R4 Prešov, severný obchvat | tunel Bikoš, Okruhliak

ak som to spravne pochopil, vratia sa k povodnemu variantu 1 prelozky cesty I/18.

na tejto mapke to je znazornene. terajsia R4 resp severny obchvat nie je nic ine, len premenovana prelozka I/18, nieco na styl I/66 v BB, len v presove to pimpli na dialnicne parameter. je tam aj ideovy vychodny obchvat.

[album]357[/album]

inak povedane, tato prva cast severneho obchvatu sa zrejme bude realizovat ako ja v tom EIA navrhu, akurat v polprofile. a dalej sa to bude klukatit ako klasicka jednicka. a stavat sa to bude mozno 2040+

osobne si myslim, ze je to krok spravnym smerom, ale dufam, ze sa to bude na slovensku uplatnovat plosne a skonci konecne dialnicny hype a budu sa robit aj kvalitne cesty prvej triedy ..

To potom ale bude treba prerobiť MÚK Prešov-západ, či?

nie, lebo ak si vsimnes variant 1 vychadza z MUK presov zapad. variant 2 vychadza z MUK, ktora mala byt za malym sarisom, v podstate to je pekne vidno na tejto povodnej ortofoto k useku svinna - presov zapad, kde mala MUK presov zapad iny tvar a je tam aj naznacena MUK maly saris.

[album]71[/album]

celkovo by som to zhodnotil, ze fico, kazimir a ersek vykazuju tymto cinnost a tvartia sa idu usetrit peniaze, ale podla mna na D1 sa nezmeni nic, lebo tam sa uz len caka kedy prejde EIA. prvy usek R4 sa temer nezmeni. a co sa bude menit bude R4, kde sa vratia k staremu trasovaniu severneho obchvatu I/18 ..

cize realne sa nic hned neusteri, len teoreticky v buducnosti ..

kazdopadne ako PR a medialny virvar je to dobre :slight_smile:

Aha, už rozumiem. Vďaka.

Ked neprsi, aspon kvapka. Velke pozitivum je, ze Kazimir sa zastal timu Hodnota za peniaze na jeho vlastnom vychode a aspon nieco sa usetri. To je dobre znamenie do buducnosti, minimalne sa bude dat odvolavat na tento precedens pri dalsich stavbach. A dufam, ze Presovcania budu pri posudzovani stavieb v inych castiach Slovenska rovnako prisni, ako je su ministerstva prisne na Presovcanov.

Chcelo by to ešte vedieť o koľko sa skráti/predlži trasa R4-SO oproti pôvodnemu variantu.

Pri tých všetkých negatívach (vychádzam z toho že ide o ODRB, postaví sa D1 a R4 sa odsunie o X rokov, lebo bude všetko potrebné prepracovať, ale rád sa nechám pozitívne prekvapiť) je tu aj jedno pozitívum a síce vo variante 1 na tej mapke je zakreslená aj MUK niekde v oblasti toku rieky Sekčov medzi Kútmi a priemyselnou zónou Širpo, a ak by sa postavila, tak by to mohlo spriechodniť vnútromestskú dopravu, ak by sa to ešte nejako rozumen napojilo na cestu I/18, vtedy by sa smery od SB a Sidl.3 do tejto časti PO a opačne úplne vyhli centru Mesta. Napr. cesta Sidl.3 - OC-MAX by sa tiež takto dala zrealizovať veľmi krásne s vyhnutím sa množstvu križovatiek. Akurát ta MUK vyzerá akoby v poli, takže som zvedavý, na ďalšie info.

To pochybujem. Preco by vypustali kratsi a relativne bezproblemovy Bikos, a ponechali sakramensky problemovy a dlhsi Okruhliak? Skor po MUK PO-S to pojde v povodnej trase a nasledne v trase MK5, v udoli Sekcova sa to stoci popod Kuty, dalej, v medzere medzi Finticami a Niznou Sebastovou k povodnej trase okolo Kapusian. BTW, ak toto chcu stavat v 1/2 profile, radsej nech spravia plnoprofilovu D1 Bidovce-MI, to PO aj celemu vychodu pomoze viac ako takyto paskvil.

Nevypustia Bikoš ale Okruhliak. skús lepšie čítať.

Smutné, ako to nakoniec s R4 vyzerá v tomto úseku… Value for money podľa mňa v tomto prípade úplne zlyhalo, keď povýšilo “peniaze nad hodnotu”. Ak sa vybuduje severný obchvat Prešova len v polprofile, bude to podľa mňa na dlhé desaťročia definitíva v tom smere, že dostavba na plný profil nebude. Možno ani v tomto storočí nie.

nie, je to konecne rozumne hospodarenie s peniazmi a skoda ze sa nezacalo skor.. aj oststne usek by sa radikalnd museli osekat a aspon by sa mohlo stavat viac usekov jedniciek.

eric, este raz si topozri. ten navrh je docela rozumny , ale vacsi problem vidim v tom, ze kedze sa zbytocne vyplieskali peniaze inde , tak ani osekana verzia nebude skorej ako 2030…

Tvoja koncepcia mi pripadá scestná, ak už ani obchvaty najväčších miest v plnom profile nepovažuješ za prioritné… Treba stavať plné profily iba na rovine a pokiaľ možno niekam do poľa a do nezaľudnených oblastí, aby sa čo najviac ušetrilo, však. :wink:

vkladas mi do ust veci, ktore som nepovedal.

