R2 Rožňava – Jablonov nad Turňou | tunel Soroška

PS3: inak celkom sranda, ze hned tretia veta v tom “odbornom” clanku je chybna. Vraj “predmetny usek … nie je sucastou … TEN-T”. Pritom R2 je sucastou comprehensive TEN-T siete.

Iste nielen ja som zvedavý, ako budú tú druhú rúru, nielen tu, ale i inde, kde bude súra, vŕtať. Asi sa budú jednorúraky odstavovať a na nie krátke doby. Mnoho tých, čo sa budú trmácať hadiacimi sa, úzkymi cestami ponad ne, neraz si vydýchnu a povedia CHVALABOHU až dole z nútenej “obchádzky”, často pre nerozum z minulosti.

zatiaľ to bolo rozpracované pre tunel Horelica. druhá rúra by sa mala raziť a plnej prevádzky. v jednom čase by sa razilo len z jednej strany. (tento postup by nebol aplikovateľný na dlhší tunel)

aj preto je hlúposť stavať jednorúrový tunel so samostatnou únikovou rúrouu, či už dole, alebo vedľa.

,Štát rovnako v prvých šiestich mesiacoch nadchádzajúceho roka chce začať hľadať zhotoviteľa na úsek R2 Rožňava – Jablonov nad Turňou s tunelom Soroška."

Mame tu dalsi posun? Ja som predpokladal ze cca do 4 mesiacov v novom roku vyhlasia tender, vidim, ze to moze byt aj dlhsie.

porovnaním ceny a prínosov je najmenej prínosný úsek na východnej R2. kľudne môžu hľadať 10 rokov… snáď sa dovtedy rozostavá R2 na iných úsekoch.

zas raz “vlados-logika”. Viktorius si niekde z prsta vycucal nejaky svoj predpoklad, a ked je to proti tomu JEHO predpokladu posunute, tak uz je to opozdenie??? A Vlados v tom uz vidi hladanie na 10 rokov. Co uz, chlapci, ide sa to stavat. Tak len cakajte na oficialne vyhlasenia sutazi, a zbytocne nefabulujte.

Tender sa ale uz vyhlasuje od roku 2014 :smiley:

Som v rozpakoch, tento úsek sa už v niektorých dokumentoch uvádza ako projekt nefinancovaný z OPII. Pričom sa financovanie posunulo z roku 2019 na 2020-21 a zároveň navýšilo na 450 mil. € bez DPH.

„Keď sa začne stavať tunel Soroška, nevieme (ho) financovať zatiaľ z eurofondov,“ povedal minister dopravy Árpád Érsek v relácii RTVS O 5 minút 12.
dennikn.sk/minuta/1282693/
Naozaj to v tej relácii povedal.
Problém je, že ani ministerstvo financií sa k tomuto projektu moc nemá.

ked tam nie je vyclenney ani cent tak samozrejme ze sa neda financovat. ale medzi projektami OP ZI uvedeny je. dokonca menovite aj mimo tabuliek v textovej casti a to od zaciatku.

Podľa môjho amatérskeho názoru ide o nástroj nátlaku “na aktivistov” a “nenažraných účastníkov súťaží” v zmysle kde sa dvaja bijú, tretí zvíťazí.
Len podľa hesla modifikovaného “bite sa! a my /NDS a MD pod Érsekom/ Vám za odmenu zrušíme súťaž na úsek a dáme zvíťazíť inému konzorciu na inom úseku”. Nech sa s Vami porátajú Vaši susedia resp. spolusúťažiaci.

To je aj západná R2, ktorá sa musela prerobiť, aj v zoznamoch je jeden úsek a aj tak to nevyzerá na výstavbu.
V telke povedal, že Soroška z terajších eurofondov nebude, lebo tam nie sú intenzity a preto by mal peniaze dať štát.

uz asi desiaty krat sa pytam. ako mohli eurofondy npr. na D3 kde boli aj nizsie intenzity ?

v zozname velkych projektov Prioritná os 6 su:

R2 Rožňava – Jablonov nad Turňou (Soroška)
R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany

nic ine tam nie je.

to sa aj ja pytam ako sa dostali eurofondy na D3 polna cesta.
ale neviem ci maju dost eu fonfov v tomto obdobi na oba useky. ci nie na jeden.

urcite nie su na 2. kedze alokacia pre prioritnu os 6 bola 570 mil., a podla info od jarino ide na cesty I. tr. 345 mil. ostava nieco vyse 200 mil co bude pre saca-olsany a aj tam musi stat spolufinancovat.

Tender na úsek R2 s tunelom Soroška je pripravený, hlási Érsek
https://infrastruktura.sk/t/tender-na-usek-r2-s-tunelom-soroska-je-pripraveny-hlasi-ers/22660/1
Tak uz nech sa do toho pusti!

Radsej keby postavili 4pruh Ke-moldava a nieco navyse za Lucencom ako toto. Malo by to vacsi uzitok…
To ze to spusti na VO neznamena ze to pojde skoro do vystavby.. nieco zle mi nasepkava, ze danu sutaz budu natahovat a po case ju zrusia a opat to cele zopakuju po 2021

Ak by sa realne miesto toho stavalo KE-Moldava alebo nieco z Lovinobane-Figa, tak by som velmi neprotestoval. Jasne ale je, ze toto je najvacsia bod.zavada, ktora ked sa odstrani, napr. kamiony sa vsetky presunu sem, lebo to budu mat na trase vychod-zapad najkratsie, bez horskych prechodov a bez vysokohorskeho prostredia. Tym sa zvysi tlak na dostavanie ostatnych usekov, ktore aj budu relativne lacne. Takze ak Ersek v 2019 rozbehne tie planovane 4 useky R2 plus v 2020 este R2 Saca - Haniska (I. usek Saca - Olsany), tak zvysok uz pojde hladko.

Hladko by islo ak by boli peniaze…