R2 Košice-Šaca - Košice-Juh (I. úsek KE-Šaca – K.Oľšany)

Raz chce financovat tuto cestu z rozpoctu. A sutaz chce uzavriet o 8 mesiacov:

Minister Ráž v stredu uviedol, že verejné obstarávanie na I. úsek by malo trvať približne osem mesiacov. Spolu so samotnou výstavbou, ktorá je podľa zmluvných podmienok plánovaná na štyri roky, by tak mohol byť tento úsek hotový približne o päť rokov.

“Toto je stavba, na ktorú budeme hľadať zdroje v budúcoročnom štátnom rozpočte,” doplnil minister.

Čítajte viac: https://korzar.sme.sk/kosice/c/dialniciari-vyhlasili-tender-na-dokoncenie-juhovychodneho-obchvatu-kosic-informoval-raz

1 lajk

Ak platí, že sa škrtli len tie dve priame vetvy z/do mesta a zvyšok ostáva, tak prístup k Haniske a bráne č.3 by mal byť možný zo všetkých smerov.

1 lajk

To, co som si myslel, ze je napojenie na I/16 smer Saca je cesta na Branu 3. Ale smerom na Hanisku ide len 1 vetva a vyzera, ze ma len 1 pruh, takze to asi bude zjazd z R2 na kruhac. Cesta na hanisku chyba.

Normálne od brány č.3, aj od Hanisky vedie obojsmerná cesta na kruháč odkiaľ sa napojíš na každý smer.

1 lajk

Aha! Uz to vidim. Diki za nasmerovanie

eliminovali iba priame vetvy…keď to dobre chápem, bude sa dať napojiť cez ten veľký kruháč

Skôr či neskôr tie priame vetvy budú musieť dobudovať. Ten kruháč skolabuje hneď po otvorení o 5 rokov.

6 lajky

takto ma vypadať

3 lajkov

Myslim, ze v smere Haniska-Kosice ziaden problem nebude. A ked, tak vlastne staci ku kruhaku pridat priamu vetvu, ktora ho obide.

V smere Kosice-Haniska to bude horise: najprv zjazd a odbocka popod dialnicu a elektricku, potom kruhak a potom si ani nie som isty, ako sa to z toho kruhaku bude pokracovat. Asi je to tu

z tej juznej vetvy, ale ta vyzera ist smerom na III/3401 na Hanisku, tak neviem kde sa to bude pripajat na dialnicu v smere k R4. Kazdopadne aj tu, ked sa to naplni, tak asi budu vediet spravit prepojanie ponad kruhak, aby sa od Kosic na R2 smer R4 dalo ist cca priamo.

1 lajk

Škoda tej úpravy. Nie som zástancom veľkých komplexných križovatiek ako Prešov-Západ, kde sa prepája všetko so všetkým, ale v tomto prípade tam mali tie prieme vetvy nechať. Keby sa plánovalo 4-prúdové prepojenie R2 Košice-Juh s južnou mestskou tangentou obchvatom Šebastoviec, tak poviem OK. Ale v tomto prípade to bude podľa mňa dosť veľký faul už po otvorení.

2 lajkov

Súhlasím, že vetva R2-mesto cez kruháč asi nebude problém a že priama vetva z mesta na R2 smer východ by ešte stála za zváženie.

Povedzme si komu by slúžila ta priama vetva mesto-R2. V ideálnom svete celej západnej polovici mesta v smere do Maďarska. Podľa ich analýzy asi len obyvateľom mestských častí Pereš a Poľov. Podľa mňa pri analýze uvažujú s faktom, že obyvatelia mesta budú využivať križovatku KE-juh (ktorá sa ale žiaľ pre aktuálnu výstavbu PP Valaliky javí tiež ako poddimenzovaná). Ďalej predpokladám že na vstup do železiarní zamestnanci primárne využívajú brány č. 1. 2. a 3. A preto predpokladajú malé objemy v smere mesto – stará cesta Haniska (vrátane brány č.4 )

To DrX: priama vetva na kruháči žiaľ nie je možná lebo medzi R2 a letiskom je ešte nakreslená obslužná komunikácia aj s napojením na kruháč!

Už som to písal vyššie ale posielam mapku ako to vidím ja. Červenou šípkou som vyznačil jednosmerné napojenia na kruháč. Zvyšné napojenia budú určite obojsmerné s vjazdom aj výjazdom na kruháč. Veľa napovie ešte aj finálny tvar samotnej okružnej križovatky, keďže to bude mať tiež výrazný vplyv na samotnú priepustnosť.

Ja osobne považujem za najväčší problém samotný zjazd z R2 od Šace a skoré napojenie v križovatke tvaru T na cestu II/3401 sme Haniska. Tam v čase výmeny zmien môžu autá smerujúce na brány 3. a 4. upchávať odbočovací pruh. Tu vidím ako najrýchlejšie riešenie len prikázaný smer do prava na kruháč. Čo ho ale ešte viac upchá.

