R2 Figa, východ – Tornaľa (obchvat Tornale)

isiel som usekmi v piatok a vcera naspat, ale uz za tmy a frajerke bola cesta dlha, tak sa ospravedlnujem, ze som nevyuzil moznosti 4sek expozicie … pre pokoj v rodine :slight_smile:

ale stavia sa, i ked ta tornala ma dost serie, lebo to mohlo byt uz hotove, keby sa trochu popresuvali prostriedky … i ked je lepsie ze sa fakt maka na Ozdanoch, tam je to vidiet aj za tmy :slight_smile:

Zarnovica detto …

zopakujem este raz otazku, co je s obchvatom Figy? Vie niekto nieco?

telecom.gov.sk/index/go.php?id=1894

arison,

ale veď to sa aj v súčasnosti deje. Stavajú sa obchvaty, prípadne dlhšie úseky na rovine, na 1/2 profil.

Viac sa nedá za sumu do 5 mld. SKK ročne (plán do r. 2010-15) ani robiť, len tie obchvaty. :wink:

Diky :slight_smile:

Co sa tyka fotiek tak s Ozdanmi by problem nemal byt je to vidiet aj j terajsej cesty, no problem je s Tornalou cela cesta je chvala bohu za horizontom a z terajsej hlavnej cesty ju celu nevidiet, az za Tornalou v smere na RV. Na stavenisko je zly pristup a navyse na stavbu je prisny zakaz vstupu.

Mel co sa tyka obchvatu Figy tak podla mojich informacii by to mali odvzdat spolu s obchvatom Tornale , ako jeden celok sucasne , no nie som si celkom isty.
Zatial co pri Tornali sa maka a vidno to aj z hlavnej cesty ,tak pri Fige som nevidel ziadne zemne prace a ani pripojku na terajsiu cestu .

v tom materiali, na ktory dal linku devil sa pise o priprave a preinvestovanej 0 a zaciatku vystavby X-XI 2005 … takze asi sa tam coskoro zacne makat tiez.

podla tohoto: http://www.dialnice.info/viewtopic.php?t=1519 sa tohto roku stavat asi nezacne …

este by ma zaujimalo, ci je to standard pozadovat taketo podmienky:

Podľa požiadaviek NDS musí uchádzač preukázať, že úspešne pracoval na podobných projektoch s rozpočtom najmenej 500 mil. Sk bez dane z pridanej hodnoty, z toho bol aspoň jeden úspešný za posledných päť rokov. Záujemca musí zároveň zdokladovať priemerný ročný obrat vo výške minimálne 300 mil. Sk, zábezpeku na zabezpečenie viazanosti ponuky v sume 5 mil. Sk či poistenie zodpovednosti za škodu na poistnú sumu 100 mil. Sk.

Podla mna to dost limituje moznosti mensich uchadzacov, kedze samotny stavebny dozor nie je v takej vyske, ale to sa mozem mylit … hlavne ten obrat …

mel,

je to bežným javom, nič na tom nie je.

Je to normálne, “menší” ako ich ty nazývaš, neuspejú, … a je to správne, pretože tu treba mať skúsenosti … je to OK.

Naviac, keby to nefungovalo, tak sa to zmení, … ale SR sa musela prispôsobiť EÚ a zmeniť podmienky, toto sú ešte tie miernejšie. :wink:

Antim, dik za odpoved … to bola vlastne len taka podotazka :slight_smile: skor ma zaujalo to, ze sa zacne realne stavat az v r. 2006 … aj ked sa malo tento rok … pojde o oneskorenie o cca 5-6 mesiacov, co je nakoniec na slovenske pomery OK … aj ked podla povodneho planu uz mal aspon obchvat Tornale tento rok byt hotovy a bude az s tymto obchvatom Figy… na R2 su to spolu s Ozdanmi asi najhorsie useky (okrem Sorosky, s ktorou uz automaticky ratam) :slight_smile:, cize je dobre, ze sa na tom robi … takisto ako obchvat Zarnovice, tieto useky zrychlia a hlavne spohodlnia cestu …

Nevie niekto, ci je vykup pozemkov robeny uz pre 2+2 aj na tomto useku?

