vedia za hranice. V praxi slovenské HDP už nebude slovenské, ale napr. České.

Krok 3: Dostať HDP systematicky naspäť:

Investície - každé 1 euro, ktoré ide do investícii sa prejaví na HDP, časrokrát pomerom vyšším ako 1:1, investičný dlh je obrovský.

Reformy - školstvo, dane, odvody, obce, okresy, VUC atď. - Je celkom nenormálne mať obce o 4 domoch a 15 ľuďoch, školy o 5 deťoch atď.

Ad turizmus: už len to, že sa nevedia tursti poriadne dostať na miesto kam chcú ísť je dôvod sa nevracať, ďalej aj podfinancovanie obcí. Typický príklad: Idem na rekreáciu, po ceste dodrbem auto na rozbitých cestách, postojím v kolónach, dodrbem topánku a členky na rozbitých chodníkoch. Vrátim sa tam? No nie…

3 lajkov

Skus platit zdravotnictvo z 530 euroveho dochodku, taky ma mama. Je na dochodku takmer 20 rokov. Svokra pre istotu nema ani 500 eurovy dochodok.
Oproti tomu su novopriznane dochodky.
Mamu bola pozriet byvala kolegyna, ktora isla na dochodok minuly rok. Robili spolu v jednej firme v administrative. Firma skrachovala. Mama isla na dochodok a kolegyna potom dlhe roky robila predavacku v malych potravinach a potom pomahala v kuchyni v jednom penzione. Takze ziadne super platene prace. Tej byvalej kolegyni vypocitali dochodok nejakych 780 eur.

Len tak aky je rozdiel medzi valorizaciu uz priznanych dochodkov a valorizaciu novopriznanych dochodkov.

V roku 2024 sa dochodky priznane pred 1.1.2024 valorizovali o 3.4% ale dochodky priznane v roku 2024 sa valorizovali o 14.5%.

1 lajk

Mám pocit, že ľudia ako ty vôbec netušia odkiaľ prichádzajú peniaze a že to nie je bezodný mešec. Na to aby sa krajina mala lepšie sú potrebné investície a reformy a tie sa naposledy robili normálnym spôsobom za 2. Dzurindovej vlády. Odvtedy je to len bezbrehé míňanie (Matovič) a rozkrádanie a míňanie (Fico). 13. dôchodky boli vymyslené 1 mesiac pred voľbami 2020, len a len preto, aby si Fico zachránil kožu a zastavil prepad svojich preferencií. Naivná Čaputová ich podpísala a obrátila sa na US, či sú OK a Matelko ich s Borisom K. schválili takže US už ani nemal dôvod rozhodnúť (i keď on mal rozhodnúť len o procedúre a nie o podstate)
Devil tu píše nezmysly, asdfr tiež. To, že tvoja mama má niízky dôchodok (to je proste smola). Ja som mal tiež smolu voči iným ľuďom v rôznych iných situáciách a môžem sa tiež sťažovať, že ten a ten urobili to a to v inom čase a lepšie z toho vyšli.
Riešite tu mikromanagement namiesto podstaty.
Ak mám nekryté dôchodky (11. a 12.) tak musím byť super idiot, ak idem schváliť aj 13. dôchodok a potom Minister Tomáš (super diletant predpokladám bez ekonomického vzdelania) sa chváli, že ich ide ešte valorizovať. To kde sme, v kocúrkove?

