Viem, že si to napísal naschvál, len aby si udržal konverzáciu pri živote, no zareagujem len raz a potom si už píš ďalej čo chceš.
Keďže tvrdíš, že R1 bola predražená iba o 7-8 miliónov na kilometer (17-18mil. namiesto cca. 10mil.), určite budeš vedieť skalopevne predložiť aj ceny ďalších položiek vysvetľujúce konečnú cenu za toto veľdielo v parametroch cesty I. triedy vo výške 79 mil.€/km, lebo to je suma, ktorú za R1 zaplatíme. Nejako sa mi nechce veriť, že nás odhŕňanie snehu + 3x ročne kosenie trávy vedľa cesty a nejaké úroky budú stáť 60 mil. € za jeden kilometer. Ja viem, že moju vieru v dobrú cenu za PR1binu znova obnovíš a velice sa posnažíš, aby tebou uvádzaná cena 17-18 mil/km nebola len štek do vetra.
Uvedomuješ si, že táto veta platí aj pre tunel Višňové? Prečo je to pri R1 v pohode a pri D1 sa opúšťaš?
Z Tlapových veľmi opatrných rečí skôr tipujem schovávačku pod “kolektívne zlyhanie”. Šéf súčasného MD si určite nechce pohnevať budúcich koaličných partnerov.
Čo viem, tak stavebný dozor upozorňoval na nedostatky v tuneli…
Bude to zaujímavé, ak bude podané TO a začnú sa v tom hrabať OČTK.
Toto vyzerá na škodu vo veľkom rozsahu (tých prinajmenšom 17 kubíkov na každej klenbe z 2 kilometrov sekundáru to úplne v pohode vydá), začo je celkom slušný počet rokov v base.
Tak to som zvedavý ako to skryjú
Vlastne to už bolo medializované, takže vo funkčnom štáte by sa už mala hýbať prokuratúra. Vieme ako to tu funguje…
nedalo. v zivote by to nepreslo cez EIA. si na hranici narodneho parku v ochrannom pasme + narodna prirodna pamiatka domasinsky meander. aj keby to naaahodou preslo cez EIA tak tam na to nie je miesto. uz teraz ide cesta medzi hradmi po estakade. dialnica by musela ist bud v koryte vahu az k varinu alebo ponad strecno na 20 metrovych pilieroch alebo poza nezbudsku lucku dalsim tunelom. chcem vidiet ako by sa toto pacilo obyvatelom nezbudskej lucky a strecna.. to len zopar tych hlucnych mudrlantov tu mudruje uz 10 rokov na tomto fore pritom tam boli maximalne prstom na mape alebo videli aktualnu situaciu z okna vlaku/auta
aktualne trasovanie je najlepsie ake moze byt s ohladom na zivotne prostredie a obyvatelov dotknutych dedin.
ad1. neverím, že by Prešovčania jazdili juhom do BA. nie je to ani kratšie, ani rýchlejšie.
ad2. porovnávaš hrušky s jablkami. keby som aj odrátal PO, odrátame KE, BA a TT, tzn. mestá, ktorým je jedno, že či by šli hore alebo dole, lebo nimi cesta buď prechádza, alebo začína/končí, môžeš porovnávať
sever: HC (21k), PN (27k), NM (20k), TN (55,5k), PU (17,5k) , BY (11k), PB(39k), ZA (80,5k) + KM (15k), MT (54K), RK (26,5k) + DK (18,5k), LM (31k), PP (51k) + KK(16k), LE (14,5k) + SN (37k). súčet: 535k (a nedá mi + PO 88k)
juh: NR (76k), ZM(11k), LV(32,5k), BS (10k), ZC (7k), ZH(18,5k), ZV(42k) + BB (78k), LC (27,5k), RS (23,5k), RV (19k). súčet: 345k
a aj to ma bolí moje strojárske srdce za “znásilňovanie štatistiky” .
Jasné, že sever obhospodári ešte Kysuce, Oravu a sev. Spiš a juh všetky južné okresy. ale aj keď si myslím, že aj tam sever “vyhrá”, môžme to v globále zanedbať čo sa rozdielu týka. plus v oboch prípadoch pár relatívne menších miest, resp. možno aj väčších, ale nie okresných, ako napr. Dubnica nad Váhom). a nerátam mestá viac na východ od KE/PO a západ od TT a tiež okresy ako PD či BR, ktoré sú v strede “ničoho”. proste mestá priamo na trati alebo blízko pri nich.
Priemysel je už ďalšia vec, ale tu uznávam dedičstvo minulosti a aj fakt, že diaľnice môžu priniesť nových investorov. takže jedná vec je reálny tranzit, druhá je potenciál. uznávam obe.
