SPZ (ECV) na Slovensku

Inak znova by som sa chcel vratit k problemu BA/BL KE/KI

Moze tu byt vela spekulacii, ale je iste ze v priebehu polroka sa vycerpa cela BA rada a treba otazku co dalej?

Ma niekto nejake info co dalej?

ako som uz davnejsie pisal, rozmyslal som nad tym a spravil par navrhov…
iste je, ze vychodisko uz nie je… a treba nad tym rozmyslat…

[size=150]Variant 0[/size]

Ponechat stav taky ako je, stym ze BA bude trpiet nedostatkom volnych cisiel o 10 rokov.
To sa bude dat riesit viacerymi sposobmi
0a - zmena systemu
0b - pridanie dalsej skratky mestu BA (napr BV)
riesenie aj obe podriesenia su kratkozrake…

+dalo by sa vyuzit

treba vyuzit zmenu zakona o premavke na poz. komunikaciach..

ponukam dalsie 3 varianty mozne, ktore ma napadli

[size=200]Variant 1[/size]

Vychadza podla prikladu z Rakuska, kde maju hlavne mesta bundesrepublik jednopismenkove oznacenie. Usetrene pismenko v kode, by sa dalo vyuzit na 3. pismenko poradove pismenko, cim by krajske mesta (BA) ziskali kombinacie aj na vyse 150 rokov

B-Bratislava
T-Trnava
N-Nitra
Z-Zilina
K-Kosice
P-Presov
R-Trencin (???)
C-Banska Bystrica (???)

• dodrziava font a pocet miest
  • dlhodobe riesenie
  • nesystemovost oznaceni: Mesto Trencin-Trnava a Bratislava-Banska Bystrica, maju rovnake zaciatocne pismenko… rieseni by bolo niekolko

1a - vzhladom na specialny statut miest Kosice a Bratislava (jedine mesta s dvojurovnovou samospravou a majuce viac okresov) by sa zaviedli len skratky B a K… ostatne krajske mesta by zostali ako v sucasnosti
1b Mestam Trencin a Banska Bystrica by boli pridelene specialne pismenka, zvolil som R ako tRencin a C ako druhe pismenko v druhom oznaceny (po vycerpani BB) bystrice - BC

obe subriesenia su ale maximalne nesystemove…

[size=200]Variant 2[/size]

Vychadza z “rovnopravnosti” okresov a z toho, ze kazdy okres ma pravo na vlastne oznacenie…
Aj v statistikach ni je okres BA (lebo BA okres nie je) ale su okresy BA I. - V. a oznacovane B1 - B5, podobne je to aj v pripade Kosic K1-K4…

• Relativna systemovost (kazdy okres kazde oznacenie)
  • Rozdelenia zatazenia skratiek BA a KE na okresy tychto miest
  • relativne dlhodobejsie riesenie
  • nenasiel som

[size=200]Variant 3[/size]

Variant vychadza tak trocha z kombinatoriky, pridanim pismena ako znaku sa vycerpatelnost rady z 20-nasobi - co v pripade BA znamena (ako navycerpanejsej rady) cca 200 rocne riesenie

• 200 rocne dlhodobe riesenie
  • systematickost
  • prehladnost
  • tri pismena za sebou mozu vytvorit uz hanlive skratky atd (riesenie KK-PnnnPP P-pismeno n-cislo K-kod)
  • pri niektorych okresoch v sucasnosti nie je vycerpana rada Ax (TR,ML), bolo by tor elativne zbytocne aby mali 300 rokov radu Axx (riesenie ze 3 pismena sa pridelia len vybratym okresom = ale nesystemovost, pretoze by boli rozdielne fonty (pismo som zuzil, aby sa zmestilo na tabulku) )

[size=200]Variant 4[/size]
Este rozdelenie miest BA a KE na oblasti podla odbytu a vlastnictva aut, tak aby boli rovnomerne rozdelene (zahranicne mesta to tak maju, no myslim ze tam to maju aj administrativne)… Je to ale max nesystemove…
KE pomery nepoznam, ale priklad na BA…

BV - Bratislava-Vychod: Raca, Vajnory, Vrakuna, Podunajske Biskupice
BZ - Bratislava-Zapad: Devin, Devinska Nova Ves, Zahorska Bystrica, Lamac, Dubravka
BP Bratislava-Petrzalka: Petrzalka, Jarovce, Rusovce, Cunovo
BA - Bratislava-Centrum: Karlova Ves, Stare Mesto, Nove Mesto

Popripade Variant 2 s tym ze okresy BA A KE by sa pomenovali
BZ - Bratislava IV. (Zapad)
BV - Bratislava II. (Vychod)
BP - Bratislava V. (Petrzalka - BJ= Bardejov)
BA - Bratislava I. + institucie (Centrum)
BM - Bratislava III. (Nove Mesto)

KE - Kosice I. + institucie
KV - Kosice III. (Vychod)
KZ - Kosice II. (Zapad)
KJ - Kosice IV. (Juh)

ale je to skor vymyslanie teplej vody

Zaver:

toto ma len tak napadlo lebo v sobotu poobede nemam co robit… mozno je viec rieseni, napadli ma vsak tieto tri…

osobne si myslim ze sucasny stav zostat nemoze a malo by sa zacat rozmyslat, ako dalej…

