R3 vs. E77

ak je suma X blizka nule tak z toho postavis kolko tvojich poloprofilov ??

…naco mi je poloprofil ze za tu istu cenu postavim plny profil ktory bude viac kopirovat teren, nebude odstavny pruh ale max. nejaka krajnica a MUK budu len najrusnejsie krizovatky.

suma X je nejaká miliarda, nie blízka nule. každým rokom niečo staviame, ale potrebovali by sme aby bola aspoň 2X, a v úspešných rokoch to mohlo byť aj 3X.

prečo viac kopírujeme terén? ani tej lacnej R2 sme to nespravili… vraj tam to už nie je treba, lebo aj pri luxusných násypoch a mostoch je lacná. detto MÚK, stavia sa napr. Mýtna ktorá bude slúžiť tak pre 100 vozidiel denne. toľko ku šetreniu.

bez eurofondov je to suma blizka nule. cast eurofondov urcena na RC a cesty I. tr. za rok je tiez blizka nule. akurat existuje deteraz bezodny kohezny fond vdaka ktoremu sa pre zilinu postavila megalomania.

pocitas nieco co neexistuje.

R2 kopiruje teren viac ako D1 takze sme to spravili ci sa ti to paci alebo nie. kopirovanie terenu su nielen kratsie mosty ale aj eliminacia tunelov.

som nevedel, že koherézny fond je bezodný… asi ho plnia nejaký martánkovia a tí majú nekonečné zdroje, aj keď si stále myslím že je ten fond je financovaný z povinných príspevkov štátov (ich štátnych rozpočtov).

viac, len neviem kde. Zvolen západ - Kriváň viaceré zbytočné násypy, Kriváň - Mýtna najdlhšia estakáda na Slovensku, Mýtna-Tomášovce napr. zbytočne dlhý násyp pred Mýtnou, zbytočný zárez pri Uderinej - I/16 vedie po povrchu a nie je problém.

opii.gov.sk/informacie/cesty

224+722 mil. pre 3 500 km ciest prvej triedy a useky R4, R3, R2 aby sme spomenuli len najakutnejsie na 7 rocne obdobie je suma blizka nule. nezabudajme ze v tom su vsetky rekonstrukcie, opravy mostov a nielen nove cesty.

kolko tunelov a ake dlhe mosty mas na D1/D3 ? x-nasobne…tie su akoze v pohode… ako aj sirka 26,5 … preco nestaci 24,5 ??

akurat ze to takto nie vzdy plati. obchvat tvrdosina v poloprofile je este trochu drahsi na kilometer ako mytna-tomasovce v plnom profile.

presne, dufam ze somarina neprejde a zabrania tureckym, polskym a dalsim kamionom krizovat nas Narodny park Nizke Tatry.

sú tam zbytočne dlhé, rovnako aj aj R2. v prípade Pribiny a D4/R7 sme videli že sa to dá. ja práve s 26,5 nemám problém, je to ideálny rozmer na polprofil (2+1).

ale stále platí, že obchvat Tvrdošína v plnom profile by bol drahší ako polprofil, detto Mýtna-Tomášovce v polprofile by bola lacnejšia oproti plnému profilu. niekde je terén náročnejší, niekde menej ale to neznamená že v menej náročnom musíme dorovnávať cenu zbytočným prepychom. napr. ani v zdravotníctve ten zdravší pacient nechodí na prehliadky/ošetrenie do “hotela” a ten chorľavejší do “maštale”… aby na oboch boli náklady ± rovnaké.

