R8 Nitra - Hradište

Vôbec s tým nesúhlasím aby sa tu stavala akákoľvek diaľnica,bude tu hluk, samá špina..Ale koho to zaujíma.Koho už len zaujímajú názory ľudí, aj tak si každý spraví po svojom! Ďalší zásah do prírody na ktorý moc nemyslia,ale hlavne že sa podľa nich skvalitní doprava. Kolízie sú aj na diaľnici!! Stačilo by rozšíriť na istých úsekoch cesty a nie stavať ďaľšiu!

Troška čudný názor, ale samozrejme existujú aj oponenti výstavby ciest a zásahov do prírody. Ale…(vo všeobecnosti)
"samá špina, hluk - dočasná záležitosť, ako inak by si to chcel realizovať?
"ďalší zásah do prírody - tak potom jedine tunel od Nitry až za Topoľčany (podzemný variant), alebo dve nové letiská - NR Sever a TO :slight_smile:
"Kolízie sú aj na diaľnici!! Stačilo by rozšíriť na istých úsekoch cesty a nie stavať ďaľšiu! - Určite nie sú tie kolízie tak časté a nebezpečné na kvalitnej hoci polprofilovej ceste ako kdesi na starej, výmolmi zničenej ceste, s prejazdmi cez dediny. Ak existuje aj paralelná trasa voči plánovanej rýchlostnej ceste, diaľnici, je možné súčasnú cestu prebudovať (je to tak naplánované pri viacerých stavbách), no čo prejazd dedinami? Obchvaty každej jednej je potreba vybudovať, rôzne premostenia, preložky ap.

Neviem, kde konkrétne žiješ, možno niekde na samote v súznení s prírodou, no pre ľudí žijúcich v autami preplnených mestách či dedinách je v mnohých prípadoch budovanie lepších ciest doslova zbožným (a žiaľ dlhodobým) želaním. Rovnako tak pre vodičov, investorov ale to všetko sa tu na fóre môžeš dočítať.

Jednoducho, s tvojím názorom sa takmer vôbec nestotožňujem a neviem čo Ťa, ako odporcu budovania ciest a diaľnic, zlákalo sa sem registrovať?

:smiley:DD Je to môj názor a TY ho nezmeníš!! Bývam v jednej z tých dedín kadiaľ by to malo ísť…A registrácia kvôli tomu,že mi to nie je jedno. Ale vidím že sa tu myslí len na kvalitu dopravy ako kvalitu bývania.

Kvalita byvania casto umerne suvisi s kvalitou dopravy

:smiley: Hej, ale ak jednej ceste ma ustúpiť úrodné pole, háj a revír so srnčou zverou a to je len v rámci našej dediny, tak by sa nad tým mal každý zamyslieť!!

Nuz aj srnky si musia najst novy domov rovnako ako obcas aj ludia kvoli vystavbe diel vo verejnom zaujme. Take trasovanie aby sa nikomu neublizilo neexistuje. Dokonca ani pri tuneloch lebo ked chceme ist do detailov tak aj krtkovia, dazdovky, mravcekovia atd. musia ustupovat vystavbe.

:smiley: To bolo pekne napísané. Viem že vždy padnú nejaké obete.. Ale aj tak mi je to veľmi ľúto že to tu povedie, lebo to zničí všetko pekné čo sme tu mali..Asi s tým nič nenarobím..

Mne sa paci cerveny variant, lebo lepsie riesi Prievidzu.
Srnka2, ktory variant ohrozuje tvoj oblubeny chotar. Pockaj, mozno nakoniec odklepnu iny.

Všetky varianty idú cez nás.

Tak si skúste v rámci prpomienkovania jednotlivých trás vybojovať, aby vám diaľnicu v okolí vašej obce zapustili pod zem a urobili hĺbený tunel, alebo aspoň ekodukty pre migráciu zvery- v civilizovanom zahraničí je to bežné. Keď budete apriori proti diaľnici ako takej, nič nezmôžete, aj tak ju postavia, lebo je potrebná - ale skúste aspoň pre svoju obec/región a životné prostredie niečo spraviť a pokúsiť sa tú diaľnicu poľudštiť. Ak budete s R8 súhlasiť, zodpovedné inštitúcie to zoberú kladne a budete mať lepšiu východiskovú pozíciu vo vyjednávaní. Treba hľadať riešenia ako sa to dá a nie ako sa to nedá a všetko zmariť.

Dík za radu, len škoda, že som na to momentálne sama!! Ostatní majú pocit(tí čo o tom vedia, že sa to bude realizovať), že s tým nič nezmôžu, že sa to aj tak postaví..Mne tá cesta nevadí, len to, že kadiaľ to pôjde, tam v tom chotári sa to má nejako točiť..Navezú tam hlinu a je s tým koniec..Ale to by si musel vidieť. Nemyslím si, že ak by sme dali nejaký návrh, tak by ho prijali, prečo by aj mali do tej časti vložiť viac peňazí, keď môžu ušetriť..Ale skúsiť to môžme..

