Môže polícia vyzvať na vykonanie STK?

Caute, mam jednu taku viac-menej akademicku otazku. Je mozne, ze by na zaklade podnetu od obcanov policia vyzvala majitela vozidla na vykonanie STK-cky?
Priklad:
20-rocny sused si kupi 25 rocne auto a namontuje vyfuk bohvie z coho. Den-noc chodi po nasej ulici a vsetkych otravuje hlukom. Normalne sa s nim porozpravat aby si to dal naporiadok nepomaha. Rezonuju okna, sadrokartonove stropy, v noci sa budime… Je moznost kontaktovat (koho?), aby dotycnemu nariadili podrobit vozidlo technickej kontrole?

na slovensku bohu žiaľ nemáš sancu, niečo s tým urobiť.

vsak predsa bez STK a emisnej kontroly na takom aute jazdit nemoze. Cize staci, aby si ho niekde policajti pockali, spravili kontrolu dokladov a dovi dopo.

garip zrejme si nepochopil, danný mládenec zrejme stk má, ale auto upravil tak, že nezodpovetá TK. Otázka znie, ako to riešiť. Podľa mňa policajt keď stretne takéto auto, čo zjavne nezodpovedá TK, by mal odobrať TEČ, do doby, pokiaľ to majiteľ nedá do súladu. Napr. za poškodené sklo, pokiaľ je vzornom poli, može policajt zobrat TEČ. …

Tak je ako Pacho vravi. Pamatam si, ze este v autoskole nas take ucili. Otazne je, ci toto realne v praxi funguje? Predpokladam, ze telefonat na 158 nic take neriesi.

Vy tu miešate viac postupov naraz. Samozrejme, že bez platných dokladov nemá čo jazdiť. Akademické otázky majú pomerne jasné odpovede v zákone o cestnej premávke, kde sa dočítate úplne presne na čo má policajt právo. Ale predpokladám, že vozidlo má vykonanú platnú STK a ďalšie - v potrebnej lehote, ale majiteľ vozidla vykoná uvedenú zmenu na vozidle. Je tak?

takto, na SR nic co neschvali importer nieje mozne namontovat na auto. Takze pokial to nema zapisane v TP, pripadne na to nema TUV prelozene oficialne, tak nic take nesmie dat na auto. Otazka znie, preco ho este nikdy nechytili, ked robi ramus, a policajti jazdia aj v noci. Mozno by sa dalo na mestsku policiu dat podnet za porusovanie nocneho kludu. To je asi tak vsetko co sa podla mna da urobit

Môže polícia vyzvať na vykonanie STK? - Ak bola vykonaná v potrebnej lehote, nie je na to dôvod. Tým Pacho zodpovedal, že tadiaľto cesta nevedie. (aj keď to inak myslel)
Ako uviedol Mawerick81, dá sa táto situácia samozrejme riešiť, ale na inom podklade. :wink: Ten záleží od konkrétneho stavu - u prehliadky, v zisťovaco preverovacom konaní, dá sa nahlásiť vozidlo a dá sa preveriť vozidlo a príslušné doklady. ALE závisí od argumentácie “nahlásenia”, lebo veľmi tesne vedľa toho je neodôvodnenie tejto aktivity, ľudovo povedané by to niekto mohol označiť za bu*eráciu od policajta. (ten scenár ako stojí hliadka 300 metrov od domu suseda a striehne kým on vojde na komunikáciu, to naozaj asi nikto nečaká či?)
lebo to že si niekto myslí, že sused (iný občan) niečo porušuje je síce pekné, ale často úplne mylné.. preto ide o argumentáciu - vždy o ňu ide, z oboch strán :wink:

