Rychla jazda vs. bezpecnost

@devil: ja som o žiadnom uhýbaní protiidúceho nepísal, tak nefabuluj; už si predstavujem tých, čo jazdia 60tkou pod Strečnom ako za volantom “v klude robia”

@fh: ku slobodnému rozhodnutiu spáchať priestupok prekročenia povolenej rýchlosti patrí aj to byť pripravený niesť následky a prípadne zaplatiť primeranú pokutu. naopak, ten čo svojim konaním obmedzí cudziu slobodu (vytvorí kolónu), tomu nehrozí v praxi nič.

@miro a ostatní: sorry za OT, hádam nás admin presunie

Prepáč ale to sú “liberálne” kecy..aj vrah vie že ho čaká trest, toto je rakovina ľudskej mysle mýliť si slobodu s anarchiou ..
A ten rýchlo jazdiaci tiež obmedzuje slobodu iných, vyvoláva agresivitu, zvyšuje riziko nehody..ale ty vidíš len toho pomalšie jazdiaceho človiečika, ktorý by si možno zaslúžil aj trochu tolerancie..ak vieš čo to je, a nie zlosť adrenalínových pakov ktorí idú rýchlo, aby pre pár nahnaných minút zvyšovali nebezpečnosť premávky, však majú na pokuty.. :unamused: Sloboda a sebeckosť, alebo zdurené ego nie je to isté..

tebe zjavne unika dost podstatna vec, pomala jazda je rovnako nebezpecna ako prirychla, napr. v US ti nebezpecnost pomalej jazdy otrepavaju o hlavu non stop od prvej do poslednej sekundy a to tam v podstate autoskola v nasom ponimani ani neexistuje, nevies jazdit normalne? smola, nedostanes opravnenie…kamarat nespravil vodicak lebo pri jazde na dialnici kde bola MPR 55mph isiel bezdovodne 48mph (zvyk z autoskoly na SK) tak ho vypoklonkovali a sup este raz, ked sme ozrejmovali chlapikovi situaciu u nas tak len krutil hlavou…v inych krajinach sa bezne pokutuje pomala jazda, akurat u nas sa to absolutne neriesi a nevychovava sa to ani v autoskolach a tam to cele zacina…na jednej strane ty hovoris ze ten kto ide rychlo ma zdurene ego a obmedzuje slobodu inych, ale nerobi to iste ten co nie je schopny jazdit aspon MPR-10 a vytvara akurat tak kolony, nestarajuc sa o to ze znizuje priepustnost cesty a zdrzuje 80 ludi v 30 autach za sebou, lebo ved co, on si ide svojich 60 a ostatni nech sa aj poseru? roky tvrdim ze keby sa vsetci barani naucili jazdit v intervale +/- 5kmh okolo MPR (tak ako v tebou oblubenych civilizovanych zapadnych krajinach) tak by rapidne klesol pocet nebezpecnych predbiehacich manevrov

inak skus mi ozrejmit v com rychla jazda vyvolava agresivitu? jedine ak v tom ze nejaky nedelny sofer si zanadava na toho “letiaceho &#^*@” (ktory ide mozno tak MPR+10) a dalej si to spokojne pukoce svojou MPR-30? ja ked idem tachometrovych 95 a obehne ma niekto v 110ke tak mi to je srdecne jedno a ziadne agresivne pocity to vo mne nevyvolava

Neobhajujem pomalú jazdu..
K rychlej jazde si prečítaj príspevok Jano1, niet k tomu čo dodať…

k janovmu prispevku plati stare churchillovske - neverim statistike ktoru si sam nesfalsujem…pre policajta je najjednoduchsie hodit vsetko na neprimerane rychlu jazdu, druhym hitom je neprisposobenie jazdy stavu a povahe vozovky, pripadne ich kombinacia, staci sa niekedy dostat do debaty s dopravakmi :slight_smile: jednoduchy priklad, moja mama je tazko predpisovy sofer, ma odjazdenych okolo 350k bez jedinej nehody (dovtedy)…kompletne zrusila rocne auto (btw mazda co su jedny z najsportovejsich bezne predavanych aut) na dialnici D1 kde isla cca tachometrovych 115 (teda 15 pod MPR) vyletela zo suchej vozovky do pola (nikomu sa nic nestalo)…a oficialny dovod nehody v papieroch? neprimerane rychla jazda :slight_smile: obdobne platia principy kreativneho uctovnictva, alebo inak preco zrazu kvoli jednej novele oficialne rapidne klesol pocet dopravnych nehod u nas? :slight_smile:

a to ze agresivna jazda vyvolava agresivitu ostatnych ucastnikov cestnej premavky je pekna slusne povedane blbina, to mozme rovno tvrdit ze kvoli valkovej smrti u nas stupol pocet vrazd lebo agresivne chovanie vyvolalo agresivitu aj u zvysky obyvatelstva

pre pomaly jazdiaceho chces trochu tolerancie ale pre toho kto kolonu predbieha mas len slova ako pako, zdurene ego atd, zaujimave…