Ďalšia vec je turizmus. aj keď je juh veľmi pekný, stále sú tatry na severe, veľká a malá fatra tiež. resp. nízke tatry môžu byť obhospodárené oboma smermi.
na záver - opäť raz podotýkam, že nie som proti južnej trase - nie je to rozdiel pol mega (aj ked spolu s PO je rozdiel 280k obyvateľov len “po trase”). ale ani jeden dôvod okrem ceny, ktorá často krát nie je veľmi rozdielna (tu nechcem riešiť megalománie a krádeže, lebo aj na severe mám na veľa vecí, asi ako každý príčetný, svoj názor). ale nedokončenie posledných úsekov (2 rozostavaných a jedného ešte nezačatého) je strašná hlúposť. a to by mal tiež uznať každý príčetný človek. rovnako ako preferovať juh pred severom.
Pruser ako svina,nieze jedna rura do konca roka 2023,takto to nebude sprejazdnene ani cez leto 2024, s takou hrubkou betonu povazujem ostenie a klenbu za vazne bezpecnostne riziko.
Zas krasne pokryvene hejslo myslenie: “neveris, ze presovcania by jazdili juhom”, lebo je to zachadzka 20km, ale zjavne veris, ze kosicania maju jazdit severom, aj ked je to zachadzka 60km.
No a tie dlhe vymenovania okresov alebo mestecok alebo neviem co si si vybral podla nejakej bulharskej konstanty, su tiez totalny balast. Staci ti spocitat ludi zijucich v KE+BB+NR kraji (obsluha R1+R2) a PO+ZA+Tren krajoch (obsluha D1), a vyjde ti, ze viac obsluzi R1+R2, za neporovnatelne mensie peniaze. Co sa tyka priemyslu ci nepriemyslu, na juhu sa vytvara viac HDP, cize k hospodarstvu prispieva viac.
Ale najdolezitejsie je, ze nijak raz ti pri ziadnom OBJEKTIVNOM pocitani nevyjde nejaky vyrazne viac pre sever ani pre juh. Preto sa od zaciatku mali delit peniaze 60:40, ako sa definovalo za Dzurindu. To sa ale hej… zlodejom mali - potrebuju ukradnut vsetko pre seba (zilinsky megakraj s 10 tunelmi a dialnicou a zeleznicou do kazdej doliny). A to je cely problem - Pachovske myslenie.
pokrivené myslenie máš veľmi aj ty. OK, uznávam, že KE to majú 50km naviac. čo ale nič neneguje, keď bude AJ juh. ja proti južnej trase nie som..
Povedať že R1+R2 obslúži KE kraj je ohýbanie dát. Celý okres SN a trúfnem si povedať že polka GL) čo máš tak 15% obyvateľstva KE kraja určite obslúži Sever, nie juh. preto som sa snažil zrátať to, čo na tej ktorej ceste reálne je. a nie to, čo by tam nejako mohlo byť. To je ako keby si povedal, že na Orave chodia vlakmi len pre to, že, ako vravíš, do ZA kraja bolo vliatych mega veľa peňazí do železníc.
na to HDP vieš dať nejaký relevantný zdroj? lebo tomu sa mi naozaj nechce veriť. ale tu sa nehádam, nechám sa poučiť.
a s tým rozdelením, to je asi jediná vec o ktorej viem, sa naozaj zhodneme. ale tu chýba okrem nekradnutia ešte aj nejaká koncepčnosť. a to sa na svk od vzniku jej existencie nenosí.
a že na severe je diaľnica do každej dediny a doliny, to by si si mohol odpustiť a uznať, že preháňaš. ale to by si musel mať aspoň trochu kritického myslenia.
to sme tu riesili uz davno. kedze si tu este relativne kratko tak starsie veci si az tak nepamatas. ale nevadi. splaca sa o.i. predrazeny bankarsky uver v case ked nebola vola poziciavat. ten uver poskytlo tucet komercnych bank a este aj EBRD. ze nebola vola pozicat dokumentuje aj fakt ze na onmoho drahsie PPP D1 uz nenasli “sponzorov”. ani intenzity nikoho nezaujimali…
lebo na D1 sa stavali ine useky a nie malo. na R1 sa kaslalo., neskor sa to trosku rozhybalo
OK, potom preco maju jazdit kosicania severom ?
mimo miest asi chodia rebrinakmi prip. co nechovaju kone tak asi peso ten rozdiel sme uz pocitali podla okresov a je mozno okolo 20 percent. zalezi co sa este da zapocitat a co uz je prilis mimo. naklady su vsak vyssie ako 20 percent, lebo proste ZA-RK je nieco uplne ine ako ked sem-tam nieco vyskoci na juhu. nehovoriac o komplikaciach ktore su viac na severe. a zolik pre juh bola prave cena, bola by skor hotova a teda dali by sa pripocitat aj okresy na vychode co sa severom nedaju lebo nie je hotovy. hotovy kludne bez tur-hub. mozno aj bez visnoveho ale urcite nie je hotovy kym nie je vyrieseny RK.