samozrejme, že existujú prípady nočnej jazdy - motorky idú výrazne nad 50 km/h a pritom sa dopustia celej série porušení až po ten hluk, ale je potrebné im to dokázať, že sa to opakuje každý piatok o 23:00 je pekné, tak sa tam jeden piatok presunie hliadka a zrovna tam nikto neprejde, musela by sa tam inštalovať nejaká technika a také kapacity neexistujú, ak si to myslíte, ste na omyle a tento prípad s výfukom je podobným príkladom, na ktorý ide urobiť akciu a k nej treba hlásenie od vzorných občanov, kde sa na to môže PZ zamerať (taká akcia sa potom týka širšieho okruhu áut a zameraná je na výrazné zmeny na vozidlách); v 90% prípadov to dotyčný v tomto prípade mládenec nevedel že sa to nesmie (to ho neospravedlňuje), v 10% mu to prechádza lebo … a som realista, niektorým tu prejde ďaleko tvrdší prešľap, než toto - vezme otcovi auto po polnoci a vydá sa na cesty, kde sa zúčastní závodu a to vozidlo nemuselo mať už ani TK etc. z iných dôvodov, ale to dotyčný nerieši a takých scenárov je tisíc … málokedy sa výslovne vezmú doklady (do nápravy stavu, ktorý on môže po čase znovu inštalovať a takto dokola, ale tu sa niekto pýta na trvalý stav vyriešenia situácie a ako s ňou začať)

mestská polícia má riešiť čo? ak odhliadneme rozšírenie kompetencí od 2024, tak má akože byť vyslaná k niekomu domov kontrolovať vozidlo? to hádam nie, takto ďaleko sme sa ešte nedostali, aby si to mohol dovoliť samotný obecný policajt … naviac predpokladajme, že podľa tvrdenia 20-rocny sused si kupi 25 rocne auto a namontuje vyfuk bohvie z coho. Den-noc chodi po nasej ulici a vsetkych otravuje hlukom. Normalne sa s nim porozpravat aby si to dal naporiadok nepomaha. Rezonuju okna, sadrokartonove stropy, v noci sa budime sa to na nejakej obecnej úrovni riešilo :slight_smile: občas úprava na vozidle prejde :wink: divili by ste občasnej argumentácii a faktom; stačí, že to je cez deň a je to len subjektívny názor niekoho a dodajú sa iné subjektívne názory ale na toho kdo nahlasuje, že je precitlivený alebo má celkovo zlé vzťahy etc. (nič proti nikomu, ale taká je prax) a ak je to za bieleho dňa a preukáže sa aj tvrdenie, že obyčajný traktor narobí viac hluku, tak TOTO sa nekončí odobraním všetkého možného čo si predstavujete a kapacity polície sa naozaj musia zameriavať na iné veci, preto záleží od správneho postupu viz cestný zákon a argumentácie, inak naozaj smola

za mňa…
ten tuning je prísne posudzovaný z bezpečnostného pohľadu na bezpečnosť cestnej premávky, to tak všeobecne, smerujte sa tadiaľto
+
štýl, resp. aj čas jazdy ak už ten hluk aby sa to dalo podložiť na tú bezpečnosť + porušenie nočného kľudu a toto nasmerovať potom aj na tie papiere alebo kombináciu s vysokou pokutou

v opačnom prípade to ukončí len tá pokuta, ktorá často nie je ani dosť vysoká, aby odradila od neopakovania konania …

a u vas taka varianta neni ze ten policajt mu da 3 dni na odstranenie tej koncovky vyfuku ktora nesedi z technickym a potom sa hlasit na policii.