Musim ta pochvalit, pohral si sa :slight_smile:

len pripajam svoj navrh (mozes to oznacit ako 3b)

cisla (n) a pismena (A) takto: BA-nnnnA, BA-nnnAA, BA-nnAAA, BA-nAAAA, moznoti je tym padom nespocetne vela a ani to nekoliduje s personalizovanymi znackami, kedze tie musia pozostavat z 5 pismen alebo z kombinacie pismen+cisel, teda najprv pismena a potom cislo (alebo cisla).

tento navrh zohladnuje sucasny pocet znakov na SPZ

mozme skusit prepocitat, ako dlho to moze realne vydrzat

Mam info od vyrobcu znaciek, ze sa sa zmeni druhe pismeno. Napr. BL alebo BK.

Ak by sa použili všetky tieto kombinácie, bude to na hodne dlho :wink: Značka formátu BA-nAAAA sa mi ale zdá veľmi ťažko zapamätateľná.

Podľa platnej legislatívy je to tak ako vravíš. Bavíme sa tu o tom, že je to nesystémové a hlavne nedostatočné riešenie…

teraz sa minulo v BA za 10 rokov cca 400 000

a najprehladnejsie by to asi bolo BA- AnnnAA :slight_smile:

Ja by som bol pre Bratislavu za tvar B-0000AA, resp. B-000AAA.
To isté pre Košice. :bulb:

Vela okresov? :slight_smile:))) ja som napocital na Slovensku 81 - teraz je tusim 79.

Takze hranica toho, co sa vnima ako vela okresov je 80? :smiley:

Suhlasim, dolezite je asi ponechat povodny pocet znakov, aby nebolo pismo deformovane.

tak potom variant 1 pre KE a BA

Este by teoreticky bola jedna moznost

udelit specialnym vozidlam specialne cisla…

napriklad autobusy MHD… nemuseli by zbytocne cerpat z regulernej rady ECV pre BA, ale mali by tvar BA - ich interne e.c.

napr
imhd.sk/ba/index.php?img=1057&typ=gm
tento autobus, nemal by cislo BA-120BO, ale mal by BA- 2015

ale na take veci je neskoro

Toto všetko (EČ) by mala riešiť novela vyhlášky o prenájme na pozemných komunikáciách. Bohužiaľ, keď som videl ako to má riešiť, skoro som skolaboval. Tak ako píše rastislav5 naše múdre policajné hlavy iba sprosto pridali písmenká. Pre Bratislavu to bolo tuším BL, BT, BV a ešte nejaké kombinácie, no bolo ich tam minimálne 10. Keď bude táto novela v pripomienkovom konaní treba písať na Ministerstvo vnútra a pripomienkovať to…Ja som už tak učinil už v predstihu.

to je blby vtip :laughing:

ked uz ma mat BA milion skratiek, tak nech uz maju zmysel (kazdy okres ina - ako v zahranici Pariz Juh, Praha Sever atd) a nie ze to bude len blbe priradovanie pismeniek a BA bude zhluk neprehladnych skratiek

A preco zase menit ECV, ked sa to robilo len nedavno? Zatial staci v pripade potreby zmenit druhe pismeno a za nejakych 10 rokov bude cas na systemovejsiu (a nakladnejsiu) zmenu.

bojim sa, ze by to velmi nepomohlo, autobusov zas tolko nie je…

No nebola by to vacsia zmena (B-nnnnAA, K-nnnnAA) ako tie zmeny, co boli doteraz (EU pasik, statny znak…)

problem je v tom ze s vynimkou 3-4 miest je sucasne riesenie systemove

a tieto 3-4 miesta by sa dali riesit tak, ze by sa vyrobilo 32 formiciek uzsieho tvaru a ich kombinacia by bola KK-AnnnAA…
toto riesenie je systemove a na 200 rokov pre BA, cize pre take Medzilaborce je mozno aj na 2000 rokov :smiley:

A ked nie to… tak aspon rozdelit BA a KE na znacky podla okresov, ako som pisal…

myslim si ze lepsie je mat 5 znaciek na zaklade okresnej prislusnosti, ako 5 znaciek pre 5 okresov zmiesane… :wink:

takze ked nie 3 pismena, tak aspon okresna prislusnost…
ine riesenie NIE JE…

Ale je iné mať 2 systémy čísľovania a iné je mať 2 systémy: štátneho znaku + EÚ pásik. :bulb:

A ad MHD … to vôbec nie je dobrý nápad, lebo niektoré busy v MHD v lepšom stave cez sviatky a víkendy jazdia aj inde …

Sorgo>ked pridat, tak radsej pismenko, ako cislo… cislo ti zivotnost znacky predlzuje 10x, pismeno 24x

BA vydržalo dlho … a BL je k tomu ďalšia varianta, schválená v rámci myslenia dopredu. To je 20 rokov … :wink:

za 20 rokov moze nieco vymysliet EU a budu sa musiet menit znacky na celom uzemi…