Spojenie Bratislava-Košice .. kedy bude ?

Pretože je logické, že ak niekto niečo sľúbi, najmä ak je ministrom a D1 od BA-KE je prioritou, tak by to mal aj dodržať. Lenže to je o politike, čo bude v r. 2006 vo voľbách? To nevie nikto. Ale tá možnosť a) je podľa mňa zbytočná alebo by sa mala preformulovať.

Ja osobne som dal možnosť b), takže som pesimista než P. Prokopovič, min. na MDPT alebo som optimista než D. Mráz, gen. riad. Doprastavu, a.s. Bratislava, ktorý za reálny rok považuje r. 2015.

Či to bude r. 2013-2015 je jedno, pretože aj tak tá diaľnica bude na mnohých úsekoch len v 1-profile, t.j. 2-pruhová. Budú to predovšetkým tunely a mosty. Aj keď, napr. tunel Branisko sa plánuje úplne dokončiť do r. 2015-2020.

V r. 2008 bude D1 po ZA a od RK-PP, možno niekoľko km za ním a od PO-Svinia. A je nemožné (z finančných možností štátu) dostavať úseky ZA-RK a PP-Svinia (mimo úseku Branisko). Preto reálnym je rok 2013.

Ale skutočne záleží hlavne od politickej priority vlády v r. 2006. ĽS-HZDS, Smer a SDKÚ v tomto majú jasno. Ešte je dôležité aby aj ministri za rezorty financií a dopravy sedeli za tieto strany vo vláde.

[Poradca radí stavať diaľnicu do Košíc dlhšie)

MDPT a konkrétne jej minister “krvopotne” obhajoval minulý rok termín 2010. Teraz majú poradenskú firmu (cudzia), ktorá určila rok 2013, presný stred medzi MDPT a gen.riad. DS, a.s. BA, D. Mrázom, ktorý sa vyjadril, že súvislá D1 bude v KE najskôr v r. 2015.

MDPT si zaplatilo štúdiu a naviac zavádza, pretože ostáva 5 rokov, tak stačí vypísať tendre. To sa môže spraviť aj teraz. A potom sa budú už automaticky prideľovať úseky. Lenže nie je dostatok peňazí, to je ten problém a nie “prehriatie” stavby. V Európe je min. 10 obrovských stavebných spoločností, aj keď nie všetky pôsobia priamo na slovenskom trhu.