slovensko ma obmedzene peniaze a ma sa stavat s rozumom. a nie vsade treba dialnice.

staci sa pozriet do ciech ked uz nie do rakuska a to su bohatsie krajiny.

a nejde o to stavat na rovine a v poli ale s rozmyslom a nie megalomansky.
tie intwnzoty na slovensku su stale mizerne na riesenia ktore sa na istych miestach stvaju.

a chod sa pozriet na obchvat trnavy, ktory je 1+1 a od zaciatku ako jednicka a ziaden polprofil a sialene pomohol a to su v trnave vacsie intenzity ako oklo inych miest kde sa stavaju dialnice…

Hlavne, že na rozdávanie učiteľom/sestrám/lekárom by bolo, ale na dôležitých úsekoch diaľnic budeme šetriť, aby sme im mohli každý rok pridať, však. :wink: :smiley: Intenzity dnes sú jedna vec, no uvažovať plocho a bez strednedobého výhľadu je smutné - stavať v treťom najväčšom meste polprofil, v náročnom teréne, pri dnešnej migrácií obyvateľstva za prácou (okresy Svidník a Stropkov sú typickým príkladom), a v trase medzinárodného koridoru, ktorý na poľskej strane pokračujúcej R4 nadobúda čoraz väčšiu strednedobú dôležitosť, je úplne nelogický a pre normálne zmýšľajúcich ľudí až absurdný krok.
Porovnávať ČR s ich prístupom k budovaniu diaľnic, to je naozaj vhodný príklad. Keby si radšej okrem porovnávania neporovnateľného ponúkol iné obstojné riešenie severného obchvatu PO, ktoré nepoškodí ani životné prostredie, ani tranzit, ani miestnych obyvateľov… :wink:
Mimochodom, v TT som bol niekoľkokrát, a bez toho, aby som sa chcel niekoho dotknúť - TT je s prepáčením diera, cez ktorú nevedie žiadny medzinárodný koridor, ktorý by si vyžadoval plný profil. Porovnávať TT s PO je absurdné. A zase sme pri cestách na rovine, ktoré ti zrejme viac “voňajú”. :smiley:

aquila, niekedy sa Ti divím čo venuješ toľko (zbytočného) času osvete nakoľko niekto nechce pochopiť že problém nie je len v jeho meste/obci a že na všetko čo politici nasľubovali + čo všetko potrebujeme riešiť nedáme ani do 2100.

BoroZA, pridal som príspevok skôr ako som môj odoslal tak zareagujem. Ak nemáme na 2+2 obchvat tretieho najväčšieho mesta tak tam nebudeme stavať nič alebo dáme rozumný kompromis?

BoroZA, fakt vymlete prispevky. Praveze v PO sa moze stavat vychodny bochvat po rovine, kludne aj v 8-pruhu, a bude to za lacny peniaz. A praveze pre medzinarodne dolezitu R4 sever-juh je treba vychodny obchvat, nie zapadne naokolo blizsie, co prida 20km. Len megalomanski zilinski tunelari potrebuju vsade naokolo-blizsie 3 plnoprofilove tunely kde netreba ani jeden.

Osobne by som rád s tebou súhlasil, ale Prešovský viceprimátor Kužma má na to presne opačný názor. Vo včerajšej besede dôvodil niečo ako - poddolované územie pod Solivarom, miesto pre ďalší rozvoj mesta Prešov, lukratívne pozemky a z toho vyplývajúci obrovský problém s vykupovaním. Takže nielen Žilinčania chcú tunel. P.S. Besedu nájdeš vo vlákne D1 - POZ-POJ

Ak existuje celoslovensky a medzinarodny zaujem, tak stat predsa nebude preplacat 10x dlhsi a narocnejsi nezmyselny naokolo-blizsie tunelovy variant len kvoli tomu, aby si niekto iny potom mastil kapsy na tych pozemkoch. Ked tam nejaky spekulant bude mat pozemok, tak prosim, obstavat to dialnicou a uvidime, ako dlho tam vydrzi byvat.

S19 je preto na polskej strane planovana ako jedina stvorprudova(ku slovenskym hraniciam), pretoze prechadza “hustejsim” zaludnenym uzemim a prepojenim napr. aj krosna s Rzeszowom a zosilnenie ich vztahov(aj planovana modernizacia zel. trate), kedze momentalna cesta, je strasna bieda, zatial co R4 plni len funkciu “dialnice do polska” + SO PO

napr. v rovnakom radiuse ma s19 obsluhovat cca 450tisic obyvatelov a R4 len tretinu z toho a to pocitam uz aj 30tisicovi bardejov(aj ked by som asi nemal) :blush:

Osobne som za to aby bol SO PO postaveny v plnom profile a pokracoval az po Lipniky kde by sa rozvetvil na R4 a R9 (poloprofilove)

lebo pod SO este nie su vykupene pozemky ze?

Moj prispevok z roku 2010 len dodam že konečne niekoho tam hore osvietilo :smiley:

A ušetríme peniaze, ktore aj tak nemame :smiley: aspoň zatiaľ

Typicky riklad setrenia na nespravnom mieste. Nasi predkovia ani len neuvazovali nad takym nezmyslom.