Výsledok bude ten, že tvoja mama a tvoja svokra a im podobní na to doplatia najviac a síce v zdravotníctve (pozri na Česko a zistíš kde dôchodca prežije lebo to funguje a kde nie lebo to nefunguje - prístroje a lieky niečo stoja, ale dôchodcovia dostali predplatenku na predčasnú smrť, lebo zdravotníctvo upadá o mladých ani nehovorím - viď školstvo - ktorí by mali zapltiť tie dôchodky, ale ľudia prezamestnaní na úradoch neprodukujú nič, naopak míňajú, a my otvoríme nové ministerstvoteraz s Huliakom)
Na to, aby boli dôchodky vysoké, je potrebné urobiť reformy:

• aby sa dobre zarábajúci ľudia vrátili zo zahraničia
  • aby investovali zahraničné firmy, ktoré majú vysokú pridanú hodnotu
  • aby naše školstvo produkovalo študentov, ktorých tie firmy vedia zamestnať
  • zjednodušiť daňový systém a urobiť ho atraktívny pre domáce a zahraničné firmy, aby neodchádzali
  • stimulovať podnikanie hlavne zákonmi a jednoduchosťou a nie priamumi finančnými stimulmi
  • a dalo by sa pokračovať (stačí len kpírovať krajiny kde to funguje)
  • bohžiaľ Fico robí a robil presný opak
  • ale jeho voliči to asi chcú a potom sa sťažujú, že je zle
    Takto to ďalej nepôjde, ale Ficovi a jeho bande je to jedno, oni len nechcú sa ocitnúť pred nezávislým súdom a na svojich voličov úplne kašlú.

Jedn aotázka do pléna, hádajte ako by dopadlo referendum, kde by sa hlasovalo o tom, či chceme 13. dôchodky u nás a vo Švajčiarsku. V SUI už boli rôzne aj veľmi podobné referendá a dopadli presne opačne ako by dopadli na Slovensku a potom sa čudujete, že sa máte zle. Za toto môže hlavne zanedbané vzdelanie a nevyučovanie základných ekonomických pravidiel na stredných a zákaldných školách.

Sme na gréckej ceste a viete ako dopadli dôchodcovia v Grécku (znížili im dôchodky), zrejme sa toto isté musí stať aj na Slovensku, ale ľudia nepochopia bojím sa ani toto, potom sa budú sťažovať na Brusel a hľadať útechu v Moskve a ak sa im to podarí a vypadneme z EU a NATO, tak až potom zistia, že je všetko v riti a čaká ich 5 krát väčšia chudoba ako teraz a navyše bez berspektívy návratu späť do EU a NATO v horizonte rokov.

7 lajky

Dal som ti priklad dochodcov z bezprostredneho mojho okolia, ktori uz teraz maju problem vyzit a nie to este platit za zdravotnu starostlivost.

Takze skusim este raz. Reagujem na citacui. Kedy si ty alebo z tvojich pribuznych vyuzil sluzby zdravotnistva. Asi davno, takze ti trochu priblizim situaciu.

U nas v meste sa za obycajnu rontgenovu snimku plati 10 euro. Pokial sa chces dostat k neurologovi, tak len za to ze ta zoberie pyta neurolog od 70 - do 100 euro plus poplatok za kazde vysetrenie.
Manzelka bola na ocnom vysetreni - poplatok 70 euro.
Oco ma zavedeny kateter. V piatok vecer mu prestal fungovat. Takze v sobotu doobedu som s nim isiel na pohotovost do nemocnice. Poplatok 5 euro.

Na margo 13 dochodkov. Nerozumiem, preco kazdy dochodca dostava plnu sumu. Ked stat dokaze mi nedat plny 50 eurovi bonus na dieta, lebo prilis vela zarabam, tak preco tak isto neodstupnuje vysku 13 dochodku.

2 lajkov

Ja som narazal na vysky valorizacii dochodkov.
Dajme tomu som dochodca, ktoremu priznali dochodok v novembri 2023 600. V roku 2024 mi ten dochodok valorizovali o 3.4% a dostanem po novom 620.4.

Do dochodku idem az vo februari 2024 a tiez mi vypocitali dochodok 600 eur. No len ten moj dochodok sa valorizuje o 14.5% a budem dostavat dochodok 687 eur.

