Predpokladám, že tohoto úseku sa dožije len málokto z prítomných…
ja vas nechapem, najprv hovorite, ze juznu trasu robia v dietnej forme, a ked konecne aj s ohladom na teren a zivotne prostredie tam daju aspon maly tunel tak tiez reptate .. vid borik, moc dlho im netrval .. cize radsej nech to dobre naplanuju teraz vykupia pozemky a stavaju, nez aby to dopadlo ako pri hubova - ivachnova, kde maju skoro 2 taky tunel ako zmeny stavby pred dokoncenim ..
i15: pre Plesivec v pohode staci bud spravit z aktualnej cesty plnohodnotnu 4-prudovu Rku bez spoplatnenia, s MUK, a s protihlukovymi stenami, alebo ju potiahnut pozdlz zeleznice s par mostami/zarezmi (alebo na most ako v Pov. bystrici).
aquila, praveze, ak to naplanuju cez mesto a bez tunelov, tak je najmensia pravdepodobnost geogologickych a inych problemov. Nehovoriac o tom, ze cena toho tunela odsunie tento usek na rok 2040, zatialco bez neho sa da za 5mil EUR/km stavat aj teraz (ak by sa chcelo).
DrX, co mas fobiu z tunelov? Ved okolo Plešivca mozes spravit R2 bez tunela iba tak, ze ju potiahnes poza Slanu a v blizkosti intravilanu. pricom bude treba asi aj tak hlboky zarez aby si to poslal okolo zeleznicnej stanice. Stavat estakadu cez plesivec priamo ponad domy by nepreslo. pretoze most musi byt v urcitej vyske nad zastavbou. jedine rozumne riesenie je tunel ktoreho sa tak bojis aby sa plesivec pekne ekologicky a elegantne obisiel. Na R2 to bude chciet viac tunelov aby R2ka vyzerala ako cesta 21. storocia. ak chces kvalitnu cestu ktora bude plnit funkciu ktoa jej prinalezi musis obetovat cenu 5 mil/km. ani protihlukovka nie je zadarmo.
inak nevravim ze sa to neda spravit ako hovoris, ale je to predlzenie trasy a rozluc sa aj tak s takou cenou.
![]()
Som ochotny stavit sa o co chces, ze toho tunela sa ani ty ani ja nedozijeme. Uvedom si, ze o zilinskych megalomanskych tuneloch sa tu sniva od roku 89 a ani po 30 rokoch nebudu postavene, a to ich kazda vlada deklaruje ako svoju hlavnu prioritu.
Plesivec jednoducho nema premavku na to, aby bolo potrebne robit cokolvek ine ako prebudovat aktualnu cestu na 4-prudovu Rku (alebo jednotku) s mimourovnovymi krizovatkami a PHS. Vsetko naviac je zbytocne mrhanie peniazmi, ktore nie su. A tunel je standardne slovenske megalomanstvo a zbytocne mokre sny, ktore ak sa presadi, ta cesta nebude poriesena este minimalne 2 generacie. A ja fakt neviem v koho zaujme to moze byt.
keby sme sa nebáli dočasných riešení, tak sa v Plešivci prestavajú tie 2 križivatky na mimoúrovňové, doplní PHSka a rýchlosť možno zvýšiť na 90
Resp: celu cestu prerobit na stvorprudovku, hlavnu krizovatku na MUK, tu cestou na stanicu spravit len ako most (tj bez krizovania), dorobit PHS, a kludne tam moze byt aj 110kmh. A nateraz to kludne mozu nazyvat cestou 1.tr., aby sa to mohlo urobit z penazi EU pre cesty 1.tr. V r. 2050 potom mozeme stavat ten vybajneny tunel na R2.
PS: Vsak to co v Plesivci je, je v podstate obchvat pozdlz rieky.
Len na ilustraciu, ukazte mi, kde tu nie je miesto na rozsirenie alebo aj na uplne novu stvorprudovu Rku? A kde tu vobec bude treba PHS!!! google.com/maps/@48.548711, … 312!8i6656
Prerobit na 4 pruhy by asi neslo lebo v NO je doprava na 4 pruhy davo aj tak ich nerobia
ale da sa to spravit ako 11,5/80 dat tam MPR 90 a bol by slud na 20 rokov. a potom by sme sa mohli bavit o R2. ale ked sa postavia najvytazenejsie useky a R2ka aspon okolo Zvolena a KE. ale neoznacoval by som to ako Rku, normalne ako cestu I. triedy. Zhodli by sme sa na takom rieseni? ![]()
aj keby bola RC v plnom profile tak cely usek tornala-roznava cize vyse 30 km by usetrilo asi 5 min. to je strasne malo. soroska ma takuto usporu na polovicnej dlzke a pri poloprofile…
50ka v Plesivci je vysmech. Odbocovacie pruhy, ziadna zastavba, len dva prechody pre chodcov.
tak mame tu zavercne stanovisko, odporucaju cerveny variant (teda aj kratky tunel plesivec) so spresnenim pri obciach coltovo a behunovo
No skoda, ze tunelari zas valcuju. Ale mozno na tom v zasade az tak nezalezi.Hlavnenech je politicka vola to stavat…
DrX usetria sa 100vky m2 plochy lesov oproti povrchu
treba mysliet na ZP
a ked mas klaustrofobiu tak chod po cestach 1 triedy ![]()
Cerveny variant:
Celková dĺžka trasy 17,026 km
Rozpočtový náklad (bez DPH) (r.2010) mil.€ 399,602
23.47 mil.€/km (r.2010)
Intenzita dopravy pre nulovy variant v roku 2020 (voz./24h):
I/16 Tornaľa - Čoltovo 9775
I/16 Čoltovo - Bohúňovo 8300
I/16 Bohúňovo - Plešivec 7370
I/16 Plešivec 7980
I/16 Plešivec - Gombasek 9752
V pripade realizacie R2 Tornala - Gomabasek, predpokladana intenzita na R2 pre rok 2020 (osobné + nákladné voz./24h):
R2: Tornaľa - Plešivec 4 522 + 1 934 (spolu 6456 v./24h)
R2: Plešivec - Gombasek 4 328 + 1 802 (spolu 6130 v./24h)
podobne intenzity vychadzaju pri R3 po DK
zatial by bolo vhodne riesit len bodove zavady.
Červený variant
Plný: 252,2 mil. eur
Polprofil: 160,9 mil. eur
Modrý variant
Plný: 343 mil. eur
Polprofil: 219,7 mil. eur
Vyššie sa píše, že záverečné stanovisko EIA odporučilo červený variant.
Tak ma napadlo, pokiaľ nie je ešte neskoro, že ten Plešivec by tiež mohol byť postavený bez tunela a to využitím tohto riešenia, ktoré teraz navrhovali poniektorí odborníci pre obchvat Zvolena ako to DrX spomína vo svojom príspevku. Len by sa muselo rýchlo konať pokiaľ okolie Plešivca nebude úplne zabudované v okolí terajšieho obchvatu, minimálne územne rozhodnutie. Miestna menej frekventovaná doprava by mohla byť na pilónoch s protihlukovými stenami nad úsekom R2 a k tomu prispôsobiť infraštruktúru mesta Plešivec. Bolo by to finančne menej ako tunel.
Je 2023. Táto EIA má platnosť do navždy?
ziadna EIA nema platnost do navzdy.