R3 Všeobecne

Konečne sa aj niečo reálne v tomto poli deje. Je to najlepšie riešenie vedenia a prepojenie R2, R3 a R1.

mame mapku?

Oj keby sa toto postavilo, netreba ani R1 Donovaly. Len dufam, ze suvisla D/RC BA - PD bude skor cez Trencin, nez D1/R1/R2 cez Ziar nH.

Je už v galerii - mapy, alebo pozri túto prilohu.

Len pre poriadok:
Na R3 sa v roku 2012 planuje zaciatok vystavby na usekoch Tvrdosin-Nizna (5,2 km) a Dlha nad Oravou-Sedliacka Dubova (4,9 km) polprofily. Pricom druhy usek bol pridany dodatocne a je tu nizsi stupen pripravy.
Useky zatail nemaju vlastnu sekciu tak som to dal sem dovseobecnej temy o R3.
viewtopic.php?f=35&t=16048

viewtopic.php?f=35&p=132882#p132882
Preco s kruhacom v Tvrdosine radsej nepockaju na vystavbu R3 Tvrdosin-Nizna ? Z usekov R3 je pripravena najlepsie a je realne, ze pôjde do vystavby uz na prelome tohto/buduceho roka.

Vseobecne bude najblizsi rok situacia na Orave kriticka - sanacia cesty pri Parnici (cakanie 5-10 minut, aj v noci), coskoro rozsirovanie I/59 pri DK (usek uz je bez snehu, prace môzu zacat), dalsia sanacia pri Sirokej, k tomu este Tvrdosin…

V suvislosti zo zaradenim juznej a strednej R3 do core TEN-T viewtopic.php?p=133148#p133148 to vyzera na definitivny koniec snov o R1 RK-BB, lebo ak bude R3, potom dalsia paralelna rychlostna cesta 20 - 30 km nema zmysel (a to uz nehovorim ze vedie krizom cez nas najvacsi narodny park).

Je ale sanca pretrasovat R3 na (Sahy-) BB - Turcianske Teplice (-MT), ako sa uvazovalo este pred 6 rokmi, prip. na (Sahy-) Handlova - Turcianske Teplice-(MT)? Nemozem si pomoct, ale variant cez Kremnicu, ked je 20 km vychodne paralelna rychlostna cesta ZV-BB a 10 km zapadne planovana paralelna rychlostna cesta Handlova-Ziar nad Hronom, sa mi zda velkym plytvanim a stale mu nemozem prist na chut. Poddolovane su asi vsetky tri uvazovane trasy rovnako, lebo v okoli Kremnice a Banskej Bystrice sa v minulosti tazilo a v Handlovej sa stale tazi, takze tento pohlad asi nie je rozhodujuci.

podla mna tato vlada stihne rozostavat DK-TS a pripravit do vystavby BB-S.lupca, obchvat RK, MT a mozno KA (ako vzdy som optimista) a ani v roku 2016 nebude definitivne rozhodnute o trasovani stredoslovenskej RC

videa z E77:

youtube.com/watch?v=OFqsDKR9fmI Hontianske Nemce - BB
youtube.com/watch?v=Ljxj4ACKY-c BB-Liptovska Osada
youtube.com/watch?v=aH87y-Qfutk okolie DK

ZV-Sahy som nikdy nesiel (len busom), nevyzera zle, chcelo by to len opravit povrch a par kratkych obchvatov

R3 je planovana popri Sahach a tie su 30 - 40 km zapadnejsie (v Nitrianskom kraji). Podobne nezmyselne blizko je naznacena R1 a R3 pri RK.

Vsimol som si aj ja ako keby sa napaja v Slovenskych Darmotach (Balassagyarmat).

Ako je to pri R3 s dalsimi dvoma pruhmi? Maju sa vobec niekedy stavat? Teoreticky by sa asi stavat mali kedze je to R, ale ked sa pozeram na plany niektorych usekov (zaujimam sa hlavne o oravu) tak sa zatial vzdy pocita s polprofilom a polprofil sa vzdy aj stavia. Pri niektorych usekoch si ako laik neviem predstavit kde by sa tam este dali napasovat dalsie 2 pruhy ak nechcem mat astronomicke naklady (napr. obchvat or. podzamku a niektore varianty DK) a tak sa mi teda zda ze sa terajsi stavbari a projektanti na tie 2 dalsie pruhy proste vykaslali. Je to tak nejak ci sa kazdy usek uz teraz robi s ohladom na dalsie 2 pruhy? Mozno blba otazka lebo zdravy rozum hovori ze urcite hej, ale sme na slovensku tak sa pytam … :slight_smile:

Sme na SK, takze nie. Neviem ako je to presne na Orave, ale staci sa pozriet na R3 pri Hornej Stubni…

1.) zeleznicny nadjazd :arrow_right: maps.google.com/?ll=48.803797,1 … 59,0,7.09
2.) cestny most kusok dalej :arrow_right: maps.google.com/?ll=48.823282,1 … ,5.95&z=17

(plus momentalne prebieha nieco podobne na R2 za ZH, kde sa MUK zmenila na KO, lebo prerabat to vsetko o par rokov bude urcite lacnejsie…)

RC je rychlostnou cestou aj v 1/2 profile. R3 sa planuje podla intenzit - useky okolo Or.Podzamku, Trstenej ci H.Stubne este dlhe desatrocia nebudu nevyhnutne potrebovat druhy polprofil. Pokial bude vyhlad intenzit vysoky, stavat sa budu niektore useky aj v plnom profile - napr. Martin-Rakovo ci pravdepodobne Hubova-DK.

to by bolo fajn.. este by sa podla mna uzivil plny profil aj Hronsky Benadik - Levice

Bol by som rád, keby som sa dožil R3 v polprofile od hranice PL k HU. :slight_smile:
Chápem, že v niektorých úsekoch (Or.Podzámok…) bude plný profil určite niekedy mimoriadne náročný, ale aj dnes by sme asi sotva vedeli vytvoriť lepšie trasovanie na jestvujúcich úsekoch. Takže je to úloha pre ďalšiu generáciu.
Úsek DK-Hubová je pre najbližších 10 rokov iba snom. Figeľ zaradil TS-Nižná a Dlhá-Sedl.Dubová do programu výstavby, ale v súčasnosti sú oba úseky mimo a niet zmienky (okrem snahy zopár oravských starostov), že sa to zmení do konca tohto volebného obdobia. Prednosť dostala D3, poväčšine oprávnene, ale na tých pár polprofilov by možno zostalo.

uvo.gov.sk/evestnik/-/vestni … 03B27B4407 k tomuto mame neake info alebo neaky datum zverejnenia studie? dik

Zatiaľ sa stále spracováva. Pripravujú sa prieskumy na hraniciach a sčítania pomocou ASD.

cize ziadny odhad kedy cca sa neda z toho vyvodit?