Mýtne búdky vs diaľničná známka (čo je lepšie)?

Chorvátsko ide mýtnice rušiť. Neprejdú na diaľničné známky, ale platiť sa bude za prejdenú vzdialenosť, pričom prechádzajúce vozidlá bude registrovať kamerový systém podľa EČV.

Sám som zvedavý, ako im to bude fungovať.

Podľa mňa presne naopak, fyzické mýtnice sú beznádejne zaostalý a nepraktický systém, ktorý by krajiny mali čo najskôr kompletne zrušiť. Zaberá to veľa miesta, potrebuje to kopu hardvéru, údržbu, je to nepohodlné pre vodičov a zdržuje to premávku. Ako-tak to malo zmysel v 70tych rokoch, keď sa inak nedalo, ale pri dnešných technológiách je to anachronizmus a všetko môžeme riešiť omnoho lepšie elektronicky. Navyše je úplne jedno, či chceme mať spoplatnenie fixné ako teraz, alebo podľa prejdenej vzdialenosti, alebo podľa ľubovoľného vzorca (ktorý môže brať do úvahy napríklad aj hmotnosť, počet náprav, náklady na konkrétny úsek alebo fázu Mesiaca).

Pre ilustráciu aktuálna situácia na najväčšej chorvátskej mýtnici Lučko: gallery/image_page.php?album_id=54&image_id=48989

7 km kolónu nepovažujem za štandardnú situáciu na európskej diaľnici.

ty si vobec isiel niekedy po dialniciach s mytnicami? bol si niekedy v chorvatsku? jezisi toto je snad najhlupejsi napad ako som tu cital

spocitaj si kolko mame vyjazdov. prvych 10 rokov by si to myto zarabalo iba na tieto investicie. plus su vyjazdy kde nie je moc miesta na nieco take.

na nejaky komfortny vjazd do velkych miest by si mohol zabudnut. bratislavska dialnica by sa mohla rovno zburat :smiley:

snad nechces porovnavat 3 minuty raz rocne na nakup znamky s platenim myta na kazdom vyjazde..

pokial sa ideme bavit o usekovom myte tak ok, technologie na to su. automaticke mytnice som videl v norsku a vo svedsku uz v roku 2006
google.at/maps/@63.2598464, … ?entry=ttu

Určite nie je vhodné prerábať diaľnice na mýtne také, ktoré neboli projektované ako mýtne. Napr. MÚK. Na mýtnych diaľniciach je typická trupkovitá MÚK, na ktorej môže byť iba jedna združená mýtna búdka. Naopak takmer vôbec nie je vhodná MÚK typu diamant. V dnešnej dobe ak mýtny systém, tak elektronický.

A zaberá to veľa miesta. Napríklad pred Milánom to vyzerá takto google.com/maps/@45.556115, … ?entry=ttu
Z ostatných asi 5 smerov podobne.

prečo vlastne nefunguje všade mýtny systém na základe GPS veď je docela presný dnes už na 1,5m,aplikácia v telefóne sledovanie polohy ak vyjdem na diaľnicu a zaplatenie počtu km ktorý som prešiel po spoplatnenej ceste

GPS má dostatočnú presnosť už desiatky rokov, odkedy vypli SA (2000), a problém je to aj tak iba vtedy, ak ide súbežne diaľnica a iná cesta. Lenže zase musíš mať buď telefón (a skoro určite s internetom, čo zďaleka nemá a nechce mať každý, a nepovažujem za dobrý nápad to vyžadovať), alebo potom nejakú dedikovanú mýtnu jednotku ako NA. Ktorá zase stojí peniaze.

Za mňa je najjednoduchšie skenovanie EČV na všetkých vjazdoch / výjazdoch, na to netreba na strane vodiča vôbec nič, čo by už nemal, a podstatná časť infraštruktúry už na Slovensku aj inde aj tak stojí, kvôli mýtu. Tu je akurát problém, čo robiť v prípade výpadku niektorej stanice, ale ten je riešiteľný.

Na druhej strane klientska aplikácia by mala ďalšie výhody: napríklad by sa cena mohla meniť dynamicky podľa aktuálnej premávky. Navyše sa nemusíš sa vôbec nad ničím zamýšľať, akurát koncom roka príde faktúra so zoznamom prejazdov a zaplať. Technologicky sme na to dávno zrelí, akurát chýba spoločenský tlak, vôľa niečo meniť a zrejme aj peniaze (aj keď tu by sa dalo dosť vybrať, platiť 60 € ročne za využívanie diaľnic, ak po nich niekto najazdí 20000 km, je úplne smiešne a nespravodlivé). No a potom je tu otázka, ako vymôcť peniaze od neplatičov, najmä zahraničných. Toto je asi jediná skutočná prednosť mýtnic, tam sa to obchádza veľmi ťažko.

a zapnutie aktualnej premavky pekne ukazuje ake to ma nasledky - obrovske kolony vo vsetkych smeroch. a to maju taliani telepass ale ani ten zjavne nepomaha. ja mam tiez v rakusku predplatene myto cize cez mytnice iba prechadzam a aj tak to je casto skoro rovnake zdrzanie - priebeznych pruhov je malo a musis spomalit na 50kmh aby ta nacitalo.

normalne by za nezaplatenie prisla pokuta ako doteraz a pokuty medzi statmi sa uz dnes posielaju celkom bezne

uff…chciet v dnesnej dobe mytnice namiesto komfortu digitalizacie ???
mytnice su prezitok ktory zneprijemnuje cestovanie

Tieto rôzne systémy vyberania poplatkov diaľnic a napr. aj radarov ma odrádza na dovolenku ku moru autom. Môžu byť prípady, že prejdeš mýtnicou raz dva, ale niekde sú dlhé kolóny a ide sa krokom.

