Od roku 2007 existujú štúdie na preložku I/59. Myslím, že je tu bolo variantov dosť. Ak by sa postavil aj poloprofilový tunel zobral by so sebou celý tranzit z Donovál, cez S. Ľupču by teda šlo súčasných podľa intenzity z 2010 10000+7500 aút. Bez výstavby tunela stále tieto autá pôjdu cez Donovaly, čo neopodstatnuje výstavbu R1 BB-S.Ľupča. A keď nebude tento tunel pod Donovalmi nebude opodstatnená do budúca ani úvaha o tunele pod Urpínom.
Tunel pod Urpínom je dávno pasé, do budúcnosti počíta ÚP mesta BB s južným obchvatom (aj tam majú byť tunely) od súčasnej R1 pri Vlkanovej popri Mičinej až k Šalkovej
tak treba vedla postavit novu jednicku a sucasnu uviest do podoby, na ktoru bola projektovana, t.j R1. Ci?
Nič tam nieje. bbsk.sk/Portals/0/Files/doc … -navrh.pdf
Je tam tunel Urpín ak to nieje ten vodohospodársky. 2,4 km RK-ový tunel Radvaň-Mičínska cesta by tam mohol byť a súčasná R cez BB by ostala ako cesta 1.triedy v podstate jej parametre sú ako na poľských cestách. To tak po 2030.
Ten odkaz, ktorý si uviedol, je ale na územný plán BBSK. Ja som mal na mysli územný plán mesta BB. Tam to bolo tak, ako som uviedol. Teda ak to mestskí poslanci medzitým nezmenili
uhabb.sk/nuplanbb6/ stále je tam tunel popod urpín …
enviroportal.sk/sk/eia/deta … omberok-d1
je to druhý úsek …
Nenapísal som, že tunel popod Urpín vymazali z územného plánu, ale, že je pasé. Mal som na mysli pasé hlavne v tej podobe, že by boli plány týmto tunelom riešiť preložku R1.
Ako jeden stavebný objekt, ktorý by za bežných okolností slúžil ako cestná komunikácia, v prípade ohrozenia mesta veľkou povodňou by bol pre dopravu uzavretý a použil sa na odvedenie časti prietoku Hrona mimo centrum mesta, až k Iliašu, bol vodohospodármi zavrhnutý ako po technickej stránke utopistický. V súčasnosti je v ÚP mesta BB zakreslený protipovodňový tunel popod Vartovku a Turičku aj súbežný cestný tunel, ale ako dva objekty. Protipovodňový tunel sa z dôvodu veľkej finančnej náročnosti neplánuje stavať a jeho stavba má byť nahradená inými protipovodňovými opatreniami v meste. Akú šancu na výstavbu asi má ten cestný (pášem cestný, v oblasti Radvane ani nemá cesta ani MÚK s R1), nebudem komentovať.
Zato keď v tejto mape ÚP mesta BB http://uha-bb.gisplan.sk/mapa/uzemny-plan vyberiete “vrstvy” a zakliknete položku “Cestné komunikácie”, zobrazí sa výhľadové riešenie južným obchvatom mesta od Vlkanovej popri Mičinej až k Biotike. V úplne iných parametroch než tunel a cesta popod Urpín, teda presnejšie Vartovku a Turičku. Samozrejme, že ani toto nemá šancu (a dlho ani potrebu) byť postavené v dohľadnom čase a môže sa to celé ešte x-krát zmeniť, ale takéto sú výhľadové plány dnes.
1.Ale nieje to v parametroch R1 zrejme.
2. Je to projekt 2010. Sú tam zmeny ešte ho nezavesili na portál.
Mohla by byť založená téma na úsek BB-SL. Chceli ho stavať podľa nejakého vládneho dokumentu s obchvatom RK ale podla mňa ako som písal nieje akútny bez tunela pod Donovalmi.