domasinsky meander by nebol v trase. pred 25-30 rokmi by to kludne preslo. ak presli nejake vodne diela preslo by aj toto. ak ak predsa nie tak by sa rozsirila cesta a dialnica by isla do dalekeho vyhladu. ako v rumunsku.
pre obyvatelov mozno len pre samotnu dopravu nie. a este to bolo dobre ako to bolo priamo napisane v meciaroych planoch pre velke stavebnictvo ktore potrebovalo velke zakazky po gabcikove a branisku. s tym spojena tvorba tzv. kapitalotvronej vrsty (vyrok vtedajsieho podpredsedu parlamenu) a k tomu hlavna volicsska baza hzds+sns v TN a ZA kraji. prameniaca v casoch HSLS.
ano 10 rokov na vas robime, 10 rokov vas dotujeme.
mile ako si odignoroval moje dalsie argumenty a zameral si sa len na ten domasinsky meander. ano znicme si prirodu dialnicami cez narodne parky..
ak ti tak strasne vadi ze niekoho dotujes tak by si mal spatne zaplatit vsetky navstevy lekara a vratit vsetky davky v nezamestnanosti ak si bol niekedy nezamestnany a vratit vsetky PNky. lebo teba dotuje zvysok slovenska. pochybujem ze si odviedol za svoj zivot tolko odvodov aby pokryli vsetky tvoje vydavky co si stal tento stat
nic som neodignoroval este som aj pripustil ze mozno by to cez EIU nepreslo. akurat si nemyslim ze to technicke riesenie by bolo narocnejsie ako velky tunel cez kadejake horniny a plny vody.
to druhe co si pisal je uz klasika…lebo u vas asi nikto nema PN a lekara si platite z vrecka…co to ma spolocne sa nasou temou clovece
a ty si zacal porovnavat PN s dialnicami. neexistuje ze si niekto na ministerstve povie ze odteraz sa nebudu vyplacat PN na vychode, ci ? ja viem ze som pichol do osieho hniezda ale bolo to naschval. dotujeme vas, lebo k vam ide nasobne viac na dialnice ale o tolko vyssie prijmy od vas do rozpoctu nie su.
Keby sa ti aspon chcelo prelistovat forum, nez zacnes pisat, zistil by si, ze tvoje “pseudofakty”, ktore tu prezentujes, tu boli uz vela krat prezentovane a vyvratene. Takze znova, 1001 krat:
tak ako SN (a GL) obsluzi lepsie D1, tak HE (a vsetko pozdlz hranic s KE krajom v PO kraji) obsluzi lepsie R1+R2 (a to uz nespominam veci ako Turcianske teplice, Prievidza atd). Proste D1 JE NAOKOLO, R1+R2 je priama spojnica. Preto je ratanie podla krajov OK, a co ty sa snazis je nerelevantne.
som rad, ze uznavas, ze 60:40 (ked uz nie 50:50) by bolo spravodlive. Ale vyhovarat sa na nekoncepnost je take Dolezalovske. 30 rokov sa nekoncepcne tlaci do D1, a ked Ersek to pokrivenie chce trocha vyrovnat, tak zrazu je to nekoncepcne pretlacanie.
No a to uz tradicne hejslovacke prekrucanie mojich slov je uz standard. Kde som ja povedal, ze “na severe je diaľnica do každej dediny a doliny”? Ja som hovoril oz ZA kraji, kde D1+D3+R3 ide prakticky do kazdej velkej doliny.
ad1. neverím, že by Prešovčania jazdili juhom do BA. nie je to ani kratšie, ani rýchlejšie.
ad2. porovnávaš hrušky s jablkami. keby som aj odrátal PO, odrátame KE, BA a TT, tzn. mestá, ktorým je jedno, že či by šli hore alebo dole, lebo nimi cesta buď prechádza, alebo začína/končí, môžeš porovnávať
sever: HC (21k), PN (27k), NM (20k), TN (55,5k), PU (17,5k) , BY (11k), PB(39k), ZA (80,5k) + KM (15k), MT (54K), RK (26,5k) + DK (18,5k), LM (31k), PP (51k) + KK(16k), LE (14,5k) + SN (37k). súčet: 535k (a nedá mi + PO 88k)
juh: NR (76k), ZM(11k), LV(32,5k), BS (10k), ZC (7k), ZH(18,5k), ZV(42k) + BB (78k), LC (27,5k), RS (23,5k), RV (19k). súčet: 345k
a aj to ma bolí moje strojárske srdce za “znásilňovanie štatistiky” .
