Akými kamiómi sa mesto upchá, nejaké nové prichádzajú? Počítať tých pár tisíc kamiónov, čo idú na juh alebo do USS? Suma čo má stáť výstavba obchvatu by sa dala použiť s väčším efektom… získali by aj košičania/východniari. Prínos obchvatu sa preceňuje, a nielen tohto.
Plus kamióny čo prejdú na obchvat nahradia na existujúcej sieti osobné autá.
Čo som spomínal intenzity 17 500 až 22 500, tak tie sú odhadované na rok 2040(a to som prehliadol Košické Oľšany - Hrašovík s cca 25 600). Pre rok 2020 sa teoreticky najviac odhadovalo na úseku Košické Oľšany - Hrašovík: 18 019 a najmenej na úseku Haniska - Ľudvíkov dvor: 12 210.
Podľa CBA s východným obchvatom by tie intenzity boli vyššie a viac by sa odľahčila existujúca sieť.
ersek ajtak rozhodne a bude lobovat za stvorprudovku takze je to jasne.je jasne striktne a zasadne proti takym dementom ako hodnota za peniaze a pod organizaciam ktore su chcu uliat svojimi drblymi navrhmi do svojich vrecak z euracov.. verim ze si kosicania vydychnu uz coskoro. tato cast R2 je strategicky velmi dolezita a spolu s usekmi Krivan-Lovinobana a Soroskou by mali byt najblizsie jasnou prioritou..
Neviem, o čom sa tu polemizuje? Ak tvrdíte, ž obchvat Košíc má byť v polprofile, tak potom, ktorá rýchlostná cesta na Slovensku má byť v plnom profile? Existuje iné miesto na Slovensku s plánovanou (dnes už reálnou na prvej triede) vyššou intenzitou dopravy na rýchlostnej ceste, ako okolo Košíc? Tak “odborníci” ukážte sa, sem s tým!
Par dni dozadu som si presiel tuto cestu. Teda Ke- milhost staru aj R4. Moze mi niekto vysvetlit ako je mozne ze plno kamionov este chodi po starej ceste ??? Nie je to tak ze ak je R tak automaticky by po nej mali ist vsetky TIR ??
Plus plno polskych aut ide tadialto.. neverim tomu ze takto idu aj do PO ( starou cestou) aby uaetrili na dialnicnej nalepke.
Zdaju sa mi potom cisla intenzity ako nepresne
na hranici s HU je dost slabe znacenie kadial ide R4 a kde je stara cesta. Isiel som tade druhykrat, bol som uz na to pripraveny aj tak som mal co robit aby som sa zorientoval. Potom mi je jasne preco vacsina aut ide po starej ceste. Snad to zmeni aspon ten 2km usek co madari dokoncia v jeseni
Napriklad Pristavny most v BA.
@Vceliak, tvrdním že obchvat KE počká ešte 10 rokov, stačí ak bude daný do užívania v 2030, vtedy by mal zmysel plný profil. Opäť si myslíme, že len diaľnice pomôžu doprave na Slovensku. Tých miest kde by sa mohlo tých 200-300 mil. použiť efektívnejšie je množstvo. Ak by to nemalo byť (všetko) len medzi ZV a KE tak na východe je tých miest celkom dosť, napr. najznámejšie Dvorianky, obchvat Trebišov-Hriadky+Sečovce, ďalej pokračovanie obchvatu Vranova+Hrabovca, obchvat Petrovce-Strážske atď.
Pre caki to isté: Nie, ak tie TIR idú do US STEELu, tak R4 nevyužijú, nemôžu, nie je privádzač.
Toto nespochybňujem. To že Košice majú dosť dobrý prieťah mesta neznamená, že na dokončenom obchvate by bolo málo aut.
