podla vsetkeho by chceli tuto cast severneho obchvatu finacovat cez EFSI, uvidime ako to dopadne, ale bolo docela haluz, keby tato 4,3 km cast severneho obchvatu sa otvarala div nie rovnako ako D1 obchvat …
no kazdopadne, ked sa to ozaj zacne stavat, tak asi bude dobre aj tento thread rozdelit a oddelit novu cast MUK saris - MUK presov sever
Ak je to pravda, táto časť kľudne môže byť do roku 2020 hotová. Komisia navrhla isté úpravy, konkrétne zvýšiť rozpočet a trojročné obdobie(2015-2018) sa má predĺžiť do 2020.
Čo sa týka EFSI, tak zatiaľ asi najväčší projekt je PPP D4-R7. Potom ďalšie info sa negujú, jedna hovorí, že eurofondy a EFSI sa majú doplňovať, ďalšia, že podpora z EFSI má ísť prioritne tam, kde sa nedostane podpora z európskych investičných a štrukturálnych fondov. A samozrejme cezhraničné a udržateľné projekty…
Nejaky manzelsky par ma pozemky nad tunelom Bikos a ide sa handrkovat ze nemaju tieto pozemky vysporiadane. Akosi pozabudli, ze pre podzemne stavby sa pozemky nevysporiadavaju (vlastnik “vlastni” iba povrch, to co je pod nim je stale majetkom statu). Cize zasadne rozkladova komisia a nasledne to cele na jej navrh minister zamietne ako nedovodne.
vyzera, ze matematika Kazigrafovi nejde:
SO PO 14,5 km - enviroportal.sk/sk/eia/detai … ny-obchvat
535 mil / 14,5 km = cena za km 36,9 mil./km a nie 39 ako uvadzaju. Stavba obsahuje 2 tunely spolu cca cca 3km, 22 mostov, reko cesty I/68 v dlzke cca 1,9 km (tusim prelozka na 2+2 to bude),…
Stale sa vsak bavime o statnej expertize, co je max. cena. Sutaz moze priniest aj prekvapenie…
Podobne parametre ma HP-LL - tunely celkovo ca 3 km, 11 mostov a celkova dlzka 11,3 km - cena 427 mil => 37,78 mil./km
A tu nikomu nevadila cena???
HP - LL bola bohuzial predrazena .. bol tam efektivne jediny ucastnik tendru a netendrovala to Skanska .. netrab zabudat, ze HP - LL vychadza drahsie aj ako narocnejsie visnove hned vedla .. kazdopadne je pevne dufam, ze tento trend analyz value for money pojde dalej
mozno by mohli analytici spocitat kolko by stal cely SO v parametroch cesty 1. triedy. Pozemky su nachystane usetrilo by sa cca 50% nakladov a keby nebol spoplatneny mytom, lahsie by na nu odklonili kamiony z PL smerom na zapad aj na juh
“Verejné obstarávanie na pripravovaný severný obchvat Prešova na rýchlostnej ceste R4 po Kapušany v dĺžke takmer 15 kilometrov by sa podľa Érseka mohlo začať do konca tohto roku. Stavba je momentálne v procese stavebného konania. Národná diaľničná spoločnosť, a. s. plánovala začať s výstavbou tohto úseku ešte v minulom roku, no doteraz nevyhlásila súťaž na zhotoviteľa.” spravy.pravda.sk/ekonomika/clano … ch-planov/
… tak to som fakt zvedavy, sa mi zda, ze Ersek tie terminy nejak hadze bez rozmyslu, kade chodi tade slube, ze tento rok sa nieco zacne .. napr. orava R3 a teraz R4
Ináč celkom fasa tuto na Slovensku, pred vydaním stavebného povolenia sa ide meniť trasa. Keď vidím koľko humbuku je pri predĺžení tunela pri Ružomberku o 1,5 km a čo všetko je k tomu potrebné, tak tomuto úseku dávam tak termín niekedy po roku 2025, ak vôbec.
Druhe najlepsie riesenie, hned po tom uplne ten severny obchvat zrusit.
Dufajme, ze usetria dost penazi na to, aby zacali v polprofile pripravovat aj vychodny obchvat, ktory z dlhodobeho hladiska bude tak jak tak treba.
Ak by bolo PO-zapad - PO-sever 2+2 s tunelom a PO-sever - Kapusany 1+1 bez tunela, tak by som to este pochopil (aj ked netusim ci myslia toto a ako by to realizovali, nechajme sa prekvapit).
Ja som len zvedaví kde použijú tie ušetrené prachy, či v PO na napr. MK3 MK5 alebo to je len ofake a zas chcú Presovcanov odrbat. Ak by sa urobili tie MK potom by som tom akože bral, ale velmi tomu neverím.
Ináč riadne sa masíruje verejná mienka čísla sa len tak sypú. Pri sume 535mil sa všade uvádza popis akože cena a nie predpokladaná cena, ktorá teoreticky môže padnúť aj na 400mil, boli totiž aj ďaleko väčšie prepady cien v minulosti a tu sa pritom šermuje s akýmisi hypotetickymi číslami.
Pri obchvate BA sa cely polrok pre vyhlásením súťaže písalo o Aky podvod ide a ked skončila súťaž a ceny boli zverejnené všetkým padla sánka a zrazu bol každý spokojný a predtým chceli ten tender zrušiť.
Ale co je dovolené bohovi nie je dovolené volovi staci si len zameniť postavy za bratislavcana a Prešovčana.
No nic ako hovoril taticek Masaryk Toš budeme sedlad, v prešovských realitách to znamená začíname blokovať cesty nech si kamióny začnú trebárs lietať.
No ja by som do toho Bratislavčana neťahal, stačí si pozrieť pár príspevkov tu na fóre (napr. 2 príspevky nad tvojim) a zistíš, že poniektorí ehm “z východu” by najradšej zrušili aj celý Prešov nielen obchvat.
Ináč s tými cenami máš úplnú pravdu, keď sa súťažila D4 tak som aspoň 100x počul v médiách veľaváženého Stromčeka ako si treba počkať na ponuky a uzatvorenie súťaže. A teraz Kazigraf zaveštil z gule, že takto to bude a nijak inak.