Nevadí, že tá Shellka je položená o nejakých 10metrov vyššie a južne od nej je ďalšie prevýšenie?
To uz nech posudia ini. Urcite tam pozdlz cesty nic dramaticke nie je a na zeleznicu tam miesto je. Naviac by sa takto mohlo zeleznicou obsluzit Krasnohorske podhradie, co bola/bude (AKTUALNE UZ 12 ROKOV NIE JE) zdaleka najvacsia turisticka destinacia naokoli.
popdľa mňa by mali spraviť električku, alebo rovno metro z námestia na stanicu. Bolo by to lacnejšie a rýchlejšie.
tu nejde len o to aby to bolo v meste do 1 km. rychliky sluzia prakticky pre cely okres. na to ma byt mhd alebo celkovo integrovana doprava ze autobus zvaza ludi k vlaku a rychlik nie je od toho aby vsade stal.
DrX: Tak ony nie sú úplne pici, tie Hustopeče majú napr. 8k ľudí. A jazdí tam možno viac vlakov než do tej Rožňavy A hlavne závisí na tom, či sa teda zmierime s tým, že to nie je unikát ani v rámci susedných štátov, alebo ideme vymýšľať nejaké tesné prívlastky, napr. svetový unikát medzi okresnými mestami, aby to svetový unikát zostal
Inak tam netreba ťahať ceú stanicu, stačí tam vyrobiť niečo ala Fiľakovo naopak. Malú staničku (možno i len zastávku ala Partizánske) len pre osobnú dopravu. A osobná doprava sfúkne aj celkom slušné stúpania (aj nákladná, len nesmú byť dlhé).
asdf, ja som myslel, ze davas priklady toho, kde su stanice v katastroch inych obci, ako je pripad Roznavy. Hustopeci sa to netyka, tak? Tam je len vetva odbacajuca v Sakviciach.
Inak ale uplny suhlas. Na poriadnu obsluhu by stacila zastavka, hlavne aby bola blizko. Nic viac tam netreba, zvlast ked je tam na to miesto (ci uz na tej existujucej trati alebo potiahnutim k Shellke).
podobná odbočka je spravená aj na letisku Mošnov. openstreetmap.org/search?qu … 2&layers=P v ČR v pohode, na SK, len mokrý sen, ako metro v bratislave, a pritom nedokážeme spraviť ani električku v neakom rozumnom termíne.
Pacho, vsak v Roznave tiez je odbocka na stanicu Roznava mesto (trat 167 do Dobsinej). Ale v sucasnosti sa nevyuziva, a nie je jasne, ci moze byt rentabilna. Pointa je, ze posunutim zastavky na hlavnej trati 160 k Roznave by sa mesto obsluzilo bez dodatocnych vlakov/odbociek, co teraz bez MHD prakticky nie je vobec, a teda ze by sa vlaky mohli na spojenie Roznavy s KE/BA/ZV mohli pouzivat ovela viac.
až teraz som si to pozrel na mape, je to vcelku elegantné a jednoduché riesenie. No ale pri ZSR, kde nie su schopní riešiť triviálne a samozrejme veci, ako je údržba tratí, vlakov… tak to riešenie, bohu žiaľ nehrozí.
Tak napr. zastávka Oščadnica je v kastrálnom území Horelica (Čadca)
zbgis.skgeodesy.sk/mkzbgis/sk/k … .833814,17
Máme veľa takýchto bizarností.
Čerešničkou na torte je bývalá žst. Vernár, nielenže nie je v katastri obce, ale je aj inom okrese a zároveň aj inom samospravnom kraji.
No, pre nejake dedinky to moze byt. To uz uvadzal aj asdf v Cechach. Este stale cakam na priklad porovnatelneho 17-tisicoveho mesta.
Ťa trápi prečo to tak komunisti spravili? Ber to ako fakt, že chceli veľkú stanicu a pre ňu bolo vhodné (rovné) miesto tam kde tá stanica je. Možno mali v pláne rozširovať mesto tým smerom
Skor ma trapi, preco sa s tym ani 35 rokov po pade komunizmu nic nerobi, resp. realne sa situacia zhorsila, kedze trat do Dobsinej sa odstavila. Pritom pridat zastavku v mieste, ktore je najblizsie k Roznave by nestalo skoro nic a hned by to bola aspon pre cast roznavcanov lepsia alternativa nez bus.