26,5 je o 2 metre viac ako 24,5. ale je ta ista sirka jazdneho pruhu. ziadny prakticky prinos oproti 24,5 akurat zemne prace a material navyse.

este nieco k tym mostom…podla INEKO je dlzka mostov mytna-tomasovce 12 percent dlzky a ziadny tunel. pre porovnanie lahsi usek severnej D1 janovce-jablonov mosty a tunel 23 percent dlzky. narocny usek hp-ll tunely+mosty az 65 percent dlzky. mytna-tomasovce je porovnatelna s jednoduchymi usekmi zapadnej D1. tu postavili za 5-10 mil/km. cena 10 mil/km po 25 rokoch je vyborna.

geoconsult.sk/index.php?page … e-jablonov
geoconsult.sk/index.php?page … vska-lucka
geoconsult.sk/index.php?page … -chocholna

nesuhlasim. menej narocnejsi teren dava moznost postavit ovela lepsiu cestu. za tie iste peniaze viac muziky. R3 na orave za 10 mil/km je sama plna ciara co teda nie je bohvie co…

cize potom budme radsej vsetci v “mastali”…OMG :unamused:

Aj na prvý pohľad zbytočný zárez, nemusí byť zbytočný. Odhliadnuc od špekulácie, ako by vynechanie zárezu ovplyvnilo profil cesty, je tu aj praktické hľadisko. Materiál odobratý zo zárezu sa môže použiť na inom úseku, kde je to nutné. Vynechaním zárezu by sa musel dodatočný materiál kúpiť, čo je nielen finančný ale i technický problém.

posledných pár dní vidno pri benzínke v Príbovciach ľudí s kamerami, ktorí natáčajú dopravu. Je možné že merajú intenzity kvôli tej štúdií R1 vs. R3?

Tiež som si to všimol. R3 v úseku MT- Rakovo sa začína opäť pretriasat kôli plánovanej investícií ,Lidl skladom, v Rakove a neúnosnej dopravnej situácii v smere na juh od MT. Tuším prebieha aj petícia pre urýchlenie výstavby. Podľa mňa má táto cesta šancu jedine ak zatlačí EÚ na koridor TEN-T CORE

peticie.com/peticia_za_vyst … s=90155345 tu je ta spomínaná petícia

Podľa mňa tá šanca taká márna nie je. Keď budú výsledky sčítania dopravy, tak to bude iný výtlak. To bude priam svietiť.. A keď sa vydá UR a SP, a uvedomia si na MinDop koľko muziky dostanú za ako málo peňazí, tak to môže dostať zelenú celkom rýchlo.

trochu konšpirácie - myslíte že by Lidl išiel stavať gigantický sklad bez toho aby mal potvrdené že Martin-Rakovo bude v najbližšom čase na stole? Neviem si predstaviť že by to išli postaviť na takom mieste bez vyriešenej dopravy, keďže Košťany sú každý deň medzi 5:30-8:00 a 14:30-17:00 totálne skolabované. Hlavne keď medzi MT a Sučanmi je na takýto sklad miesta až až, a infraštruktúra je tam viac menej hotová

Pre začiatok budú musieť aktualizovať EIA.
Záverečnému stanovisku z 2011 vypršala platnosť pred dvoma rokmi.
Nechcem byť zlý, ale nemám pocit, žeby UR a SP bolo na programe dňa.
VO na vypracovanie správy o hodnotení vplyvov na ŽP, DUR, DSZ atď. bolo zrušené.
Podľa mňa to skôr ako 2030 nebude.

Zelená celkom rýchlo ani neznamená skôr ako v 2030 :smiley:

trend.sk/spravy/lidl-planuj … ke-centrum

Pozemky už majú podľa katastra kúpené. Uvidíme sčítanie veľa napovie o budúcnosti R3.

Novu EIA uz robia 5 rokov (od roku 2016!) enviroportal.sk/sk/eia/deta … tin-rakovo

Je niečo nové ohľadom štúdie R1 vs. R3? Už je to snáď 1,5-2 roky, čo sa začala štúdia riešiť.

Zatial geografický ústav vydal dokument kde sa sa porovnáva časová dostupnosť a interakčný potenciál.
R1 tam vychádza lepšie. Roky som sa to snažil dokázať intuitívne :slight_smile: Je tam tým pádom priestor aj pre železnicu ako som spomínal.
Mi dajú ban na fóre. :slight_smile: