Napriek tomu ale NDS dokázala prestavať v danom roku 17,6 mld. SKK, v r. 2005. Ono sa ani príliš veľa nedá zrýchliť. Lebo tie práce, o ktorých sa bavíme sú zase len o peniazoch.
Dneska urobiť komplet prípravné práce na 10 km D1 stojí 1 mld. SKK. A trvá to 4-6 rokov. A to v tom ešte nie sú pozemky, … inak to, prečo je to tak, tomu dosť dobre nerozumiem ani ja. Ale ja nevidím problém v zanedbanej príprave, ale v neuveriteľných legislatívnych až byrokratických postupoch a príliš dlhé sú rôzne lehoty na vybavenie či odvolanie. Na to nemá ani NDS-ka dostatok ľudí, preto aj robí chyby a preto sa musia niektoré procesy odznova začínať …
Odbočím, … dneska nie je problém: daj mi 50 mld. SKK a ja ti ich na cestách a diaľniciach za 12 mesiacov miniem.
Oprava 1000 km ciest I. triedy: cca. 11 mld. SKK.
Rozšírenie D1 na 3+3 pruhy: 10,3 mld. SKK.
Modernizácia vozovky a čiastočne podložia na D2: 8,6 mld. SKK.
Dostavba rozbehnutých stavebných činností v SSC: 6,4 mld. SKK.
Dostavba všetkých D/RC (infopanely, oplotenia, …): 4,1 mld. SKK.
Oprava MÚK D1xR1: 1,6 mld. SKK.
Úprava zelene pri cestách I. triedy, obnova ZDZ: 1,1 mld. SKK.
Zostatok: 6,9 mld. SKK - príprava celej trasy D1-D4, R1-R2 a vybraných úsekov na R3-R8, výkupy pozemkov atď.
Popri tom bez problémov miniem 14 mld. SKK cez NDS na aktuálnu výstavbu nových D/RC, ktoré bežia ako D1 v PB a začnem najviac pripravené stavby cez PPP a za zostatok opravím povrch vozovky na starých úsekoch D1, začnem pripravený obchvat R3 Horná Štubňa, R3 Krupina atď.
A ešte stále viem aj upotrebiť bežný rozpočet SSC vo výške 4,9 mld. SKK. Lebo by som začal výstavbu sľúbených obchvatov kde-kade po Slovensku, spustil by som rozšírenie niektorých ciest a výstavbu nových hlavne pri Bratislave, privádzač Poprad-Kežmarok atď. … ani by mi tie peniaze nestačili.
V tomto roku sa napríklad realizovali “len” geologické prieskumy v oblasti Bytča - Prešov popri trase D1 a stálo to bez DPH 974 mil. SKK. Na to, že to je len jedna časť príprav potrebných na výstavbu je to LEN, na to, že to stálo 7% rozpočtu NDS je to v “” …
Nevie niekto ako to vyzera s planovanym obchvatom SC? Respektive s celym rozsirenim cesty BA-SC na 2+2? Lebo na useku IvankapriD. az snad po Velky Biel uz pilia stromy a podla vsetkeho je to priprava na rozsirenie cesty! Hura… Ale ak si dobre pamatam tak Dopravoprojekt mal iba dokumentaciu pripravit do aprila 2009 … tak to si teda svihli … alebo stromy vypiluju v predstihu …
No tak z toho, že niekde pília stromy by som si nič nerobil , lebo to robia aj na I/51 pri P. Močidlanoch v týchto dňoch a ide o staré jablone, ktoré už majú len ten efekt, že bránia výhľadu a ohrozujú bezpečnosť cestnej premávky.
Pokiaľ viem, tak obchvat Senca je len v hrubých črtách a neplánuje sa rozširovať BA-SC, ale stavať nová cesta I. triedy BA-SC.
