Predné brzdové svetlo

Predné brzdové svetlo (forward brake light, FBL) patrí medzi najdiskutovanejšie bezpečnostné prvky posledných rokov. Účelom je vizuálne upozorniť protiidúcich vodičov aj chodcov, že vozidlo práve brzdí – čím sa skracuje reakčný čas a znižuje riziko čelných kolízií v meste aj na diaľnici.

Aky je vas nazor na predne brzdove svetlo?

ako všetko, aj toto má svoje výhody a nevýhody. Môžeš brzdiť z nejakého iného dôvodu, resp. len pribrzďovať, chodec, ktorého možno ani nevidíš, si bude myslieť že ho púšťaš a vbehne Ti rovno do cesty. na druhej strane, ak je to naozaj brzdenie pre chodca a ten sleduje premávku, môže to zrýchliť premávku v mestách a spraviť plynulejšou.
Ja osobne ale používam zablikanie diaľkovými prípadne ruku, aby chodec videl, že ho vnímam a púšťam.

3 lajkov

Patrím medzi tých, ktorým sa to zdá ako nezmysel. Očný kontakt a gestikulácia mi pre bezpečnosť pripadajú oveľa dôležitejšie než spoľahnutie sa na nejaký technický prvok, ktorý vôbec nesúvisí s tým, či si vodič chodca všimol alebo ho má v úmysle pustiť. Ja ako vodič, ak som v pozícii chodca na križovatke, sledujem pred vstúpením na prechod pre chodcov aj smerovky blížiacich sa áut, ale pochybujem o tom že by to robilo veľa iných chodcov.

4 lajkov

Mne osobne tie pozitiva pridu ako zanedbatelne. Co je ale fakt je, ze dalsie svetlo len prida to, ze ako vodic uz aj tak musis sledovat xx veci a prida ti to dalsiu vec, ktora bude odputavat tvoju pozornost a realne moze byt, ze ta bezpecnost sa este aj znizi.

A najnovsie, ked ma bude chciet predbehnut nejake BMW, tak na mna nebude len blikat dialkovymi, ale aj brzdovym. :rofl:

2 lajkov

Je to blbost a asi fakt len na Zilinskej univerzite si mozu mysliet, ze ohladom tech. vybavenia mot. vozidiel prisli na nieco svetoborne, co este nikomu inde na svete nenapadlo.

A o samotnom leg. navrhu ani nehovoriac. Navrhovat nieco take do pravidiel cestnej premavky, ktore hovoria o tom, co vodic so svetlami musi/nesmie/moze urobit :person_facepalming:

2 lajkov

ak si dobre pamätám, oni len objavili teplú vodu, nejaké také nápady tu boli už dávno pred tým inde.

Niekde som čítal, že nejaký šialený dizajnér vymyslel na prednú masku auta displej, kde sa môžu zobrazovať rôzne nápisy, napríklad PÚŠŤAM ŤA :joy:

1 lajk

V súťaži najväčšia blbosť sme asi fakt preborníkmi Európy…

2 lajkov

Je to dobrý nápad, avšak myslím, že ešte nedotiahnutý do konca. To, že svetlo svieti rovnakou intenzitou uz pri jemnom naslape brzdového pedála, nie je správne. Vodič (napr. pred priechodom) môže nejako inštinktívne pribrzdovat, ale nemusí to znamenať, že chodcom zastaví, len spomalí, že “keby dačo”. No a chodec vidí zelené svetlo a ide. Keby svietilo iba slabucke zelené svetlo, bud ho chodec nezbada alebo vie, že deceleracia je nízka a pre istotu počká na kraji vozovky.
Určite by som reguloval intenzitu toho svetla podľa brzdnej sily. A aj to napovie niekedy v kolónach na diaľniciach, keď prichádza k nárazovému nahlemu brzdeniu, či vodič za mnou zareagoval alebo nie. Už sa mi stalo par krát, že som sa bezmocne pozeral do zrkadla s tým, že či brzdí alebo nie. A raz veru nebrzdil. Keby som to vedel o čosi skôr, uhnem sa…

1 lajk

Bežný človek rozpoznáva tri úrovne, skúsenejší 5 úrovní, experti možno aj viacej. Problém je však ako zabezpečiť rozpoznanie úrovni pri rôznych svetelných podmienok, to by asi nešlo ….

Nemusi byt viac diskretnych urovni. Staci zabezpecit, aby svetlo bolo homologizovane a aby jeho intenzita bola v kazdom aute rovnaka. Aby si nenamontoval “nejake” svetlo ktokolvek a aby jeho “stmievanie” bolo plynule. Dnes uz nie je problem stmievat aj LED osvetlenie - mnohe auta pouzivaju tie iste LED moduly na obrysove svetla (ako tlmene) a brzdove svetla (plna intenzita). Pri LED nie su problem ani svetelne podmienky, pricom maju vyborne vlastnosti vzhladom na eliminaciu fantomoveho efektu (velmi dolezite v tomto pripade). Vzdy je lepsie to svetlo nevidiet (resp. aby nesvietilo), nez aby svietilo (alebo sa javilo ako zasvietene), ked nema - resp. davalo nespravnu informaciu tym, ze budeme tu mat len stav 0/1 a ten vodic len zlahka pritlaci brzdu. Cize aj pri silnom svetelnom prostredi (leto, jasny den) je lepsie nevidiet slabe svetlo ako vidiet silne nespravne svetlo. Stmievanie samozrejme nemusi byt linearne, pre taketo ucely je vhodne mozno pouzit logaritmicku alebo exponencialnu krivku intenzity svetla.
K tejto studii nie su velmi dostupne vedecke materialy, ako prebiehali testy, co vsetko sa vyhodnocovalo. Mozno keby k tomuto bol sirsi pristup a moznosti pripomienkovat sirsej verejnosti. Inac, velmi dobre k tomu nieco napisal aj Jozef Drahovsky: https://blog.sme.sk/drahovsky/auto-moto/predne-brzdove-svetlo-zelenej-farby-analyza
Ja osobne by som zelenu farbu zmenil za inu. Zelena farba (ako Jozef spravne uvadza) znamena “volno” (ved sa vyuziva aj v cestnej svetelnej signalizacii) a jeho nespravna alebo nepravdiva interpretacia znamena vysoko nebezpecny stav.
Podla mojho nazoru by sa mohla vyuzit farba modra, avsak nie sytomodra (0,0,255), pretoze je pouzivana ako signalizacia vozidiel s pravom prednosti, ale skor v mixe s bielou, zelenou, skor mozno cyan (0, 255, 255) - je relativne intenzivna a nie je to bezny odtien denneho svetla, ktory by bol prehliadnutelny alebo matuci.