Veď nech ho len pretláčajú , týmto variantom je výstavba na dlhé roky nereálna ako napr. ZA,PO,RK atď.
Už skôr som písal , že hocijaký tunel je pre stavbu akokeby strašiak, a to žiaľ platí stále
Veď nech ho len pretláčajú , týmto variantom je výstavba na dlhé roky nereálna ako napr. ZA,PO,RK atď.
Už skôr som písal , že hocijaký tunel je pre stavbu akokeby strašiak, a to žiaľ platí stále
Skôr by som povedal, ze tunel je uz len politicky problem - iba kratsie tunely sa daju postavit pocas volebneho obdobia
Napr. modernizacia zeleznic spolitizovana nie je a tunel Turecky vrch presiel bez problemov a zrejme podobne prejdu aj zeleznicne tunely Diel a Milochov v dlzke cez 1 km. A ktovie, aka tu bude situacia, ked bude postaveny Cebrat, Ovciarsko, Visnove, vsetko na plny profil. Ani so Sitinou a Bôrikom uz neboli velke problemy.
Pokiaľ viem, tie tunely nebudú nejak dlhé. Nebolo by na škodu to spraviť na poriadok, kedže taká RC sa stavia na desaťročia. Lenže to sa uvidí až v budúcnosti, či budú stavať ten tunelový variant, alebo iný.
Kubínčania, pri všetkej úcte, ani sami nevedia, čo vlastne chcú, či nechcú, resp. každý chce čosi iné (ako je inak aj inde na Slovensku zvykom… ), stači sa pozrieť tu facebook.com/topic.php?uid=1 … 4&topic=14 .
No a už to tu spomínal aj rado …
Inak, to som sa prvý krát dozvedel od dolnokubínskych poslancov, že R3 je diaľničný privádzač… Človek sa učí do smrti…
A ešte sa mi páči toto vyjadrenie starostu:
“Z hľadiska územného plánovania musíme držať v pohotovosti viacero lokalít, kým nie je vytýčená definitívna trasa.Preto by sme boli radi,keby sa už začalo stavať čo najskôr.”
Tak nech im postavia všetky varianty, a oni sa potom rozhodnú ktorý je najlepší.
gallery/image.php?album_id=46&image_id=8011&view=no_count Ktorú variantu vlastne Matejov myslel - vyzerá to na nejaký hybrid zo subvariantov V1e, V1f, V1g a V1h. Majú to vraj vypracované, ale mapku som na stránke Dolného Kubína nenašiel
Nejakú novú oficiálnu mapu som nenašiel ani ja, ale pokiaľ ma pamäť neklame, momentálne presadzovaný variant je na mape ten hnedý V1e ale keďže Bziny nesúhlasili s tým, aby ich to obchádzalo z východu, následne sa to tam severne od DK malo nejako stočiť bližšie ku červenému V1 tak aby Bziny obchádzal zo západu. Naozaj by to chcelo novú mapu variantov…
Ide o hnedy variant. Bziny sa daju obist aj zo zapadu, avsak opät tam vznikne problem v stiesnenom priestore medzi Bzinmi a Knazou. Vychodne od Bzin je pritom ak sa nemylim len 1 ulica (cesta) s planovanou vystavbou domov.
Ten priestor je mimoriadne stiesnený - medzi pôvodnou I/59 (tú môže R3 nadísť zárezom a mostom), Oravou, Bzinami a Kňažou a následne musí byť vybudovaný most ponad Oravu, nie moc ďaleko od súčasného (pôvodného obchvatu Kňažej a Mokrade) a stočiť sa na juh okolo Bzín. Bziny aj Kňažia asi môžu žiadať protihlukovú stenu o značnej dĺžke.
Tak som tu pridal náčrt eia.enviroportal.sk/dokument.php?id=104703 . Tam sú hneď 3 subvarianty na prepojenie červenej a hnedej varianty. Len je otázka, či je aspoň jeden z nich, ten pravý
Vdaka, tu su uz nakreslene vsetky nove varianty. Skoda, ze nie na vsetkych su zakreslene aj tunely, aby sa dala porovnat ich dlzka.
Takze zrejme sa nejedna o hnedy variant, pretoze proti nemu boli obyvatelia obce Bziny, ale chcu preferovat tmavomodry variant s najdlhsimi tunelmi, pripadne mozna kombinacia tmavomodreho a fialoveho - zapadny obchvat Bzin.
Osobne sa cudujem, ze NDS nepretlaca dalej hnedy variant, hoc aj s kompenzaciami obci Bziny (lokalit na novu vystavbu je tam hned niekolko a kvôli 10-20 novym domom snad nebudeme stavat variant drahsi o 50 mil. €).
Tak isto sa čudujem. Ale aj pri iných stavbách. Radšej schvália iný a drahší variant namiesto kompenzácií, ktoré sú oveľa lacnejšie. Samozrejme, pokiaľ netreba zbúrať pol obce
V tomto pripade by dokonca stacilo vymedzit a pripravit novu lokalitu na vystavbu, co je otazka max. 1 mil. € aj s mnohymi dalsimi kompenzaciami. Nepomerne lacnejsie, ako o 1-2 km dlhsi tunel (50-80 mil. € drahsi variant). A podla mna aj setrnejsie k prostrediu ako zapadny obchvat Bzin - dalsi betonovy paskvil medzi Bzinami a Knazou by este viac znicil tuto lokalitu.
