Na telefonovania a navigovanie som používal Orange paušál Sova5 za 5€ (cca 50min hovorov + nekonečne data 128kb/s).
Stačilo min to, používal som mesačne cca 35-45min hovorov, 3-5SMS a 500-1000MB data … Teraz mi ho rušia.
Existuje nejaká rovnocenná alebo lepšia (pre mňa) náhrada?
Ak ti nevadí prejsť k inému operátorovi, tak 4ka by mala mať čo by pokrylo tvoje potreby aj niečo navyše: 4ka.sk/ponuka/sloboda-100
Majú horšie pokrytie, ale ich roamingový partner je Orange, takže sa vlastne pokrytie nemení (tuším už majú 3G roaming, nevyužívam, neviem presne).
Využívam druhú SIM 4ka, a dátový signál v teréne (kopce, doliny, mimo miest) je katastrofa napriek tomu že ide o národný roaming v sieti Orange. Zrejme majú o Orange objednanú horšiu konektivitu alebo obmedzené pásmo, každopádne na miestach kde buď chytím dáta Orange cez 4G alebo len 3G je prenos rýchly a bezproblémový, zatiaľ čo pri roamingu cez 4ku je to katastrofa a aj pár desiatok-stoviek kB (fotky, zvuk) prenáša desiatky sekúnd. Tiež som to pôvodne bral ako porovnateľné ale nie je to tak. Ako núdzové riešenie OK ale v praxi je to trápenie. Samozrejme ak niekto potrebuje dáta hlavne v meste, tak nezbadá rozdiel. Aj v menších okresných mestách ide 4ka cez 4G bez problémovo.
Aktuálne skúsenosti s inými operátormi nemám - v minulosti som takto používal sekundárnu SIM O2, ktorá bola v teréne mimo miest podobne problematická ako 4ka. Telekom zvykol mať ešte relatívne nedávno v teréne horšie pokrytie než Orange, ale myslím že to medzičasom dorovnal a ktovie či na tom dnes nebude aj lepšie, Orange zrejme “optimalizuje” a signál v horách už tiež nie je to čo býval.
(Ináč sme na tom podobne, mne Orange teraz zrušil Sovu 10 a manželke Sovu 5)