Navigácia

Navigácia sa stáva čoraz viac bežnenejšou súčasťou výbavy auta. postupom času pribúdajú okrem pevne zabudovanej navigácie aj prenosné , napr. PDA, čo sú vlastne vreckové počítače s GPS príjmačom. Preto aj táto téma. Ak používate navigáciu, vaše skúsenosti sa hodia aj tým, čo sa rozhodujú.

mam skusenosti aj so vstavanou aj prenosnou navigaciou.

a paradoxne podstatne lepsie pokrytie ma prave prenosna navigacia, ktoru je mozne mat za 200-400 euro. oproti vstavanej, ktora stoji bezne okolo 1500-2500 euro.

inak ak prenosnu navigaciu, tak v PDA/smartphone je to sice fajn, ale podstatne lepsie a stabilnejsie to GPS zariadenie typu TomTom Go.

Viz např.: levnealarmy.cz/detail.php?id=123

Myslím, že PDA majú budúcnosť pre svoju praktickosť a lepšie ceny. Samozrejme dobrý mapový softvér je rovnako dôležitý.

mam PDA s GPS, skusenost je, ze pomoze tam, kde sa clovek nevyzna … ale napr SLovensko je ako v iGO tak v TomTom dost zle zmapovane … napr. v kosiciach to ma cesty ktore neexistuju, bezne vas posle do protismeru jednosmerky … hodi vam nevyhodnu cestu a pod. Este maju co napravat ale je to pomocnik urcite …

Ale navigačné nemusia vždy pomocť, niekedy sú s tým skôr problémy, mám Garmin a raz v ZA ma to chcelo navigovať cez chodník :slight_smile:

Mne to robí IGO :smiling_imp: . Ale raz som tam mal nastavený mód pre chodcov a nechápal som, čo sa deje :wink: . Horšie je, že má problém s jednosmerkami.

Ja som skúšal aj mód pre autá, chodcov a bicyklistov a rozdiel som nevidel. Občas treba tie navigačné len vypnúť, spomínam si, ako som do Bystrej išiel nakúpiť lyže, plánoval som, že na severnej diaľnici odbočím na Hybe. Ale navigačný trval na svojom, že v PP treba odbočiť na Vernár, tak ma to asi osemkrát chcelo otočiť naspäť :imp:
Ale dal som to upgradeovať a teraz si môžem vybrať z dvoch rôznych zobrazení autíčka na displeji :smiley:

Posledná možnosť je správná, .. zabudli ste na tých čo nemajú auto.

Na motorku si také můžeš namontovat navigaci. Stačí vhodný držák a PDA.
Osobně jsem zatím nepocítil potřebu si jí pořizovat, s autoatlasem si vystačím.

Správny motorkár sa spolieha na dobré mapy a svoj nos a jazdenie nie je o tom hladat presný ciel. Jazdí sa pre zábavu a taký ktorí jazdia a žijú len pre motorky tak oni jazdia volným sposobom.

Je mi jasné že neni problém zariadenie dat aj na motorku.

Moj nazor je, ze ani sebelepsi navigacny pristroj nepomoze, pokial clovek nema zakladne orientacne schopnosti a nevie citat mapu.

a dodal by som, ze nesleduje aj dopravne znacenie… a neberie navigaciu len ako pomocnika a nie ultimaticny nastroj :slight_smile:

Na toto si treba dávať tak isto obzvlášť pozor. Pred necelým rokom sa stalo kolegovi, že ho v Žiline GPS naviedlo do ulice od pošty a kina Centrum smerom na Hliny. ˇUplne sa spoľahol na GPS a na tej ulici si asi po 50 m nevšimol značku zakaz vjazdu; neplatí pre MHD. Pre autá platí - a platil aj on :wink:

a nie je otrokom navigacie

nedavno som niekde cital, ze daky motorista vybehol na zeleznicnu trat (mimo priecestia), lebo mi to navigacia prikazala

bolo tam spomenutych aj par inych podobnych pripadov

Siemens predstavil nový prenosný satelitný navigačný systém VDO Dayton PN 2050 :arrow_right: dialnice.info/viewtopic.php?t=6078

myslim, ze keby sme chceli predstavovat kazdy navigacny system, tak sa nedopiseme …

a tento zhodou okolosti neni az taky zazrak :slight_smile: plus je docela nedostupny :slight_smile:

Tak to kludne zmaž. :wink:

Zaujalo ma akhlas môže byť v navigácie tu napríklad vás naviguje čeký herec Pavel Liška štýlom z filmu návrat idiota: nic neřeš a jeď rovně, teď si dám "dvacet"na 35 km, bacha švestky atď :arrow_right:
blesk.cz/clanek/90390/video- … rovne.html

Mam dotaz, funguje TMC uz aj na Slovensku? Plan bol taky ze sa spusti v Septembri.