Zlý príklad. Tam je plánovaná diaľnica a nie rýchlostná cesta.
to som pisal aj ja ale bolo mi povedane ze smerom na U_A nie je tranzit…ved co na tom ze sa ide cez dediny…
ale pokial na obchvate KE budu intenzity cez 10.000 oplati sa postavit v plnom profile. zatial by stacil aj poloprofil ale nie dlho. keby malo byt na obchvate cca 5.000 aut ako cez sorosku tak potom by bol full naozaj plytvanie.
tie intenzity po spusteni 12 - 18 k/24h je uplne postacujuca intenzita na plny profil, polovicny dokaze pojat 18 k/24h cize by po postaveni do roka bolo vytazenie na urovni 67 - 100%. plny profil je v tomto pripade adekvatny v celej dlzke.
Hlavne to, že obchvat Košíc bude na rovine, nie ako okolo Prešova alebo Bratislavy, je argument, prečo sa neoplatí to stavať v polovičnom profile. Cena za rozšírený profil je zlomok ceny celej investície ( pozemky, projekty + výstavba).
naviac “obchvat” Kosic, vyrazne pomoze oslabit bodovu zavadu most VSS, kde aj nizke intenzity tranzitnej nakladnej dopravy a male kolizie su schopne odstavit dopravu v polovici mesta … pricom samotne vyriesenie mostu VSS je v nedohladne (ak vobec nejake rozumne existuje) ..
/konsipracia
rychle dobudovanie “obchvatu” KE (prepojenie R2/R4-D1 spolu s madarskou M30) takmer urcite vygeneruje zvyseny tranzit cez PO na server .. co zvysi potrebu riesenia/pokracovania R4, co tiez nemusi byt ziaduce (kedze je to v nedohladne z akychkolvek dovodov) - teda natahovanie obchvatu KE tento problem moze posunut na neskor
konsipracia/
Toto nie je konšpirácia, ale blízka budúcnosť. Aj keď sa nedokončí obchvat Košíc a Prešova, dokončí sa kopec úsekov ťahu pod názvom Via Carpatia. Pozrite si rozostavané úseky od Debrecínu po Rumunské hranice, alebo poľské úseky vo výstavbe na sever od Svidníka.
Z potrebou obchvatu Sace s tebou suhlasim lebo urcite je potrebny. Preto neviem ktory mudrlant vymyslel to ze tento usek sa bude koncit rovno pred Sacou a vsetko pojde cez Sacu. Ved to mali naplanovat tak aby sa to ukoncilo za Sacou ! (ved aj planovany obchvat Presova sa nekonci pre Kapusanmi ale az za nimi)
Avsak s tou cielovou dobravou v KE s tebou nie celkom suhlasim, pretoze ano mas pravdu velka cast cielovej dopravy z okolia KE smeruje do KE ale sucastou KE je prave aj Saca a najma USS kde pracuje okolo 10.000 ludi priamo pod USS a dalsich niekolko tisic v roznych dcerach a subdodav. spol. v areali USS a nie vsetci su Kosicania a tito ludia ktori tam dochadzaju napr. z okolia Budimira, Bidoviec, Rozhanoviec (a je ich dost) by uplne obisli prechod Kosicami a pouzili by obchvat KE cez D1, R2, R4 + pri letisku je priemyselny park kde pracuje odhadom 3000 ludi + Minebea sa stavia a vela ludi dochadza nielen priamo z KE ale aj z okolia (ja som tam tiez pracoval) a ja osobne by som pouzil vonkajsi obchvat od Budimira akoby som mal ist cez KE a VSS most. A dalsi ludia dochadzaju tiez do KEchneca kde je tiez velky priemyselny park a tam nepracuju len ludia zo Sene ale z celeho KE Okolia a tito ludia z mojho smeru musia teraz ist cez KE a VSS.
