dobrý večer,
pri jazde našimi dialnicami som si všimla na niektorých miestach akoby priečne vyfrezované pásy, vyplnené iným asfaltom ako ostatná vozovka. Neviete mi niekto vysvetliť, čo to je, načo… odvodnenie?
dakujem
Presne tak, sú to “žľaby”, ktoré usmerňujú stekajúcu dažďovú vodu.
Ak by tam neboli, voda by mohla ostať na vozovke a napríklad zamrznúť, čo by bolo veľmi nebezpečné.
A viem to niekde nájsť? v akých miestach sa to navrhuje, vozovka je predsa klopená… čím su tie ryhy vyplnené? nejakým priepustným asfaltom, či sna usmernenie stačia tie žľaby…
myslim ze to nieje ziadny specialny druh asfaltu, je to iba inak polozena vrstva pouziva sa to hlavne tam kde je nulony sklon vozovky. Mozme ju vidiet v okoli trencina, noveho mesta ale aj na severnej D1
Aké promptné odpovede, keď k nám zavítala príslušníčka nežnejšieho pohlavia
Pozeral som jeden dokument o stavbe nemeckých diaľnic, tam je celý povrch vozovky naklonený v priečnom smere (len pár stupňov), ktoré stačia na to, že voda steká smerom ku pravým krajniciam a ďalej je odvádzaná do špeciálneho systému kanálov. Neviem isto, či je tento systém použitý na všetkých diaľniciach, ale na tých novších určite.
Najčastejšie to nájdeme pod niektorými mostami (nadjazdami), z ktorých môže stekať voda pri silnejšom vetre na vozovku diaľnice.
mna by este zaujimalo ci sa s tym planuje uz pocas vystavby dialnice, alebo sa to doraba pocas prevadzky ked sa naskytne nejaky problem s odtekanim vody?
dakujem za odpovede, má to logiku.
V miestach kde sa mení smer oblúka a tým aj sklon vozovky nastáva na krátkom úseku 0% sklon, tak to by mohlo byť riešenie…
Samozrejme, že sa s tým počíta už pri výstavbe, … to ako bude odtekať voda z ciest sa vedelo už v časoch Rímskej ríše.
To akoze uz vtedy sa na to bral ohlad pri vystavbe ciest ?
Nenašiel som vhodnejsiu tému tak to dám sem. Neviete na čo sa robia take tie asfaltové hadíky na cestách? Take tie nepravidelné pár cm úzke.
Najlepšie by bolo, keby si poslal fotku, lebo neviem čo presne myslíš. Možno asfaltové zálievky, vtedy na cestách vznikajú také hady a to tak zalievajú praskliny na vozovke,aby v zime tam nevnikala voda.
fotku nemam, ale si je to to co pises. take 2-3 cm siroke hady na ceste, nepravidelne zvlnene.