V spicke to tam ide pomaly pretoze je to tam preplnene a nie kvoli vymyslom o pomalych vodicoch. Funguje tam klasicky efekt spomalovania ako kdekolvek v zapadnej Europe na pretazenych cestach. Keby tam niekto isiel 60 km/h a ostatni pred nim 90 km/h, tak tam vznikne 5 minutova medzera, ale nic take sa tam nedeje. A problemy zvysuju arogantny vodici, ktori predbiehaju a na 20 km predbehnu 5 aut a prejdu o 10 sekund rychlejsie.

"Arogancia je parochňou na zakrytie duševnej plešiny. (Jan Werich)"
sk.wikiquote.org/wiki/Arogancia

Ty si bol niekedy v Nemecku, ci Rakusku? Asi nie, pretoze by si vedel, ze mimo dialnic jazdi podstatne viac vodicov okolo 80 km/h, kde je povolena 100, nez u nas. Na dialniciach na trojpruhu v Rakusku spusta vodicov s rakuskou SPZ jazdi v strednom pruhu 110, pricom pravy je siroko-daleko volny.

topky.sk/cl/10/1373998/Zbyto … da-vodica-
krimi.noviny.sk/nehody/01-02-201 … myk-a.html
krimi.noviny.sk/nehody/08-11-201 … -auta.html
topky.sk/cl/10/1278180/Nehod … uceho-auta
cas.sk/clanok/94630/smrtelna … ionom.html
cas.sk/clanok/210881/smrteln … ra-37.html
teraz.sk/regiony/dopravna-ne … lanok.html
ziar.dnes24.sk/tomas-41-predbieh … ilo-144696
aktuality.sk/clanok/218506/v … autobusom/
webnoviny.sk/slovensko/predb … lanok.html
rescueonline.sk/clanky/spolu … -zranenia/

Mohol by som tu dat stovky liniek na smrtelne nehody zavinene predbiehanim a tisice liniek na nehody zavinene predbiehanim, ale je mi jasne, ze s Tebou to ani nepohne..

Tebe tu mam dat stovky liniek ako su nasi arogantni vodici pripraveni niest nasledky?
topky.sk/cl/10/1373998/Zbyto … da-vodica-

4 moje osobne skusenosti:

1. Zrazilo ma auto ako cyklistu, ten si myslel, ze popred mna stihne odbocit doprava. Nestihol a usiel, ale svedkovia mi dali na listocku napisanu jeho SPZ aj kontakt na svedkov. Nebol problem ho vypatrat.
  2. Smetiari mi naburali do zaparkovaneho auta a usli. Lenze som pocul rachot. Bezal som za nimi, dobehol som ich po 300 metroch, ze mi naburali do auta. Ich reakcia bola: “Smiklo nas na lade”. Ale nehrozilo, ze by sa snazili zavolat policajtov, ci aspon nechat kontakt.
  3. V ZA do mna naburalo auto a samozrejme uslo z miesta. Nastastie som si zapamatal SPZ.
  4. Fotil som, ked zrazu rana. Auto islo na cervenu a naburalo do druheho. Zastavil a po 1-2 sekundach, dupol na plyn a zdrhal. Fotku som poslal policajtom. Cuduj sa svete. Poskodeny ho nedostihol, ale na zaklade fotografie ho vypatrali.

To je nezmysel. Nizsia rychlost dava vacsiu sancu na prezitie ako tym v aute, tak aj tym vonku. Nikto tu neobhajuje neprimerane pomalu jazdu, ale obvykle je bezpecnejsia MPR-10 ako MPR+10.

Je uplnym standardom u nas, ze mam na tachometri MPR+5 a obiehaju ma. By som mohol z takych videi urobit celovecerny film za 1 rok.

Skus si nieco o tom precitat:
"Viaceré výskumy potvrdzujú, že až 49% vodičov udáva, že bol na nich robený nátlak iným vodičom. Najčastejšie situácie, ktoré vodiči považujú za agresívne sú: tesné sledovanie vozidla, „lepenie sa“ (v 62%), blikanie diaľkovými svetlami (v 59%), obscénne gestá (v 48%) a jedno percento vodičov bolo priamo fyzicky napadnutých. Títo anketovaní vodiči však v 60% prípadov pripustili, že aj oni sa počas jazdy rozčuľujú a strácajú rozvahu“ vysvetlil dopravný psychológ Dr. Karol Kleinmann. "
automoto.cas.sk/clanok/283/agres … ej-priciny