Okolo Brzotina uz aj zemne prave tak robili, aj ked teraz to tam uz ani nevidno :slight_smile:

Ja to ešte doplním, NDS sa týmto spôsobom vyhýba možnému krachu danej firmy, pretože ak má firma vyššie tržby/obrat, tak má viac skúseností a väčší predpoklad byť úspešným, … podobné zmluvy, len s ešte väčšími požiadavkami sú aj pri zmluvách pre výstavbu úsekov, tam je ešte napr. poznámka: treba dokázať úverovať 5% zo sumy stavebného diela … a na Slovensku je na to 5-6 firiem, ktoré to splnia priamo, naviac, väčšinou týchto 5-6 ešte uzatvorí zmluvy so zahraničnými a vstupujú do konzorcií … kde však často tie zahraničné nesplnia požiadavky a sú vylúčení z tendra, … :wink:

RK R2 - Tornaľa, Figa, Ožďany, … je to málo, ale kto tadiaľ cestuje, tak vie, že to pomôže. :wink:

Väčšinou na každú stavbu je prísny zákaz vstupu, … záleží od mnohých faktorov a okolností, kto sa kam dostane a tiež málokto vie, ale často na stavbách nie sú len robotníci, ale aj SBS. To má však tiež svoje opodstatnenie … ochrana pred zlodejmi, pretože na stavbách je stavebný materiál, stroje atď. :wink:

Inak Tornaľa bude dlhý, 11 km úsek, to je asi jediný významný úsek aj z hľadiska dĺžky a stavia sa stále plynule, aj sa plynule financuje.

A stačí aj to, že je stavaný na 1/2profil, pretože je dlhý.

Len ja si myslím, že takýchto úsekov, dlhších úsekov by malo byť rozostavaných viac medzi ZV a KE. Nestaval by som krátke úseky, pretože tie spôsobia len to, že namiesto jedného krízového bodu (kolóny, nehody) vzniknú dva. :wink:

Ako to vlastne s Tornalou vyzera :question: Ak bude Figa v 2007, tak sa sa to posunie tiez alebo sa dodrzi 2006 :question: Inac v tej oblasti je este nutny usek RS-Figa, potom by to tam uz bolo slusne.

ze vraj zacate teraz a dokoncene o rok …

[Pred voľbami sa budú otvárať nové úseky diaľnic)

Termin je koniec 2007, cize ide o dalsi slub do vetra.

ja sa nehadam, a preto je tam aj to spojenie “ze vraj” :slight_smile: lebo tiez sa mi to nezdalo

Nuz je to tak, na R2 od ZV-KE nie je priorita, ale je priorita aspon zlepsovat kriticke dopravne miesta, je tu snaha stavat aj dlhsie useky, aj ked len na 1/2 profil. A postupne sa bude takto stale stavat viac a viac, predsa len je to tranzit na trase BA-KE pre tych, co nemaju dovod ist severnej trase.

Stavia sa tu hlavne s podporou EU, ale samozrejme aj s podporou statneho rozpoctu a statu. Nie su tu takmer ziadne problemy, pretoze tu sa stavaju len tie najnutnejsie useky a tento patri k nim. :wink:

Nuz je to tak, na R2 od ZV-KE nie je priorita, ale je priorita aspon zlepsovat kriticke dopravne miesta, je tu snaha stavat aj dlhsie useky, aj ked len na 1/2 profil. A postupne sa bude takto stale stavat viac a viac, predsa len je to tranzit na trase BA-KE pre tych, co nemaju dovod ist severnej trase.

Stavia sa tu hlavne s podporou EU, ale samozrejme aj s podporou statneho rozpoctu a statu. Nie su tu takmer ziadne problemy, pretoze tu sa stavaju len tie najnutnejsie useky a tento patri k nim. A kedze je dlhsi nez 10 km, tak po jeho otvoreni sa prejavi vyrazne zlepsenie dopravy. :wink:

Obchvat obce Figa by sa mal začať stavať v júli :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=2945