DrX: Žiar nad Hronom (Ladomerská Vieska), Štúrovo (Nána). Inak keď vezmeme dobu vzniku, tak tie dedinky nemali o moc menej obyvateľov než Rožňava. Takisto keď vezmeme dobu vzniku, môžeme brať mestá, ktoré k “nádražnej dedine” dorástli. A to sú napr. Púchov (Horné Kočkovce). Bytča (Hrabové). Ružomberok (Likavka) atď. Z ČR Mladá Boleslav, Ústí nad Orlicí, Kutná Hora a ďalšie.
Sedi vec, dik. ALe prave Ziar nH je potom priklad toho, kde zastavka je na najblizsom mieste k mestu (aj ked v inom katastri), a vobec im nevadi, ze su tam nasekane 3 zastavky s 1km rozostupom: Ziar nH zast, Ziar nH a Sasovske podhradie. Takze na tom istom mieste - najblizsom k mestu - by mala byt aj v Roznave.
DrX: Tak som zapátral, prečo to tí komunisti tak urobili a ono je to prosté. Nebolo treba. vlaky.net/upload/trate/trat … Kosice.pdf Keď človek nahliadne do grafikonu zhruba z doby otvorenia trate/stanice, tak uvidí 2 rýchliky a pár osobákov, kde ešte nie úplne malá časť jazdila smer Dobšíná. A keď sa človek pozrie na riadky tej Dobšinskej trate čo do prípojov, on zjavne nikto moc neočakával, že by z Rožňavy ktokoľvek chcel nejak zvlášť jazdiť smer Košice (pokiaľ tam nebol nejaký záväzok pre ČSAD)…
usek okolo sorosky za postavil za komunistov. cize ziadne spojenie na KE nebolo. ale napad urobit odbocku na KE a v RV postavit obycajnu zastavku a zaviest Os RV-KE je podla mna dobry a stoji malu sumu. vacsina trate RV-KE ma dva kolaje. na druhej strane autobusari asi nebudu nadseni.
No neviem, ci ste prave neobjavili teplu vodu. Vsak vsetkym je jasne, ze cela juzna trat je nic ine, ako uhorske trate v smere sever-juh halabala poprepajane v smere vychod-zapad, aby sa to jaks taks za CS a potom este viac za sociku obsluzilo a dalo vyuzivat. Sak preto aj vychadza po zeleznici KE-BA na 440km juhom a 445 severom (alebo tak nejak - nepamatam presne, Nitra je odpisana atd…), aj ked pri troche optimalizacie by sa to na juhu malo blizit 400km, ako pri dialnici.
No ale, kazdopadne, zo vsetkym suhlasim. Urcite by bolo vhodne, aby sa osobaky dotiahli az do Roznavy. To sa ale paradoxne tym TIOPom v Moldave este viac odpisalo, lebo treba zachadzat tam. Teoreticky ale, obojsmerne osobaky by to mohli dat zo zachadzkou do Moldavy zast aj Roznavy zast. Ale rychliky KE-BA (aktualne KE-ZV) by mali ostat v Roznave len na hlavnej trati a zastavka by sa mala presnut cim blizsie k mestu. Naklady NULOVE. A zvlast teraz, ked tam planuju zaviest 2-hodinovy takt (co je asi tiez len fantasmagoria).
DrX: To nie je zas tak úplne pravda, veľká väčšina tej trasy stála už za Rakúsko-Uhorska s tým že samozrejme sa jednalo o železnice rôznych parametrov, často o miestne dráhy. Za ČSR a potom ČSSR síce dochádzalo k postupnému zjednocovaniu a vylepšovaniu parametrov tej trate (a potom zdvojkoľajnenia) za účelom ktorý popisuješ, ale trasu “vybrali” väčšinou už v dobách Zalitavska.