Zaujímavá informácia, ktorú som si nevedomil ani ja je, že v mesiaci jún sa otvorili dva najvýznamnejšie tunely cestnej infraštruktúry: Sitina a Branisko.
Aj preto sa od 15. júna do 15. júla určil “Mesiac tunelov” na Slovensku.
Asi najkomplexnjšia stánka o našich tuneloch. Sú tam napríklad vizualizácie Havrana, Čebrate, či Ovčiariska. Mohli by byť doplnené o Dargov. Prešov má dva tunely, Okruhliak a Bikoš, myslím že správna a platná vizualizácia je tunel Okruhliak, Bikoš je zrejme alternatívna trasa.
no smiesne na tom je ze v Operacnom porgrame doprava su k dispozicii krasne peniaze na rozvoj zelenice. Bohuzial, je jasne, ze sa nevycerpaju, pretoze nasi uradnici …su nasi uradnici. Ked im z toho nemam nieco kvapnut, tak nech to radsej ani nie je, naco by sa obtazovali vypisovanim ziadosti a dokladovanim projektov. A ked mam parafrazovat slova mojho znameho - v roku 2015, ked sa skonci moznost cerpat financie z EU fondov, tak tato krajina bude periferiou Europy, akymsi ostrovom bez modernej infrastruktury.
Na tú modernú dopravnú infraštruktúru ale nepostačujú ani eurofondy, ani PPP, a už ani štátny rozpočet do r. 2015. Tu sa spravili generačné chyby: predaj majetku skoro zadarmo (Mečiar), predaj majetku a neinvestovanie peňazí späť do napr. diaľnic (Dzurinda) a príliš veľké spoliehanie sa na PPP na úkor iných zdrojov (Fico).
Dokladujem aj fakty: EÚ dá do r. 2015 spolu od predvstupových fondov na dopravu možno 200 mld. SKK. Je to krásna sumička. Ale,
Len dostavba D1-D4 a R1-R8 bude stáť asi 700 mld. SKK.
A skončili sme s modernou infraštruktúrou. … A pokazím ešte náladu:
Železničné koridory a trate - 100-150 mld. SKK.
Cestné obchvaty, cesty I. triedy - 120 mld. SKK.
Blížime sa k biliónu SKK … a to ešte nerátam modernú MHD v našich mestách.
Ja si myslím, že v pohode áno. Na diaľnice určite. Však už 75% sa čerpá na 10 mld. SKK na D1 v PB a to je 1. väčší tender, ďalší bude na D3, v ešte vyššej sume a keďže ide o časť koridorov EU, tak čerpanie bude zas 75% atď. (čerpanie do 2015).
100% nebude, ale to nevadí - to nie je takmer nikdy a pochybujem, že tí prví to mali (Portugalsko, Španielsko, Írsko).