Policajt nemôže odobrať EČV iba preto, že montované doplnky nie sú sériové. Musia byť riadne zadokumentované, čiže buď musia byť zapísané v technickom osvedčení, majiteľ musí mať v prípade potreby pri sebe dokument o odbornej montáži a schválení produktu pre použitie v Slovenskej republike, takzvanú homologizáciu. Ak vodič plní tieto veci, tak policajt koná protizákonne, aj keď už pri podozrení na nezrovnalosti má na všeličo právo - policajt je oprávnený za podmienok ustanovených cestnom zákone oprávnený zadržať aj tabuľku s evidenčným číslom, ale budem sa opakovať nie je to možné len tak. (takže ak má niekto iné kolesá, alebo aj sedačky etc.), to ešte neznamená, že je vozidlo naozaj nespôsobilé na jazdu - tá podmienka pri tuningu totiž je, že je podozrenie, že sa v ňom neoprávnene urobili zmeny - neoprávnene je to dôležité slovo. Na Slovensku tuning nie je zakázaný, ako sa niektorí aj tu mylne domnievajú. Vylepšovanie áut je v poriadku, ak je vykonávané v súlade s platnými zákonmi. A budem sa opakovať po neviem koľký krát - PZ sa zameriava na to, aby vozidlá plnili predovšetkým podmienky potrebné pre bezpečnú jazdu. A ak vodič absolvoval STK v platnej lehote, tak akože ak si občan myslí, že policajt môže vyzvať k novej STK medzi lehotami, neviem kde žijete pre praktickú stránku veci. Ani jedno, ani druhé, nie je nástroj s akým sa dá dopracovať výsledok. Už vôbec nie argument veku vozidla. A pýtam sa, či teda má ten vodič zmenu niekde uvedenú - a ak má, tak hluk sa dá riešiť cez noc. V citácii sa číta dňom a nocou … ale pre hluk nemusí prísť vodič o papiere.

Takže, ak je vozidle s platným EČV namontovaný akýkoľvek doplnok, ktorý nie je schválený a zapísaný v technickom osvedčení, potom vozidlo stráca nárok na dané evidenčné číslo. S dôrazom na bezpečnosť cestnej premávky na to bežne stačí pre policajta samotné podozrenie, ale stále musí mať na pamäti, že občas sa môže aj sťažovať a policajti občas konajú aj protizákonne, či z nevedomosti alebo inak je vedľajšie. TIe zákony sú formulované na presné situácie do života. Občan žije život a pri konkrétnych úkonoch sa dá uplatniť konkrétny prístup, musím to doplniť až takto, lebo potom občas ide čítať výklad (napríklad Mira), ktorý vytrhne jednu vetu z jednej situácie do úplne odlišnej situácie, viz obiehanie v inej téme. Tie § treba čítať s porozumením a nepodliehať nejakým mylným predstavám z novín a krčmových debát.

Ja som zažil aj sťažnosť na to, že niekto má prenosné ťažné a čo ak sa mu utrhne. A podobne. Lebo naj vlastnosť v tejto krajine je predovšetkým ukážkové ukazovanie prstom na iného a nekonečná závisť. Zákony na všeličo nepamätajú, preto sú to zákony. Tie sa prijímajú až na nejakom podklade z diania. Ale ako píšem, existujú riešenia ako postupovať, ale tu uvedené ani jedno nie je v súlade s tým, aby ste dosiahli výsledok. A ak je ten chalan v stave, že má všetko zapísané, tak mu nanajvýš treba dohovoriť aj obecnou políciou ohľadne toho hluku. Je úplne jedno že je mladý a že má staré auto a že vám za oknom nadskakuje sadrokartón … stovky hlásení je pri výstavbe niečoho - ako ľuďom nadskakujú z betonárskych vozidiel sošky na poličkách a že pri NADke to nikdy nemajú. Proste bohužiaľ … PZ Je často hromozvod všetkého, aj toho čo je v súlade so zákonom, iba sa to niekomu nepáči. :wink: Netvrdím, že to je aj tento prípad.

na SR neexistuju mobilne STK ako v zahranici.. potom by sa udialo vela veci, pretoze poznam xy ludi, ktori na STK idu napr na zimakoch alebo zapisanych kolesach a potom prehodia, zabudaju na 2 veci prva je, ze policia si vie pri beznej kontrole vytiahnut fotky z STK a potom nehoda.. tam poistovna hlada akukolvek nezrovnalost..

badger: rad citam prispevky od teba, lebo maju vacsinou hlavu a patu. Z tohto som ale nepochopil nic. To je tak vseobecne povedane, ze mam dojem, ze robis v statnej sprave :smiley:

Aky je teda postup, resp. co mozem vyskusat? Vychadzam z toho, ze dotycny upravu nema zapisanu v TP a ani diel nie je homologizovany.

