odkial to mas ze Eu odmieta dat peniaze pausalne mozno z KF ale urcite nie pausalne. Eu skor vadilo ze Bechtel bol vybrany bez konkurzu…kedze velka cast tejto trasy (btw ide o E 60) mala ist zo sukromneho kapitalu. Druha trasa je E 70 a dalsie trasy idu tusim na vychod k moru (Constanca) a na Moldavsko. Rum. je dost velka krajina…
devil, niekde sa to pokusim najist, ale viem ze sa tam explicitne pisalo, ze trasovanie tej “americkej” verzie je uplne mimo klasickych koridodorov. je to nieco na styl chorvarska, ze to bolo trasovane do istej miery mimo sidiel, ale kde to je najlacnejsie a najrychlejsie stavatelne a vyustovalo to aj mimo planovanych dialnicnych pripojenie s madarskom.
Inak, Chorvátsko (HR) je krásnym príkladom toho ako sa dá rozvíjať štát.
HR existuje od r. 1995, dovtedy bola vojna, ktorá postihla celú krajinu.
Dnes je v HR nezamestnanosť na úrovni okolo 15%, životná úroveň na pobreží je cca. taká ako u nás a vo vnútrozemí je to “bieda”. Aj v HR však existuje “vrstva boháčov” a vrstva “chudákov”.
Lenže, HR si zakladá na 3 pilieroch. Tým prvým je turistický ruch, tým druhým je stavebný priemysel a tým tretím je petrochemický priemysel (to málokoto vie, ale aj Adria-Šahy- ide z HR).
A teraz to prichádza. Aj 1. aj 2. pilier je ideálny na zdokonaľovanie dopravnej infraštruktúry, najmä sa rozvíja cestná sieť. Ja môžem z vlastnej skúsenosti zhodnotiť, že v r. 1996 v HR neboli de facto diaľnice a hlavné cesty boli “o hubu” a vedľajšie cesty, to bol na poli štrk. Krajina mala zničené aj železnice, o letiskách nehovoriac.
Chorvátsky systém výstavby dopravnej infraštruktúry je založený na kvalitnej cestnej sieti, predovšetkým výstavba diaľnic, ktoré budú slúžiť najmä pre turistický ruch, t.j. pre “tranzit turistov” a nie priamo pre Chorvátov. Preto sa diaľnice v HR stavajú na trase Zagreb-Split viac-menej stredom, t.j. ani na pobreží, ale ani úplne vo vnútrozemí. Diaľničná sieť v HR slúži na spojenie niekoľkých miest a bude sa nej nachádzať “množstvo” privádzačov pre jednotlivé letoviská.
Tým, že sa dostatočne rozvinie diaľničná sieť, sa “uvoľnia” hlavné ťahy, ktoré sa takisto opravujú priebežne a zlepšujú sa parametre a tieto hlavné cesty, magistrály, budú slúžiť aj pre turistov, no aj pre domácich, Chorvátov. Vedľajšie cesty sa postupne stavajú s AB (asfalt) povrchom, de facto od základov.
Okrem toho však HR investovala obrovské financie aj do trajektovej dopravy, spoločnosť Jadrolinija a takisto aj obnovila, respektíve postavila cca. 10 dopravných letísk.
Financovanie vojnou postihnutej krajiny je ťažké, ale HR si stanovilo, z čoho chce mať príjmy a z turistického ruchu sa to dá, takže výstavba diaľnic, či letísk a zlepšenie lodnej dopravy bolo nevyhnutné. Infraštruktúra je základom turistického ruchu.
HR teda pochopilo, čo chce a ide si za tým bez ohľadu na to, aká vláda vládne a to sa v HR počas výstavby vymenila vláda radikálne (kto to aspoň trošku sleduje, tak vie, čo sú v HR za strany).
Ano, HR sa zadlžuje, ale aj spláca a má podporu bánk aj EÚ. A hlavne, zadlžujeme sa aj my, ale že by sme otvárali 60 km diaľnic ročne, to sa akosi nedarí. Ja som teraz čítal, že už chýba len 40 km diaľnic otvoriť podľa plánu a ostáva necelý mesiac. Keď sa to aj všetko neotvorí, ide o to, že u nás by sme 40 km stavali 2,5 roka.
Ďalej pokračovať nebudem, pretože už aj tak som sa rozpísal.
Sčítanie dopravy by sa malo robiť každé 2 roky na celom Slovensku vzhľadom na to, akým tempom u nás prebieha výstavba diaľničnej siete a optimálne by sa malo robiť celoslovenské sčítanie dopravy, teda všetky cesty a diaľnice aj s mestami a podobne každých 5 rokov a podľa toho upgradeovať plán výstavby diaľničnej siete a obchvatov.
Scitanie dopravy by malo prebiehat aspon kazde 2 roky - dialnice a cesty I. triedy.
Kazdych 5 rokov by potom bolo potrebne celkove scitanie dopravy - vsetky cesty, vsetky obce.
Je to narocne, de facto jedno take velke scitanie trva 1 rok - kym sa aj vysledky spracuju, ale vysledok potom stoji za to - IRR a to je dost pomocna hodnota napr. pre PPP.
No ako napad je to celkom dobre, no myslim si, ze najvacsi problem by bol asi financovat to. Ja si vsak myslim, ze by bolo dobre castejsie scitavat auta vo velkych mestach.Napr. kazde 2-3r. V mestach rastu auta “ako huby po dazdi” a mnohe cesty nesplnaju kapacitny limit. Potom by sa mohli na zaklade vysledkov cesty rozsirovat atd.
Na všetkých nových úsekoch diaľnic, ktoré sú vybavené ISD sú nainštalované automatické sčítače dopravy, ktoré aj fungujú. Keď sa robí celoštátne sčítanie dopravy, tak sa robí v rámci Slovenska aj na diaľniciach manuálne, a porovnávajú sa s údajmi ktoré sú namerané “automatmi”. V rámci ISD sú tam nainštalované aj Boschungy aj Vajsaly na zisťovanie počasia a poľadovice.
Kedysi, ked som sa osobne zucastnil scitanaia dopravy ( bolo to este za muftiho ) , tak sme na useky Branisko a Kosice Miskolc pridat par osobnych aut a normalne hlavne nakladnych Takze hoci uz bola vystavba tunelu Branisko v plnom prude (bol som aj v tuneli v 100 metre od zapadneho portalu ) stale trebalo trosku “pridavat auta”. Mozno prave to je dovod, preco je branisko v polprofile a Kosice -hranica s Madarskom nie je taka priorota
Heh tak to som nevedel. Co sa clovek nedozvie Skoda, ze taketo nieco je len na Dx. Mohli by to zaviest aj na useky Rx. Vie niekto ci sa taketo nieco pripravuje?