Reklamy pri diaľniciach - áno, či nie?

Reklamy pri diaľniciach - áno, či nie?

V niektorých štátoch sú povolené reklamné pútače na diaľniciach, v niektorých nie. U nás do určitej vzdialenosti od diaľničnej vozovky sa nesmú reklamy, resp. billboardy stavať, v iných štátoch to môže byť inak. Netýka sa to odpočívadiel, benzínových, prípadne LPG púmp, a ostatného “povinného” vybavenia diaľnice.

U nás je ochranné pásmo diaľnice 100m. Za touto hranicou už môže byť čokoľvek. Napr. na D1 BA - TT sú len obrovské reklamné pútače, ktoré dodržujú ochranné pásmo. Kedysi bola celá D1 osadená malými reklamami a vyzeralo to hrozne. Človek ani poriadne nevedel či ide o reklamu alebo dopravnú značku. S týmto z princípu súhlasím. Výnimku by som dal pokiaľ ide o diaľnicu v obci. V obci je veľa iných rušivých momentov v okolí diaľnice a nejaké reklamy to už neovplyvnia, keď človek dodržuje povolenú rýchlosť na diaľnici v obci stanovenú na 80 kmh, reklamy na bezpečnosť nemajú nejaký významný vplyv. Aj tu by som stanovil ochranné pásmo napr: 25m.

Ja osobne presadzujem pri dialniciach len megaboardy. :wink:

Povedal by som, že jedna vec je komfort jazdenia a druhá vec je ekonomika, t.j. rozvoj regiónu, ktorým diaľnica prechádza. Z hľadiska bezpečnosti nie je dobré veľké množstvo reklám. Na druhej strane informácie o pamätihodnostiach, hoteloch, vyhliadkových, či turistických trasách môžu pomôcť miestnemu turistickému ruchu. Možno aj smerové tabule k významným firmám v rámci regiónu by mali opodstatnenie. Takéto informácie by prípadne mohli byť umiestnené na odpočívadilách, resp. čerpačkách.

Ja som hlasoval: iný názor.

Som sa reklamy, ale len v podobe mega-boardov.

Okrem reklám na mega-boardoch alebo bigboardoch akéhokoľvek zamerania by tiež mohli byť aj menšie billboardy napríklad s odkazmi:

“Hotel xxx” Liptovský Mikuláš … 120 km
“Aquapark” xxx … 200 km

Podpora cestovného ruchu a zároveň aj informácia o vzdialenosti niektorých miest. :bulb:

Súhlasím s Dialniciarom, stále lepšie bigboardy pri nejakej prázdnejšej diaľnici (D1 sever) ako pri dvojprúdovej preplnenej ceste napr. pri Levoči, kde to ešte aj špatí peknú krajinku.

Ja som pri dialniciach iba za Megabilboardy a to v určutej vzdialenosti od dialnice…a aj za vzdialenosť medzi nimi…

Dal som odpoved “iny nazor”, som v principe za uplny zakaz. Aj megaboardy ktore su sice za ochrannym pasmom su take obrovske ze sa straca vyznam ochranneho pasma. Nehovorim o osvetleni v noci a to ze ich pribuda stale viac. Preto by som sa tiez prihovaral za nejaku regulaciu, kolko kazdych km moze byt tych megaboardov, nakolko sa pozeram na to realne a viem ze zakaz neprejde :wink: .

Niektore billboardy a megaboardy naozaj rozptyluju vodicov a take by stat nemali. Co ma vsak viacej hneva, ked v radiu minule isla reklama zacinajuca sirenou ako na sanitke :imp:

súhlas

megaboardy sa dajú použiť aj pre výstavbu dialníc - budú majetkom NDS a ona ich bude prenajímať… a budú chodiť pravidelne peniaze…a až tak vodiča podľa mňa nerozptylujú…

nie pre reklamy pri diaľniciach