Starý most - "Most Červenej Armády"

Aquila, pre tvoju informáciu, na výstavbu základných trás na metro v BA by bolo potrebných min. 65 mld. SKK + inflácia, pretože toto číslo je z r. 2002.

problem je, ze co by si s tym normalnym rozchodom robil. Keby to koncilo na Safku tak to nebude motivujuce a prerabat centrum na dualny rozchod zase konci na klasickom probleme “peniaze”. Inak mozes sa pozriet do Liberca, kde rozchod prerabaju uz niekolko rokov a este to nemaju hotove. Inak v Japonsku behaju vlaky ma 1067mm rozchode bezproblemov 130.

pozri napr:

hitachi-rail.com/about_us/de … e_dlv.html

ale toto je off-topic, kto ma zaujem tak odporucam www.imhd.sk

Dosť pochybujem, že v Brne jazdia bežne vlaky po električkových tratiach. Zrejme myslíš trať vedúcu uprostred ulíc z výstavišťa popri Svratke - to je ale bežná železničná vlečka (ako voľakedy u nás vlečka na Mlynských Nivách), hoci je na jednom mieste prepojená s električkovou sieťou. Bežné električkové trate by asi lokomotívu neuniesli, resp. pravidelný prejazd ťažkych lokomotív by ich dosť ničil, nehovoriac o polomeroch zákrut a ďalších detailoch.

Inak v Nemecku je približne polovica električkových prevádzok na metrovom rozchode (pomer je, ak som dobre rátal, 30 na 1000 mm, 29 na 1435 mm). Z vozidlami teda až taký problém nie je (to bol skôr problém československého výrobcu električiek ČKD, že sa mu nechcelo vyrábať na iné rozchody). V súčasnej situácii by bolo prebudovávanie tratí na iný rozchod akurát investovaním peňazí, ktorých nie je nazvyš, do projektov, ktoré by sme zrejme nedokázali využiť naplno.

Ospravedlňujem sa za mierny off-topic.

Môj osobný postreh k vylúčeniu IAD na Starom moste: mnohí si zrejme pamätáte odstávku mosta pri havárii lode a náraze člna o pilier v roku 2002. Pri odstavenej doprave cez most sa výrazne spriechodnilo Vajanského nábrežie i Dostojevského rad, pričom náraz dopravy na ostatných mostoch nebol nijako výrazný (Starý most so svojou dennou intenzitou okolo 14000 vozidiel (ak sa mýlim, upresnite) ani veľmi ostatné mosty zahltiť nemôže).

Fondy EU sa velmi na Stary most pouzit nemozu. Teda aspon toto financne obdobie do konca roku 2006.

jasne to bol trosku extremny pripad, ale vo vacsine su diskusie ze 1435mm rozvor je vhodnejsi, viac vydrzi etc.

ja by som halvne nespajal novu trat (aj ked bude na 1000mm rozvore) so starou. pointa nosneho systemu by mala byt v tom ze je mimourovnovy, teda ze by sa s nicim inym nekrizoval. ak budu aj nove elektricky chodit cez krizovatky, vela tomu nepomoze.. stane sa nehoda, je problem.
to je podla mna pointa nosneho systemu. akonahle sa to na safku napoji na normalne trate, budu len problemativcke => cela petrzalka smerom na safko a ako dalej ?

inak problemom su aj elektirckove trate, ktore su v dezolatnom stave.

je to mozne, ale kazdy most a aj lavka pre chodcov je dobra.. halvne v BA. ono to mozno v BA neoblo az tak vidno, lebo horsie to uz snad ani nemoze byt ..

ja sa tohoto bojim, ze sa len napoja na stare elektrickove kolaje na safku. tymto padom je zabity cely projekt a nic neriesi, len bude kulminovat ludi an safku. tot vsjo. aj ked by zostal rozchod 1000mm tak akonahle to nebude mimourovnove (viadukty/podzemka, samostatne pasy, estakady ..) tak to straca zmysel .

japoncov by som do toho uz vobec netahal, to je ina liga :slight_smile:

Podla toho ako boli raz obrazky v Bratislavskych novinach (niekedy v marci) planovanej elektricky v Petrzalke, vyzeralo to, ze to pojde na estakade. Je sice pravda ze bola len oblast krizenia Chorvatskeho ramena na fotke, ale clovek nikdy nevie, mozno to bude po celej trase.
Rozchod 1000mm podla mna nie je problem, niekde (nepamatam kde) som cital dokonca clanok, ze v zakrutach je lepsi tento uzsi rozchod ako ten standardny (neviem nechapem, ale to je jedno :unamused: ). Co sa tyka rychlosti, na mesto staci ked to bude jazdit do 80 km/h, a ten uzsi rozchod by to mal “rozchodit”.