Pre lepšiu orientáciu pripájam aj mapku s vyznačenými bránami.

2 lajkov

Diky. Uvidime o 5 rokov, ako to bude fungovat (teda, dufajme…).

1 lajk

A ja si myslím, že vjazd a výjazd na R2 z kruháča nemal byť vôbec, ale riešeny jednoduchou MUK pri bráne č.4 na ceste medzi L. Dvor-Haniska, alebo vôbec by tam nebol. A prečo? Čo sa týka priameho spojenia od Poľova a Pereša na R2 v smere na Hanisku, postačovala by ta MUK pri bráne 4 alebo úplna MUK Haniska. Pri smere do RV postačí sa napojiť pri MUK Košice-Šaca. Tá MUK pri bráne č.4 má rentabilnosť len pre nákladnú dopravu. Na 6km tri MUK sú prepich a uzol Ludvíkov dvor na R2 nemusí vôbec byť.

1 lajk

a ako je vyriešenie napojenie na letisko z R2?? celkom sa v tom nevyznám.

vladik, uvidime.

Pacho, presne tak ako teraz. Letisko je odtialto peknych par km smerom do mesta. Tam sa caka, aby sa vyriesilo napojenie od tej krizovatky za Peresom na letisko. To vyrazne zlepsi pristup aj z R2. Ale s tymto usekom to nic nema.

1 lajk

No je dosť MUK na letisko a to či už 4prudovavá cesta od Šace, ďalej Haniska a potom MUK juh pri Šebastovciach. Nikde nie je podmienka 4pruhová cesta až na letisko hoci od Šace to bude a zachádzka 6,8 km plus 2km k tomu naviac k Ludvíkovému dvoru by nemal byť problém oproti plánovaným 4.8 km od MUK Haniska po ludvikov dvor s dvoma naviac pripojovacím a odpojovacím pruhom s nájazdom na most. Väčší problém je napojenie letiska za Perešom bez pripájaceho pruhu a krátkeho odpájaceho pruhu, pričom od centra Košíc tiež je to naokolo.

1 lajk

pýtam sa hlavne preto, lebo mám taký pocit, že pri týchto projektoch sa zabúda na napojenie KSC . Zatial mi stále vychádza najlepšie prepojenie cez “mesto”. Prejazd mestom nie je boh vie čo. Problém, ktorý sa stále nerieši, je tá otočka za perešom a taktiež vychádzanie od letiska. . Preto sa snažím náisť výhodnejšiu alternatívu, a v súvislosti s výstavbou R2. Naposledy som si to “strihol” cez krásno. Bolo to skôr zo zvedavosti, lebo som si chcel preisť v tom čase, novootvorenú R2/4. Cesta cez krásnu, vo veľmi zlom stave, čo určite nenahradí následna jazda po R-ke. Zatiaľ mi stále vychádza najvýhodnejšie aj po dobudovaní R2, trasa cez “mesto”. Minimálne by mali upraviť aspoň to napojenie letiska. Zrejme nič také nie je v pláne. ?. Pre mňa je najvýhodnejšie samozrejme TAT, vynikajúce prepojenie na D1, ale bohu žiaľ letisko zrušilo výhodne lety do Londýna STN.

1 lajk

To zrušenie cesty cez Červený rak na letisko bolo na škodu a tam by sa mala dobudovať rentabilná, adekvátna a bezpečná cesta hoci nie v pôvodnom koridore okolo záhradiek. Urobiť pri prachárni mimoúrovňovú križovatku na obchvat Košíc hoci by boli dve MUK blízko seba na 1km ale je to mesto a nie diaľnica. Odtiaľ viesť cestu na letisko môže byť aj 4pruhová pokiaľ nie je ešte nič zastavané a nezastavajú cestu priemyselne budovy na letisku. Od Pereša a premenovanej R2 pri Pereši ostala len jednosmerka, ktorá by sa napájala pripájacím pruhom na pôvodnú cestu. Ale to je len moja fantázia, lebo v Košiciach na nič nie sú peniaze, ak to radným nekapne. ale to je politika od pradávna a okatá od roku 1989 (po novom biznis s lobizmom).

2 lajkov

zaujímavé, určite by to pomohlo, a zjednodušilo prístup. Zrejme je to úvaha len z ríše rozprávok, bohu žiaľ. V celku tiež nechápem, prečo pri letisku stavajú ten priemyselný areál, resp, je tam dosť miesta, mohli to trocha posunú ďalej. Neviem či sa tam ráta s prípadným rozširovaním letiska?? K rozšíreniu raz určite dôjde, ale pochybujem, či s tým rátaju??:

Ako bude rieseny usek okolo zastavky valcovne USS? Vizualizacia konci tesne pred tym a vizualiza dalsieho useku do moldavy konci na krizovatke smerom na USS.

Snad neostane zastavka na dialnici