Priznavam, sumu som strelil ale na zaklade toho co som mal k dispozicii. V FS vychazda variant bez tunela Okruhliak (tzv. modifikovany severny obchvat) lacnejsie o cca 130 mil. € oproti naprojektovanemu a takisto je aj o cosi kratsi (13,85 km vs. 14,50 km). Pritom sa rata stale s luxusnou pristupovou cestou k VP tunela Bikos, sucastou ktorej ma byt niekolko 100 m dlha estakada cez trat a Torysu. Rovnako sa optimalizacia nedotkla ani useku v udoli Sekcova (medzi Finticami a Niznou Sebastovou) kde je navrhnutych niekolko dlhych mostov kvoli tomu, ze trasa vedie zatopovym uzemim (OK, jeden z tych mostov premostuje aj trat Presov - Kapusany - Bardejov / Humenne). Ak by sa tam spravila regulacia Sekcova (co by umoznilo eliminovat zaplavovanie, najma Fintic) tak by niektore estakady bolo mozne skrtnut uplne, dalsie skratit na zlomkovu dlzku. Ak teda ratame zo 13,9 km 1,2 km tunel, 2 km v takmer idilickom terene okolo Kapusian a zbytok vychadza v stredne tazkom terene povrch 10,7 km, tak to mame priblizne takto: 1,2 x 50 mil + 20 x 10,7 mil + 2 x 6 mil = 60 + 217 + 12 = 289 mil. € samotna R4 + prestavba I/68 v dl. cca 2 km s krizovatkou (30 mil. €) = 319 mil. € + cca 10% rezerva vychadza akurat tych 350 mil. €. Nehovoriac o tom, ze MUK Presov - sever sa priam nuka preprojektovat na nieco take: tvstav.cz/user/data/modul-images … ojekt1.jpg , samozrejme v priestore naprojektovanej MUK. Kedze na R4 maju byt v tejto krizovatke kolektory, poctom mostov by to vychazdalo cca rovnako a oproti stvorlistku by sa takouto krizovatkou dalo prejst plynulejsie.
Su to akoby moje slova, ale v pripade Visnoveho ci Korbielky. Tento pripad to vobec nie je. Okruhliak mal mat jednu z najhorsich geologii medzi tunelmi vobec (rozpukane zvodnene bridlice), z celkovej dlzky 1.917 m malo mat vyhovujuce podmienky pre razbu necelych 200 m !!! . Ak by ta to zaujimalo, skus sa pohrabat, niekde tu bude link na oznamenie EIA o zmene navrhovanej cinnosti (tusim niekedy jar-leto 2015), tam je to dost rozpisane. Oproti tomu ten zarez by nemal byt az takouto tragediou, citujem FS:
http://www.enviroportal.sk/sk/eia/detail/rychlostna-cesta-r4-presov-severny-obchvat-ucelena-cast-stavby-ssud-vy
toto sa da chapat aj tak, ze niekto, chce oddialit vystavbu SO PO? Kedze 1. usek uz mal stavebne povolenie tak tam treba pridat nejaky dalsi objekt, aby sa to mohlo par dalsich rokov posudzovat a schvalovat…
Tu bol konkretne pridany objekt SSUD - vysunute pracovisko, Velky Saris.
Nie je nahodou aj pri useku D1 POZ - POJ jedno SSUD ktore by malo na starosti aj tento usek?
toto je dost divne, ze preco sa aj tento usek nebude spracovat z SSUD ktore ma na starosti resp bude mat nastarosti aj tunel .. aj ked ak sa nemylim v presove je zatial docasne a malo sa s tunelom robit nove SSUD
Toto je vysunuté pracovisko pre tie dva tunely na tomto úseku. SSUD bude umiestnený vo vnútri vetvy “2” križovatky Prešov-Sever.
Musí to byť niečo staršie, dátum spracovania máj 2016.
… R4 Prešov - severný obchvat I. etapa - momentálne sa sprácováva dokumentácia na ponuku v podrobnostiach DRS - pôjde to cez červený FIDIC…
…SSÚD Veľký Šariš - VP má mať na starosti všetky tunely v okolí PO..aj tunel Prešov - a je to samostatná investičná akcia - mimo R4 SO PO I. etapy (ak chcete aj dátum realizácie z invest. plánu- november 2019 - november 2020 )
Mne sa páči ako si ľudia myslia že keď sa postavia diaľnice a rýchlostne cesty v Prešove tak zmizne doprava z mesta.
Som zvedavý čo budú požadovať ďalej keď prídu nato že po výstavbe D1 a R4 im doprava neklesla.
a mne sa paci ako si ludia myslia, ze to naopak nic nevyriesi…
a vzdy je pravda niekde uprostred.
no a objektivne, ak cesta bude, budu ju ludia aj pouzivat. a nie len ludia z PO. rovnako stupne pocet predanych nalepiek a pod. vsetko so vsetkym suvisi.
Stačí pozrieť na tú nenávidenú BA, ZA… MT, KE atď aj tam boli najskôr postavené poriadne mestské komunikácie a potom sa stavali obchvaty miest. V PO to ide opačne, lebo nebol záujem riešiť mestské komunikácie. Toto sa PO opäť vypomstí, stačí len 5 rokov a budú na tom tak ako dnes. Tím čo budú PO obchádzať bude vnútorný problém PO ukradnutý.