co za konstrukcie pribudli v BB pri OMV smer ZH? mytnice?
Áno Tomáš, mýtne brány. Tým, na akých miestach ich osadili, zabili možnosť vybudovania riadneho pripájacieho pruhu z OMV Jedným slovom koncepčnosť ako remeň
ach jaj
Nejaký pidi pripájací pruh by sa tam aj v tejto situácii možno zmestil, ale zase by to bol len paškvil (každopádne lepšie ako STOP-ka v súčasnosti). V prípade výstavby akéhokoľvek pripájacieho pruhu z OMV na R1 by však bolo potrebné rozšíriť priepust cez potok a úplne zrušiť výjazd k bytovkám v Radvani, ktorý je hneď o pár metrov ďalej smerom na ZV. V súčasnosti je zrušený len vjazd od spomínaných bytoviek na R1 https://maps.google.sk/maps?hl=sk&ll=48.723979,19.137379&spn=0.001837,0.005284&t=h&z=18&layer=c&cbll=48.723979,19.137379&panoid=4dUR_21HBex00QyK3zNK1w&cbp=12,252.25,0,9.05 Na zábere street view ešte nie sú ani základy mýtnej brány - stojí bezprostredne za zaslepeným vjazdom od bytoviek na R1. Na tom zábere sa zdá, že by sa tam pomerne slušný pripájací pruh zmestil, ale v skutočnosti je to fakt pár metrov
Hned upozornujem, ze nic neobvykle sa neudialo.
Len keby si niekto chcel pozriet zasnezenu R1 zo 14. januara (vtedy snezilo cely den, zaznam je z cca 10am).
[video_youtube]YouTube
prosím všetkých o pomoc,keďže sa nemôžem dočkať odpovede z NDS tak sa vás idem opýtať či si z vás niekto nepamätá alebo nevie ako sa rozširovala cesta I/66 zo Zvolena do Banskej Bystrici dnes je sučastosťou R1 označená ako R1 Kovačová-Banská Bystrica,západ.Podla NDS to bolo budovane na tri etapy a to 1 etapa Kovačová-Vlkanova (v mape čast A až B) vystavba 1972 až 1974,čo ale neviem je rok začatia 2 etapy od Vlkanovej do Banskej Bystrice (v mape čast B až C) ,3 etapa (na mape čast C až D) sa stavala podla Lennyho stranky 1975 až 1979.Ak by z vas niekto vedel rok začatia zozširenia cesty ten druhej etapy dajte my prosim vediet cez SS alebo tu do temy.Dakujem.Ešte mapa maps.google.sk/maps?saddr=R1&da … s&t=m&z=11
Zo zápisnice dopravnej komisie mesta BB:
Národná diaľničná spoločnosť a.s. informovala Mesto Banská Bystrica o pripravovaných opatreniach na R1 v prieťahu mestom v súvislosti s postupnou úpravou rýchlostnej cesty R1 na normové parametre. V rámci opatrení sa v krátkom čase predpokladá:
V smere ZV-BB:
- zrušenie pripojenia cesty I/69 (výjazd zo Zvolenskej cesty na R1 pri STK)
- v úseku od mimoúrovňovej križovatky Radvaň po začiatok estakády pri ESC - zníženie počtu jazdných pruhov z 3 na 2 s vytvorením odstavného pruhu
V smere BB-ZV: - v úseku od estakády po mimoúrovňovú križovatku Radvaň - zníženie počtu jazdných pruhov z 3 na 2 s vytvorením pripájacieho pruhu z I/66, odbočovacieho a pripájacieho pruhu pre ČS OMV
- zrušenie odbočenia za ČS OMV smerom na Radvanskú ul.
- zrušenie odbočenia na ČS Slovnaft
Mesto BB podmienilo realizáciu opatrení v smere Zvolen – Banská Bystrica dobudovaním mimoúrovňovej križovatky Kremnička.
Čo znamená dobudovanie MUK Kremnička?
Netuším. Pritom zrušenie vjazdu na R1 pri STK nepredstavuje žiadny problém - pôjde sa ďalej súbežne po Zvolenskej ceste a napojím sa na MÚK Radvaň.
Zrusenie 3 pruhov sa mi vobec nepaci.