“Agresívny vodič vedie motorové vozidlo sebeckým, ctižiadostivým a veľmi odvážnym spôsobom bez ohľadu na predpisy či bezpečnosť ostatných. Agresívna jazda je porušovanie viacerých dopravných priestupkov súčasne tak, že sú ohrozené iné osoby, alebo majetok. Platí, že čím je agresivita vodiča vyššia, tým je jeho sústredenosť a schopnosť viesť bezpečne vozidlo nižšia.
Najčastejšie príčiny agresivity za volantom
■agresivita môže pochádzať z minulosti, z výchovy, kde chýbala ohľaduplnosť a pochopenie
■frustrácia vyplývajúca z vlastnej neschopnosti prekonať prekážky na ceste k vlastným cieľom
■príliš hlasná hudba, ktorá navyše spomaľuje vodičove reflexy”
auto.pravda.sk/poradna/clanok/25 … dny-vodic/

ty si to nespravne prekrutil na agresivnu jazdu, ale agresivnou jazdou nie je nieco take, ked nikoho neobmedzujes a uz vobec nie jazda na prazdnej ceste, ty si proste zarypol do jazdy 70-75 mimo obce, kde je 50 ka, ale ta 50 nie je a to velmi dobre vies, velmi na mieste, nakolko par km pred nou je ta ista cesta s horsim povrchom a je tam 90 ka…hoci radsej malo byt na oboch usekoch 70…cize tam sa treba stazovat a nie tu…
a este dalsia vec, ja ti D3 neberiem, pre mna je taktiez dolezita a neviem sa dockat jej vystavby, ja som vobec nechcel naznacit, ze kysucky koridor je ok a ze tam nie je potrebna dialnica, tak aby si to tak nechapal :wink:

pod toto sa podpisujem

najspravodlivejsi z najspravodlivejsich alebo sudca dredd a znalec postkomunistickeho sveta, uz som poslal mojho sofera, nech sa ide do kostola vyspovedat z rychlej jazdy…musim ist aj ja? :laughing:
nesmies brat vsetko tak vazne, lepsie pre teba bude, ked nebudes riesit taketo veci, budes sa potom lepsie citit…lebo tak sa zda, ze podla teba tu nie je ziadny priestor na progresivnu zmenu, pre teba daju MPR na dialnici “znali” ludia 30ku a ty tam pojdes 30kou ako ovecka… :wink:

v takychto pripadoch sa hovori vies co, ze mal by si porozmyslat aj nad sebou, ci tych nahod nie je nejak vela :smiley:
to len zo srandy, ale mal si teda stastie :slight_smile:

1. jazdim po nemecku aj rakusku.. zhodou okolnosti som sa prave vratil z obchodnej vecere s Nemcom, co dnes prisiel autom na Slovensko a smial sa z toho, ze ako prisiel na Slovensko, tak sa zacali objavovat na odpocivadlach lupeznici spoza buckov s radarom, co na dialnici, na ktorej by v Nemecku isiel v pohode 160 musel ist 130 lebo by ho brali.

2. 100 krat sa podpisem pod peticiu, aby vodicsky preukaz podliehal podmienkam ako zbrojny preukaz (ved auto je zbran nie?) a teda povinny psychotest.. a nie, ze ked na mna niekto zatrubi, tak zacnem zmatkovat a sliapat na pedale ako zmyslov zbaveny.

3. akosi mas vela tych kritickych sitaucii na cestach.. to nebude nahoda. to ako moja mama. cely rok jazdi len do roboty a naspat a 3 krat do roka do BA a predsa kazdych 6 mesiacov do nej nejaka svina nabura na semafore… ja najazdim 50000 km rocne a bez nehody a to dostanem 2-3 krat za sezonu poriadny nepredvidatelny smyk.

tak sa tolko nepozeraj do zrkadla a nebudes ho vidiet :laughing:
zivot si treba uzivat…peace be with you :wink:

tak to si seriózny prípad pre psychológa…

Par veci z NY dialnic. Napr. ked je max 65, vsetci idu medzi 70-75. Policajt parkuje na skrytom mieste (ti co tam jazdia kazdy den samozrejme o nich vedia). Vybehne, bud za takym co ide este rychlejsie ako ostatny, alebo kto sa vezie na nejakom srote,alebo za takym co sa vlecie. Ten posledny pripad je samozrejme najnebespecnejsi, lebo ho kazdy predchadza z lava,prava a nebezpecnych momentov on vyraba kazdu chvilu pozehnane, a este sa divi aky su vsetci okolo neho nebespecny. Alebo vobec nechape co vyraba na ceste.
A take vyblikovanie,vytrubovanie a lepenie sa na pomale auto pred tebou sa vobec nevyplaca, lebo ten “postihnuty” pred tebou zavola a za par minut mas policajta za sebou.