Ak som správne pochopil Matejova (dva tunely s krátkym premostením pri Medzihradnom), tak mi to vychádza najskôr v trase tmavomodrej varianty, severný tunel popod západný svah Predného Krnáča - asi 2.5 km a južný tunel - severozápadne od Tupej Skaly asi 1.8 km a samozrejme most ponad Medzihradné - jeho severnú časť. Je to architektonicky pekné riešenie, ale pri celkovej dĺžke tunelov - minimálne 4.3 km, ho nevidím reálne. Jedine, že Kubínčania počkajú do 2030, keď už budeme preferovať tunely aj na SK. Keď budú chcieť niečo rýchlo, tak sa im postaví nejaká červená varianta, krížom na moste ponad námestie, podobne ako v PB.
Inac, ta mapka mi dokonale pripomina PB . Na rozdiel od PB ma vsak DK to “stastie”, ze dnesna trasa I/59 v nom nekolabuje.
A je velmi pravdepodobne, ze usek Hubova-DK rozdelia na 2 useky a samotny obchvat DK sa tak môze riesit az ako posledny usek na severnej R3. Aj tak su prioritou najskôr useky medzi Dlhou a Niznou, az nasledne pride na rad Hubova-DK.
I/59 v Kubíne nekolabuje preto, lebo v osemdesiatych rokoch bol vybudovaný obchvat - dnešná I/59 (od mosta v Kňažej, okolo Mokrade, až po most pri Medzihradnom). Keby sa chodilo, ako kedysi, smerom zo severu na RK krížom cez námestie (dnes pešia zóna !), tak by to bola situácia pre DK omnoho horšia ako v PB. Takto traffic prefrčí ponad mesto, popod Banisko, Brezovec. Horšie je to s prúdom na Kraľovany.
No a ekonomicky - úseky okolo Dlhej a Nižnej by zrýchlili premávku viac, pri Podbieli majú byť 2 tunely popod Bielu skalu, takže lacnejšie vychádza stavať najskôr úsek Tvrdošín - MÚK Podbiel (aj keď pripúšťam, že horší je práve ten druhý - Horná Lehota - MÚK Podbiel a ten by pomohol viac).
V zásobníkoch KF a ERDF nie sú, čiže jedine priamo cez štátny rozpočet. Úsek okolo DK asi pôjde úplne posledný.
Takže o 2013 môže snívať iba pán primátor Matejov, reálne, tak 2020. Navyše - bude sa robiť tretí pruh RK-DK, všetky prostriedky nemožno vraziť okolo DK. Ešte nie je hotová Soroška
Takže ak sa bude stavať tunelový variant, ktorý podporuje mesto, znamená to odhadom , že jedna tunelová rúra môže byť okolo roku 2020 a druhá potom okolo 2030 ? No ak sa mesto tak rozhodlo prečo nie? Je otázka, či to niekto aj vysvetlil občanom. Ale z dlhodobého hľadiska to nemusí byť najhoršie riešenie, to uznávam.
Zulo, aby som objasnil tie roky - nejaké reálne riešenie (zelený, kombinovaný hnedý, atď.) si viem predstaviť okolo 2020. A tunelovú variantu - či už v tmavomodrom variante, alebo akejsi kombinácii, ktorej mapu nepoznáme, okolo 2030. Lepšie riešenie je určite tunelové, ale je omnoho drahšie a občania to musia pochopiť a počkať, až na to štátny rozpočet bude mať a príde tento úsek na rad. Je určite najmenej problémový (v súčasnej trase I/59) na celej R3, a po dostavaní 3.pruhu medzi RK a DK ešte nejaký čas môže počkať.
OT - 2014-2015 môže prísť na rad jeden z úsekov medzi Hornou Lehotou a Tvrdošínom a okolo 2017 - druhý.
Si miestne znalý a čo píšeš je asi pravda. Ja som teda trochu optimista / prva tunelová rúra 2020/. Jediné čo mi vadí, že politici /teda aj primátori/ miestnym ľuďom nie sú schopný povedať , že príjmamú rozhodnutie na rok cca 2025-2030…a sľubujú nereálne. Cestu z RA cez DK poznám , a určite do roku 2020 bude pri čiastočnej úprave v niektorých miestach na trojpruh úplne postačovať.
Poznamka - R3 od Hubovej Oravsky Podzamok sa planuje stavat uz len v plnom profile, dokonca aj niektore useky medzi Dlhou a Niznou sa uvazuju stavat rovno v plnom. Takze aj tunely okolo DK budu mat rovno 2 tunelove rury.
duro, aj hnedy ci kombinovany variant obsahuje tunely, len nie su na mapke zaznacene. Celkova dlzka tunelov je tam vsak mensia ako 3 km.
Inac ale suhlasim, cim dlhsi tunel, tym neskorsie sa bude riesit, aj ked zrejme nepôjde o velky casovy rozdiel.