Ty veríš tomu, že bude stáť na pol profil rýchl. cesta R3 Martin-Horná Štubňa v r. 2012

Ty veríš tomu, že bude stáť na pol profil rýchl. cesta R3 Martin-Horná Štubňa v r. 2012
Prečo nie keď v roku 2009 bude stáť v úseku Ďanová - Horná Štubňa
Keď je pravda, čo sa tu diskutuje, o tych usekoch R3 stavanych v pol profile, zacinam si pomaly mysliet ze mapka na highways.sk je dost nedoveryhodna.
Alebo su to akoze cesty prvej triedy?
dik za odpoved
na slovensku je viacero ciest, ktore sa v 70 a 80tych rokoch postavili/prerobili v parametroch 1/2 profilo RC/D … a zrovna mapka na highways je velmi dobre. konkretne je tam presne zakreslena R3 aka je v poslednych oficialnych dokumentoch .. byvala D65 … kedze I/65 ide az po martin

Definitívne bolo rozhodnuté o 3 stabilných bodoch R3 a to Trstená Martin Šahy
Taktiež o prekládke cesty I triedy cez Donovaly v kategorii C22,5/80
Kedysi tu niekto rozpraval aj o bode Zvolen… to padlo?
Podla toho co pises nizsie je vlastne jasne, ze pojde Martin - Sturec a potom su 3 alternativy:
BB
Kremnica
Handlova
je jasne, ze ako sa bude rozhodovat? Co bude (okrem penazi) zohravat ulohu? Je pravdepodobne, ze sa v dlhsom casovom horizonte bude riesit viac ako jeden usek? napr by sa riesili aj Handlova aj BB?
Dakujem za objasnenie!
Mel, najvohnejšia alternatíva sa javí Brezno - BB - TR - PD + Preložka Donovaly. Inak pohronie do 20 rokov zahynie - doslova - v posledných rokoch je úbytok obyvateľstva 20% za 5 rokov

Mel, najvohnejšia alternatíva sa javí Brezno - BB - TR - PD + Preložka Donovaly. Inak pohronie do 20 rokov zahynie - doslova - v posledných rokoch je úbytok obyvateľstva 20% za 5 rokov
Na takéto tvrdenia by si musel priložiť celé Slovensko.

na slovensku je viacero ciest, ktore sa v 70 a 80tych rokoch postavili/prerobili v parametroch 1/2 profilo RC/D … a zrovna mapka na highways je velmi dobre. konkretne je tam presne zakreslena R3 aka je v poslednych oficialnych dokumentoch .. byvala D65 … kedze I/65 ide az po martin
aquila, ake su dalsie priklady?
dost dlhe useky I/51, potom vlastne aj cesta BA - PK, co je cesta druhej triedy tak je postavena na 2+2, iste useky I/18 etc etc

Cize aj BB aj Handlova, dobre som to pochopil?
Ja by som bol za R3 cez Turiec na Handlovu a z BB severny obchvat a prelozka Donoval smerom na RK. V zasade co bude skor je jedno.
Začína sa finalizovať úsek R3 Dolný Kubín - Kraľovany - tento rok by sa mala určiť finálna trasa predpoklad výstavby - 2015 - úsek bude maximálne možno vzdialená od obydlí s tunelom Dierová s dľžkou cca 800 m
zaujimave, ja som si myslel, ze zvolia lacnejsi usek smerom DK - RK.
no takze korbelka asi definitivne padla

Začína sa finalizovať úsek R3 Dolný Kubín - Kraľovany - tento rok by sa mala určiť finálna trasa predpoklad výstavby - 2015 - úsek bude maximálne možno vzdialená od obydlí s tunelom Dierová s dľžkou cca 800 m
Výborne.
Ze,vyborne..? Tak to som zvedavy na usek Parnica-Kralovany,nemusim byt zrovna projektant, staci mi pozriet trebars do turistickej mapy 1:50000 a na vrstevnice v nej, a vidim, ze je to minimalne na estakady ponad rieku Orava, ak by to tam chceli tadial viest(ak teda vyhladovo v parametroch 22,5),tam by “pomohol” iba tunel z Parnice rovno do Kralovian..!?
Veď tam bude tunel Dierová. A prečo by mal ísť z Párnice? Z Párnice do Dierovej je miesta až až. A tak ako napísal johhan, odtiaľ pôjde tunel.
Dobre, pripustme, ze od Parnice po tu chatovu oblast Dierova by sa to lavobreznou castou riekou Oravy este ako-tak dalo, potom by nasledoval tunel(ako Johhan pise asi 800 m), ten by "vydal akurat popod ten vybezok(ostroh) s kotou 586 navrchu, vysli by sme znovu pri rieke Orava, a co dalej?? Do Kralovian nam chyba este asi zhruba 2 km v stiesnenych pomeroch: rieka, zeleznicna trat, “stara” 70-ka + strme zrazy Malej Fatry z jednej aj druhej strany, tam potom co urobime..?? Takze, zober si tu mapu, a urob do nej “kuk”, alebo porad, ako sem ulozit obrazok(vyrez spominanej mapy).

