Táto téma sa bude venovať rozvoju mesta Poprad - výstavbe, novým projektom a developmentu, okrem cestnej siete meste a okolí, a diaľnice Mengusovce-Jánovce, ktoré už tému majú v príslučných seciách fóra.
Na začiatok uvádzam projekt, ktorý bol prezentovaný pre kandidatúru na Zimné olympijské hry v roku 2006, projekt bol vypracovaný architektonickou kanceláriou atrium-archstudio.
"Zložitý pozemok blízko stanice a centra Popradu determinoval architektonický koncept sídla medzinárodného olympijskeho výboru. Blok ideovo naväzuje na bohatý odkaz spišských miest a olympijskú myšlienku vymedzením eliptického námestia ako jadra kompozície. To celé sa ale odohráva v akomsi importovanom tatranskom prírodnom rámci, vymedzenom troma symbolmi: okrúhliak-kongresová sála (betón, resp. medený plech zvýrazňujúci mach), brvno-hotel olympijskej rodiny (drevený obklad zvýrazňujúci letokruhy), skalné bralo-hotel pre členov MOV (kamenný obklad a sklo). Zo stredu stredovekého námestia od obelisku sa “vylieva” riava tatranskej bystriny (rampa) až k hotelu Poprad, ovlažujúca výtvarné dielo (fragmenty ornamentov v dlažbe, vlojkonosiče zúčastnených krajín, zeleň a pod.). "
Neviete ako to je oficialne s kandidaturou v roku 2020??? Nie som nikdy dlhodobo v SR, tak asi mi to uniklo
Inac myslim, ze ta nestastna kalamita by pomohla kandidature tym, ze by bolo viac miesta na organizovanie podujatia tohot rangu Na vsetkom zlom je aj nieco dobre
NO, keď on rátal s tým, že D1 bude po KE v r. 2005 a na Ukrajine v r. 2015 a že medzitým bude celá R1 aj D3. A k tomu by boli super letiská a bolo by času aj na nové hotely a nové komplexy, keby bola zima ako 2005/2006 tak je to super ale niekedy žiadna sláva s tým snehom, ja by som sa na Slovensku držal pri zemi na futbal a hokej a nie na OH - ani letné ani zimné. Zbytočne drahé.
Nieco na tom bude, ale olympiada nie je stratova, takze ja by som to tak zle nevidel. Co sa tyka, co si predstavoval Mufti, ja sa s tym nestotoznujem, jeho otvoranie dialnic s Claudiou su nezabudnutelne a jeho otvorenie dialnice na zilinu tiez. Takze neviem, co si mam pod jeho dialnicou na ukrajinu predstavit, mozno toto plus 5 kilometrov v polprofile naviac oproti sucasnej situacii???
Koksolam, olympiády sú v krajinách, kde je dopravná a ubytovacia infraštruktúra, dovolím si povedať, že toto v SR nie je.
A potom je olympiáda zisková, ale: obrovské investície na nové štadióny a na bezpečnosť: účet v Aténach je 5 mld. EUR a z toho 1 mld. EUR na bezpečnosť, 1 mld. EUR na športovú dedinku (nové domy), 1,5 mld. EUR na nové diaľnice a cesty v Aténach a 1,5 mld. EUR na nové štadióny. Príjem bol myslím 6 mld. EUR, takže je to +1 mld. EUR, ale na toto SR nemá.
A to sa Atény na to pripravovali dlhodobo, inak je to 2,5% ich HDP, u nás suma 5 mld. EUR je 5*39=195, HDP je max. 1500 mld. SKK, takže to je 13% HDP - a môžeme to rozdeliť na 5 rokov, takže ročné zaťaženie bude také ako 1 rok v Grécku a SR na to jednoducho nemá. Inak potom tie nové domy išli ľuďom, predali sa niektoré a ostatné išli v rámci sociálnej pomoci, rozpočet armády a polície bol ďalší rok nižší, lebo mali všetko nové, ale tým sa to končí.
Ok, beriem naklady na nu, ale netreba zabudat, ze my by sme ju robili v Tatrach a nie Atenach, to budovanie infrastruktury by nam pomohlo, naklady by mohli byt nizsie a cisty zisk naviac zvyseny o propagaciu slovenska, mozno by sa konecne peniaze dali naozaj do infrastruktury a nie akoze do infrastruktury. Vstupny kapital by si pripravny vybor Olympiady zohnal bez problemov, na takyto zarobkovy podnik by pozical vyboru aj konzervativny bankar typu Mordechai v Jeruzaleme A statne zaruky sa davali uz aj za vacsie “koniny”