Casto cestujem na zapad a ked sa vraciam na SK tak si vsimam jednu vec z ktorej mi je na zvracanie. Mate krasnu slovensku prirodu,sceneriu vokol a priekopy lemujuce cesty su zahadzane plastovymi PET flasami, igelitmi,plechovkami a nezriedka rozfukane do poli.
Navodzuje mi to pocit,ako keby som prisiel do rozvojovej krajiny.
Je mi jasne,ze povodca odpadu su
nekultivovani,neinteligentny vodici kamionov
nezodpovedny soferi osobnych aut (najma mladez vracajuca sa z burlivych oslav)
Natiska sa mi otazka,co s tym?
Kto je zdopovedny?Je to sprava ciest? NIkomu to nevadi,len mne kultivovanemu?
Mame tu armadu nezamestnanych,preco ich nenazenieme ku cestam a nezbieraju to?
Predpokladam,ze tu je vela ludi z branze (Spravy ciest, NDS),ktori ma nasmeruju na kompenentnych.
Predpokladam,ze ak je to v obci tak je zodpovedna obec,ak mimo tak prislusny spravca.
Kde sa ako obcan mozem stazovat,kam mam pisat podnety,aby ma spravca vyslysal a dojem s naseho Slovenska bol iny ako slovo humus?
Je jar,neni to este zavegetovane.Treba to vyzbierat teraz a potom periodicky udrzovat.
Maju spravy ciest povinnost to periodicky cistit?Ako ich donutit?Kam sa stazovat?
Dalsi vec co som si vsimol,ze na odpocivadlach chybaju odpadkove kose,tak potom humusny kamionista to vyklopi rovno za zvodidla.
Kto ma zaplatit odpadkove kose,komu mam pisat aby ich tam osadil,vysypal.
Je problem,ze ich zniia vadali,preco sa nenakupia antivandalske,povedzme odliate z betonu,ktore nie je mozne znicit?
Ake su sankcie zo zakona,ked osadka vozidla vychadzuje odpadky za jazdy z vozidla?Co mam robit,ked ako uvedomely obcan toto vidim?
V takom svajciarsku ihned ovlaju policiu a boznu vas,tam som nenasiel ani spak pri dialncnom odpocivadle!
Chcel som poukazat na tento problem a otvorit diskusiu aj na tuto nezazivnu temu,aby sme sa nad tym zamysleli aspon my kultivoani.
Verim,ze si to precita aj nejaky funkcionar zo spravy ciest a uvedomi,ze aj takto sa Slovensko prezentujeme ako spinava krajina vo svete…
Kto by ich ich platil, ja by som to videl veľmi jednoducho dávky a podpory by sa premenovali/ prekvalifikovali na Mzdu za služby spoločnosti alebo niečo podobné a zrazu máme niekoľko 100 000 "profesionálnych " zberačov. za 2-3 týždne nemajú čo robiť
Veru, dnes ráno som šiel okolo odstavnej plochy pre kamióny a musím povedať že ani na smetisku nie je toľko bordelu…
S platením by problém byť nemusel, mohlo by to ísť cez podporu zamestnanosti…mohol by to byť projekt podobný protipovodňovým hrádzkam alebo obnove hradov…lenže to by na Sk niekoho muselo zaujímať.
v tomto nám asi chýba ešte pár desaťročí vývoja, je to vidno všade, nielen okolo ciest, aj mne sused vysypal stavebný odpad na breh potoka. ked som ho požiadal nech to nerobí tak to pozbieral, ale o rok to tam vysypal znova. ešteže má pred svojou chalupou upratané, vysypať to ide o 10m dalej, ved potok je už “nikoho”. a takto je to všade, u seba pokosené a za plotom hnoj, za dedinou skládka, nad dedinou v hore skládka, proste za odvoz odpadu nikto neplatí, obce na to kašlú alebo nemajú financie.
Čuduj sa svete dnes odstavná plocha pre kamióny medzi KNM a ZA tak zhruba vyzbieraná, ráno tam boli naskladané vrecia s odpadkami. Od čistoty to však malo veeeeeľmi ďaleko. Zvyšok cesty odpadky lemujú ďalej.
Je to aj o mentalite ludi z vychodnej EU,zapadniari si takto nespinia. Moze mi niekto od Vas poradit,kam davat podnety na vycistenie usekov?Najviac ma irituje,ked sa jedna o chranene uzemie.Priklad taky Sturec horsky prechod,ked sa roztopi sneh je to humus tie PET flase.Chcem napisat spravam,aby to vycistil,kym nezacne rast vegetacia.
Hladal som kontakty na SSC. Je to tradicne nedobytna statna organizacia. Je tam nejaky link na podnety,staznosti atd ( ssc.sk/sk/Kontrola-staznosti … aznost.ssc ) ktory sa skryva akoze za poboxom.Teraz mam napisat zoznam usekov s fotom ktore treba vycistit? Pokial viem kazdy region ma na starosti nejaka odnoz SSC,cize iny organizacia referenti atd…myslite,ked napisem do BA,zariadia,aby jednotlive reginalne pobocky vycistili svoje useky?
Inak cely tento problem by vyriesilo to co maju Nemci. Zalohovane PET flase, potom by sa uz o docistenie postarali nasi socialne odkazani.Lenze nasa lobby obchodny retazov to nedovoli.ochrana zivotneho prostredia je na Slovensku na poslednom mieste agendy a pritom Priroda je jedno z mala bohatstiev tohto statu.Len hlupaci si to neuvedomuju!