Ty z toho môžeš vychádzať, to ale neznamená že to tak nie je. Ty si sa jasne niečo spýtal v tejto téme a ja som jasne odpovedal, že nie, ak je splnená lehota. Mohol by si ho udať, že ju nemá (bacha na to ak je to naopak). To si uváž, čo vlastne nahlásiš. Inak je to stále v rovine fuj sused sa mi nepáči.
Odpovede si dostal. A vyvrátil som ti prakticky všetky zaručené info od ostatných.

Veď kontaktuj PZ, uveď dôvody a uveď ich v tom kontexte, ktorý som ti doporučil. (bezpečnosť premávky (zdravie - viz ten nočný hluk napríklad, ale to môže byť aj iná “závada”, ktorá zhoršuje ovzdušie etc. a stav vozidla) Hádam nečakáš že ti napíšem od slova do slova ako držanie za ručičku čo máš presne urobiť. Suseda si poznáš ty, aj štýl jazdy aj to čo všetko ti prekáža. Musíš naplniť ten kontext tak, aby ten konkrétny policajt, ktorý to dostane mohol podľa toho konať (viz cestný zákon) - v tom v čom konať môže. Čo na tom nechápeš to naozaj neviem. Ja som ti zároveň rozpísal čo určite nepomôže k splneniu tvojich očakávání, lebo sa ti síce môže všeličo nezdať, ale to ešte nezakladá ani len nárok na fyzickú kontrolu stavu veci. (nahlásených vecí na PZ je až-až, z čoho potom vzniká dojem, že sa “nič nedeje”. PZ nie je povinný dávať spätnú väzbu, to len tak mimochodom, vo väčšine konaní)

Lokalizácia práce nie je ďaleko. Ak to mala byť urážka, tak sa ti nepodarila. Ak pochvala, tú ja naozaj nepotrebujem. Čiže fráza od veci. Mne sa tiež vo všeobecnosti všelikto nepáči či povolaním či fyzicky, no žijem aj s týmto vedomím, že sa nemôžem ani ja páčiť každému.

By ma vážne zaujímalo s koľkými policajtami si toto konkrétne riešil. Lebo ak je to tak, že chalan má úpravu výfuku a spol. pre zvukový efekt tak miestne zložky ho poznajú a buď riešili, riešia alebo nepoznajú a neriešia - čiže to ohlás. Tých možností je naozaj tak veľa (irónia), že to je robota na desať minút. Určite to nedosiahneš tým, že budeš tu plakať. A sused ak nemá rozum tak s ním nič nespravíš, to je fakt. Ak ho má, tak to má zapísané. Lebo v opačnom prípade - podľa mnohých tvrdení aj mimo tejto témy, by bol celý tuning vlastne zločin a tu by boli zločinné aktivity naprieč krajinu. Trochu sa treba zamyslieť nad tými výrokmi a myšlienkami tu uvedenými. Ak to nejde, tak sa netreba diviť, že je tu nespokojnosť s tým že sa nič nedeje v nejakej náprave, lenže to každý vidíme inak čo je náprava a čo je dožadovanie sa buzerácie iného na základe páči/nepáči.

Suseda si poznáš ty. Ak ti dáva zabrať jeho chovanie a chceš docieliť nápravu, tak si ten zákon otvor, prečítaj si 2x čo si sa tu dočítal, spíš si to a pošli v písomnej alebo inej forme. Vec bude 100% preverená. (či bude náprava podľa tvojich očakávaní uvidíš sám, ak nebude, tak nebol zákonný dôvod a zostáva pri tvojom subjektívnom zhodnotení).

Ešte aby neprišlo k omylu, už som sa s tým stretol inde. A aj tu v správe. Ak napíšem, že miestni chalani niekoho nepoznajú, tým nemyslím výhradne stav, že o človeku alebo nejakej danej veci, ktorá sa deje, nikdy nepočuli a dotyčného nevideli. Ale, že to je niečo/niekto, kto neporušuje zákon. Je teda mimo záujem. Oni mu tak môžu dohovoriť v zmysle dobrých susedských vzťahov (iks situácií a druhov chovania), ale to je tak všetko.
Ja vychádzam z toho, že ak niečo porušuje, tak bol riešený. A buď veci aktualizoval alebo ich neporušuje alebo je pripravený tomu čeliť znovu.
Človek je hold občas povinný aj niečo zniesť. (aj hru na klavír aj štekajúce psi, aj to, že sused si parkuje vo dvore autobus alebo nákladné auto a tieni vám celodenne etc.)
Podnetov, hlásení, oznamov jeden na druhého je viac, než by ste si mysleli, vrátane nepovolených úprav áut, motoriek. Ale rieši sa - cielene sa riešia občas aj tuningové zrazy, prejazd medzi súkromným pozemkom na verejnú komunikáciu, kde platia nejaké pravidlá a kde rozhoduje ten zápis a schválenie stavu. Na to, aby sa riešilo, treba ten podnet. Viz pedchádzajúce príspevky.

