zasa je to uhol pohladu lebo ako vychodniar.. mne 72km usetri cez 35min zatial co tam max 7min na 13km.
ALE este raz netvrdim ze Visnove netreba dokoncit, aj ked sa nam opat predrazilo a par stoviek milionov. Treba zacat hovorit o investicnom dlhu v BB a KE kraji co sa tyka D/RC.. Momentalne skor vravim ze TUR-HUB moze pockat aj ked je to posledny usek ,nedokoncenej, D1..
staci jednoduchy priklad Ba-ZV das za 1,15h-1,5h cca 200km a ZV-ke TIEZ 200KM ides 3h… nehovoriac uz o komforte a bezpecnosti a strachu, ze ma odstavia gumkaci za prekrocenie o 10km ako to maju vo zvyku..
72km ti v ziadnom pripade neusetri 35 minut, realne tak do 20. Aj keby Tur-Hub usetrila iba 7, je tam 2-3 krat vacsia premavka teda celkovy usetreny cas bude rovnaky alebo vacsi.
Ale kludne napis, ktorych 5 konkretnych usekov mas na mysli a mozme to spocitat presne.
len tak zo strandy som si spocital : cesty.ineko.sk/mapa za usek usek TUr-HUB 13,5km celkove naklady 950mil co za to moze byt na R2 /neberem useky Krivan-LC a KE/ mas 8ks usekov na R2 okrem Sorosky /tu fakt nepovazujem za problem/ tj 81,5km.
Samozrejme neberiem este usporu z VO na tychto usekoch. ale napr na TUR-HUB skor ocakavam navysenie cien kedze zo skusenosti vieme ze tunely nikdy neboli ehmm bez ,problemov pocas razby,
stavat pre 10 tisic aut je rozumny kompromis. keby sme sa bavili ciste o regionalnom rozvoji tak by sa stavalo pre este menej aut tak ako v madarsku ci polsku. a tiez nemaju uplne hotovu zakladnu siet. a tendencne zabudate ze pre 10 tisic aut sa stavali niektore useky D1.
kolony ma trapia tak ako teba trapi regionalny rozvoj. a co sa tyka nehod daval som sem mapu rizika nehod kde krivan-lucenec je TOP rizikovy usek…
Zabudol som na najmudrejsieho na tomto fore medvedika yoggyho.. vsade bol vsetko vie, rube to vrchom cez 140 ale sucasne chodi spodkom )) 2,46h pri idealnej podla maps ok kolko x je idealna premavka ?? realne ides 3h. Ano raz som to dal nadranom za 2,20h a nikdy viac, a po 3 pokutach uz majstra sveta nerobim, nestoji mi tych 15min za to. Ale plne chapam ze Ty porusovanie predpisov neriesis, napr taky usek Batka-Figa ides priemerku 120 ze
na strycka Google pozor - teda nie zeby tie udavane casy neboli realne (za idealnych podmienok sa da aj rychlejsie) ale nie pri dodrzani MPR !
google v odhadoch neriesi MPR, ale realne nazbierane data - kde cas idealneho prejazdu vypocitava (okrem ineho) aj z relativne maleho percenta “nizkych preletov” (a aj to prevazne v noci), co skresluje celkovy potrebny cas prejazdu..
a este raz .. to, ze niekto da trasu KE-ZV-BA pod tri hodiny, este neznamena, ze ta cesta je ok ..
Pozeral som intenzity v Poľsku a na mnohých úsekoch sa naše diaľnice nechytajú. Až na pár výnimiek s veľmi nízkymi intenzitami, ktoré som ale ďalej neidentifikoval kde sú. Skôr som mal vo všeobecnosti dojem, že my staviame pre nižšie intenzity.
Maďarom nerozumiem, tak neviem.
A čo sa týka hlavnej siete, stačí si pozrieť diaľničné siete v H alebo PL a porovnať ich s TEN-T základnou sieťou ciest. Na Poliakov sa nechytáme a na Maďarov dupľom. Maďari podľa štatistík z DG MOVE majú percentuálne zrealizovaných viac ciest základnej siete ako niektoré staré členské krajiny, konkrétne Nemecko alebo Švédsko a sú cca na úrovni Dánska. Štatistiky sú síce z roku 2016, ale aj to o niečom hovorí.
Zaujimave, momentalne dlzka postavenych usekov je cca rovnaka a po dokonceni dvoch usekov na R2 bude dlzka v BSK kraji dlhsia ako v PSK a to aj v pripade, ze sa dokoncia useky D1 a R4 SO PO (prva etapa), takze fakt neviem o com hovoris.
A ked sa chceme hrat na to, ze kolko obyvatelov to obsluzi, tak PSK ma o 25% viac obyvatelov, cize BSK ma mometalne ma lepsiu infrastrukturu co sa obsluznosti tyka. To ze sa v ZSK investovalo viac, je dane reliefom, kilometrovo ale vobec nie su na spicke.
[size=85](Zeleznicu do toho nepocitam.) A na mojom mieste by som celu zeleznicu zrusil a bola by len pre nakladne vlaky… [/size]
Ok takze 8 usekov na R2 za 960 milionov eur, vsetky useky su navrchnute ako polprofily, podla googlu vzorova priemerka na polprofiloch je 97 km/h. Vychadza to teda nasledovne:
Usek, dlzka, buduci cas prejazdu, sucasny cas prejazdu podla Googlu, intenzita, celkovy usetreny cas za den v hodinach
Nemusi sa nutne zvysit, pretoze google zaokruhluje na cele minuty ale aj tak to nie je ziadne terno Logicky, ak na terajsej ceste nie je ziadne obmedzenie a plynula premavka 90tkou, polprofil postaveny vedla sotva niecomu pomoze.
Logicky, ako tu bolo uvedene vela krat, cucate si bulharske konstanty z prsta, lebo:
ak teraz pripustate, ze sa jazdi rychlejsie ako MPR, tak to iste (alebo vacsie alebo mensie, kto vie) prekracovanie treba ocakavat ja na Rke. Alebo, cistejsie je ratat bez prekracovania, lebo ziadna statna politika sa nemoze zakladat na tom, ze “sak ked porusujete predpisy, tak je situacia OK” (ina vec je, ze preco stat nezvysi MPR aj teraz na bezpecnych usekoch)
ak je dnes v okresoch pozdlz R2 obrovska nezamestnanost a malo investorov, praveze sa da ocakavat, ze narast premavky bude skokovy ked sa tie Rky zrealizuju (presne ako sa udialo na severe; vid napr. Branisko v case stavby - detto mohla byt Soroska pred 20 rokmi)
efekt skoro suvislej dialnice je na intenzity na D1 obrovsky. to iste bude aj na R2, ked bude v rovnakom stave
je pravdepodobne, ze kym sa tie useky zacnu realne stavat, tak to vsetko pojde na plny profil. Priprava sa urcite vsade robi na plny. Cize polprofil je len medzikrok.
Hej lenze Branisko bolo dokoncena na zaciatku najvacsieho slovenskeho rozmachu a takisto narastu motorizacie to sa neda porovnavat… Pokial si myslis, ze nejaky polprofil presvedci investora aby doslova prisiel do hladovej doliny, tak si maximalne naivny. Ked sa pozriem napr. na Krosno, kde momentalne nie je ziadna S, tak vacsina investicii ide hlavne od ludi z toho mesta, zatial co na juhu sa ocakava, ze pride niekto iny.
nonick: Jablonov Saca-ide do pripravy aktualne usek Saca-Moldava a bude plny profil takze sa to este bude korigovat.. a dufam ze Ersek presadi plne profily aj na dalsich usekoch, co mozno najviac..