Osobne si laicky myslim ze ak by mal niekto platit rocne 300-500e namiesto 60e tak zacne jazdit po paralelnej ceste prvej triedy. Napriklad dochadzajuce smery z TT, SC, MA, DS, co by malo opacny efekt este menej vyzbieranych prostriedkov.

Neviem ako v iných štátoch, kde platia za prejdenú vzdialenosť, ale Chorvátsko ťaží z toho, že tam prichádzajú milióny turistov, ktorí raz za rok za cestu k moru tých cca 30-60 € dajú. My sme v inej situácii.

Chciet prejst z funkcneho systemu e-znamky a e-myta na fyzicke mytnice je ako chciet prejst v mobilnom telefonovani z pausalnych faktur na predplatene karty s uctovanim odchadzajucich aj prichadzajucich hovorov po sekundach.

Staty, ktore stale prevadzkuju mytnice, predsa postupne prechadzaju na elektronicke systemy, nie naopak.

V New Yorku a okoli su 4 tunelove 10 mostnych mytnic. Poslednych 3-4 roky presli vsade na e-myta. Skoncili kolony a casove uspori su obrovske. Ako pise pan Hank, nevracajme sa naspet.

Inak keď tu už riešime potenciálne zavedenie mýta pre osobné autá na Slovensku, je možné ho vyberať na úsekoch, ktoré boli postavené z fondov EÚ?

Aj keď teda vzhľadom na rozvoj elektromobility sa bude musieť v celej EÚ skôr či neskôr prejsť na zavedenie mýta na všetkých cestách s tým, že terajšia spotrebná daň na fosílne palivá by bola iba enviromentálnou a nie cestnou, resp. by sa prešlo na emisné povolenky

Celý systém mýtnic je desne archaická vec, ktorá si zaslúži poslať do minulosti a najlepšie ak by sa z nej už ani nevracala. Je to veľké, otravné, zdržujúce. Ak už tak strašne treba mýtny systém (úprimne som radšej za známku hoci jej férovosť je veľmi diskutabilna), tak radšej počítanie km cez čitanie EČV.

Tak tak. Treba system co najviac zjednodusit pre vodica a zaroven co najmenej zdrziavat dopravu. Znamka je v tomto smere slusny kompromis. Ale ak chceme naozaj kasirovat vodicov za kazdy prejazdeny kilometer, tak podme norskym sposobom. Citanie spz a nasledne vyuctovanie domov.

Inak nezabudajme na to, ze myto je pre soferov, co jazdia viac ako len do prace a domov vyrazne drahsie ako znamky

Začnem tým, že rovnako, ako drvivá väčšina vodičov s diaľničnou známkou ročnou chodím po diaľnici do a z práce. hádam mi nechceš povedať, že bude časovo rovnaké, keď teraz len vyjdem na diaľnicu a zídem z diaľnice a potom budem musieť zastaviť 4x, že to bude časovo narovnako.

Druhá vec… začal si zaujímavú tému - diaľnice vs. mýto. že možno prídeme k zaujímavým záverom. po pár príspevkoch je ale jasné, že Ty už záver máš. to už nie je diskusia.

no a k samotnej téme mýto vs. známka. osobne som za známku. kúpim raz a mám svätý pokoj. rovnako ako si môžem kúpiť permanentku na hokej, alebo do fitka. Môžem chodiť aj jednorazovo, potom si zvážim, čo sa mi oplatí. Áno, z mýta sa vyberie ďaleko viac peňazí. ale neverím, že na SVK by šli nazad do diaľníc. viď SkyToll. koľko to malo priniesť a kde to (vo väčšine) skončilo.
Odhliadnuc od toho, že mýto je pre mňa, ako občana a bežného šoféra ďaleko nákladnejšie. pre porovnanie, v roku 2015 som za ročnú diaľničnú zaplatil 50€ a za víkend po CRO diaľnici som zaplatil 70.

Prečo by nemohol mať aj vodič na výber, či si kúpi ročnú (mesačnú, desaťdňovú atď.) známku, alebo bude platiť mýto podľa prejdenej vzdialenosti? Samozrejme nie v búdkach, ale elektronicky.

ale ja s tým súhlasím, ak by bola taká možnosť. rovnako ako súhlasím s eu nariadením zaviesť aj jednodňovú známku.