Ohľadom MÚK Kremnička by podľa mňa stačilo, aby Zvolenská cesta bola po oboch stranách R1 na úseku MÚK Kremnička-MÚK Radvaň vedená ako jednosmerné kolektory pri R1. Potom by stačilo zmeniť VDZ a urobiť drobné úpravy tak, aby výjazd na kolektor v smere do ZV, ako aj výjazd na diaľnicu v smere do centra BB v mieste MÚK Kremnička boli bezkolízne.
Samozrejme, výjazd z MÚK Kremnička na smer ZV je treba predĺžiť, aby spĺňal normu. A v mieste MÚK Radvaň zase prekresliť pruhy tak, aby výjazd z nej smerom do centra bol bezkolízny s pruhmi R1 (tam by bolo potrebné zredukovať to kvôli tomu na dva pruhy) a v prípade potreby aj vybudovať bezkolízny zjazd z R1 na kolektor v smere do centra BB v mieste MÚK Radvaň, pretože ten tam chýba…
Ani mne sa zrušenie trojpruhov medzi MÚK Radvaň a estakádou nepáči. Práve na tomto úseku sa najviac mieša lokálna doprava do tranzitnej, budú z toho už v blízkej budúcnosti len a len problémy Tomuto návrhu sa čudujem aj preto, že vedľa jazdného pásu v smere na ZV je miesta habadej. Lenže už tam stihli postaviť betónový stĺp s monitorovacím zariadením
http://dialnice.info/gallery/image_page.php?album_id=140&image_id=9825 (fotka je staršieho dáta - stĺp je postavený niekde medzi žltým billboardom a stĺpom pouličného osvetlenia). Nech ho len pekne zbúrajú a postavia ďalej smerom od R1 k panelákom, aby vyšlo aj na trojpruh, aj na poriadny pripájací pruh od OMV, aj odstavný pruh ďalej smerom k MÚK Radvaň. BTW - miesta je medzi R1 a svahom pod panelákmi toľko, že by možno vyšlo aj na kolektor
V opačnom smere síce veľa miesta nie je (v súčasnosti sú za zvodidlami podsvietené billboardy na špeciálnych pätníkoch, vidno ich aj na fotke na horeuvedenom linku), ale na úzky odstavný pruh v štýle R1 by to po odstránení billboardov v pohode stačilo - a to aj bez drahých úprav brehu. Len stĺpy pouličného osvetlenia (ak by ho chceli zachovať) by už zrejme museli mať hlbšie zapustenie - pravdepodobne by časť z nich bola už tesne za okrajom brehového svahu. To však rozhodne nie je nejaký zásadný problém. A ak plánujú len intravilánové šírkové usporiadanie, aké je na drvivej väčšine sev. obchvatu, kde je len úzka krajnica, tak ešte menší problém
Ak toto niekto z NDS číta, prosím, zamyslite sa nad tým..
To zrušenie vjazdov a výjazdov, ktoré nespĺňajú normy a už na prvý pohľad sú nebezpečné, pritom nadbytočné, plne súhlasím. Možno by sa križovatky vetiev MÚK Radvaň dali prebudovať na kruhové, ale to už asi nie je priamou súčasťou R1 a tým ani kompetenciou NDS.
Ad MÚK Kremnička: V súčasnosti je v smere od ZV do BB výjazd Kremnička, ktorý sa pod dosť divokým uhlom a doslova pár metrov po odpojení od R1 križuje s cestou I/69. V opačnom smere také niečo nie je, takže možno mali na mysli predĺženie obslužnej komunikácie tesne pomedzi R1 a areál Euromotoru až po úroveň tohto výjazdu (kde by sa od R1 odklonila), tam vybudovanie nadjazdu a napojenie na R1 aj I/69, súčasné zrušenie dnešného vjazdu na R1 pred Euromotorom, ktorý tiež nespĺňa normy, pretože doslova tesne za vjazdom na R1 je výjazd do areálu Euromotoru. O plánoch predĺžiť túto obslužnú komunikáciu, aby sa napájala na starú cestu až za Kremničkou, prípadne až pred Rakytovcami, som už dávnejšie niekde čítal.
Alebo je druhá možnosť, že to chcú opačne - zrušiť ten výjazd Kremnička z R1 v smere od ZV do BB a urobiť napojenia na J okraji BB, kde už nadjazd je. Tam by to však bolo dosť divoké, nie je tam na to dosť miesta do šírky..
