R2 Ruskovce - Pravotice

neviem, ci nepozeram inu mapu ako vy dvaja, ale ja vidim na mape MUK BN vychod ako krizovatku ciest R2 a II/592 a krizovatku R2 a I/50 na koci useku pri Pravoticiach vidim ako docasnu urovnovu… :open_mouth:

Vcera podpisali stavebny dozor, vyzera to nadejne…

Mas pravdu, je to II/592

MUK Banovce, vychod bola vypustena.

kde vidite tu krizovatku s II/592 ?

No ja celkom nerozumiem tej mapke. Platí červená alebo modrá trasa? A v prípade, že tam nebude napojenie na II/592 tak aký to má potom význam? To mi pripadá ako polovičatá robota. Iba polovičné odbremenenie dopravy cez mesto. Okrem toho tá križovatka I/50 x II/592 x III/050041 čo tam je teraz, to je katastrofa.

Krizovatky mali byt dve, zapad a vychod, obe MUK. Vychod zrusil a bude docasna. Ale krizovatka s cestou II/592 ma byt realizovana az po dobudovani obchvatu na plny profil…

Na tej mapke je modra trasa z Technickej studie a EIA, ta cervena je z Dokumentacie pre stavebne povolenie, teda neskorsia, naposledy platna.

Krizovatka “Banovce vychod” je ta krizovatka s II/592. Docasne napojenie je inde, na konci useku na I/50.

Z kadial mate informacie ze krizovatka “Banovce vychod” bola vypustena?

posledna platna by mala byt modra trasa, tu cervenu som sem kedysi v maji 2012 daval ja, ale tam doslo k zmenam. podla mojich informacii mesto sa sanzilo presadit krizovatku s II/592 ale podla tej modrej trasy sa im to zrejme nepodarilo, kedze ta krizovatka tam nie je zakreslena… aj v textovej casti su uvedene dve krizovatky, zapad a vychod. Docasne napojenie na vychode ja zrejme s grafickeho znazornenia trasy R2…

ono to skor vyzera tak, ze vytendrovana nebola krizovatka vychod, aj ked je na ortofotomape naznacena v cervenom posledne platnom variante (UR z jul 2012).

ale tam by bolo rovno dobre urobit obchvat dolnych nastic, co je na ortofoto naznacene, ale VUC na to nebude mat urcite peniaze a NDS to nebude financovat, kedze zjavne ani MUK nebude sucastou stavby

“križovatka: Bánovce (západ), Bánovce (východ) – výhľad”

ndsas.sk/useky-ruskovce—pr … 44364s477c

No ak sa to nepostaví, dá sa očakávať, že vodiči na trase TN ↔ TO začnú využívať cestu III.triedy cez Rybany a Pravotice a na obchvat sa napoja tým dočasným napojením. Ale stav tej cesty nie je zrovna vyhovujúci…

nejako si nemyslim ,ze zrovna prud TN- TO je nejak silny. vsak to nie je ani krasjke mesto pre TO

plus skor som za minimalizaciu MUK s cestami druhej triedy ..

ako som spominaa, ta krizovatka sa ma dobudovat, ale vidim to na casovy horizont 10-15 rokov… dovtedy by mali aspom opravit tu cestu cez Pravotice…

Hlavne uz treba zacat stavat aspon na papieri, neviete ci je tento tender este zablokovany alebo mate aktualne info…?? Nakoniec tento usek sa podpise a zacne stavat ako posledny… :frowning:

TN - TO nie je nezanedbatelna trasa, urcite to vedia potvrdit ti, co tadial jazdia alebo co jazdia po I/50, ze prakticky stale tam natrafia na auta davajuce prednost v jazde (roznych ECV, aj TO)…
osobne, ked pojdem TN - TO, tak asi pojdem cez mesto Banovce, nebudem to kombinovat z obchvatom, Pravotice..atd…

Mas pravdu Kanky, za poslednych 5 rokov je narast dopravy na trase TO-BN cesta 2/592 -smer TN -D1 dost citelny a najhorsie je to na tej krizovatke 2/592 s 1/50 tam si pockas aj 5 minut , nie je problem…

Križovatka s II/592 nie je len ďalšia zbytočná MÚK. II/592 je vlastne privádzač od TO, ale aj od PE. Od TO je to zrejmé, ale aj od PE je to smerom na TN kratšie cez Rybany než cez Hradište. Medzi Ostraticami a Žabokrekmi je to síce cesta III. triedy, ale parametrovo paradoxne lepšia než cesta II. triedy medzi Ostraticami a Nadlicami. Okrem toho je tu ešte absolútne nevyhovujúca križovatka II/592 s I/50, aj keď tam sa vďaka poklesu premávky na I/50 situácia o niečo predsa len zlepší.

Vyhodením tejto MÚK sa nič neušetrí, veď sa plánuje pri dostavbe na plný profil, ide teda len o odloženie investície. Bude tam tak či tak veľký most ponad cestu II/592 aj železnicu, čiže sa nepostavia len vetvy križovatky, čo je dokopy zanedbateľná úspora. Vo výsledku sa ušetrí pár metrov vetiev križovatky, ale jeden celý okres (TO) sa od tohto úseku úplne odreže a bude musieť naďalej jazdiť cez BN a druhému okresu (PE) sa napojenie zbytočne predĺži a viac premávky bude smerovať za PE na Hradište a teda preťaženú I/50, namiesto aby išli po II/592 s prebytkom kapacity. Nechápem, kto pri zmysloch mohol toto schváliť.

nebude to zanedbatelny rozdiel cien, netrufam si to tu odborne rozviest, ale raz sa tu uz takato tema rozoberala… plus technicky by to bolo narocnesjie, kedze je tam, teda presnejsie bude zatial poloprofil… od TO sa zrejme bude chodit cez Pravotice .

Krizovatka R2 x II/592 sa vypustila lebo o 2 km dalej sa planuje krizovatka R2 x R8.

Keby sa R8 postavila 1-2 roky po tomto úseku, tak by som to vyhodenie MÚK BN východ vítal, ale my ani nevieme, či sa vôbec niekedy postaví, aj keby áno, tak tento úsek sa má (úplne nelogicky) stavať na R8 ako posledný. Stačí zmena vlády a po R8 ani pes neštekne.

Lepšie riešenie by bolo postaviť MÚK Bánovce východ (II/592) a MÚK Pravotice postaviť len ako dočasnú, ktorá by sa po dostavbe nadväzujúceho úseku R2 zrušila. R8 veľmi neberiem do úvahy, lebo tá nebude ani o 10 rokov, ak vôbec. Úplne by stačila preložka súčasnej II/592 od BN po Nadlice v parametroch C 11,5/80 a na celú R8 môžme zabudnúť.

Naozaj by ma zaujímalo, o koľko percent by to ten úsek predražilo. Čo sa týka tých Pravotíc, to je cesta použiteľná len pre osobné autá, dve nákladné by sa tam snáď ani nezmestili, a nie je dimenzovaná na žiadnu významnejšiu premávku. Nepochybujem ale o tom, že ľudia ju po dostavbe R2 začnú používať, to ale nie je žiadúci stav. Je vtipné, že inde je megalomanská MÚK takmer každé 2 km a tu by najradšej urobili len jednu MÚK pri Trenčíne a druhú v Prievidzi. :laughing:

Tá cesta III. triedy vyzerá takto: maps.google.sk/maps?q=pravotice … 11,0,2.34