Inac som sa rozpraval pri pive so znamymi hlavne ti co robia v USS Steele ale aj v Kechneci a vsetci do jedneho by v pripade hotoveho vonkajsieho Kosickeho obchvatu si kupili rocnu dialnicnu znamku a uz by nejazdili cez KE a VSS most (bolo by to pre nich doslova vykupenie). A to uz nehovorim o tranzite. Inac velka cast tranzitu smeruje prave do USS. Takze velka cast cielovej dopravy v KE o ktorej pises je vlastne len nuteny prechod Kosicami. Ale s tou Sacou fakt suhlas.
jasné, všetci by kúpili diaľničnú známku aj vtedy keď by sa prejazd mestom zrýchlil…
nezrychli ! Na dialnici resp. rychlostnej ceste v obci (teda vnutorny obchvat cez KE) plati max. povolena rychlost 90 km/h (11 km usek cez mesto), co sa netyka pripadneho vonkajsieho obchvatu po D1 a R4/R2. K tomu pripocitaj tych 5 semaforov co mas pri prejazde po Opatskom a este aj dodatocne znizovanu max. povolenu rychlost v tomto useku na 70 km/h.
Este dodam ze financie z EU operacneho programu integrovana infrastruktura 2014-2020 su pevne alokovane prave na tento usek R4/R2 Saca - Kosicke Olsany a nedaju su presmerovat nikde inde, pretoze EK (Europska Komisia) uz v minulosti taketo pokusy zablokovala nam ako i Madarsku ktore sa snazilo presmerovat eurofondy urcene na usek M30 Miskolc - st. hranica SK na ine useky v Madarsku ktore boli prioritnejsie pre madarsku vladu. V dosledku tohto neustupneho postoja EK muselo Madarsko chtiac - nechtiac vypisat sutaz v juli 2017 na usek M30 Miskolc - st. hranica SK lebo inac by tieto prostriedky prepadli. Minister Ersek a NDS uz upozornovali viackrat v mediach ze jedine fin. krytie z eurofondov ma prave na tento usek R2/R4 Saca - Kosicke Olsany a nemoze ich pouzit inde napr. na Sorosku aj keby chcel pretoze to blokuje EK a hrozilo by ich prepadnutie. Navyse EK nas upozornila ze planovana dostavba M30 v Madarsku nam zvysi dopravne intenzity smerom od st. hranice s Madarskom po hranicu s Polskom co NDS nema zakalkulovane vo svojich prepoctoch na buducu vytazenost R2/R4 Saca - Kosice Olsany (ako aj obchvatu Presova), takze bude potrebna urcite v plnom profile. Moj nazor je ze kompetentny by mali okamzite riesit aj obchvat Presova pretoze ak Madarsko postavi svoj usek M30 po slovensku hranicu a my v zhruba rovnakom obdobi dokoncime R2/R4 Saca - Kosice Olsany + Poliaci postavia aspon niektore svoje useky S1 smerom k nasej hranici, tak Presov ma zarobeny na obrovsky problem !!!
Mimochodom kedze v Madarsku sa jedna o takmer 60 km usek dialnice M30 tak bol rozdeleny na 3 mensie useky (ale vsetky sa sutazili naraz) ukoncenie odovzdavania obalok na tento usek Madarsko ukoncilo len minuly mesiac a teraz prebieha vyhodnocovanie jednotlivych ponuk. Stavba dialnice M30 je planovana na tri roky mala by sa zacat stavat na buduci rok v celej svojej dlzke az po hranicu so Slovenskom.
Viac o M30 na: viewtopic.php?f=21&t=609&start=1025
“Poliaci postavia aspon niektore svoje useky S1 smerom k nasej hranici” … S19 tam malo byt )))))))))))))))))
Na dalsie rozprudenie debaty davam do pozornosti odkaz na velmi pekne a prehladne spracovanu (fakt musim pochvalit) interaktivnu mapu celeho Slovenska od institutu INEKO kde si mozete klikat na jednotlive useky ciest, RC a dialnic a zobrazia sa vam konkretne intenzity dopravy na danom useku (krasne je tam rozdelene aj kolko z toho su osobne vozidla, lahka nakl. doprava, tazka nakl. doprava a pod.) + pravdepodobne intenzity v buducnosti ale aj ine specifikacie a podrobnosti.