Andrej, Miloš. Ja Vám obidvom rozumiem, ale robíte z komára somára (veľkosť, po česky by sa povedal velbloud ale to sa sem nehodí).
Koridor pre RC, Andrej dokonca hovorí že pre diaľnicu. A vy aj vidíte realitu páni ? R2 bude celá dostavaná možno v r. 2040, aj to týmto tempom asi ťažko. Jasné, Prokopovič vám povie, že v r. 2017 nebude čo stavať. Pretože on nemá problém prísť do regiónu Záhorie a povedať: spravíme obchvaty Boleráza, Jablonice, Trstína, Senice aj Holíča a postavíme cestný tunel Biela Hora. Otázka kedy nebola pre istotu zodpovedaná a z čoho už vôbec nie, pretože celkové náklady sú 12-14 mld. SKK a bývalý minister spravil takýchto plánov cez desať v každom regióne, kde nie je diaľnica/RC a je cesta I. triedy. Pekné od neho, že ? Ale to, že SSC má rozpočet pár miliárd ročne a z toho 50% ide na údržbu a opravy, to vám už nepovie. Pre istotu.
Naposledy vyslovím svoj názor: V tomto regióne stačí postaviť cestu I. triedy s MÚK. Myslím tým NR-TO-PE. Tu nie je priestor ani dôvod stavať RC. Nechávať koridor ? Na kedy ? Za 100 rokov ? A 1/2 profil RC - vážení, obyvatelia sa Vám poďakujú, bude celý spoplatnený. Za vyššie náklady a s rovnakým účinkom ako cesta I. triedy. Okrem toho v inej nivelete nie je problém viesť druhý pol profil, čo je aj logické, praktické vzhľadom na dostavbu …
Horná Nitra má intenzity “také také”. Ano, má. Ale na to stačí dnes spraviť pár cestných obchvatov. A ďalej ? Na Hornú Nitru treba R2 s napojením na D1. A prepájať Hornú Nitru s Turcom ? Tu nie je taká doprava, aby sa to muselo robiť. Všade len cesty by každý chcel, ale to už aj ja, ktorý teda presadzujem veľa cestných ťahov a ciest I. triedy, hovorím, že to je megalomanské. A vždy keď to poviem, tak sa tu mňa každý ohradí (možno to je prisilné slovko vzhľadom na serióznu diskusiu, aká tu prevláda), že Vám ide len o plány. Ale ja jasne hovorím, že v ďalekých plánoch r. 2045 RC existuje, ale použije sa súčasná cestná sieť a musí prísť k prestavaniu. A ráta sa s novou cestou I. triedy. V SSC pracuje 350 inžinierov, zväčša dopravných z celého Slovenska. Oni študujú, cestujú po svete a niečo o cestách vedia. Tak ako je zmapovaná cestná sieť SR nie je ani v ČR, popísaný rozsah stavu všetkých ciest. Havarijné úseky, finančné náklady atď. a vie sa veľmi dobre, čo to sú intenzity, robí sa každých 5 rokov obrovské celoplošné meranie v rozsahu, ktorý nie je ani v ČR. Ale nie sú peniaze. Veď dlho platí stav: 40% ciest III. triedy na cesty II. triedy prestavať, všetky cesty II. triedy na cesty I. triedy a cesty I. triedy - zosilniť podložie a niekde dať CB kryt a postaviť 270 cestných obchvatov. Prečo ? Pretože diaľničná sieť bude tvoriť 8% z celkovej cestnej siete so spevneným povrchom mimo ciest IV.-VI. triedy. Preto. Náklady ? Cca. 400 mld. SKK. Na 92% cestnej siete. Diaľnice ? 750 mld. SKK. Prečo ? Lebo väčšina ani neexistuje. Odklonil som sa, ale zámerne. Až budete mať argumenty, ktoré pôjdu aj trošku do hĺbky, tak potom si budete môcť dovoliť 4x sa opakovať a tvrdiť to isté. Mne nepovie do očí politik niečo, čo nemá overené sám. Pretože ja by som sa tak max. zasmial. Dnes sa nesmejem. Zatiaľ sú ale všetci voči mne silno zdržanlivý a dá sa na môj názor.
Chce niekto reagovať ? Vychádzajte z toho, čo píšem, ako z celku. Pretože o tom je cestná sieť. A diaľničná sieť - to je nadradená dopravná infraštruktúra. Teda o.i. presahuje jeden región. A tu si každý len želá: “RC na 1/2 profil prosím” a “podržať koridor”. Prax: spoplatnená cesta I. triedy po dobu 50 rokov a ešte k tomu problém stavať 50 rokov možno aj nejaký priemyselný park pri tejto ceste a ďalej vám nepôjde investovať nikto - to už radšej bližšie k D1 alebo k R1 alebo k R3.