2 lajkov

Len na margo, žijem v domacnosti s osobou, ktora ma nevyliečiteľnú chorobu, nebudem špecifikovať viac (to len aby si bol v obraze). Lieky kt. potrebuje dostavali podobní pacienti v Čechách vždy fakticky hneď, u nás dlhé posudzovanie, schvaľovanie, neschválenie, odvolanie sa atď. , ak máš šťastie, alebo známosti, alebo neviem čo, tak ich povedzme dostaneš, ak si sa medzitým nedostal do stavu, že kvôli tomu že si ich nemal sa ti viac poškodilo zdravie, tak to zvládneš, ale môže byť aj prípad, že nenasadenie včasnej liečby ti spôsobí to, že povedzme ostaneš na vozíku alebo iné postihnutie a ak by ti to nasadili, pol roka skôr, tak si síce chorý, ale vieš pracovať, aj keď nie ako úplne zdravý človek ale so sebazaprením to povedzme dáš, a platíš ďalej dane a odvody atď (proste prispievaš), tak keď ti ich nenasadia načas skončíš povedzme na vozíku, neplatíš dane atď, ale naopak poberáš soc.dávky a ešte ťa musí niekto opatrovať, no proste ďalší človek na soc. dávkach.
Toto je Slovakia, namiesto 13. dôchodkov investovať do zdravotníctva, ale toto politický marketing nepredá ako 13. dôchopdky, kde obrovská radosť pre 1,5 mil. dôchodcov - proste zásah 1,5 mil voličov. No postupne keď umierajú v nemocniciach alebo doma, umiera každý sám, nezomrú naraz, ale deň po dni, takže si to nikto nevšíma.
Takto sa robí politika, a hlupáci ktorí sa tešia z 13. dôchodkov potichu umierajú lebo im Ficko predplatil predčasnú smrť.

2 lajkov

Odhadovane naklady na zdravotnictvo v roku 2025 9.6 mld. eur.
Narast oproti roku 2024 o 7.8%

1 lajk

iste my nic nevieme. zato ty sa vyznas. tak podme zaradom lebo podla mna zijes v inej galaxii. dzurinda vybavil vstup do EU co nebolo az take tazke vzhladom ze vsetkych susedov tam vzali. jeho hlavna zasluha je ukoncenie vlady hzds-sns. reformy neboli skoro ziadne. dal stimuly automobilkam cim rozbehol rast hdp v case globalneho rastu, vtedy este bolo aj dost pracovnej sily a este bola aj lacna. reformy skolstva, zdravotnictva, verejnej spravy neboli (ponechalo sa cca 80 okresov a este sa vytvorili vuc). este sa zaviedol druhy pilier v neudrzatelnej forme 9 percent povinne co nikde nie je. a a po vstupe nastal exodus ludi na zapad.
tiez si myslim ze zvysovanie dochodkov treba odstupnovat, teda starodochodcom davat viac a novdochodcom menej. to iste 13. dochodky a predcasne zrusit/obmedzit. to ze statny rozpocet bude musiet doplacat nieco navyse lebo socialna poistovna nestaci je ale jasne. inac tie dochodky by boli plosne 300-500 eur. proste treba mat mieru.

hovorit ze ten kto dostava malo ma smolu je vrchol arogancie. porovnavat svajciarsko je vrchol blbosti. pri takej zivotnej urovni sa kludne zrieknu dalsich benefitov. porovnavat sa s greckom je vrchol nevedomosti. grecko ma dlh cez 150 percent hdp, my tu placeme ze sme cez 50 percent.

dobre zarabajuci ludia v zahranici sa len tak nevratia. mysliet si ze platovo sa priblizime nemcom, rakusanom je mokry sen na urovni rychlozeleznice severom. takisto stavat ekonomiku na pridanej hodnote. my sme vidiecka krajina a nejake hi-tech firmy v BA a KE nezlepsia zivot drvivej vacsine obyvatelov. a tiez je nezmysel tlacit ludi aby sa stahovali do miest kde ani nie je priestor lebo hlavne BA nebola historicky stavana a nezvlada funkciu hlavneho mesta.

