Spôsoby financovania/výstavby diaľnic

100% uz neviem sa priznam, ale ako sa poznam, boli tam nalepky na rok 2007.

Momentalny link: :smiling_imp:
ndsas.sk/index/index.php?ids=491

uz som sem raz taky material pridaval, teraz sa sem vracia trosku prepracovany

Správa o rizikách a navrhovaných opatreniach v rámci implementácie projektov Kohézneho fondu

build.gov.sk/mvrrsr/index.ph … mment=3173

medziinym sa tam pise, ze NDS pri M-J porusila financnu disciplinu za 650 mil SKK a tie peniaze musi vratit do statneho rozpoctu

je to trosku tazsie citanie, ale vcelku zaujimave

:arrow_right: sme.sk :: Opakované „jednorazové“
“Do nového zákona o cestnej premávke sa dostali ustanovenia, ktoré sú stelesnením najhorších tradícií slovenského parlamentarizmu. Zákonodarná perfídnosť tu nadobudla podobu čistého svinstva.”

:imp:

Medzičasom prezident zákon odmietol podpísať a vrátil ho parlamentu, takže opakované jednorázové sa nekoná…

no ale ked parlament ho schvali aspon s 76 hlasmi tak ten zakon bude platit, aj ked prezident ho vetoval.

Za prvých 8 mesiacov sa na výstavbu a opravu diaľnic a ciest na Slovensku použilo: 8,2 mld. Sk. :bulb:

Za ostatné 4 mesiace sa odhaduje suma vyššia ako 6 mld. Sk, čo spôsobujú zvýšené výdavky VÚC, SSC a prebiehajúce neskoršie platby štátu od NDS k súkromným firmám.

“Ambiciózny plán výstavby diaľnic a rýchlostných ciest formou PPP projektov na Slovensku môže naraziť na významný problém s financovaním. Dôvodom je napätá situácia na finančných trhoch, ktorá zvyšuje averziu bánk k akémukoľvek riziku a tak bude podľa samotného rezortu dopravy úspechom aspoň jedna záväzná ponuka na každý PPP projekt.”
dialnice.info/viewtopic.php?t=11072

Takže podľa dnešnej tlače financovanie 2-hého balíka ešte stále nie je doriešené a včerajší termín uzatvorenia sa zas presúva na polovicu júla. :unamused:

59% hlasujúcich podporuje systém PPP ako taký :astonished: , len na fóre to nevidno. :laughing:

rokovania.sk/appl/material.n … Zdroj.html

ked sa priznam, tento material mi vyrazil dych.. je tu uz zrejme vidno vplyv ako dopadne dalsia vystavba po zacati splacania PPP splatok ..

na rok 2012 je naplanovane cca 9,5 miliardy korun vratane eurofondov.. vsak to je vysmech ..

a na kazdy rok t.j. 2010, 2011 aj 2012 je naplanovane zo statneho rozpoctu smiesnych 126 mio euro resp 3,8 miliardy korun …

vsak to je cista katasttrofa ..

inak sorry, ale planovat vydavky na roky 2011 a 2012 v korunach… :slight_smile: podla okruhlej sumy vidno, ze na eura to len prepocitali

No to som teda skutočne zvedavý, kde sa bude v tých rokoch 2010, 2011, 2012 stavať, ešte okrem D1, R1. Či sa začne nejaký úsek na R2, D3 a keď áno, asi veľmi poskromne.

Na D3 sa budú čerpať eurofondy.
D4 sa rozbehne cez ďalšie PPP, rovnako tak TN-PD.

Ostatné je sa pripravuje, ale nebudú na to stačiť len eurofondy, takže niečo sa vypustí (hovorím o R2, R3, R4 a R7).

o moznosti financovanie cez dlhopisi voci PPP .. na PPP sme mali efektivny urok asi 9,91% ked som to dobre vtedy pocital (7,5% plus prislusentvo). na porovnanie tender na statne dlhopisy aj ked s mensim obdobim na splacanie ..

priemerna urokova sadzba 1,6325% … aj ked aby to nevyzeralo zavadzajuce, bude zaujimave sledovat za kolko si stat pozicia 1 mld euro na 15 rokov .. to uz bude o nieco viac reprezentativnejsie ..

ardal.sk/_img/Documents/%C5% … 12%20D.pdf

to je nebe a dudy

OT: - Ked tu uz jasame nad urokovou sadzbou statnych dlhopisov, mam otazku - nebude ten urok 1.63% tak trochu opticky klam? Pozeral som aj predchadzajucu aukciu, tam je urok blizky 3.6%. Rozdiel je ale v polozke limitna cena - v pripade poslednej aukcie s urokom 1.63% je limitna cena 97.79%, kdezto pri predchadzajucej je 101.9%. Prve, co mi napada, je ze v prvom pripade investor za dlhopis 1 mil eur zaplatil 977900eur, kdezto v druhom pripade az 1019000. Vie mi to niekto potvrdit alebo vyvratit (a vysvetlit, co to znamena) ?

ono je to trosku komplikovanejsie, ale mas pravdu, neni to len take jednoduche porovnanie .. a ten urok moze trosku zmiast, preto som aj pridal presne link na dokuemnt, kde sa da vycitat realna cena .. ale k celej logike napriklad mrkni tu

ardal.sk/_img/Documents/%C5% … 5%A0CP.pdf

resp tu

derivat.sk/files/casopis%202 … opisy1.doc

Keď už hovoríme o financovaní diaľnic, treba si uvedomiť že v roku 2009 bola vybratá viac ako 1 mld EUR len na dani z minerálnych olejov (vrátane benzínu a nafty) drsr.sk/drsr/slovak/statisti … 122009.pdf + 30 mil. EUR diaľničné známky + 100 mil EUR daň z motorových vozidiel. To všetko bez DPH k tomu prislúchajúcej, takže nech ni nehovorí že budovaním diaľnic a ciest zadlžujeme tento štát. tento štát má z motoristov vyššie príjmy než koľko na dopravu zo svojho rozpočtu ročne (samozrejme bez eurofondov) dáva.

Preto si myslim, ze by mohol opätovne vzniknut cestny fond, ako to bolo v 30/40-tych ci 90-tych rokoch 20. storocia, kedy bola najmasivnejsia vystavba ciest a dialnic.
Cestny fond by bol financovany prave z tejto dane z min.olejov (samozrejme len z cestnej dopravy, nie zeleznicnej ci leteckej) + dane z motorovych vozidiel. Dialnicne znamky nech nadalej ostanu prijmom NDS. A nejaka ciastka, napr. 10% z dane z min. olejov nech je prijom napr. pre Min. ZP.

Už som to tu písal dávno, keď kedysi zavádzali spotrebné dane na palivá, vláda tvrdila že ich výnos bude smerovať do dopravnej infraštruktúry, žiaľ nikdy sa tak nestalo priamo. Vždy boli dane príjmom rozpočtu. A väčšina sa “prejedla” alebo stratila v systéme.