Este sa spytam, robi sa teraz nova pripajacia vetva na najazde na Stary Most (pri futbalovom stadione). Neviete co to ma byt, na nakresoch som to nevidel.
Zeby to suviselo s dialnicou (?), aj ked to asi nic ine nebude :slight_smile:

Suvisi to z dialnicou, je to vidiet aj na nakrese dialnice, ktory je na strankach www.highways.sk

Vdaka, pozrel som si to teraz detailnejsie a zbadal som to :slight_smile:

Otazka len znie, nakolko sa chysta ta elektricka, ktora bude chodit po Starom moste, logicky by mala ist po existujucom nadjazde popri stadione. Cize v buducnosti tam pojde elektricka. Podla mojho nazoru sa tam nezmesti kvoli sirke este aj cesta pre auta (bez noveho rozsirenia za predpokladu ze po Starom moste pojdu aj auta). Konecne avizovana otazka ( :laughing: ), nie je tym padom zbytocne stavat tento novy najazd?

BA doteraz riešila svoju dopravu dosť nesystémovo a platil systém: Nový primátor, nová koncepcia. A okrem toho boli limitované finačné možnosti. Teraz sa stavajú a opravujú objekty, ktoré mali byť hotové už min. 5 rokov.

Opraviť Starý most tak, aby bol využitý aj pre rýchloelektričku a aby bola zachovaná na ňom aj cesta je veľmi dobré riešenie, ktoré síce bude stáť cca. 1-2 mld. SKK, ale bude to veľmi lacný variant voči tomu, aby sa staval ďalší most. Je to veľmi dobré rozhodnutie, pretože sa zvýšia prepravné kapacity medzi Petržalkou a mestom. :sunglasses:

A je len dobre, že financovať bude túto stavbu aj BA VÚC, nie len samotné hlavné mesto BA.

Podľa mojich informácií by sa mala dostavať pre električkovú trať druhá polovica násypu a estakády od križovatky Bosákova - Jantárová cesta smerom k Starému mostu, električky by teda išli vpravo (v smere do mesta) od súčasnej cesty. Cesta by nepokračovala ďalej a na úrovni budovaného zjazdu k Sadu J. Kráľa by zatočila po zjazde doľava. Od tohto miesta by električka išla v osi súčasnej cesty cez Starý most. Lepšie je to vidieť na nákrese:
bratislava.sk/soubory/700000 … akadny.pdf
Ďalšie informácie nájdete tu:
bratislava.sk/vismo5/dokumen … 1&p1=59584

Keďže s úsekom električkovej trate sa počíta ako dočasným do doby vybudovania tunela popod Dunaj (čo bude pri “dostatku” peňazí veľmi dlhá doba), po presmerovaní električkovej rýchlodráhy do tunela sa uvažuje s opätovným vedením cestnej komunikácie po násype a estakáde na Starý most.

Ešte jedna poznámka v súvislosti so zámerom pravobrežného mestského centra v zóne medzi Prístavným a Starým mostom. Objavuje sa v ňom myšlienka zrušiť násyp medzi Einsteinovou a Starým mostom a nahradiť ho v celej dĺžke estakádou, aby sa tak odstránila určitá bariéra, ktorú tvorí. (Samozrejme, ďalšia bariéra v podobe štadióna by zostala.)

Ak bude na tomto ceste zachovaná cestná doprava a zároveň tadiaľto bude smerovať aj električka, tak to mestu výrazne pomôže a zároveň ak by sa do tohto projektu zapojilo nielen mesto BA, ale aj BA VÚC, tak tu nebude treba ani pomoc štátu, pretože tieto “2 celky” sú na tom finančne dosť dobre. :laughing:

mno a este by sa mohli vyuzit aj fondy EU ako bolo spominane .. na protipovodnovu ochranu

Ano, na tie som zabudol, ale jedine tam, pretože inak v BA sa z EÚ asi nebude financovať nič. :laughing:

vsak prave preto aspon tuto moznost by bolo skoda nevyuzit :wink:

No inak, ide o sumu viac ako 1 mld. Sk a celkovo bude asi vyčlenených na ŽP na BA okolo 2 mld. Sk z EÚ. :laughing:

Môže sa zdať, že je to málo, ale čím viac sa v BA investuje z EÚ, tak tým je to lepšie a je dosť problematické v BA investovať z EÚ, keďže BA má priemer EÚ viac ako 100%, takže aj investície do ŽP a podobných projektov sú určite potrebné a je to len dobre, pretože aspoň môžu BA VÚC či mesto BA viac investovať do rozvoja dopravy a celkovej infraštruktúry. :sunglasses:

V rámci financovania opráv Starého mosta nemám také informácie, že by sa tu mala zapojiť EÚ, most bude opravený predovšetkým z rozpočtov samosprávy, BA VÚC a mesta BA. Dokonca štát dáva na výber, buď opravy mostov alebo podpora výstavby NS MHD v BA, aj keď isté zo strany štátu nie je nič.

V rámci investícií do ochrany ŽP by sa malo v BA preinvestovať okolo 1 mld. SKK do r. 2008 zo zdrojov EÚ a celkové projekty sú v hodnote cca. 4 mld. SKK, ale to neznamená, že všetky bude financovať EÚ.

V rámci ŽP sa preinvestuje v BA 1-2 mld. Sk, je to dobré aj keď je to posledná oblasť, do ktorej bude ešte EÚ v rámci BA investovať. :laughing:

Dufajme, ze sa casom este najde aj cosi v doprave :wink:
Nie vsetky EU fondy su viazane na HDP regionu.