Ak tak moc prekáža, máš možnosť aj na skupinový, hromadný podnet. :wink: (ale to sa dostávame z fóra a krčmy na papier a podpis, ja viem - ale ak je to tak a chceš nápravu a z niečoho vychádzaš, tak sa čiň, ak susedská rada a dobré slovo nepomáha) Ja len z praxe viem, že je to 50:50 v tom či je to naozaj opodstatnené alebo nie. Preto som ti rozvetvil možnosti.

Sú aj hlásenia typu: sused neprestajne trúbi a mne nemôže zaspať dieťa. Lenže tu sa dostávame k súdnym záležitostiam na občianske spolunažívanie. (sme u toho za akej situácie on ten klaksón použil) Sused má aj argument, že sa mu to zaseklo a opravuje ho. Tých možností je more. Koľkí majú dielňu na pozemku RD a pília uprostred dňa. Niekedy to vadí viac, než v noci, lebo dom je izolovaný ale vonku je voľný priestor. Sú občania respektíve adresy, ktoré sú hlásené 50 krát do roka - čiže ak sa nič nedeje, je to zákonne o.k., respektíve možno že 20% sa preveruje či sa situácia nejak nezmenila do nezákonného diania a potom je hlásenie z tej adresy, že sa mu tam vyhrážajú zabitím a poškodzujú mu majetok. A to sa rieši. Sme u toho, kde je spravodlivosť ako je nastavený systém etc. Ale stále je to o tom, že PZ je zákon, nie názor na vec. Ten názor môže mať dotyčná osoba a potom je to o uznaní alebo neuznaní stavu veci, či sa to postúpi ďalej alebo nie, V prípade vozidla od pokuty po znemožnenie uznania spôsobislosti na jazdu. :bulb: Ale toto treba formulovať, lebo kým sa nič nestane tak PZ nerieši. (výnimky sú akcie etc., kde sa dajú veci kontrolovať)

Takto to funguje. Ak tomu nerozumieš, za to ja nemôžem. Ešte by som nemusel písať aj nič a choď sa poradiť s advokátom a zaplať mu 100 eur, veď keď teda ste bezradná celá ulica, predpokladám, že to teda je širší problém, máš tam poslanca za danú oblasť, ty máš možnosti ako to riešiť aj na občianskej úrovni. Advokát to istí, že čo máš robiť a ako to máš robiť, on to za teba aj urobí za ďalších 100, ale takisto nebude vedieť podstatu veci, čiže záruku na úspech ti nedá ani on. Lebo podstata veci je stále len z čoho ty vychádzaš, istotu v tomto tvrdení nemáš.

A ešte dodatok, skôr, než začneš vojnu - dobre sa pozri sám na seba. Na svoj dom, svoje auto. Viem, o čom píšem, aby sa ti to nevrátilo v niečom ako bumerang, že ty porušuješ. A človek porušuje ani o tom nevie, lebo to robí 20 rokov a považuje to za normu. To sú tie susedské vzťahy, ktoré ak sa narušia, zvykne to byť nenapraviteľné. Boli prípady, že zrazu “aktivista” bol riešený ŽP lebo spílil strom v dobe v ktorej nemal a výškovo ktorý nesmel a nenahlásil. Až po vypúšťanie odpadov … ale to je len dobre mienená rada, ako predísť problémom do budúcnosti, keď sa niekto začne hrať na slušného občana. (skúsenosti)