Najstarsi "cestny" tunel v SR

Povodne zeleznicny tunel z roku 1872, sluzi ako pristupova cesta do chatovej osady.

rail.sk/skhist/tunely/180/03.htm

A dnes je cestny? :unamused:

Moj nazor je, ze ked tade chodia auta, tak je cestny.

Ked si kliknes na mapy.atlas.sk a das si vyhladat Margecany, tak kilometer na vychod je ten tunel zakresleny na ceste tretej triedy (hned vedla zeleznicneho).

Skutocne je to cestny tunel - ja som nepozorne cital. A preco sa z neho dali kolaje prec? Preco bola trat zrusena? … Nevadi, tak SR ma dalsi cestny tunel o ktorom som nevedel. :wink:

Klikni si na odkaz v prvom príspevku tejto témy. Tam nájdeš vysvetlenie: v r. 1955 bola daná do prevádzky nová dvojkoľajná trať a pôvodná jednokoľajná bola zrušená.

a par rokov nato cast aj zatopena ruzinskou priehradou II … inak tento tunel nie je oficialne cestny ani nikdy nebol … po zruseni trate sa iba vypratali siny a prazce a zarovnal povrch … myslim ze dokonca ani strk nebol z neho vypratany … primarne je urceny iba pre chodcov … aj ked je uz dost v zlom stave ale este nejaku tu 20tku podrzi … stale ho maju pod spravou slovenske zeleznice (ci jak im meno - tunelovy obvod kosice ) a ak sa nenajdu peniaze na jeho opravu (myslim ze som v nom zaregistroval vypadavanie kamenov z ostenia - ale to bolo uz davno tak 10rokov) tak ho jednoducho zavru ako tahanovsky aj ked ten je mozno este v lepsom stave ako teto margecansky … hehe … raz sme s kamaratmi diskutovali o tahanovskom tuneli zeby sme si ho prenajali a urobili v nom diskoteku (c) … no neviem ci by to hygienyk a poziarnici povolili … no ale keby sa nasiel investor :slight_smile:) …{novinky;rok 2010 - najvychytenejsia diskoteka TUNEL} :slight_smile:))))))))))))))))))))))))))))))

Tak inak - je toto cestny tunel pre obojsmernu prevadzku a moze nim prejst aj kamion?

Je toto oficialne cestny tunel? Bol to niekedy cestny tunel v minulosti?

Lebo ak je v sprave zeleznic, tak jednoducho to nie je najstarsi cestny tunel na Slovensku, aj ked je to napisane ako “cestny” tunel. :wink:

Je to zaujimave tato tema, ale je istym sposobom vyrazne zavadzajuca. A citat viem. To, ze sa tu zrusili kolaje, tak to este vobec nemusi znamenat, ze je to automaticky cestny tunel. :wink:

Je to povodne zeleznicny tunel, ktory sa momentalne nachadza na ceste tretej triedy, takze sluzi ako cestny. Informacia tu bola ocividne uvedena pre zaujimavost, nemyslim, ze je nutne chytat sa za slovicka.

OK. Ak je ten tunel v Sprave zeleznic a nie je oficialne evidovany ako cestny tunel, tak to nie je cestny tunel.

Tu nejde o slova, ale o realitu - mozu tadial jazdit auta, preco nie, ked tam nie su kolaje? :wink:

Mlátite tu prázdnu slamu, pozrite sa na rail.sk/skhist/tunely/180/03.htm
tam sa dočítate, že to bol pôvodne železničný tunel a po vybudovaní novej dvojkoľajnej trate prešiel do vlastníctva obce a je súčasťou cesty do chatovej oblasti.
Takže ten tunel v súčasnosti ani nepatrí železnici, ani v ňom nie sú koľaje, ale jazdia tade autá. Tak je to cestný alebo železničný tunel?

Kazdy tunel niekomu patri, musi byt v niekoho sprave. Ak nie je, tak je to chyba.

A je to dost podstatne, ci tam maju pravo prechadzat auta, ked to nie je cestny tunel.

Vyuzivat nieco je mozne, ale nemusi to byt prave uplne normalne. :wink:

Zřejmě se tedy jedná o tunel na místní komunikaci ve správě obce, což je opravdu rarita.

Ako hovoria starí dobrí Angličania, čo funguje, netreba meniť. Najmä, keď tam nie sú problémy.

Keďže je v názve slovo CESTNÝ v úvodzovkách, veľmi dobre do nej zapadá aj tento (hoci kratučký) tunel v Kremnických vrchoch :arrow_right:

http://www.ta3.com/sk/reportaze/11904_historicky-tunel-na-hrebeni-kremnickych-h-r-caka-oprava

Pár foto: globusmagazin.sk/index.php?i … 3-04/tunel

Kde nie sú problémy :question: :open_mouth:

Veď ten tunel nevyhovuje z technického hľadiska ako cestný tunel.

No a starí dobrí Angličania majú dnes v rámci EÚ najväčšie dopravné problémy.

niak v dobrom stave neni

tento tunel sa mozno do konca roku uzatvori uplne

Slovensko mě překvapilo tím, že je rájem zrušených železničních tunelů. O tomto tunelu jsem si říkal, když jsem ho viděl v mapě, že to bude asi pozůstetek původní trati, no teď to mám potvrzeno.

Tak, slovensko bolo kedysi tunelova velmoc, aspon teda v pocte tunelov na obyvatela. Dokopy az 8 tunelov je prakticky uplne zrusenych (resp. na 95% dostavanych), + dalsich par sa prakticky nepouziva kvoli zruseniu osobnej aj nakladnej dopravy na regionalnych tratiach.