No ale ono to fakt vyzera ako pomerne dlhy suvisly pas popri ceste 1.triedy … nie iba nejakych parmetrov alebo par sto metrov … a uz vobec to nemoze byt kvoli vyhladu … akmozete skuste to niekto overit …
Lionheart,nechcem ta sklamat, ale stromy popri cestach piluju posledne roky takmer v celom BA kraji. Ak to aj nie je kvoli vyhladu, je to kvoli mensiemu poskodeniu cesty (korene stromov + v tieni sa cesta castejsie rozmrza-zamrza…). Okrem toho, nova 2+2 cesta BA-SC sa bude stavat väcsinou v inej trase ako sucasna cesta.
ja len, ze to robia na relativne dlhom useku a niekde na jednej inde na druhej strane cesty. okrem toho pri Ivanke uz vytinaju stromy aj pri moste (nad potokom alebo zel tratou - neviem presne co to tam je…) takze neviem ci by to bolo iba kvoli uprave riziku vyhladu a rozmrazaniu/zamrzaniu cesty - o taketo veci sa nikto roky nestaral. ale mozno uz mam prilis velke ocakavania …
Vytínať stromy sa dá posledných pár týždňov. A ver mi, robí sa to teraz masovo kvôli podmienkam, počasiu a možnosti. O chvíľu už skončí vegetačný kľud …
Cesta I/61 Bratislava - Senec
Predmetom stavby je vybudovanie kapacitnej 4-pruhovej komunikácie na úseku cesty I/61 medzi hl. m. SR Bratislavou a mestom Senec.
Účelom stavby je zlepšenie dopravno-prevádzkových podmienok pre automobilovú dopravu vzhľadom na vysokú intenzitu dopravy na ceste I/61, zvýšenie plynulosti, rýchlosti a bezpečnosti dopravy na dotknutej cestnej sieti, zníženie negatívneho dopadu z cestnej dopravy na životné prostredie dotknutých obcí. Celková dĺžka riešeného úseku cesty I/61 je 13,925 km, v kategórii C 22,5/80.
Súčasťou stavby je päť mimoúrovňových križovatiek:
križovatka „Ivanka-Metro“, s preložkou cesty III/0614 a miestnou komunikáciou,
križovatka „Bernolákovo-západ“, s budúcou cestou II. triedy,
križovatka „Bernolákovo-sever“, s cestou III/5022,
križovatka „Bernolákovo-východ“, s pôvodnou cestou I/61,
križovatka „Senec-západ“, s cestou I/62
V rámci stavby sú riešené preložky a úpravy dotknutých ciest, mostné objekty (celkove 13 mostných objektov, z toho 1 cez Šúrsky kanál, 1 cez potok Čierna voda, 4-krát je mimoúrovňovo križovaná železnica), tesniaca vaňa na ceste III/5037, preložka potoka Čierna voda, protihlukové stieny, zárubné múry, preložky inžinierskych sietí a vedení, preložky vedení ŽSR, a pod. Zároveň je riešená aj problematika dotyku cesty I/61 s elektrickými vedeniami VVN, s existujúcou i plánovanou zástavbou, ako aj s miestnymi biokoridormi.
KEd si pozries historiu tohto vlakna spatne tak si s nami zivo diskutoval pod nickom Cestár … a potom ak si opamatam si poziadal o jeho spatnu zmenu na Dialniciar
Tak si mozno iba nepamatas ze to ma ist na 2+2
Ja by som pridal iba aktualnu informaciu z poslednych par dni - týždňov … kolóny a cca 20-30 minútové zdržanie je na dennom poriadku aj na úseku od SC smerom na BA (na tzv starej ceste). Dôvodom je rozširovanie diaľnice a neexistencia alternativnych obchadzkových trás. Takže Strečno a stará senecká cesta sú teraz asi dva najproblémovejšie úseky na Slovensku.
Občas sa na križovatke pri Metre objavia aj policajti - a to je ten šťstnejší deň pre vodičov keď aspoň ráno usmerňujú premávku
Môžem potvrdiť že cesta medzi Kostolnou a cestou 1.tr smerom na Šamorín je už opravná. Bola úplne zničená od kamiónov ktoré v susednej dedine ťažia štrk!
Otázka: Dobrý deň pán minister. Už dlhšie by ma zaujímalo, prečo nikto z kompetentných neprišiel s riešením aspoň čiastočne odbremeniť preťaženú dialnicu D1 vybudovaním súbežnéj rýchlostnej cesty z E571,kde by prešlo podľa môjho odhadu 25 až30% dopravy z D1.teraz opúšťajú D1 pri Trnave.
Ľubomír Vážny: Na úsek I/61 Bratislava-Ivánka-Senec-Sládkovičovo-Sereď zabezpečujeme projektovú dokumentáciu ako 4-pruh s tým, že túto stavbu by sme chceli začať v roku 2011 a ukončiť cca za 3 roky.