Ten druhy zaber je krasny - ako dokaze dialnica prechadzat prirodou, aj ked je to narocnejsie postavene, ale je otazne, ci to je nakladnejsie nez postavit mosty a estakady a niekolkokrat prekrocit rieku Hron a este pritom aj postavit protipovodnove stavby.
“V predčasnom užívaní sú úseky v km 0,000-0,175 ľavý jazdný pás a km 2,850-3,150 pravý jazdný pás. Dňa 15.11.2005 sa bude do predčasného užívania odovzdávať úsek v km 2,850-5,100 ľavý jazdný pás. V súčasnosti sa na tomto úseku dokončujú asfaltové vrstvy, začína sa s realizáciou dopravného značenia a bezpečnostných zariadení.”
Včera ešte ten úsek v km 2,850-5,100 v prevádzke nebol, ale všetko vyzeralo byť pripravené, okrem toho aj obchvat Žarnovice vyzerá, že ho predčasne uvedú do prevádzky na plný profil, možno s výnimkou mosta na konci obchvatu v smere na BA
Tak dnes uz ten usek v km 2,850-5,100 v prevadzke bol (teda ak myslim ten spravny usek). Len to znacenie by tam mohli lepsie urobit - teda zrusit stare ciary a zvyraznit nove
To znacenie je u nas casto problem. Napriklad aj na useku TT-NR je jedna dost dlha cast, kde sa uz niekolko rokov bije stare a nove znacenie. Hlavne v noci je problem rozoznat, ktora stredova ciara je platna,vyzera to ako trojpruhova cesta, pricom stredny pruh je pre motorky
Problem so starym/docasnym znacenim a novym znacenim (ze su oba naraz vidiet) je dost casto aj vo svete, takze nemusite byt z toho smutny. Len dost casto je docasne riesenie inou farbou alebo inou hrubkou.
Neviem urcite, moj nazor : stara cesta sa prebudovava na R takze netreba az tak vela miesta na novu R.
A kde to bolo najuzsie tam posunuli Hron.
Stara cesta bola moc nalepena na skalu, pri Novej Bani podobny problem vyriesili salamunsky - presli na druhu stranu Hrona.
Kratky tunel by moc nepomohol zmenit situaciu a dlhy by bol zbytocny, usek nie je typickym U, kde tunel aj vyrazne skrati trasu.
Prave v mieste, kde cesta vedie upatim strmeho svahu, je ostra lavotociva zakruta. Kratky tunel by zmiernil obluk a podstatne skratil rizikovy usek, kde hrozi padanie skal na cestu. Druha vec ale je, ze na okraji takeho naruseneho svahu kopat tunel by bolo naozaj narocne a zbytocne by to celu stavbu predrazilo. Takto sa zrejme iba spevnia svahy a mozno znizi MPR v danej zakrute.
A je to “iba R”, ostrejsiu zakrutu to zvladne.
Ved aj teraz sa dala prejst 90-100
P.S. Snazim sa iba rozmyslat, preco sa to tak robi a nie inak, mne sa viac paci riesenie prejst na druhu stranu, tie padajuce skaly ma vzdy trosku znervoznuju.
Ja sa do tohto nechcem starat, ale 50-100 metrove tunely by som ja nestaval, … to len portal je drahy atd. - skor odporucam vyraznejsie zarezy - to sa da vzdy spravit.
Ak sa nemýlim, tak nejak september - október..ˇ
Potešilo však, že pred pár dňami otvorili premávku na polovičnom profile od Rudna n. Hr. až za Voznickú skalu. Je to vlastne nevyhnutmé kvôli dostavbe druhého profilu. Takto je vlastne veľká väčšina celého úseku (až na dve kratšie miesta) uvedená do prevádzky na pol profil. Samozrejme, o nejakom výraznejšom zrýchlení premávky nemôže byť ani reči, práve kvôli tým dvom kratkym úsekom, kde prebieha výstavba a treba spomalit
Znamená to, že úsek celý úsek Rudno-Žarnovica je /až ako spomínaš, na dve miesta/ otvorený v polprofile? Obchvat Žarnovice už samozrejme, v polprofile nejaký čas je postavený.
Presne tak, ale ako vravím, nejaký výraznejší efekt to zatiaľ nemá, pretože najmä na tom dlhšom z tých dvoch krátkych chýbajúcich miest (za Voznickou skalou v smere na ZC) treba výrazne spomaliť kvôli značnému zúženiu jazdných pruhov, ktoré si vynútila v tesnej blízkosti prebiehajúca výstavba. Vyzerá to tam veľmi podobne ako výstavba D3 pri Hričovskej priehrade
Btw. ako to vyzera s dostavbou obchvatu Zarnovice na plny profil? Bude to tiez hotove do toho septembra - oktobra? (tato cast bola deklarovana ako sucast Rudno-Zarnovica)
Kto sa tešil, tešil sa predčasne.. Áno, veľká väčšina tohto úseku je už de facto postavená na pol profil, ale previezt sa ním môžete len v smere na BB V opačnom smere je obchádzka, asi najdlhšia, akú si na trase R1 pamätám. Začína sa už pred začiatkom tohto úseku, teda pred obchvatom Žarnovice, ide cez Žarnovicu, mostom ponad obchvat a Hron, Okrut, tam doľava, ďalej cez Voznicu, Rudno nad Hronom, nadjazdom ponad R1 a pripojí sa teda až na začiatku úseku Rudno - Beňadik.. Aspoň že sa človek v tom peknom prostredí okolo Voznice trošku odpúta od nervozity z dosť dlhého zdržania, pravda, pokiaľ zrovna nejde natlačený medzi dvomi kamiónmi a pozrie sa, pokiaľ mu to občas stromy dovolia, na Hron a trasu R1 aj z trošku inej perspektívy.. Neviem, odkedy táto obchádzka platí, je možné, že keď som písal moje predchádzajúce príspevky v tejto téme, tak ešte neplatila (vtedy som išiel neskoro večer v smere na BB a nezdalo sa mi, že by bol druhý smer uzavretý, ale neviem to naisto)