Akurát že už 10 rokov to nie sú ŠPZ ale Evidenčné čísla…
No nemyslim si, ze by mlady dorast pouzival terminy ako EČV alebo TEČ Najdi mi dakoho kto nerozumie co je to SPZ…
OK, navrhujem do zatvorky dat ECV alebo naopak
Stalo sa
SPZ, ECV, TEC…nemate to jedno?
No tak ja som si uz tu vlnovku vsimol na novych EC, ona je pod pismenami uplne dolu, a ked sa pozriete z jedneho uhlu tak ju nevidno, ked inak tak vidno jednu a ked este inak tak sa daju vidiet aj dve
Ale ja si myslim, ze je zbytocne pchat na EC nejake nove bezpecnostne znaky.
Nemá niekto link, kde sú spísané, ktoré druhy vozidiel majú špeciálne EČ a aké EČ to sú? Napríklad veterány a tak.
pozri sa sem:
geocities.com/grosi48/SKSPZ.html
bohuzial nie su ofotene vsetky druhy spzetiek ale aspon mas ich presny popis
ECV/SPZ na celom svete
- inak vie mi niekto povedat preco nepouzivame na ECV diakritiku?
preco je SA,CA,ZA,LC, ked by mohlo byt ŠA,ČA,ŽA,LČ? formicky na to urcite maju, vid reklama na tu poistovnu co je znacka AŽ-50%
ved aj v inych krajinach EU sa pouziva diakritika… preco u nas nie?
-
ked chcem personalizovanu SPZ a napr BA-VLADO je obsadene, tak teoreticky by mi mali dat BL-VLADO, nie? ked sa zmeni BA na BL, zmeni sa aj pre personalizovane znacky?
-
co bude po vycerpani BL? lebo vidim to tak na 8 rokov…

- inak vie mi niekto povedat preco nepouzivame na ECV diakritiku?
preco je SA,CA,ZA,LC, ked by mohlo byt ŠA,ČA,ŽA,LČ? formicky na to urcite maju, vid reklama na tu poistovnu co je znacka AŽ-50%ved aj v inych krajinach EU sa pouziva diakritika… preco u nas nie?
No mna skor zaujima, preco v normalnej serii nie je Q alebo W, pritom v KE uz bola personalizovana znacka nieco ako QWZXY takze na to maju formicku na 100%

- ked chcem personalizovanu SPZ a napr BA-VLADO je obsadene, tak teoreticky by mi mali dat BL-VLADO, nie? ked sa zmeni BA na BL, zmeni sa aj pre personalizovane znacky?
Hmm, nie si nahodou pravnik alebo programator? )) nad tym sa asi este nikto nezamyslal… ale vyborny postreh

- co bude po vycerpani BL? lebo vidim to tak na 8 rokov…
ja navrhujem:
cisla (n) a pismena (A) takto: BA-nnnnA, BA-nnnAA, BA-nnAAA, BA-nAAAA, moznoti je tym padom nespocetne vela a ani to nekoliduje s personalizovanymi znackami, kedze tie musia pozostavat z 5 pismen alebo z kombinacie pismen+cisel, teda najprv pismena a potom cislo (alebo cisla).
A už sa to tu písalo x-krát, BL by vôbec nemalo byť. Možno s novým cestným zákonom…
Sergej> ja si praveze myslim ze BL a KI je v pohode… tie mesta maju zvlastny statut aj medzi mestami aj co sa samosoravy tyka… len uznavam ze tie oznacenia su nevhodne, lebo BL je skratka BSK a KI skratka KSK - nie okresov…
ako by sa dalo zabranit skoremu vycerpaniu:
- rozdelnie mesta na svetove strany (ale zas to by vznikali duplicitne BJ, BS, KS)
- potom v kazdom z okresov BA,KE vyclenit mestsku cast, podla ktorej by niesol oznacenie-tam kde je DI… alebo kazda mestska cast?
- oznacenie podla okresov BA,KE a sice bud BA1-nnnPP alebo K4-nnnPP
- Pridanie ciselka KE-nnnnPP (zatial co KI by len zdvojnasobila zivotnost znacky, ciselko by ju az zdesatnasobilo)
- Pridanie pismenka (to by z26-nasobilo, no pismenko by som pridal za oznacenie, aby sa to nemotalo, teda po BA-999ZZ by islo BAA-001AA) - toto riesenie by bolo len pre BA na dobrych 150 rokov, a napr.take Medzilaborce by to nedosiahli nikdy
teda mame na vyber dva druhy rieseni
a) kvalitativne - vymyslime taky system, aby vydrzal co najdlhsie s tym ze nam je jedno ze jeden okres uz vycerpa radu xx-xxxSA, zatial co dalsi este ani nesniva o rade xx-xxxBA
b) kvantitativne - rozdrobime slovensko na co najviac casti a budeme sa snazit aby sa rady miniali rovnomerne a co najpomalsie…
Este je dalsia moznost: urobit celoslovensky system ako to je napr. v Madarsku
EU> alebo ten polsky system… kazde ECV bude niest pismeno kraja, pismeno okresu a poradove pismeno + nejaky ciselny kod
ale osobne sa mi prislusnost k okresom pozdava, je to prehladne a tie spekulativne oznacenia (ako maju CZ, H, FR, BIH) sa mi nepacia… ono je dobre vediet odkial dany clovek je… taka bosna je ok vynimka…

Sergej> ja si praveze myslim ze BL a KI je v pohode…
Je to na polemiku, podla mna je to nesystemove. Je viac moznosti (a ty si ich aj popisal) ako zabezpecit, aby mohlo zostat BA. Po riesenie netreba chodit daleko, staci sa pozriet kusok na zapad od BA
Tak si to skusme prepocitat
Sucasny stav
Okresne mesta = 1010102424 = 576 000 tabuliek
Krajske mesta 210101024*24 = 1 152 000 tabuliek
Rozdelenie KE a BA na 4 a 5 celkov
BA 51010102424 = 2 880 000 tabuliek
KE 41010102424 = 2 304 000 tabuliek
Pridanie ciselka
vsetky mesta
1010101024*24 = 5 760 000 tabuliek
Pridanie pismenka
2410101024*24 = 13 824 000
myslim ze posledne riesenie by bolo daleko najperspektivnejsie…
V sucasnosti ma najviac aut Ba a podla mojho odhadu dobrych 450000 rozdanych ECV… za 10 rokov… predpokladam ze za dalsich 10 rokov radu BL vycerpa a sme v prdeli
Návrh zákona o premávke na pozemných komunikáciách počíta zo zrušením prideľovania EČV s písmenom X.
Viac v blogu Jozefa Drahovského
drahovsky.blog.sme.sk/c/112017/U … a-s-X.html
Ja s tým celkom súhlasím, veď v prideľovaní mali chaos, autá pôšt mali aj x-ové aj normálne EČ
a Senica mala zaujimave X-kove znacky…
pridam zaujimavost… skratky okresov pocas administrativneho clenenia v rokoch 1945-1953 (ked bolo velmi vela okresov)
feudal.cz/spz/html/okresy_1945.htm
celkom logickejsie ako teraz.. ale ked to mali menit, mali to menit v 1997 (napr vymenit Turcianske Teplice (TR) s Trnavou (TT) alebo Spissku (SN) so sninou (SV) )
zaujimavostou boli okresy Modra, Samorin, Vrable atd a este to ze dnesny okres BA II. patril do okresu Samorin… to by ma zaujimalo ci mali obyvatelia Vrakune SPZ ŠM-xx-xx

a Senica mala zaujimave X-kove znacky…
Nie, že mala, ale má.