Potľapkaj sa po pleci, si N° 1 , zvlášť keď sadneš za volant..a je vás viac… ja takých ako ty nesúdim, na to sú iní. A na internete je veľa truhlíkov čo sa radi predvádzajú či už rýchlou jazdou alebo silnými rečami..dávam si ťa do ignore duševný maloroľník :slight_smile:

no tak s tymto teda podla mojich skusenosti prudko nesuhlasim ale tu sa tazko dohadame…jazdit 110 na D nepovazujem v principe za taky problem ako jazdit 60 na I lebo pri prvom sa da v klude predbiehat, pri druhom nie

a ja ti sem mozem dat 7000 predbiehacich manevrov kolony kde sa nikomu absolutne nic nestalo a nikto nemusel ani dupat na brzdu ale s tebou to samozrejme ani nepohne

to je pekne prekrutena realita, ano ked ides 20 a narazis do stromu tak mas logicky vacsiu sancu prezit ako ked do toho stromu natiahnes v 120ke…ale ja som o vplyve rychlosti na bezpecnost nehovoril s ohladom na nasledky autonehody..

ja ti to kludne zopakujem aj 8 krat, hovorim ze keby VSETCI zacali jazdit okolo MPR tak by pocet riskantnych manevrov rapidne klesol, NIE ze by zmizol

ty si aj po sebe cital co si sem dal alebo si len pastol prvy vysledok z gugla? kde tam je akoze uvedene ze rychla jazda vyvolava agresivitu u ostatnych ucastnikov premavky? co sa babe zachcelo to sa babe prisnilo :laughing: opat ti to mozem opakovat dokolecka, ale mna ked niekto na dialnici predbehne 150kou tak si v pokoji idem dalej a nedostanem adrenalinovy zaklad

a prosim ta skus pochopit kauzalitu, to ze 60% dotazovanych vodicov pripusti ze aj oni sem-tam stracaju rozvahu NEZNAMENA ze ju stracaju kvoli tomu ze im niekto na ceste ukazal prostrednik

Uplne suhlasim s Jano1. Zvykol som chodit do prace od GA do BA, ak som isiel 100 km/h po I/62 a 120 po dialnici, priemerna rychlost bola 60 km/h. Pri 85 na I/62 a 100-110 na D1 to bolo 55. Ludia, nenaponahlate sa, je to len vas pocit a mozno ohrozenie ostatnych vodicov (nechcem generalizovat, pre niekoho aj 60-sekundova uspora casu na 50 km trati znamena vela).
A moja spotreba? V lete aj 3,9 l/100km, auto velkosti golfu, 1.6 turbodiesel, na dialnici som nesiel viac ako 110, skor 100-105. Vyrazna casova uspora sa da rychlou jazdou dosiahnut len na R alebo D ceste na dlhych vzdialenostiach. Nehovoriac o spotrebe, ktora nad 100 naozaj vyrazne stupa. A z toho sa mi naozaj robi nevolno :slight_smile:

ale na ceste nie je urcena min. rychlost a prilis pomala jazda je tazko definovatelna, 60 km/h to zrovna nemusi byt.

aj ja ti mozem dat pripady ked sofer jazdil x-krat pod vplyvom a nic sa nestalo, tak povolme alkohol/drogy za volantom ??

jasne, ved kludne ignorujme fakt ze zvysena rychlost priamo suvisy s nehodovostou.

to je vseobecne znamy fakt…a tam su uvedene len priklady, nie je tam konktretne uvedene predbiehanie cez plnu ciaru a predbiehanie kolony (kde nemozes vediet ze ci nieco nepojde v protismere) je riskantne predbiehanie a porusovanie pravidiel cestnej premavky, a ano vsetko toto vyvolava agresivitu.

pre mna pokrok znamena robit veci efektivnejsie a usetrit tak zdroje na dalsie cinnosti. vliect sa v kolone mi nepride efektivne vobec. celkovo je doprava vo vseobecnosti len nutne zlo, zabity cas. preto hustota zaľudnenia ide ruka v ruke s efektivitou a prosperitou, lebo sa eliminuje zabity cas a zdroje pri doprave a preprave. a preto povazujem za nezmysel, aby sa umelo podporovalo roztrusenie priemyslu do zaostalych regionov. naopak, malo by sa investovat do infrastruktury v taziskovych regionoch s hustym osidlenim alebo s potencialom pre urbanizaciu. radsej D4 a R7 pri Bratislave, D3 pri Ziline a R3 vseobecne ako R2 za Krivanom a D1 za Kosicami. a teraz ma mozete zacat kamenovat ak ste to rozdychali…

Okorec ma to logiku co pises a v podstate suhlasim