veru ake zaujimave…hlavne sa tu krici ake zle boli volakedy tri kraje tri kraje co je samozrejme pravda, lenze to skor vyzera ze 3 kraje boli zle ked centrom bola BB ake keby to bola ZA tak by to uz bolo v poriadku. tak ako je poriadku ze tendre kde nepozyvaju na otvorenie obalok vyhravaju ZA firmy blizke sns, peniaze na opravy skol idu hlavne do Vuc ZA. ale toto su vsetko zlomyselne reci, lebo oni nemozu zato ze su najsikovnejsi maju najlepsie projekty atd…
3 kraje sú blbosť a zvlášť bývalý stredoslovenský, či by mal centrum v ZA, BB, ZV, MT(-ten má predsa len najlepšiu polohu). To ostatné no comment, nakoniec Murgaš so Saktorom tiež kopú za vládnu stranu, tak kde je problém súdruhovia? Tiež majú projekty: nasvietiť R1 medzi BB a ZV, pretrasovať R3 cez Hiadeľské sedlo, budovať tretiu metropolu a ďaľšie krajšie zajtrašky…
Když se rozděluje země na kraj, nebo i jiné, menší, větší celky, je dost podtstyným kritériem, jejich konzistence. Bývalý Stredoslovenský a Východoslovenský měly po 2 velkých centrech. při stávající krajské koncepci, zas poněkud chybí něco jako Tatranský kraj (PP)
Ja si na rozdiel od vacsiny diskutujucich myslim, ze stredoslovensky kraj nie je umely. Jasne ze po niekolkych desatrociach Banskobystrickej centralizacie sa Zilina chce zviditelnit a dostat z tiena Bystrice a preto vymysla teorie, ze severne stredne Slovensko ma male vazby na juzne stredne Slovensko atd. A Bystrica sa nevzdava a svoje umolovytvorene post SNP megalomanstvo si stale zivi (pripomina mi to niekedy Trianonsku traumu Madarov).
O tom, ze vazby medzi severom a juhom su silne, vsak niet pochyb. Napr. narecia obyvatelstva stredneho Slovenska - keby existovala bariera, narecia by neboli natolko pribuzne - mapa nareci solka.sk/cms/wp-content/hauerland.jpg , uzemne clenenie (Turiec patril pod Zvolensku stolicu) atd.
Tymto ale nespochybnujem existujuce uzemne clenenie, ktore je blizsie k obcanovi ako to predosle. Aj ked si viem predstavit zmeny v jeho hraniciach (napr. Povazie v Trencianskom kraji malo patrit pod Zilinu, Ponitrie v trencianskom kraji pod Martin, ktory by od Ziliny prebral Oravu a Liptov - ale kedze je Meciar uz Trencan, rozhodnutie v neprospech sice vacsieho Martina bolo vopred jasne atd), toto clenenie je na dlhy cas zabetonovane, napr. firmy s nim pocitaju vo svojich informacnych systemoch a prechod na ine clenenie by stal mozno tolko ako prechod na EURo.
Mimochodom, vsimli ste si sucasne clenenie Biskupstiev RK cirkvi - ako velmi pripomina sucasne clenenie na VUC? tkkbs.sk/downloads/rkc_diecezy.jpg
Aj preto si myslim, ze 8 krajov je definitivne clenenie, mozu sa trochu posuvat hranice v buducnosti - ako napr. ked Podbanske prestalo patrit Strbskemu plesu a zacalo patrit Pribiline - kedze islo o prechod medzi krajmi, hranica sa posunula (aj vymery krajov - da sa vidiet z udajov Statistickeho uradu)
Turiec patril pod Zvolensku stolicu, ale to bolo len do cca 1300 roku, takze velmi na uzemnu spojitost by som nedaval To skor regiony Trencin a Zilina urcite patria k sebe.
ale abychom se nedostali do roviny oblíbeného sporu ZA vs. BB, kdy zdejší příspěvky by se staly adepty na trash:
střední Slovensko není konzistentní a má 2 centra, na tom se snad shodneme. Důležitá je geografie, historie je spojená se spoustou často politických důvodů členění území.
Podobně u nás Morava - 3 centra Brno (západ, jih) Olomouc (střední Morava), Ostrava. Poslední dobou navíc na střední Moravě roste vliv Zlína díky tomu, že je krajským městem
Určite, už som si tu zvykol a poučil sa aj v iných vláknach(napr. Poľsko a aj iné), že bez neoverených faktov sem nič nevkladám a takisto neoponujem, keď nemám istotu, že mám pravdu.
Takže, kľudne Ti môžem dokázať, že nemáš pravdu v Tvojom tvrdení, že ZA bola vždycky väčšia ako BB.
Především, abych to upřesnil a abychom se nehádali : mluvím o období od začátku průmyslové revoluce. Jak to bylo ve středověku a kolikrát to které město (jak se tehdy stávalo) vyhořelo, fakt nevím. Vzhledem k tomu o čem se bavíme jen doufám, že mě neude nikdo tahat za slovo že za vlády Matyáše Korvína to bylo tak a tak .
ZA leží na podstatně významnější křižovatce, což jí přineslo rychleji rozvoj. Nejblíže k sobě města měla asi 4 roky nazpět (ZA měla cca 85 tis, BB cca 83 - její historické maximum, úplně přesně to nevím, díval jsem se na to asi 2 roky nazpět). V r. 80. byl poměr asi 66 tis. BB vs. asi 80 tis. ZA