BB si zvolila cestu k zaniku.
To je len boj medzi dvomi dopravcami, nič viac. ![]()
Medzi dopravcami v ramci MHD sa nebojuje. Kedze je mestska doprava stratova, zavana to cimsi inym, ale o tom sa nebudem rozpisovat. Bojovat sa moze maximalne v dialkovej doprave.
Ja som ani nepísal čisto k MHD, ja som len uviedol, že sa bojuje medzi dopravcami, v BB VÚC sú 3 strategický a v regióne centra kraja dvaja a títo zvádzajú ostrý boj, ktorý ani ja nemienim do detailov rozpisovať.
![]()
A mimochodom, MHD v mestách nie je stratová pre súkromné podniky, pre dopravné podniky, pretože tieto majú automaticky dotácie. Až keby ich nemali, potom by sa dalo písať o tom, že niečo je stratové. ![]()
Vhladom na skutocnost, ze mesto je v dopravnom podniku zvacsa majoritnym vlastnikom, tazko vobec hovorit o sukromnych spolocnostiach.
MHD v BB prevádzkuje v súčasnosti ešte stále ZV SAD.
A keďže sa vrátili trolejbusy do ulíc cez BB SAD, ktorá MHD v meste mala predtým, tak jazdia na rovnakých trasách aj busy, aj trolejbusy, jedno má označenie X … a už došlo k takým rozmerom, že ZV SAD v rámci MHD a niektorých ďalších liniek znížila cenu lístka na 5 SKK. ![]()
Ja to v BB sledujem už pridlho a teraz boli ďalšie správy práve k 5 SKK v správach cez víkend.
postupu, kdy se ceny v určité oblasti sníží pod náklady, provoz se dotuje z jiné činnosti s cílem vytalčit zde konkurenci se říká predatory pricing a je to zakázaný (nekalosoutěžní) způsob konkurenčního boje.
Máš pravdu a BB SAD už to dala prešetriť cez právnikov. Pointa ale je, že ani BB SAD nie je moc čistá, lebo podobný krok dali spraviť aj v ZV SAD čo sa týka premávania trolejbusov.
V BB sa už na chodníky zrejme minulo 100 ton posypu a soli.
Ale nie. SAD Zvolen je niekym zhora tlacena, to je vsetko. Ved nemaju ani vlastne autobusy, ale pred zacatim prevadzky si ich pozicali od MHDBB. Teraz, ked sa do ulic opat vratila ekologicka trolejbusova prevadzka, SAD Zvolen zriadil na rovnakych linkach linky X+prislusne cislo trolejbusovej linky. Okrem toho, ze je to provokacia, linky su vedene a bol im BBSK udelena licencia na prevadzku MEDZIMESTSKEJ dopravy, kdezto vykonavaju dopravu mestsku… Nehovoriac o cene, ved je to likvidacia hromadnej dopravy.
SAD ZV nie je nikým tlačená a že si požičali busy na prevádzkovanie MHD v BB je tiež len čiastočná pravda, lebo už 28 kusov kúpili a že im ich BB SAD prenajala - to je tiež len plus pre SAD ZV. ![]()
Nie je to likvidácia hromadnej dopravy. Je to max. likvidácia komunisticého dopravného podniku BB SAD. ![]()
A o “X-ku” som ja už písal. ![]()
Ona totiž základná chyba je, že MHD v meste má licenciu riadiť podľa zmluvy z minulých rokov ZV SAD a Saktor síce vrátil do premávky trolejbusy, ale nie cez ZV SAD a tam je pes zakopaný.
Ja sa s tebou v tomto nezhodnem nikdy, pretože postup ZV SAD je max. korektný voči tomu, čo im hádžu pod nohy jednak z kraja, jednak z mesta a jednak pozri sa na to jasne: max. skrachuje BB SAD a nebude mať na to prevádzkovať trolejbusy v meste, ale to neznamená žiadnu likvidáciu MHD, to je jednoducho blbosť. Dočasne z toho ťažia práveže cestujúci, je to cenová vojna. ![]()
Ad Dialniciar:
V prvom rade chcem uviesť, že to čo teraz napíšem, nie je nič osobné, teda podotýkam, nie je to žiaden útok na Teba. ![]()
V predchádzajúcich svojich príspevkoch “rozoberáš” situáciu ohľadne mestskej hromadne dopravy v BB, pričom píšeš, že to už dlho sleduješ.
Žiaľ, musím zas konštatovať, že asi to sleduješ špatne, a Tvoje informácie nie sú presné, v mestskej hromadnej doprave(ďalej už len MHD) v BB sú momentálne len dvaja prevádzkovatelia, a to Dopravný podnik mesta Banská Bystrica (DPMBB) sadbb.sk/ v súčasnosti na území mesta v oblasti MHD reálne neprevádzkuje žiadnu trolejbusovú a ani autobusovú linku!
Toľko fakty.. ![]()
ja sucasny stav vidim ako konkurenciu. hodila by sa aj v inych mestach.
To je podobny kratkozraky nazor ako pri obhaovani “marsutiek”, teda vselijakych sarkanov, ci ako sa to este vola. Su to sukromni prevadzkovatelia na minivanoch, jazdiaci o par korun lacnejsie ako MHD, vyuzivajucich najfrekventovanejsie useky a len prime-time casy. Nemaju ziadne povinnosti, ziadny CP, nic.
Jo, ale za hranicemi zdravého konkurenčního boje.
Dufam, ze sa takejto “konkurencie” v Ziline nikdy nedockam.
IMHO nie je normalne, aby o doprave na uzemi obce rozhodoval samospravny kraj.
BB by mala od bbsk ziadat nahradu skody. ![]()
vuc dava zo zakona licenciu pre prevadzkovatela mhd. takze rozhoduje.
To mesto nema ziadnu moc ovplyvnit linkovanie MHD ? divny system
A tiez mi pride divne, ked primestske linky jazdia na uzemi jedneho mesta. U nas zvyknu jazdit medzi dvoma obcami, zrejme plati iny kraj, iny mrav ![]()
mesto moze ovplynit linkovanie mhd, linkovanie je jedna vec a licencia druha.
Nuž mirkobb, spravil si z “komára velblouda”, nakoľko ja som si zmýlil názvy, a kto sledoval moje príspevky, ten pochopil. Samozrejme, že pôvodná BB SAD v meste neprevádzkuje nič, ale svoje kapitálové zastúpenie a vplyvy tam sú, o tom ma nepresvedčíš, … ale fajn, máš pravdu. Spokojný ? (rečnícka otázka z mojej strany)
Ja tomu zase hovorím dumping, … a zjavne aj právny chaos.
Bez ohľadu na to, ako vidím SAD ZV, mali dostať pokutu, dostať po prstoch a ide sa ďalej. ![]()
Mesto si je samo na vine terajšiemu stavu, … že sú tu aj busy aj trolejbusy. ![]()