Ruské kamery

Prosím, vie niekto aké konkrétne ruské komponenty boli/sú na tých mediálne známych kamerách?

Lebo 5 rokov rusom nič nechceme predať, musia kanibalizovať práčky a tu sa zrazu objavia kamery …

2 lajkov

To ci si suciastky v kamere rusi odsourcovali z ciny alebo zo zapadu nie je podstatne. Podstatne je, ze kamery maju pripojenie k netu:

A software do kamery si robia rusi, kde navyse sw ma rovnaky hash ako ten pouzity v rusku:

Chceme verit ze rusi si tam nedali nejaky svoj backdoor?

Takže stále nevieme o aké komponenty ide :frowning:

To že má SW rovnaký SHA-1 ako ten ruský naznačuje že je to ten istý, ale istota to vôbec nie je, dnes aj na bežnom PC zmeníš dokument a v pohode ho dorobíš aby mal rovnaké SHA-1, preto je už “obsolete”

Ale vyjadrenia že SW má rovnaký SHA-1 ako ten ruský je na smiech a nepochopenie situácie.

Na toto tu máme predsa úrad ktorý toto má certifikovať (nie že mám certifikát na presnosť merania rýchlosti a považujem ho za bezpečnostný certifikát v duchu jeden certifikát, navždy certifikát), a z tej medializovanej situácie mi príde že v tejto veci rozhodujú totálni diletanti a amatéri, a výstupy sú nič viac ako kočovný cirkus …

To či má zariadenie BD sa nemusíme baviť, to majú takmer všetci, niekedy je to požiadavka … otázka je len kto má prístup a načo …

2 lajkov

Ja neviem, ale pride mi to celkom absurdne, ked existuje xx verejnych live kamier a kto chce, tak si taku kameru moze zriadit trebars aj v okne a nemusia to robit tak okato.

2 lajkov

PS divadielko.

Akoze schvalne vytvorili koliziu dvoch rovnakych hashov aby bol ten hash rovnaky ako v Rusku? To nedava logiku, ovela viac pravdepodobnejsie je ze ten SW je proste rovnaky ako v Rusku.

https://www.nbu.gov.sk/varovanie-pred-rizikami-cestnych-meradiel/

Nie, je to nepravdepodobné. Mňa iba zaráža to tvrdenie, ktoré nie je pravdivé. Načo by nejaká obchodná spoločnosť si robila náklady na takéto niečo. Proste kúpili na cypre a predali na SVK.

Takéto veci by mali byť aj tak prevádzkované na separátnej sieti tak aby sa k tej kamere ani cez BD nikto nedostal. A tá sieť by mala byť pod riadnou kontrolou, nie na verejnom internete …

1 lajk

Predstavujem si ako kazdy ,produkt, z dovozu budeme kontrolovat a rozoberat ci v sebe nema nieco Ruske..
To ze mame kvantum elektro veci z Ciny kt v pohode zbieraju udaje a posielaju ich domov to nikoho nezaujima, pricom Cina ich bez problemov moze zdielat s Ruskom.. tak ako USA zdiela info s UA..
V dobe satelitov kt dokazu vidiet pomaly ihlu na zemi sa mi ideme zaoberat ci nejaky rus precita SPZ auta…

skôr sa boja, že by mohli sledovať presuny vojenských konvojov, res.p samostatne jednotky, ktoré môžu byť v “civilnej” úprave. Ja v tom vidím len politické hry pre ľudí, aby mali o čom písať, Tiež vyostrovať “protiruské” nálady. Tu vidíme, že rusy nie sú taký “hlupáci” . Ináč s nevom, súhlasim.

ale prdelajs… v dnesnej dobe ked ten ,tovar, zameraju uz pri vykladke/nakladke ?? tak ako US tak aj Rus si to sleduje cez to mnozstvo satelitov co nad nami lieta.. preboha sme 500km krajina uz len pri chabej matematike si vedia vypocitat kedy to prejde z jednej strany na druhu aj so sikenpauzou. bavime sa o ,radaroch na dialniciach, popripade niekde na nehod.useku,

A povedzme si pravdu mame tu Mytnice na kazdom rohu s kamerami… to si fakt myslime ze NASE zabezpecie je tak silne zeby si to nejaka kyberjednotka z Ruska,Ciny, USA,ANG nedokazala za den dva urobit zadne dvierka..aby si to odsledovala…

Takze suhlasim s tym ze je to vytvaranie burky v pohari vody… len aby niekto mal temu..

ale ak by to bolo z US tak je to fajn… lebo demokracia

To môže byť kľudne novinárska skratka. Proste sú to kamery od Ruskej firmy a basta.

Slovo v pohode by som úplne nepoužil. Aj pri SHA-1 je s tým hromada práce…

Ktorá sa najlepšie zodpovedá u kamier nakúpených od ruskej firmy, cez Cyperskú schránku…

Z domu, alebo z verejnej kamery sa to robí o dosť horšie, než keď máš celú cieť kamier rovno nad cestami.

Skôr Matúš Strelil Zakázku…

Skôr niekto dostal nápad, niekto druhý dohodil kamarátov z Ruska a (prípadne niekto tretí) schránku na Cypre. Otázka znie, čo z toho je horšie…

Predstav si, že u vecí ako kamery sa také veci fakt robia. Náhodné vzorky sa rozoberajú aby bolo zrejmé či tam nič nie je schované, a ešte sa umiestňujú do honeypotov aby sa overilo, či fakt niečo niekam neposielajú.

Ja myslím, že Ukrajinská vojna pomerne výrazne ukázala, že satelity zďaleka nie sú všespásne, ako si mnohí myslia…

To neznamená, že tomu musíme ísť ešte naproti…

1 lajk

Ved kamery nad cestami uz davno mame. To ale zaroven nevylucuje, ze sa nesnazia ziskat zabery z kamier na domoch a podobne, ktore maju doslova ze biedne zabezpecenie. Vlastne da sa povedat, ze v domacich podmienkach ziadne realne bezpezne zabezpecenie neexistuje, kto chce, tak cestu si najde.

To je ako s dverami, mozes zamykat aj na dvakrat, neviem ake bezpecnostne dvere, ale pride zamocnik a ma otvorene za par sekund. :winking_face_with_tongue:

To je ale taka primitivna bezpecnost. To ze nikde neposielaju nejake nahodne vzorky neznamena, ze k nim nemaju pristup. Staci ze maju jedneho cloveka niekde v operacnom stredisku, ktory ma pristup ku kameram a informacie im moze posuvat doslova v realnom case a nemusia spracovavat obraz z celeho slovenska. Popr. rovno budu mat mat nejaky kompromitovany pristup do siete o ktorom nikto nemusi vediet.

A hlavne ked na slovensku je dost velka vysoka hustota, cize robit nejake utajene presuny je velmi nemozne, nie je to ruska tundra, kde nikto nezije 100kilometrov a je tam aj problem so signalom. Znova staci, ze maju niekoho na okne napr. v Krcave, popr. tam kupia dom, namontuju kamery a maju vsetky informacie, ktore potrebuju.

Predstava, ze su rusi odkazani na nejake kamery na dialniciach mi pride velmi zabavna.

3 lajkov