R2 Trenčín - Žiar nad Hronom

Caesar,

jasné, financovanie diaľníc a RC má teraz na starosti NDS. MDPaT je však vyšším orgánom a zatiaľ činnosť NDS spadá do kompetencie ministerstva.

Nehovoriac o personálnom prepojení NDS a SSC. :wink:

Personálne prepojenie OK.

Ale finančné - NDS má svoj rozpočet, predovšetkým ťažisko bude na úveroch.

NDS nie je ministerstvo, je to štátna firma a do štátnej firmy štát menuje ľudí, ktorí ju budú riadiť. Ale financie už sú o inom. :sunglasses:

A SSC je už o úplne niečom inom. :sunglasses:

Tento usek R2 je velmi dolezity pre cely region Horna Nitra, kde su hospodarske problemy a dialnica tu je potrebna, pretoze sa tu rozvija priemysel - TN+ZA, takze je nutne tu nieco postavit.

Avsak SR nema dost penazi, presnejsie ma nejake peniaze, ale su tu ine priority, takze tento usek nebude realne postaveny do r. 2020. Preto tu treba aspon minimalne vydavky, treba postavit obchvaty a udrziavat cestny tah v dobrom stave.

Obchvaty Trencina a Ziaru nad Hronom sa planuju uz co nevidiet.

Obchvat okolo Prievidze nie - tam sa riesi doprava v meste, ktora sa zlepsi este tento rok.

Potom su tu dalsie potrebne obchvaty. Spolu naklady cca. 5 mld. SKK. A to nie je moc pri predstave r. 2020. :wink:

Výstavba obchvatu Bánoviec už v budúcom roku? http://www.dialnice.info/viewtopic.php?t=1706

Citujem z článku:
Najďalej podľa Prokopoviča je príprava obchvatu Bánoviec. „Tam by sa, ak nebudú nijaké mimoriadne problémy, mohlo začať koncom budúceho roku i stavať,“ odhadol minister.

Toto je dobrá správa. Tento ťah bol v tieni záujmu a zrejme mal slabší lobbing ako iné úseky R2… :wink: ,našťastie ľady sa pohli.

Toto je len jasny medialny tah, pretoze budu volby.

R2 nebude realne stavana, nie je na to dost penazi, ale je snaha dat najavo, ze sa stavat nieco bude, … ale R2 pred r. 2020 dostavana nebude ani na useku TN-ZH ani na useku ZV-KE ani na 1/2 profil. :wink:

tiez si myslim, ze sa zvolebnieva a bubak meciar uz neni to spravne heslo, tak musia ukazat ze nieco buduju :laughing:

Ja som zas trochu väčším optimistom, ako som bol na jar. Uvidíme. Ak podobné sľuby budú vo viacerých regiónoch, zrejme to bude len planý poplach. Rád sa nechám prekvapiť.

Branco,

ty si optimista, to som si vsimol na tomto fore - ja som tiez optimista vo svoje krajine a obrovsky. Lepsie sa zije v radosti ako v nahnevanom zivote. :wink:

Aj v Handlovej sa niečo pohlo, výstavba 680m obchvatu centra možno na rok, ale v optimistickom variante: dialnice.info/viewtopic.php?t=1895.
Tak, ako je v článku uvádzané, je to vlastne obchvat mestského parku a budúcej pešej zóny. :cry:

Hoci je tam nesprávne uvedené číslovanie:
Minister informoval aj o plánovanej výstavbe rýchlostnej komunikácie R 1, ktorá by mala spojiť Považie s horným Ponitrím a Pohroním. Uviedol, že prípravné práce intenzívne pokračujú, tak aby sa s jej výstavbou mohlo začať v roku 2007.

Považie s horným Ponitrím a Pohroním spája R2.

Ale, Handlovčania si možno za 3 roky vydýchnu… Mimochodom, termín 2007 je už druhýkrát uvádzaný ako začiatok výstavby severnej R2.
Keby sa na rok začalo aspoň s výstavbou obchvatu Bánoviec…

Konečne aj minister sám vidí, že si nemal dovoliť povedať, že sa vetva R2 ČR-TN-ZH stavať nebude do r. 2020, lebo jednoducho keď už nič iné, tak aspoň obchvaty, t.j. 1/2 profil RC R2 bude potrebné postaviť aspoň okolo 4-5 obcí/miest na tejto vetve R2. :sunglasses:

K stretnutiu ministra Prokopoviča v Prievidzi som pridal informáciu z miestneho zdroja, ktorá je podľa mňa najobsažnejšia: http://www.dialnice.info/viewtopic.php?t=1943

Obchvaty do r. 2007 hotove nebudu.

A ako celok R2 bude stat ovela viac nez 20 mld. SKK (aj ked pan minister tym celkom myslel 1/2 profil CR-TN-PD-ZH), … ale celok je CR-TN-ZH-ZV-KE a to na plny profil.

A este by som to doplnil, bez EU sa stavat rychlejsie nebude.

Okrem toho nemoze byt kazda dialnica priorita, toto su predvolebne sluby, kde sluby sa menia podla aktualneho regionu.

Ja som na 99,99% presvedceny, ze R2 nebude hotova na 1/2 profil do r. 2020 v celej svojej dlzke a ani jednotlive useky CR-TN-ZH a ZV-KE. :wink:

tiez si myslim, ze su to len prevolebne sluby ..

Adoas, aquila,

plný profil na R2, hovorím teraz o severnej vetve (Drietoma-Žiar, prípadne Drietoma-Kriváň, zrejme tak skoro nebude, dôležité je však začať stavať aspoň jeden obchvat.