Už len dodám - ak by v NDS považovali s novým umiestnením stĺpov pouličného osvetlenia a stĺpu s monitorovacím zariadením za príliš nákladné (čo podľa mňa nie je, pouličné osvetlenie je už staršie a aj tak ho bude treba o pár rokov vymeniť), tak na tomto krátkom, ale exponovanom úseku radšej zachovať trojpruh bez odstavného pruhu než by tam mal byť dvojpruh s odstavným pruhom a kolíznymi situáciami. Môj názor..
Tak tak, ten stlp na myto postavili nelogicky, kludne mohol byt kusok dalej. A s druhou stranou tiez suhlasim, roky som tadial chodieval denne v rannych spickach (strana blizsie k Hronu) a nepamatam si ani na jeden problem z dovodu chybajuceho odstavneho pruhu. Osvetlene to tam je, takze aj v noci by sa nemalo stat, ze sa prehliadne pokazene auto blokujuce pravy pruh, apod. Zaujimave, ze na severnom obchvate im odstavny pruh nechyba…
Andi, s tym odstavnym pruhom na severnom obchvate si trafil klinec po hlavicke..vsetko je relativne..vzdy lahsie premalovat trojpruh na dvojpruh ako dostavat treti pruh na dvojpruhu..a rozostavana D1 BA-TT im nevadi ?!!!
na takychto vnutrometskych komunikaciach podla mna je odstavny pruh v plnej dlzke zbytocny a kontraproduktivny. ani v prahe na juznej spokojke ani vo viedni na suedost tangente nemaju plne odstavne pruhy, len zalivy .. to iste by stacilo nielen v BB, ale aj v bratislave
A čo takto dobudovať protihlukové steny? Nad tým sa páni z NDS nezamysleli? Napojenie Zvolenskej cesty pri teplárni v smere ZV-BB na MUK Radvaň má ešte jeden problém, a to že trojpruh začína až za pripojovacím pruhom, takže autá pripájajúce sa na R1 zo Zvolenskej cesty sa na úseku cca 100m pripájajú do prúdu aut idúcich po dvojpruhu. Vzápätí sa cesta rozširuje na 3 pruhy. Pre bezkolíznosť by stačilo rozšíriť R1 na 3 pruhy už pred miestom napojenia od Zvolenskej cesty, v strednom páse je miesta na to dosť. Potom by autá na R1 plynule pokračovali bez miešania po vnúrnývh 2 jazdných pruhoch a tretí pruh (pravý) by bez potreby “zipsovania” absorboval autá zo Zvolenskej cesty. To by podľa mňa pomohlo viac akoodstavný pruh. V opačnom smere je tento úsek v poriadku, lebo dvojpruh začína až za odbočkou na MUK Radvaň.
V týchto dňoch prebieha rozsiahla obnova zvislého dopravného značenia na celom prieťahu R1 v BB, začali sa nahrádzať návestné tabule s modrým podkladom za podklad zelený. Rovnako tak došlo k doplneniu zvislých značiek na všetkých príjazdoch a výjazdoch. Rekonštruované sú aj obidve “odpočívadlá” (skôr parkoviská) medzi MÚK BB - sever a MÚK BB - Podlavice.
V piatok som si všimol, že veru aj to malé parkovisko smer RK nad amfiteátrom je zavreté a kopali tam niečo… smerom na ZV oproti je už skoro hotové, bude to tam pekné…to dopravné značenie som si všimol, že všade pribudli veru aj na výjazdoch rôzne značky…
a to zrušenie tretieho pruhu sa mi zdá veľmi zlé riešenie… vychádzal som na R1 zo Zvolenskej cesty, kde ten trojpruh akurát začína, tak som to rýchlo rozbehol a vsunul sa do uplne ľavého pruhu a bol som rád, že tam tie 3 pruhy sú, lebo to bolo dosť prepchaté - bolo okolo 15hod… špička a plno áut…
Načo slúžia tie dva portály, čo pribudli na Radvanskej časti prieťahu v smere BB-ZV? Prvý je tesne pred koncom MPR 70 kmh a sú na ňom kamery z predu aj zozadu pre každý jazdý pruh.