Preto by mali vložiť financie, že SR je členom EÚ, ktorá dbá na ochranu ŽP a bez fondov EÚ nebude R8 zrealizovaná nikdy, ale presne ako píše expway: netreba bojovať proti stavbe, ale vylepšiť stavbu, lebo stavba raz bude. :slight_smile:

Ak sa nepodarí vyriešiť hĺbený tunel (z akýchkoľvek dôvodov), treba potom maximálne presadiť aspoň protihlukové steny, aby sa tieto nemuseli robiť neskôr, lebo akonáhle sa niečo nepostaví ihneď s hlavnou stavbou, dostavba akéhokoľvek prvku môže trvať aj desať rokov. :frowning:

Z praxe: ako sa raz stavby naprojektujú, tak sa aj postavia a to bez ohľadu na to, aký čas obehne od zhotovenia projektovej dokumentácie po vyhlásenie tendra; platí ak sa nezmenia normy, inak sa skutočne všetky technické štúdie a povolenia predlžujú v platnosti.

Inak R8 je pomerne drahá RC, nakoľko za 65 km je výsledná cena skoro 930 mil. € bez DPH; čo na 1 km robí 430 mil. SKK.

Pol miliardy za km ? To je tam tolko mostov a estakad ?

viewtopic.php?f=35&t=14907

definitivny je zeleny variant

nieco nove je aj na enviroportale

eia.enviroportal.sk/detail/rychl … zovatka-r2

no tato RC uz mala byt rozostavana, ci nie? :slight_smile:

Ja som sa už po nej viezol, len čo to F. povedal…v duchu . No potom som sa prebral a bolo mi jasné, že skôr sa dôchodku dožijem ako sa to dostavia. Ale u Vás na východe to je podobné s R9 a už čakám kto a kde navrhne R10 ..svoj politický pomníček…

Tak zase tato cesta ma svoju logiku a alternuje casti D1, R1, R2 a osobne by som ju potiahol na druhej strane az smerom do Madarska niekde ku Komarnu s krizovanim R7 az po Madarsku M1. V sucasnosti to sice nie je potrebne ale zase aj tak tuto cestu dostavaju mozno v roku 2035, vtedy mozu intenzity rast aj tymto smerom…

Neberiem to ako politicky pomnicek na rozdiel od R9. Pohybujem sa v tejto oblasti denne a intenzity od zavedenia myta dost vyrazne stupli. Kamionisti sa snazia usetrit roznymi skratkami a vyuzivaju aj cestu z od Partizanskeho cez Skycov na Zlate Moravce a to je cesta kde maju co robit aj osobaky. Nevravim, ze tieto kamiony naozaj cestu R8 vyuziju, skor asi nie, kedze sa snazia prave naopak mytu vyhnut, ale moze to pomoct mestam a dedinam v ich zlozitejsej situacii a zaroven moze pritiahnut investicie do tejto hladnej doliny. Na rozdiel od R2 ide menej zlozitym a takmer nezastavanym uzemim.

Ten zeleny variant sa mi uplne nepaci, hlavne to napojenie na R2 je zbytocne predlzene…

Tak v prvom rade - začať s výstavbou prvého úseku by chceli už v r. 2013?? To skutočne by začali stavať R8 skôr ako omnoho dôležitejšiu R2 v okolí TN a BB :unamused: . Neverím, že sa tak stane. A ďalej tie termíny, pre pána kráľa…tak prvý určite najdlhší úsek (síce asi najdôležitejší) chcú dostavať do 3 rokov (2016), ďalší od TO po Ostratice, ktorý je o možno o polovicu kratší sa má stavať 9 rokov (2025) a najkratší úsek Ostratice-R2 má byť hotový až v r.2035, teda za 10!! rokov? Ako chápem, že to netreba asi stavať hneď všetko naraz, no ale aby taký krátky úsek - ten posledný, trvalo postaviť 10 rokov alebo aby bol 10 rokov nenapojený na blízku R2, ktorá predpokladám že už v r. 2035 tam bude, dokonca v tých časoch by už mohla či nutne mala byť R2 komplet od TN až po PD či dokonca ZH? Nerozumiem prečo vôbec aj rozdelily R8 od TO po R2 na ďalšie dva úseky, keďže zostávajúci úsek od Ostratíc po R2 je dosť krátky. Pochopil by som, ak by 10 rokov stavali R8 od TO po R2 vcelku, avšak aj to je dlhá doba. Ak je niečo v tom článku nepravdivé, určite sú to spomenuté termíny.

Tie terminy celkovo su nejake uletene, ale aj to delenie samotne. Ved Ostratice su uplne nevyznamna dedina uprostred nicoho, dokonca ani cesta druhej triedy cez nu nevedie…
Bolo by pekne keby sa aj v tomto regione nieco stavlo ale podla mna nezacnu ani s tou R2 a uz vonkoncom nezacnu stavat nieco do rodneho mesta pana Fica…
Ved este aj obchvat Topolcian co sa staval za neho SSC uz asi pol roka nechava pustnut a tam chyba uz iba meter, mozno meter a pol nasypu a asfalt…
Takto to stoji uz od augusta, kedy sa vymenilo vedenie SSC