-
- pilier sa zakladal v rovnakom období prakticky všade, v časoch keď sa zisťovalo, že demografia je zlá a priebežný dôchodkový systém nebude udržateľný.. prachy odsávané preč? áno do indexových fondov primárne, kde idú aj tie dividendy tých fuj zlých korporácii. logicky DSS investujú tam kde to zarába, tak ako každý rozumný investor.
daň zo zisku súhlasím že je všade, niekde vyššia niekde nižšia (viac menej asi nižšia), daň z finančných transakcií už nie a to je pekný mor pre malé a stredné podniky, nie monopoly, malé podniky. Slovnaft a celý Mol si na svoje enormé zisky nedá šahať, akcionárom výsledky potrebujú doručiť vždy, preto keď sa im zvýši daň, tak nám ceny.
drobné v rozpočte, ktoré ale nemáme, nayše tých drobných sa vie nasčítať a zrazu drobné nie sú, nehovoriac o tom, že nikde v zahraničí som nevidel ani polovičné lístky pre študentov a seniorov, nieto ešte zdarma. keď pomoc s energiami bola potrebná tak prečo to nikto nezaviedol široko ďaleko len my? a prežili všade aj bez tohto nezmyslu, aj v PL aj CZ atď.. pomoc s hypotéhami, čo neguje ciele ECB to je už aká blbosť..
KE dlho nedostali investiciu, kvoli chybajucej infrastrukture ako spominas, výrazný faktor sú napríklad aj nestále daňové zákony a nedodžiavanie sľubov, kde KIA čaká 20 rokov na D3 napr. a toto sú veci čo potenciálni investori rýchlo zistia.
“pritom ani stat neinvestuje resp. investuje zle.” - inými slovami, míňa naše peniaze neefektívne, pri tomto problém pri energiách, obedoch vlakoch atď pohoda?
Ad tunel Karpaty a koľajová doprava súhlas.
Neblázni, ja som z Považia a mne tie žilinské diaľnice len priženú viac dopravy za humná, a čo idem 1-2x do roka do Tatier to kľudne postojím mňa diaľnice v ZA vôbec neškrú.
Riešenia? zrušiť nezmyselné výdaje ,13. dôchodok, dotovanie energií, hypoték, obedov, vlakov atď. - to je cca 1,5mld, čiže celá fejková “konsolidácia”, 2 nezmyslené nové ministerstvá 500 mega ročne, zbytoční úradníci, sám pán premér povedal, že úrad vlády a ministerstvá by vedeli bez vplyvu na ich funkčnosť zredukovať 30% úradníkov, konsolidácia štátnych inštitúcii čo robia to duplicitné činnosti (NDS a SCC), to máme dokopy cez 2 mld určite. Podľa mňa sa aj dôchodky valorizujú veľmi agresívne a pomerne k platom sú najvyššie v regióne, dlhodobé riešenie je, aby sa rozdalo len to čo príde do SP a nie o 3mld viac ako teraz. Na strane príjmov zdaniť určite spotrebu a prioritne tú problematickú, veľmi správne sa zdanil cukor, kde mi však vyššie zdanenie chýba je alkohol a cigarety, ten je stále za rovnakú cenu ako pred covidom napriek 35% inflácii. a hazard - ročne sa prestávkuje viac ako 20mld, vhodný odvod vie poriešiť viac ako všetko čo sa spravilo teraz.
Okrem výdavkov na dôchodky podľa príjmov SP zautomatizovať aj investície, napr. x% HDP zdravotníctvo, školstvo, obrana, doprava, vnútro, enviro o konkrétnych projektoch nech rozhodujú odborníci z daného sektora a nie nejakí random úradník z excelovskej tabuľky a po pár bolestivých rokov sa pozitívne efekty ukážu, len toto je niečo čo populisti nespravia, a tí tam sú s výnimkou pár rokov už 31 rokov.