Tie štyri pruhy to je riadny výsmech to som si myslel, že Stromček si minule čosi zle naštudoval a teraz to potvrdil Palčák. Veď tunel pod Donovalmi a ostatné tunely hlavne ekologizujú a odhlučňujú túto trasu. Ak stavať nejakú 4-prúdovku úpravou cesty to mohli urobiť cez Turiec. Celé to mali pripraviť do procesu PPP ako R1. A v 2020 sa rozhodnúť po vysúťažení konzorcia. Hlavne reálne úsek RK-BB nepresiahne 1 mld. tak čo tam chcú počítať s 1,5 mld.
uprava cesty je aj podla mna dost na dve veci, sice by to znamenalo podkopanie narodneho parku ale tunel zlepsi hlucnost v konecnom dosledku a je to ekologickejsie nez sucasna situacia, robit to v PPP je uplna blbost, na to nemame ani intenzity aby bola navratnost a tiez sme uz zaldzeny po usi. staval by som to z uveru + SR a pod 1 mld sa to dostane len ak to pojde cez zlty FIDIC a poriadnymi medzinarodnymi sutazami nie kartelom. do 2020 vsak nema vyznam stavat viac nez BB-SL a RK obchvat.
youtube.com/watch?v=9kP1LP7nxOM pohlad na nove trasovanie okolo RK a napojenia na D1
Chcú tam preriešiť tunel Biely Potok oproti, pod Brankovom.
Našiel som staršie video bystrica.dnes24.sk/podte-s-nami- … este-77880
pôvodného trasovania R1.S.Lupča-Korytnica už to tu bolo zverejnené, ale po rokoch je aj tunelový variant, čo je dobré porovnať.
gallery/image_page.php?album_id=63&image_id=34396
Navrhujem počkať tých pár rokov kým sa dostavia tunel Višňové a potom sa uvidí že intenzity na Donovaloch výrazne klesnú a zistí sa že tu nič netreba riešiť. A ušetria sa pekné peniaze. Málokto si uvedomuje že spojku D1 - R1 využívajú mnohí vodiči len preto aby nestratili hodinu pod Strečnom. Stačí sa pozrieť evidenčné čísla čo cez Donovaly jazdia. Samý východniar alebo Blavák. Že si nik nedá robotu a nesčíta koľkí čo idú cez Donovaly reálne cestujú v smere Z-V a nie S-J. A kvoli polským a maďarským kamiónom investovať miliardy netreba, tých 1000 km čo na trase HU-PL majú už nezáleží či to obídu cez Kremnicu alebo dokonca po D1-D3 resp. R4. ked budú hotové.
Podla INESS R1 regionu ekonomicky nepomohla viewtopic.php?f=35&t=21790
Veď je známe, že D/RC neprinášajú pracovné miesta, iba podporujú presuny ľudí a toky tovarov.
clanok zabudol na taku malickost ze R1 sa dokoncila v 2011 vo velmi zlom case, kym na D1 sa po ZA sa stavala za “najlepsieho pocasia” pocas globalneho ekonomickeho rastu.
Len nová cesta nestačí. Hlavným predpokladom na zvýšenie zamestnanosti je kvalifikovaná pracovná sila. Pred 20 rokmi sme mali akceptovateľne kvalifikovanú silu, ktorá mala aj pracovné návyky. Dnes je často krát vyššia požiadavka na kvalifikáciu a my častokrát v danom regióne máme len nevzdelaných/nevyučených v odbore alebo dlhodobo nezamestnamých. Dnes keď už veľkí zamestnávatelia pociťujú nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily začínajú investovať do vzdelávania.
Podobne je to aj s turizmom. Včera tam bolo nič a zajtra tam očakávame turistický raj…
Tu treba spomenúť aj absenciu železníc resp. hlavnej trate v regióne Nitra a okolie - je to veľké mínus a tiež fakt, že R nie je D a keď sa tu roky všade tlačí dopredu Žilina tak sa nečudujem.
kvalifikovana pracovna sila ma problem pracovat za ponukane mzdy…ani sa tym ludom necudujem ked som videl minule ze montaz vo VW za nieco vyse 700 eur co predpokladam v hrubom tak ani nechcem vediet co ponuka nejaka strojarska firma mimo BA.
ludi ale dovezu zovsadial, aj z UA ak teba. problem je mat pozemok, ing-siete, co sa samospravy snazia, potom stimul a cesty co stat dava vyvolenym.
Smiesne recicky nitrana ktory ma zilinofobiu a ze sa v Nitre investuje za masivnej podpory vlady ako spravny farizej radsej mlci. Hlavne ze ukazuje prstom na inych