Jasné, že sever obhospodári ešte Kysuce, Oravu a sev. Spiš a juh všetky južné okresy. ale aj keď si myslím, že aj tam sever “vyhrá”, môžme to v globále zanedbať čo sa rozdielu týka. plus v oboch prípadoch pár relatívne menších miest, resp. možno aj väčších, ale nie okresných, ako napr. Dubnica nad Váhom). a nerátam mestá viac na východ od KE/PO a západ od TT a tiež okresy ako PD či BR, ktoré sú v strede “ničoho”. proste mestá priamo na trati alebo blízko pri nich.
Priemysel je už ďalšia vec, ale tu uznávam dedičstvo minulosti a aj fakt, že diaľnice môžu priniesť nových investorov. takže jedná vec je reálny tranzit, druhá je potenciál. uznávam obe.
Ďalšia vec je turizmus. aj keď je juh veľmi pekný, stále sú tatry na severe, veľká a malá fatra tiež. resp. nízke tatry môžu byť obhospodárené oboma smermi.
na záver - opäť raz podotýkam, že nie som proti južnej trase - nie je to rozdiel pol mega (aj ked spolu s PO je rozdiel 280k obyvateľov len “po trase”). ale ani jeden dôvod okrem ceny, ktorá často krát nie je veľmi rozdielna (tu nechcem riešiť megalománie a krádeže, lebo aj na severe mám na veľa vecí, asi ako každý príčetný, svoj názor). ale nedokončenie posledných úsekov (2 rozostavaných a jedného ešte nezačatého) je strašná hlúposť. a to by mal tiež uznať každý príčetný človek. rovnako ako preferovať juh pred severom.[/quote
-Vies k tej R2 mi neda Kosice 250k+ Tv +okres/25/105k+ MI +okres/40/ 110k + SO+okres /9/ 22k a sme niekde uplne inde.. LEBO tieto musis brat do uvahy ci sa to paci alebo nie lebo je v linii vystavby a pred KE /Olsany/ sa rozhodne ci to da na PO alebo na RV/ZV…
Ono existuje nieco take ako oblast TOKAJ a by si sa cudoval kolko ludi tam chodi po cestach v dezolatnom stave za vinom…
k TA3: BA, NR, TN,TT, pojde do ALP ktore ma hned za rohom, za neporovnatelne sluzby ceny, zjazdovky… Pre Vychod su TA3 predrazene na max 1dnovu turistiku, a to uz radsej idu do Zakopaneho…
neviem ako Ty ale ja povazujem cenu VELMI VAZNY ARGUMENT-
na D3 potrebujes este cca 1mld /700mil /+ 1/2 300mil na dostavbu Skalite
na D1 Turany potrebujes + 1,2mld / a to berem ze to bude konecna cena po VO lebo ,akoze uspora z VO bude = zvysenym cenam nakladov a sluzieb ked dojde k VO/
na D1 Visnove mas 500mil + nove necakane naklady…
spolu ccA 2,7mld = cca 48km… a to sa nebavime este o R3
R2 komplet od LC-KE 1,5mld za 1/2 resp 3mld za 2/2= 127km/+cca 14km 1/2profil
D1 vychod= 1,05mld= 74km
Ved ani Ja nie som proti D1 len chcem normalne delenie penazi… Nemozes dat do ZA kraja pomaly 4mld a do KSK 300mil a tvarit sa ze je to OK…
ano 10 rokov na vas robime, 10 rokov vas dotujeme.
vtip roka, cize tu na severe sa nevyraba ziadne HDP, nic, proste tu sedime na riti, nic nerobime a cakame kym na nas bude juh robit? Si si asi nevzal prasky dnes, Co ti hovori ZTS, ZVL atd? peniaze maju rovnaku hodnotu vsade, aj praca je rovnaka vsade, stale mam pocit, ze tu nejde fakt o nic ine ako to aby sa kosicania skor dostali do Bratislavy, tranzit Rka neriesi,
Ved ani Ja nie som proti D1 len chcem normalne delenie penazi… Nemozes dat do ZA kraja pomaly 4mld a do KSK 300mil a tvarit sa ze je to OK…
dalsi ftipalek, takze porovnavas peniaze ktore idu do krajov, znova opakujem, ze sa to porovnavat neda, kvoli clenitosti terenu, je mi uplne jasne, ze vam je ukradnute co sa deje na severe slovenska, vasa modla juh je pupok sveta
este raz. pisem ze neplatite 3x tolko dani ani neprodukujete 3x take hdp ako ine kraje. proste priemer, mozno lepsi priemer. napriek vsetkym ZTS, ZVL a ja neviem co vsetko este. mate nizsiu nzm vdaka automotive co sem pritiahli cez stedre dotacie.
cize uznavas ze menej clenite kraje doplacaju na viac clenite ?