• treba dostat priemysel do regionov kde je stale vysoka nzm, na to treba mat aspon normalne cesty ked uz nemame na suvislu siet dialnic
  • treba pomoct polnohospodarstvu a potravinarstvu, cielene, nie velke lany ktore tu ostali po komunistoch, ale zelenina, ovocie, chovy, nove plodiny ktory sa uz oplati pestovat kvoli oteplovaniu, tu sa treba pozriet do polska
  • skusit nieco urobit s turizmom aj ked v tomto som velmi skepticky

hlavne si sami odporujete, treba setrit ale zaroven treba investovat. to sa prakticky vylucuje. to by sa museli rusit nie 13. ale aj 12. a 11. dochodky. zmrazit platy ucitelom (pritom chceme lepsie skolstvo) zdravotnikom. setrenie ma byt s cielom aby naklady statu uplne neuleteli. investicie potom na dlh v rozumnej miere. zabudnut na 160 km/h aj na suvisle dialnice. postavit obchvaty, vyriesit zavady a opravit trate alebo aj zrychlit ked su nevyzaduje velke naklady. tieto uvery vynat z dlhu tak ako to urobili nemci.

1 lajk

Setrenie a investovanie sa nevylucuje. Treba setrit na zbytocnostiach napr. take policajne auta, ciapky a pocitace, ktore su jasne predrazene a aj velmi zbytocne. Tie peniaze vieme pouzit na ine veci - obchvaty, udrziavanie ciest a podobne.

Ja si osobne myslim, ze penazi v statnom rozpocte a aj v samospravach je dost, len ich treba vyuzivat efektivne. Ty tu stale bluznis o nejakom zadlzovani - na to aby si investoval, tak to nemusis robit na dlh.

Ano na dochodky sa bude doplacat stale, dolezite je, ze kolko. 2. pilier mi tiez pride zbytocny, jedina vyhoda je len to, ze sa dedi. Mam najradsej, ako tu slovaci hulakaju, ze ked sa siahne na druhy pilier, tak sa stahuju prec a vacsinou ta volba padne na cesko - kde surprise surprise ziaden druhy pilier nemaju.

Co sa tyka regionalneho rozvoja, tak vela ludi ma nejaku predstavu, ze pride investor a bude dobre. Ale aj aktualne vedia tieto regiony konkurovat tym vyspelejsim. Napr. v takom stropkove “plnia” tonery a na to ti netreba byt v Bratislave ci Kosiciach. atd. Co chyba je kapital, nejaka averzia voci riziku a nejake chcenie nieco robit.

2 lajkov

Myslím, že nemá zmysel sa ďalej vyjadrovať k tejto téme, každý si v podstate ide svoje. Odporúčam pozrieť si štatistiky a kde sme boli v roku 2007-8 keď ešte doznievali Miklošove reformy a kde sme teraz. Porovnať sa s krajinami okolo nás tzn. s tými, ktoré vstupovali do EU s nami a po nás a kde sme boli ekonomicky v 2007 a kde sme skoncili v 2020 a kde sme teraz.
Stačí pozrieť HDP na obyvateľa v PPP a štátny dlh + ďalšie ukazovatele (len taký DLh bol 27% a teraz ani neviem ale asi sa už blížime k 60%.
A úplne naväčšia kráďež, vlastne to ani nebola krádež, to boli vyhodené peniaze a ukrátenei ľudí o tisíce Eur (myslím každého ejdnotlivo) bolo direktívne presunutie ľudí z akciových fondov v 2.pilieri do dlhopisových, práve keď najviac začali akcie rásť. Kumulatívne Slovensko prišlo vďaka Fantozimu Ficovi a Počiatkovi s KAžimírom o možno 10 miliárd EUR. Viem to sám na sebe. Len nerozumiem, že to Ficovi ešte nikto poriadne noklepal o hlavu.
To bola taká transakčná daň vo veľkom, ale jednotlivo na každom človeku, takže to až tak nevidno globálne.