Inak skúšal som nájsť informácie o pravdepodobne najaktuálnejšom obchvate - Bánovce nad Bebravou, takže:

mesta.slovenska.sk/m_portaly/ download_file_f.php?id=4131Územný plán Bánoviec zahŕňa výstavbu obchvatu:
V tretej časti: Rozvoj nadradenej dopravnej infraštruktúry, body 2 a 3:

[i]2. Cesta I/50 bude upravená na cestu nadregionálneho významu v šírkovom usporiadaní S 22,5/100 s obchvatom mesta Bánovce nad Bebravou. Bude vytvorená územná rezerva pre jej dobudovanie na rýchlostnú komunikáciu a jej mimoúrovňové napojenie na mesto.

1. Obchvat Bánoviec nad Bebravou bude realizovaný medzi miestnou časťou Biskupice a Malé Chlievany a nad miestnymi časťami Dolné a Horné Ozorovce.[/i]

Zaujímavé, že v územnom pláne majú kategóriu S22,5, hoci R2 má mať R 22,5, resp. polovičný profil.

Ešte pridám informáciu o nákladoch, variantoch trasovania, materiál SAŽP je spred 18 mesiacov, ale s viacerými aktuálnymi informáciami: http://www.sazp.sk/eia/doprava04/R2.rtf

R2 križovatka D1 – Hradište – stanovisko k správe:

Celkové náklady stavby podľa variantov od 5 600 mil. Sk do 7 200 mil. Sk
Termín zahájenia výstavby 2008
Termín ukončenia výstavby 2030
Posudzovaný úsek cesty I/50 je súčasťou medzinárodného európskeho ťahu E 572 v smere západ - východ, ktorý svojim stavom a technickými parametrami v niektorých úsekoch nevyhovuje dopravnému zaťaženiu a prechádza intravilánom obcí a miest. Cesta I/50 zabezpečuje spojenie medzi centrami trenčianskeho a banskobystrického kraja a zabezpečuje spojenie s Českou republikou. Účelom pripravovanej stavby je vybudovanie štvorpruhovej smerovo rozdelenej komunikácie, ktorá bude vyhovovať kapacitne, z hľadiska bezpečnosti a plynulosti dopravy, ako aj s minimalizáciou dopadov výstavby a prevádzky na obyvateľov a okolitú prírodu.

Úsek po Bánovce nad Bebravou je plánované využitie cesty I/50 ako ľavá polovica R2.

Toto je pravdepodobne neaktuálna informácia, keďže Bánovce majú mať plnohodnotný (resp. aspoň polovičný) obchvat.

V úseku Trenčianske Jastrabie je navrhnutý ešte zelený variant – Z1. Trasa sa odkláňa vpravo, križuje potok Mnichovka, dvakrát cestu III/05025.Časť trasy je vedená po lúkách, lesom a poľnohospodárskou pôdou.
V úseku Svinná sú navrhnuté ďalšie dve varianty zelený a modrý. Zelený variant Z2 predstavuje južný obchvat obce, trasa sa odkláňa vpravo, križuje Svinianský potok, železničnú trať a cestu III/05025, je vedený po poľnohospodárskej pôde. Modrý variant M1 predstavuje severný obchvat obce, trasa sa odkláňa vpravo, križuje potok Cipec a cestu III/05032, je tiež vedený po poľnohospodárskej pôde.
V oblasti Bánoviec nad Bebravou je zelený variant Z3 južným obchvatom mesta, je vedený poľnohospodárskymi pozemkami, križuje železničnú trať a potok Svinnica. Od km 3,1 zeleného variantu sa delí na dve alternatívy Biskupice juh – Z4 križuje cestu III/05038, III/05041, II/592 a železničnú trať, potoky Inovec, Bebrava, Radiša. Biskupice sever – Z5 trasa križuje cestu III/05038, III/05041, II/592 a železničnú trať, potoky Bebrava, Radiša.
V oblasti Hradište modrý variant M2 je severný obchvat obce, severne od chráneného ložiskového územia, prechádza PHO vodného zdroja, je vedený po poľnohospodárskej pôde.

[i]Stavba rýchlostnej komunikácie si vyžiada stavbu súvisiacich objektov:

• 8 križovatiek pre napojenie na R2,
  • sprievodná komunikácia pre pomalé vozidlá – Mníchová Lehota – Trenčianské Jastrabie v dĺžke 3 750 m, Horné Ozorovce – Bánovce nad Bebravou 970 m, Brezolupy – Jerichovo v dĺžke 3 760m,
  • preložky ciest v mieste križovania s R2,
  • 6 malých odpočívadiel,
  • 2 veľké odpočívadlá s čerpacou stanicou, stravovaním, ubytovaním,
  • preložky a úpravy tokov[/i]

Branco,

to je všetko pekné, ale vieš jeden obchvat sa nedá považovať za RC.

Jednoducho súvislé úseky sa na západnej vetve R2 stavať nebudú do r. 2020. Postavia sa tam dovtedy 3-4 obchvaty. Začne to TN a ZH a pridajú sa Handlová a PD. Možno. To je všetko. :sunglasses:

Ceasar,

môj tip ja nasledovný:

Obchvat Bánoviec 2007-2009
Obchvat Dolných Vesteníc: 2008-2009
Obchvat Prievidze: 2008(2009)-2010

Za predpokladu, že sa R2, resp. jej severná časť nedostane do stavieb, financovaných z Kohézneho fondu.
Ak sa niekoľko miliárd z KF Slovensku podarí vybaviť, celú výstavbu to urýchli :sunglasses: .

branco to si moc velky optimista … ja by som tipoval tak obchvat banoviec okolo 2010 + dolne vestenice, ale prievidzu o hoodne neskor …

R2 nemoze byt financovana z KF - nepatri do TEN