Ze,vyborne..?
Ano, výborne, dobre vidíš, pretože to je ideálna trasa oproti DK-RK vzhľadom na trasovanie R3 cez Turiec. Ale to ako obyvateľ BB nepochopíš, však ?
No a k tomu, že sa bude stavať v náročnom prostredí … o tom niet pochýb, ale tak to je na našom hornatom Slovensku. A mimochodom ani úsek DK-RK by nebolo med lízať podobne ako to nebude pri preložke na Donovaloch.

A mimochodom ani úsek DK-RK by nebolo med lízať podobne ako to nebude pri preložke na Donovaloch.
Na úseku DK-RK by bol problematický najmä posledný úsek pred napojením na D1, je tam úzka dolina s minimálnym voľným priestorom. Ostatné časti by nemali byť problém, samozrejme nie nenáročné.
Ale najmä ak nebude na D1 Korbelka ale trasa popri Kraľovanoch, variant Kraľovany-DK hodne skráti trasu.
Johhan písal, že v tomto roku by sa malo definitívne rozhodnúť o trasovaní. Mám tomu rozumieť tak, že sa bude rozhodovať medzi variantmi Kraľovany-Párnica-DK a Kraľovany-RK-DK? Alebo len medzi rôznymi variantmi vedenia cesty v úseku Kraľovany-Párnica-DK?

Dobre, pripustme, ze od Parnice po tu chatovu oblast Dierova by sa to lavobreznou castou riekou Oravy este ako-tak dalo, potom by nasledoval tunel(ako Johhan pise asi 800 m), ten by "vydal akurat popod ten vybezok(ostroh) s kotou 586 navrchu, vysli by sme znovu pri rieke Orava, a co dalej?? Do Kralovian nam chyba este asi zhruba 2 km v stiesnenych pomeroch: rieka, zeleznicna trat, “stara” 70-ka + strme zrazy Malej Fatry z jednej aj druhej strany, tam potom co urobime..?? Takze, zober si tu mapu, a urob do nej “kuk”, alebo porad, ako sem ulozit obrazok(vyrez spominanej mapy).
Ty pozeráš do mapy, ja tam žijem. Áno, tie pomery (úzka cesta, strmé zrázy atď) tam sú, ale práve tie preklenie ten tunel. Kde si zobral, že z Dierovej je potrebné ešte 3km? Nemám to odmerané presne na meter, ale ten tunel by mal stačiť. Navyše si pozri, kde bude MUK Kraľovany na D1, tam zrejme pôjde aj R3. Vezmi si jednu vec, od DK až do Dierovej je to po rovine a miesta na dvojpruh na podmienky severného Slovenska požehnane. Jediný problém je tam spomínaný úzky úsek, ten sa vyrieši tunelom.

Ale najmä ak nebude na D1 Korbelka ale trasa popri Kraľovanoch, variant Kraľovany-DK hodne skráti trasu.
Johhan písal, že v tomto roku by sa malo definitívne rozhodnúť o trasovaní. Mám tomu rozumieť tak, že sa bude rozhodovať medzi variantmi Kraľovany-Párnica-DK a Kraľovany-RK-DK? Alebo len medzi rôznymi variantmi vedenia cesty v úseku Kraľovany-Párnica-DK?
Podľa toho čo viem, sa už rozhoduje iba o trasovaní, variant padol na Kraľovany-DK. Inak osobne ho považujem za lepšie riešenie. Ako tu už bolo povedané, DK-RK by bolo rovnako náročné ak nie ešte náročnejšie. Je tam vcelku veľké prevýšenie a v podstate rovnaká úžina ako pri Kraľovanoch. Dostať tam dvojpruh by bolo fest zaujímavé, bolo by to zrejme niečo podobné ako pri Strážove s tým, že by to bol o dosť dlhší úsek.