Inak znova by som sa chcel vratit k problemu BA/BL KE/KI
Moze tu byt vela spekulacii, ale je iste ze v priebehu polroka sa vycerpa cela BA rada a treba otazku co dalej?
Ma niekto nejake info co dalej?
ako som uz davnejsie pisal, rozmyslal som nad tym a spravil par navrhov…
iste je, ze vychodisko uz nie je… a treba nad tym rozmyslat…
[size=150]Variant 0[/size]
Ponechat stav taky ako je, stym ze BA bude trpiet nedostatkom volnych cisiel o 10 rokov.
To sa bude dat riesit viacerymi sposobmi
0a - zmena systemu
0b - pridanie dalsej skratky mestu BA (napr BV)
riesenie aj obe podriesenia su kratkozrake…
+dalo by sa vyuzit
treba vyuzit zmenu zakona o premavke na poz. komunikaciach..
ponukam dalsie 3 varianty mozne, ktore ma napadli
[size=200]Variant 1[/size]
Vychadza podla prikladu z Rakuska, kde maju hlavne mesta bundesrepublik jednopismenkove oznacenie. Usetrene pismenko v kode, by sa dalo vyuzit na 3. pismenko poradove pismenko, cim by krajske mesta (BA) ziskali kombinacie aj na vyse 150 rokov
B-Bratislava
T-Trnava
N-Nitra
Z-Zilina
K-Kosice
P-Presov
R-Trencin (???)
C-Banska Bystrica (???)
- dodrziava font a pocet miest
- dlhodobe riesenie
- nesystemovost oznaceni: Mesto Trencin-Trnava a Bratislava-Banska Bystrica, maju rovnake zaciatocne pismenko… rieseni by bolo niekolko
1a - vzhladom na specialny statut miest Kosice a Bratislava (jedine mesta s dvojurovnovou samospravou a majuce viac okresov) by sa zaviedli len skratky B a K… ostatne krajske mesta by zostali ako v sucasnosti
1b Mestam Trencin a Banska Bystrica by boli pridelene specialne pismenka, zvolil som R ako tRencin a C ako druhe pismenko v druhom oznaceny (po vycerpani BB) bystrice - BC
obe subriesenia su ale maximalne nesystemove…
[size=200]Variant 2[/size]
Vychadza z “rovnopravnosti” okresov a z toho, ze kazdy okres ma pravo na vlastne oznacenie…
Aj v statistikach ni je okres BA (lebo BA okres nie je) ale su okresy BA I. - V. a oznacovane B1 - B5, podobne je to aj v pripade Kosic K1-K4…
- Relativna systemovost (kazdy okres kazde oznacenie)
- Rozdelenia zatazenia skratiek BA a KE na okresy tychto miest
- relativne dlhodobejsie riesenie
- nenasiel som
[size=200]Variant 3[/size]
Variant vychadza tak trocha z kombinatoriky, pridanim pismena ako znaku sa vycerpatelnost rady z 20-nasobi - co v pripade BA znamena (ako navycerpanejsej rady) cca 200 rocne riesenie
- 200 rocne dlhodobe riesenie
- systematickost
- prehladnost
- tri pismena za sebou mozu vytvorit uz hanlive skratky atd (riesenie KK-PnnnPP P-pismeno n-cislo K-kod)
- pri niektorych okresoch v sucasnosti nie je vycerpana rada Ax (TR,ML), bolo by tor elativne zbytocne aby mali 300 rokov radu Axx (riesenie ze 3 pismena sa pridelia len vybratym okresom = ale nesystemovost, pretoze by boli rozdielne fonty (pismo som zuzil, aby sa zmestilo na tabulku) )
[size=200]Variant 4[/size]
Este rozdelenie miest BA a KE na oblasti podla odbytu a vlastnictva aut, tak aby boli rovnomerne rozdelene (zahranicne mesta to tak maju, no myslim ze tam to maju aj administrativne)… Je to ale max nesystemove…
KE pomery nepoznam, ale priklad na BA…
BV - Bratislava-Vychod: Raca, Vajnory, Vrakuna, Podunajske Biskupice
BZ - Bratislava-Zapad: Devin, Devinska Nova Ves, Zahorska Bystrica, Lamac, Dubravka
BP Bratislava-Petrzalka: Petrzalka, Jarovce, Rusovce, Cunovo
BA - Bratislava-Centrum: Karlova Ves, Stare Mesto, Nove Mesto
Popripade Variant 2 s tym ze okresy BA A KE by sa pomenovali
BZ - Bratislava IV. (Zapad)
BV - Bratislava II. (Vychod)
BP - Bratislava V. (Petrzalka - BJ= Bardejov)
BA - Bratislava I. + institucie (Centrum)
BM - Bratislava III. (Nove Mesto)
KE - Kosice I. + institucie
KV - Kosice III. (Vychod)
KZ - Kosice II. (Zapad)
KJ - Kosice IV. (Juh)
ale je to skor vymyslanie teplej vody
Zaver:
toto ma len tak napadlo lebo v sobotu poobede nemam co robit… mozno je viec rieseni, napadli ma vsak tieto tri…
osobne si myslim ze sucasny stav zostat nemoze a malo by sa zacat rozmyslat, ako dalej…