6 lajky

Druhy pilier je tiez polemika, ci je vlastne dobry alebo nie.

Cesko ho zrusilo, madarsko tiez. V polsku je strasne nevyhodny a po poslednych zmenach v 10s je fakticky nepouzitelny, vacsina ludi je teda v prvom pilieri.

Ako hovori jeden citat - predstav si hlupost priemerneho cloveka a predstav si, ze polovica ludi je hlupejsi ako on. A o tom je vlastne 2. pilier na slovensku. Ano zbehli ludia mozno budu mat lepsie dochodky ako priemer, ale ti ostatni naletia. Preto aj ten krok smeru presunut vsetky peniaze do dlhopisovych fondov mi pride celkom logicky (pre jeho volicov), kedze sa postavil do role zachrancu, sice na jednej strane pripravil jeho volicov o peniaze, ale na druhej strane ich upokojil, ze stat sa postara a ze uz im neklesa cena portfolia v akciach.

Jedina vyhoda mi pride v dedeni, potom v tom, ze v dochodkovom veku si viem tie peniaze vyplatit.

Nevyhody su jasne - niekto “setri” v nevykonnych fondoch a bude mat este mensi dochodok ako keby mal len prvy pilier a nehovoriac o tom, ze tie peniaze nezostavaju v ekonomike, ale posielaju sa niekam prec.

Ja by som bol v idealnom pripade za jeho zrusenie. Keby sme este zreformovali aj ine oblasti ako samospravy, statnu spravu, zdravotnictvo atd. tak zistime, ze mame tolko penazi k dispozicii, ze nemame metro len v Bratislave, ale aj v Kosiciach.

atd.

2 lajkov

pockat pockat..keby nebol 2.pilier, tie peniaze by boli davno minute (napr. rozkradnute, …). Kedze je cast ludi v 2.pilieri, tak sa tam zakonite zhromazduju peniaze. Kedze ich tam je vela, tiez by sa dali minut (napr.rozkradnut, …). Za mna je 2.pilier skvela vec. Len skoda, ze financna gramotnost obyvatelov je prilis nizka.

1 lajk

hovorim o idealnom stave. aj druhy pilier je dobra myslienka v idealnom stave, ale tak svet proste nefunguje.

Nikto nebranil vratit sa do akciovych fondov. Otazka je preco tak ludia masovo neurobili. Asi preto ze nie je istota ze sa neprepadnu. Neviem ci je normalne nutit ludi vstu8povat do niecoho takeho. Osobne druhy pilier mam. Dlh pred covidom pod 50 percent cize v poriadku.

V 2007-8 bol vrchol nabiehania automobiliek. Nieco co sa neda opakovat. Pritom stale bola obrovska nzm, exodus ludi na zapad a osobne som si nevsimol ziadny velky rozmach maleho a stredneho podnikania. K tomu patri aj nieco o com sa bezne nehovori. V roku 2015 nastal zvlastny statisticky zlom z dovod narast cenovej hladiny. Cenovu hladinu pocita eurostat inak ako my. A zohladnil ich spatne iba do 2015 cím sa vytvoril dojem skokoveho narastu cien a padu hdp na obyvatela v parite kuipnej sily. Ale v skutocnosti boli ceny vyssie po cely cas.

To na margo toho za ako dobre bolo pred 10+ rokmi. Nebolo. Inak povedane ked mi narast mzdy zozerie narast cien moja zivotna uroven nestupne. Mame tusim 3. najvyssie bezne hdp spomedzi novych clenskych krajin, padame dole ked sa prepocital na pps. Ako sa hovori na vychode bo sicko drahe. Pravda je teda opat komplikovanejsia nez vyhlasit ze sme sa prepadli za posledne roky.